asd scrie:Am inceput sa citesc forumurile din SUA pentru a invata lucrul cu ME-ul de la cei care il folosesc de doua secole. Si acolo sunt dezbateri pro si contra urdinisului superior insa cand e vorba de iernare acestea inceteaza. Va inteleg ca vi se pare ciudata varianta pentru ca voi folositi fundul cu plasa, insa sunteti si intr-o zona mai calda. La mine nu merge asa ceva.
Sa stii ca fundul cu plasa merge peste tot, chiar daca este mai frig, fiecare alege ce i se potriveste.
Nu trebuie luate separat - vorba lui Nae - este un concept - AV + corp pe post de beci + folie+patura PESTE FOLIE+podisor/capac.
La urdinisul superior - ma mira fundul fix - nu ca este plin - ar fi ciudat AV + urdinis superior.
Albinele "curatatoare" cara mizeria si cadavrele afara - cu un efort destul de mare. La urdinisul superior este imposibil de igienizat stupul - posibilitate mare de imbolnavire - posibil sa le propolizeze limitat.
Fiind fix - nu poti sa-l cureti - inspectezi...
Prima interventie ce o fac primavara - iau corpul incet de pe fund fara a agita albinele - il pun pe unul provizoriu si curat - inspectez fundul stupului - mortalitate, consum - Il curat - igienizare.
De exemplu pe subar poti vedea pozitia/marimea ghemului - si cam cat s-a consumat.
Unul singur acum doi ani a avut fund fix si l-am facut mobil. Peste vara doar acela avea barba - i-am pus AV si s-a rezolvat.
Anul trecut nu am avut mortalitate pe fundul stupului ca alti ani- sunt multumit.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...