Salutare tuturor,
Vad ca demult nu s-a mai prezentat nimeni dar cum promisiunea e cuvant dat, o sa va povestesc putin depre mine in calitate de hobbist in ale apiculturii.
Am pasiunea pentru albine din copilarie, sunt crescut in Bucovina (Gura Humorului mai exact) cu bunici in Falticeni si in Brostenii lui Ion Creanga. Un unchi de al meu, "tine" albine de mai bine de 30 de ani si am fost fascinat de ele din primul moment in care mi-am invins frica si am cautat intelegere in ale ingrijirii de albine.
Acum putin mai copt, cu puterea deciziei acoperita de mijloace financiare proprii, imi urmez cat imi permit pasiunile. Citesc SF&F, carti tehnice, jonglez putin cu tamplaria (adica nu imi zdrobesc constant unghiile), trudesc pamantul incercand sa aplic cat pot principiile permaculturii, experimentez altoitul, cresterea plantelor medicinale si celor aromatice si nu mi-e frica sa pun mana pe mai nimic din ce trebuie facut intr-o gospodarie.
Pe majoritatea, mi le permit ca si timp in weekend, mai furand cate o zi, doua si din timpul saptamanii atunci cand se poate.
Cu albinele, am inceput printr-un curs de apicultura in Bucuresti prin Federatia ROMAPIS, din Februari pana in Iulia cand sa zicem ca am promovat cu succes zona teoretica. In paralel, spre a putea aplica teoriile si pt a capata experienta, mi-am cumparat doi stupi din poliuretan expandat (Farostop de la Viitor Sanatos) cu cuiburi pe 10 rame 1/1 si cat de 1/2. Colonia am luat-o din zona Ploiesti, dintr-o comuna alaturata satului unde sunt socrii mai acum. Apicultorul are experienta de multi ani, tinand albine dinainte de "revolutie", mi-a dat o familie puternica pe 10 rame cu matca de 1 an. Primul stup l-am instalat chiar in noaptea de Paste, inainte de-a merge la biserica.
Fiind familie puternica, a dat semne de roire de la papadie si infloritul pomilor din livada, astfel incat, am procedat prin adaugarea celuilalt cuib pe 10 rame (necladite) pe post de cat, peste cuibul coloniei de baza, intercaland rame necladite cu cateva cladite si populate astfel incad s-a produs o largire (cam brusca ce-i drept) a cuibului. Matca a urcat fara probleme si a ouat si in "cat" iar dupa 2 spatamani de armonizare si explozie a numarului de albine, am impartit cate 10 rame in cele 2 cutii de 1/1, orfanizand dimineata 1/4 din colonie, iar noaptea pe la 1, am introdus o matca tanara de la Institut (carpatina noastra, tanara, fecundata si marcata). Am pierdut practic culesul de Salcam in sensul ca nu am avut populatie cu care sa umplu magaziile pe care le-am adaugat la cuiburi la cca 2 sapt dupa crearea roilului.
Alte detalii; am predominant rame (FA) din plastic (inclusiv rama) pe care le-am dat cu trafaletul folosind ceara cumparata si incalzita. De crescut, le-au crescut rapid, dar cu un efort mare zic eu; 20 de rame 1/2 si 15 rame 1/1.
Alt cules in afara celui mare de salcam nu prea am in zona; nici tei, nici culturi de FS sau Rapita. Pasune in schimb este astfel incat de intretinere a fost, dar si consum mare pt ca ambele matci au pontat foarte bine, ajungand in toamna cu aproape 0 miere in cuiburi. Am dat tot ce au adunat in magazii la "lins" dar tot nu a fost indeajuns astfel incat am dat sirop de completare si stimulare pana acum 2 sapt can am introdus si turte de Apifonda.
Am platit pretul suprem prin pierederea roiului format in Primavara prin declansarea furtisagului (survenit in lipsa mea) deoarece roiul era slabut (3/4 rame) si nu termina peste noapte siropul din hranitor. Colonia de baza a atacat si a curatat stupul de toate resursele, doborand matca si un pumn de albinute. Restul cred ca sunt cu invingatorii acum, intarind colonia de baza.
Cam asta mi-e povestea, astazi inca le mai dau sirop si Apifonda, nu am polen nici miere astfel ca astept sugestii pentru a-mi fortifica familia ramasa pentru o iarna mai usoara.
Spor tuturor, o iarna uscata si usoara pentru albinutele dragi.