Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Razvan, Bucuresti, Albinele in Sat Fagetu, Prahova

Mesajde ILISANU » 02 Oct 2015, 15:38

Salutare tuturor,

Vad ca demult nu s-a mai prezentat nimeni dar cum promisiunea e cuvant dat, o sa va povestesc putin depre mine in calitate de hobbist in ale apiculturii.

Am pasiunea pentru albine din copilarie, sunt crescut in Bucovina (Gura Humorului mai exact) cu bunici in Falticeni si in Brostenii lui Ion Creanga. Un unchi de al meu, "tine" albine de mai bine de 30 de ani si am fost fascinat de ele din primul moment in care mi-am invins frica si am cautat intelegere in ale ingrijirii de albine.

Acum putin mai copt, cu puterea deciziei acoperita de mijloace financiare proprii, imi urmez cat imi permit pasiunile. Citesc SF&F, carti tehnice, jonglez putin cu tamplaria (adica nu imi zdrobesc constant unghiile), trudesc pamantul incercand sa aplic cat pot principiile permaculturii, experimentez altoitul, cresterea plantelor medicinale si celor aromatice si nu mi-e frica sa pun mana pe mai nimic din ce trebuie facut intr-o gospodarie.

Pe majoritatea, mi le permit ca si timp in weekend, mai furand cate o zi, doua si din timpul saptamanii atunci cand se poate.

Cu albinele, am inceput printr-un curs de apicultura in Bucuresti prin Federatia ROMAPIS, din Februari pana in Iulia cand sa zicem ca am promovat cu succes zona teoretica. In paralel, spre a putea aplica teoriile si pt a capata experienta, mi-am cumparat doi stupi din poliuretan expandat (Farostop de la Viitor Sanatos) cu cuiburi pe 10 rame 1/1 si cat de 1/2. Colonia am luat-o din zona Ploiesti, dintr-o comuna alaturata satului unde sunt socrii mai acum. Apicultorul are experienta de multi ani, tinand albine dinainte de "revolutie", mi-a dat o familie puternica pe 10 rame cu matca de 1 an. Primul stup l-am instalat chiar in noaptea de Paste, inainte de-a merge la biserica.

Fiind familie puternica, a dat semne de roire de la papadie si infloritul pomilor din livada, astfel incat, am procedat prin adaugarea celuilalt cuib pe 10 rame (necladite) pe post de cat, peste cuibul coloniei de baza, intercaland rame necladite cu cateva cladite si populate astfel incad s-a produs o largire (cam brusca ce-i drept) a cuibului. Matca a urcat fara probleme si a ouat si in "cat" iar dupa 2 spatamani de armonizare si explozie a numarului de albine, am impartit cate 10 rame in cele 2 cutii de 1/1, orfanizand dimineata 1/4 din colonie, iar noaptea pe la 1, am introdus o matca tanara de la Institut (carpatina noastra, tanara, fecundata si marcata). Am pierdut practic culesul de Salcam in sensul ca nu am avut populatie cu care sa umplu magaziile pe care le-am adaugat la cuiburi la cca 2 sapt dupa crearea roilului.

Alte detalii; am predominant rame (FA) din plastic (inclusiv rama) pe care le-am dat cu trafaletul folosind ceara cumparata si incalzita. De crescut, le-au crescut rapid, dar cu un efort mare zic eu; 20 de rame 1/2 si 15 rame 1/1.

Alt cules in afara celui mare de salcam nu prea am in zona; nici tei, nici culturi de FS sau Rapita. Pasune in schimb este astfel incat de intretinere a fost, dar si consum mare pt ca ambele matci au pontat foarte bine, ajungand in toamna cu aproape 0 miere in cuiburi. Am dat tot ce au adunat in magazii la "lins" dar tot nu a fost indeajuns astfel incat am dat sirop de completare si stimulare pana acum 2 sapt can am introdus si turte de Apifonda.

Am platit pretul suprem prin pierederea roiului format in Primavara prin declansarea furtisagului (survenit in lipsa mea) deoarece roiul era slabut (3/4 rame) si nu termina peste noapte siropul din hranitor. Colonia de baza a atacat si a curatat stupul de toate resursele, doborand matca si un pumn de albinute. Restul cred ca sunt cu invingatorii acum, intarind colonia de baza.

Cam asta mi-e povestea, astazi inca le mai dau sirop si Apifonda, nu am polen nici miere astfel ca astept sugestii pentru a-mi fortifica familia ramasa pentru o iarna mai usoara.

Spor tuturor, o iarna uscata si usoara pentru albinutele dragi.
"Timpul le scoate pe toate la lumina"
ILISANU

Re: Razvan, Bucuresti, Albinele in Sat Fagetu, Prahova

Mesajde paul » 02 Oct 2015, 15:47

ILISANU scrie:Salutare tuturor,

Am pasiunea pentru albine din copilarie, sunt crescut in Bucovina (Gura Humorului mai exact) cu bunici in Falticeni si in Brostenii lui Ion Creanga.

Salut !
Ce mica-i ... lumea ! :)
Bine ai venit ! :)
LE ... pentru colegi, observati voi ca tot ceea ce are legatura cu Falticeniul are ... style ??? :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mellis » 02 Oct 2015, 15:54

Salut si bine ai venit.
Daca ai cladit atatea rame - eu zic ca a fost cules bun ;)
De stimulat trebuia facut tot anul - pentru stimularea/marirea coloniei si rezervele de iarna.
De hranit pentru rezerve trebuia in august - septembrie.
Cu ceara cumparata - sa ai mare grija - poti aduce boli urate in familie - sunt care au avut mortalitati mari de la o rama adusa de afara - este pacat.
Este greu la inceput dar mai bine cumperi roi/familie decat rame plastic cu ceara de afara (de ce nu parafina?). De ce nu rame cumparate de la cel ce ti-a vandut albinele? - merita investitia!!!
Cu rezervele este delicat acum - cam tarziu ai realizat ca nu sunt rezerve - trebuiau prevazute din august.
Nu ai ce face decat dat sirop cat mai gros (putina apa)- eu am trecut o iarna (de prost-noroc) cu sirop pus in rame cu seringa ;). Din primavara - turte fara polen cat este mai frig.
Sanatate
Ultima oară modificat de mellis pe 02 Oct 2015, 16:12, modificat 1 dată în total.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde ILISANU » 02 Oct 2015, 16:10

paul scrie:
ILISANU scrie:Salutare tuturor,

Am pasiunea pentru albine din copilarie, sunt crescut in Bucovina (Gura Humorului mai exact) cu bunici in Falticeni si in Brostenii lui Ion Creanga.

Salut !
Ce mica-i ... lumea ! :)
Bine ai venit ! :)
LE ... pentru colegi, observati voi ca tot ceea ce are legatura cu Falticeniul are ... style ??? :idea:

Salut Paul, multumesc de binete! Acum, mai sunt bucovinean "de pamant" cum spun batranii, pentru ca nu ma vad intors acasa-n nord; cladesc familia aici in Sud c-asa-s timpurile.

Succes si spor in toate!
ILISANU

Mesajde ILISANU » 02 Oct 2015, 16:19

mellis scrie:Salut si bine ai venit.
Daca ai cladit atatea rame - eu zic ca a fost cules bun ;)
De stimulat trebuia facut tot anul - pentru stimularea/marirea coloniei si rezervele de iarna.
De hranit pentru rezerve trebuia in august - septembrie.
Cu ceara cumparata - sa ai mare grija - poti aduce boli urate in familie - sunt care au avut mortalitati mari de la o rama adusa de afara - este pacat.
Este greu la inceput dar mai bine cumperi roi/familie decat rame plastic cu ceara de afara (de ce nu parafina?).
Cu rezervele este delicat acum - cam tarziu ai realizat ca nu sunt rezerve - trebuiau prevazute din august.
Nu ai ce face decat dat sirop cat mai gros (putina apa)- eu am trecut o iarna (de prost-noroc) cu sirop pus in rame cu seringa ;). Din primavara - turte fara polen cat este mai frig.
Sanatate

Multumesc Frumos de sfaturi mellis! Te citesc de mult din anonimat si pe toti cei ce au rabdarea si experienta impartasirii...

Mi-e grija pentru "corpul gras" al albinutelor, nu realizez cat au pus pe ele pana acum iar proteic nu stiu daca sa le mai dau acum sau ce sa le dau. In stup acum am doar nectar capacit sau in curs de capacire. Partea buna e ca cutiile din poliuretan sunt de 4 cm, iar ca si izolatie scrie la carte ca-s cat 15 cm de lemn a.i. ar trebui sa fie confortabila trecerea prin iarna dpdv al temperaturii. Am "tamplarit" si doi stupi din lemn spre a-i avea in viitor ca si comparatie cu cei din poliuretan. Asta-i viitorul, care-mi pare departe si port grija albinelor precum orice parinte ce-si simte copiii departe de protectia lor. Munca mi-o desfasor in Bucuresti astfel ca nu pot fi langa ele decat la sf. de spat. cel mai des...

O iarna usoara albinutelor si tie!
ILISANU

Mesajde ILISANU » 02 Oct 2015, 16:41

20150705_211948.jpg
Sa fie si o fotografie cu cei doi Stupi din Vara. Urdinisurile de la cuib erau inchise avand gratie Hanneman intre corp si cat, al doilea urdinis deschis deasupra gratiei (cu rol de anti-roire - potrivit celor de la Viitor Sanatos). Prpblema intampinata a fost ca trantorii au for blocati in stup pt 2 sapt. moment in care am redeschis urdinisul de la cuib.
ILISANU

Mesajde mellis » 02 Oct 2015, 16:41

Salut,
Eu zic sa nu iti faci griji - au ele grija sa-si grijeasca de corpul gras.
Nu am multa experienta - doar dau mult din taste ;) - e drept ca am invatat multe acesti ani si inca mai invat - se vede anula cesta in dezvoltare si mierea de care sunt multumit. Daca urmaresti forumul - mai scapa "greii" cate una doua ce trebuie memorate ;)
Nu de grosimea lazii trebuie sa-ti faci griji - ci de hrana de calitate si tratamente.
Am iernat fara mortalitate familii slabe doar pe sita AV - fara subar- si cu hrana putina (a se nota la asa nu) cu multa munca in primavara si rezultate bune pana la urma (nu miere ci dezvoltare).
La ora aceasta eu zic ca au facut corp gras - ale mele inca mai aduc polen de afara - si prin oras ieri am vazut multe pe florile de toamna.
Sanatate si stai printre noi ;)
mellis

Mesajde mellis » 02 Oct 2015, 16:52

"Sa fie si o fotografie cu cei doi Stupi din Vara. Urdinisurile de la cuib erau inchise avand gratie Hanneman intre corp si cat, al doilea urdinis deschis deasupra gratiei (cu rol de anti-roire - potrivit celor de la VS). Prpblema intampinata a fost ca trantorii au for blocati in stup pt 2 sapt. moment in care am redeschis urdinisul de la cuib."
Ai spus ca matca a urcat in cat, cum a facut asta cu gratia pusa? Sau ai pus gratia dupa ce le-ai separat in doua lazi ;)?
Partea cu furtisagul - cum ai hranit? Daca foloseai hranitor in podisor si familii cat de cat echilibrate - cred ca evitai problema.
A functionat sfatul celor de la VS? Ce faci daca totusi ai botci si ies regine noi? Esti sigur ca nu au roit stupii, cel putin cel care a fost prapadit? Matca cumparata - vopsita o mai ai?
Sanatate.
mellis

Mesajde proapis13 » 02 Oct 2015, 17:39

Bun venit la Pagini personale... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ILISANU » 02 Oct 2015, 18:05

mellis scrie:"Sa fie si o fotografie cu cei doi Stupi din Vara. Urdinisurile de la cuib erau inchise avand gratie Hanneman intre corp si cat, al doilea urdinis deschis deasupra gratiei (cu rol de anti-roire - potrivit celor de la VS). Prpblema intampinata a fost ca trantorii au for blocati in stup pt 2 sapt. moment in care am redeschis urdinisul de la cuib."
Ai spus ca matca a urcat in cat, cum a facut asta cu gratia pusa? Sau ai pus gratia dupa ce le-ai separat in doua lazi ;)?
Partea cu furtisagul - cum ai hranit? Daca foloseai hranitor in podisor si familii cat de cat echilibrate - cred ca evitai problema.
A functionat sfatul celor de la VS? Ce faci daca totusi ai botci si ies regine noi? Esti sigur ca nu au roit stupii, cel putin cel care a fost prapadit? Matca cumparata - vopsita o mai ai?
Sanatate.

-> Da, exact (La inceput a fost doar un stup)

-> Podisor / hranitor (anexez o fotografie) luat odata cu stupii. Faptul ca roiul nu reusea sa consume repede siropul, iar colonia mare rezolva intr-o noapte, cred eu ca a declansat furtisagul. Ambele urdinisuri au fost micsorate cat pentru 5 albine. N-am putut sa le servesc cantitati mai mici la 1zi/doua/trei astfel incat am pus cat sa le ajunga pt mai multe zile. Acum colaborez cu socrul, lectia e invatata de mine iar el prinde tot mai mult interes fata de albinute ;)

-> Gratia Hanneman cu urdinis este denumita "dispozitiv antiroire" pt faptul ca matca nu mai are pe unde iesi din corp / cuib. Nu au luat in calcul si blocatul trantorilor tot in cuib. Am eliberat un nor de trantori chinuiti... La 1 sapt, maxim 2 am curatat constant orice botca / urma de botca pt a preveni roitul. De roit, nu mi-a roit pt ca am gasit matca si un pumn de albinute doborate pe fundul stupului. Potrivit cartilor, cand regina a cazut, lupta s-a cam sfarsit iar cele invinse iau drumul coloniei invingatoare. Nu au fost nici distrugeri vizibile ca sa dau vina pe barzauri/viespi. Efectiv stupul este curat, toate alveolele ramelor curatite, fara a fi distruse. Viespiile si Barzaunii ii tin destul de bine sub control cu 4 capcane plasate in jurul micii stupine. Barzaunii sunt problematici mai ales acum toamna cand pot veni sa distruga stupii nu doar sa-i "culeaga" albina cu albina...
Matca marcata am tinut-o o zi intreaga intr-o cutie transparenta neindurandu-ma sa o arunc. Am ingropat-o in cele din urma, cu onoare si mustrari multe de constiinta.
ILISANU

Mesajde ILISANU » 02 Oct 2015, 18:42

Nu pot edita postarea anterioara asa ca... va arat aici podisorul / hranitor
Fişiere ataşate
podisor hranitor.jpg
Podisorul / hranitor
ILISANU

Mesajde ILISANU » 02 Oct 2015, 18:46

proapis13 scrie:Bun venit la Pagini personale... :!:

Multumesc frumos! E bine sa ma aflu printre voi!

"Daca vrei sa ajungi departe, mergem impreuna; Daca vrei sa ajungi repede, du-te singur"
Proverb african
;)
ILISANU

Mesajde irina » 02 Oct 2015, 20:51

ILISANU scrie:Matca marcata am tinut-o o zi intreaga intr-o cutie transparenta neindurandu-ma sa o arunc. Am ingropat-o in cele din urma, cu onoare si mustrari multe de constiinta.

Credeam ca sunt singura care le jeleste :oops:
Bine ai venit!
irina

Mesajde alin75 » 04 Oct 2015, 20:51

Salut Razvan! Este destul de urat ca in primul an de apicultura sa pierzi un roi/familie. Daca te ajuta cu ceva sa sti ca am pierdut si eu o familie (din vina doar a mea)...tot in primul an. De atunci galetutele cu apa nu lipsesc de pe stupi! Cum stai cu mancarea in familia ramasa? Daca nu au mancare, incearca sa cumperi macar 3-4 rame cu 3/4 coroana miere (daca sunt negre si mai bine) si organizeaza cuibul pe astea.
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde ILISANU » 07 Oct 2015, 13:30

irina scrie:
ILISANU scrie:Matca marcata am tinut-o o zi intreaga intr-o cutie transparenta neindurandu-ma sa o arunc. Am ingropat-o in cele din urma, cu onoare si mustrari multe de constiinta.

Credeam ca sunt singura care le jeleste :oops:
Bine ai venit!

Multumesc Irina, fara dragoste de albine n-are nici un rost sa te apuci de apicultura...la fel ca in mai toate domeniile.

Succes in toate si albine sanatoase!
ILISANU

Mesajde ILISANU » 07 Oct 2015, 13:36

alin75 scrie:Salut Razvan! Este destul de urat ca in primul an de apicultura sa pierzi un roi/familie. Daca te ajuta cu ceva sa sti ca am pierdut si eu o familie (din vina doar a mea)...tot in primul an. De atunci galetutele cu apa nu lipsesc de pe stupi! Cum stai cu mancarea in familia ramasa? Daca nu au mancare, incearca sa cumperi macar 3-4 rame cu 3/4 coroana miere (daca sunt negre si mai bine) si organizeaza cuibul pe astea.

Salut Alin!

Stupul ramas este in forma buna spre foarte buna. Voi merge in acest sfarsit de saptamana la ele sa trag o concluzie "finala" a situatiei. Acum 2 sapt erau burdusite cu miere 4 rame de 1/1... Cel putin in teorie, faptul ca stupii de poliuretan asigura o izolatie f buna, implicit o temperatura constanta si ridicata a ghemului de roire, rezulta un consum mai mic de miere peste iarna. Timpul o va demonstra.

O intrebare acum; as putea sa le dau putina turta proteica acum? Temperaturile sun inca in grafic 17/19/21 grade + pe zi si ma gandesc ca ar putea sa mai faca cateva zboruri de curatire pana vine frigul...

Spor in toate si sanatate multa noua si albinelor!
ILISANU

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?