Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde DoarEu » 05 Oct 2015, 21:34

Si eu iernez tot cu urdinis superior.Fund plin,podisor cu o fanta cu plasa(nici prea mare,nici prea mica)siiii...cam atat.O diafragma de extrudat intr-o parte a cuibului,podisorul,niste ziare peste tot podisorul(inclusiv peste plasa), o carpa si aleluia.Aaaa da...am extrudat si in capac.
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde nae » 05 Oct 2015, 21:39

DoarEu scrie:Si eu iernez tot cu urdinis superior.

Si fac la rapita ...?
Si la S....?
Si... ?
Sa avem o baza de comparatie .
nae

Mesajde alt stupar » 05 Oct 2015, 21:47

fak mai Nae... fack ! :lol:
de aia ii frumoasa apicultura, ca-n fiecare an poti face tot altfel de ”incercari” si nu-ti ajunge o viata sa incerci tot ce-ti puie mintea !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde DoarEu » 05 Oct 2015, 21:51

nae scrie:
DoarEu scrie:Si eu iernez tot cu urdinis superior.

Si fac la rapita ...?
Si la S....?
Si... ?
Sa avem o baza de comparatie .

Pai nu stiu cat o sa vi se para...la salcam am avut o medie de 30kg/familie.O fi mult,o fi putin,eu-s multumit.Eu am vrut sa evidentiez faptul ca ierneaza perfect asa cum am scris,cel putin la mine in zona.Umiditatea la mine e foarte mare(in natura,nu in stup :D ).Nu cred ca as putea sa-i iernez altfel.
Sanatate!
Le:Am mai spus pe un topic asta-vara ca o sa las cativa stupi numai pe miere de salcam.Acum cateva zile le-am restrans...catul :lol:
Momentan e pe 10 rame full de albina.Asa o sa ierneze.Sta albina ghem pe ultima rama :D
Tin sa precizez ca nu i-am dus nici la rapita,nici la floare.Au stat pe vatra.Am scos poliflora si mana din ei.
Ultima oară modificat de DoarEu pe 05 Oct 2015, 21:58, modificat 1 dată în total.
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde nae » 05 Oct 2015, 21:55

DoarEu scrie:...la salcam am avut o medie de 30kg/familie.O fi mult,o fi putin,eu-s multumit.Eu am vrut sa evidentiez faptul ca ierneaza perfect asa cum am scris,cel putin la mine in zona.Umiditatea la mine e foarte mare(in natura,nu in stup :D ).Nu cred ca as putea sa-i iernez altfel.

E super bine .
De studiat .
nae

Mesajde asd » 06 Oct 2015, 08:02

Nu traiesc din apicultura. Ar trebui sa imi pun la semnatura. Fiind la inceput experimentez in paralel orientandu-ma in general spre solutiile cele mai putin costisitoare(munca si bani). Nu imi pare rau ca m-am axat pe ME desi ma tenteaza warre-ul. De experimentat au experimentat altii, eu doar am cules ce mi-a convenit. Am inceput sa citesc forumurile din SUA pentru a invata lucrul cu ME-ul de la cei care il folosesc de doua secole. Si acolo sunt dezbateri pro si contra urdinisului superior insa cand e vorba de iernare acestea inceteaza. Va inteleg ca vi se pare ciudata varianta pentru ca voi folositi fundul cu plasa, insa sunteti si intr-o zona mai calda. La mine nu merge asa ceva.
asd

Mesajde proapis13 » 06 Oct 2015, 08:55

:lol:
asd scrie: Am inceput sa citesc forumurile din SUA pentru a invata lucrul cu ME-ul de la cei care il folosesc de doua secole.

Ceva NU se leaga...sau sunt eu in urma cu stirile apicole....cine a inventat stupul ME si cand :?:
Sa nu-mi scrii ca abatele Warre ... :roll:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde asd » 06 Oct 2015, 09:18

ME ii zicem noi. Tot un abate l-a inventat iar numele sau era Langstroth ;), prin secolul al XIX-lea. Lang-ul s-a simplificat mult de atunci. Procedurile de folosinta difera de la zona la zona.
asd

Mesajde mellis » 06 Oct 2015, 11:34

asd scrie:Am inceput sa citesc forumurile din SUA pentru a invata lucrul cu ME-ul de la cei care il folosesc de doua secole. Si acolo sunt dezbateri pro si contra urdinisului superior insa cand e vorba de iernare acestea inceteaza. Va inteleg ca vi se pare ciudata varianta pentru ca voi folositi fundul cu plasa, insa sunteti si intr-o zona mai calda. La mine nu merge asa ceva.

Sa stii ca fundul cu plasa merge peste tot, chiar daca este mai frig, fiecare alege ce i se potriveste.
Nu trebuie luate separat - vorba lui Nae - este un concept - AV + corp pe post de beci + folie+patura PESTE FOLIE+podisor/capac.
La urdinisul superior - ma mira fundul fix - nu ca este plin - ar fi ciudat AV + urdinis superior.
Albinele "curatatoare" cara mizeria si cadavrele afara - cu un efort destul de mare. La urdinisul superior este imposibil de igienizat stupul - posibilitate mare de imbolnavire - posibil sa le propolizeze limitat.
Fiind fix - nu poti sa-l cureti - inspectezi...
Prima interventie ce o fac primavara - iau corpul incet de pe fund fara a agita albinele - il pun pe unul provizoriu si curat - inspectez fundul stupului - mortalitate, consum - Il curat - igienizare.
De exemplu pe subar poti vedea pozitia/marimea ghemului - si cam cat s-a consumat.
Unul singur acum doi ani a avut fund fix si l-am facut mobil. Peste vara doar acela avea barba - i-am pus AV si s-a rezolvat.
Anul trecut nu am avut mortalitate pe fundul stupului ca alti ani- sunt multumit.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde asd » 06 Oct 2015, 12:19

Nu am funduri fixe.
asd

Mesajde andrei_calinescu » 06 Oct 2015, 13:10

Foarte bine asd ca folosesti urdinise superioare, si eu folosesc la roinite de 6 cu rama 1/1, pe care le duc la 2 sau 3 corpuri.
Toamna e o placere sa vezi cum se educa albinele sa duca mancarea unde trebuie si ca la ME nu ai nimic de facut inafara de tratamente.
andrei_calinescu

Mesajde mellis » 06 Oct 2015, 15:28

asd scrie:Majoritatea familiilor mele sunt 2 intr-o lada si cu urdinis superior. Curenti de jos nu sunt, lada dedesubt nu pot adauga.[/attachment]

De aici am inteles ca ar fi cu fund fix.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde asd » 06 Oct 2015, 18:58

Da. Nu pot pentru ca nu am gratii haneman si chiar daca as avea acestea ar afecta etanseitatea imbinarilor. E destul de imputit stupul cu 2 matci. As vrea sa nu mai folosesc pe viitor insa pana una alta e un sistem economic. La lazile astea pot interschimba fundul cu capacul si am urdinisul/rile sus sau jos dupa cum vreau. La familiile dezvoltate le pun funduri clasice de langstroth.
asd

Mesajde csaa » 06 Oct 2015, 20:33

asd scrie:Da. Nu pot pentru ca nu am gratii haneman si chiar daca as avea acestea ar afecta etanseitatea imbinarilor......

Bate o stinghie pe mijlocul gratiei, astfel incat sa preseze gratia pe diafragma. Eu am doi stupi asa si au mers foarte bine
csaa

Mesajde petru MD » 06 Oct 2015, 20:37

domnilor prea multa complicatie face cu asezatu pe iearna.... e parerea mea..
sanata si o iearna usoara...
petru MD

Mesajde csaa » 06 Oct 2015, 20:40

Ca un incepator (perpetuu) ce sunt, va expun o constatare:
La majoritatea familiilor am observat ca rama de langa peretele stupului este goala. Exceptie fac familiile care au peste 6 rame de miere si (probabil) nu mai au unde sa depoziteze mierea. Sa le las aceasta rama goala (care ar functiona ca si o izolatie) sau sa le-o inlocuiesc cu una full?
csaa

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR