Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dezvoltarea pe orizontala versus dezvoltarea pe vertical

Mesajde Trantorul@ » 11 Noi 2015, 20:31

mircea scrie:
Trantorul@ scrie:Asa-i una am vrut si uite unde s-o ajuns ...

Chestia cu roi pe o rama ma gandesc ca se intelege ca nu o fost sustinuta de mine doar am adus-o in discutie in contextul respectiv ... o sa urmeze sa primesc si io imediat recomandarea de a ma lasa ca-s cu pluta si probabil altele ...

P.S. SI ca sa stie lumea ce rugaminte am avut sa nu isi inchipuie cine stie ce ... dupa ce am zis ca inchei am rugat adminul daca se poate sterge tot ... da na nu am primit nici un fel de raspuns ... cred ca mai tre un pic sa ne ... sa se inrosesca teava !
Trantorul@ , da asa este, mi-ai cerut sa sterg topicul . De ce sa-l sterg ? Este o discutie tehnica si e pacat . Personal nu vad nimic in neregula sau un motiv de stergere.

Pentru a nu se mai considera de .... ca fac reclama mascata ... ce am incercat io sa scriu/spun aici am mai spus la cateva persoane personal , de fapt la toti .. la unii ca or vrut sau nu :lol:.
Sunt cam "singurul" care ... si am scris despre procentul de elite si alte cele ce se obtine prin Romania cei care cresc si au discernamant ... stiu ca nu am vorbit tampenii .... dar a lu altii sunt numai elite!
De aia am cerut stergerea si ca o alunecat inspre ... si fiind creat de mine ... cand vrei sa faci ceva bun imediat se gasesc unii sa te faca sa regreti ce ai vrut sa faci .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 11 Noi 2015, 21:09

Adi Hodis scrie:
Trantorul@ scrie:Asa-i una am vrut si uite unde s-o ajuns ...

Chestia cu roi pe o rama ma gandesc ca se intelege ca nu o fost sustinuta de mine doar am adus-o in discutie in contextul respectiv ... o sa urmeze sa primesc si io imediat recomandarea de a ma lasa ca-s cu pluta si probabil altele ...

P.S. SI ca sa stie lumea ce rugaminte am avut sa nu isi inchipuie cine stie ce ... dupa ce am zis ca inchei am rugat adminul daca se poate sterge tot ... da na nu am primit nici un fel de raspuns ... cred ca mai tre un pic sa ne ... sa se inrosesca teava !

Bun, hai sa mergem mai departe cu dezvoltarea pe orizontal vs vertical.
Limita sa fie la 100 de stupi, da ?.
Dar dumneata parca ai cu mult mai putini, orizontali, pe astia ... apasam, :)
Dintre astia putini ... toti au ajuns la 10 - 11 rame cu puiet ?. Da' puiet compact pe rama/e, nu rasfirat, ca asa nu se pune ... apasarea.
Si apoi, din 100 de orizontali, tare mult as vrea sa vad eu ca ajung toti pe 10 rame cu puiet compact ... da' nu cred. Ca ar fi cam 10% ... da. Procentul asta se gaseste si in alte stupine dar sint ... varfuri. Nu toti.

Si acuma eu, ce sa zic ? ... ca si de-ar fi asa, mi-ar fi potriviti pe sistemul industrial ?.
Ma gandesc ... sa gasesc varianta in care sa pot sa fac 200 de roi intr-o zi si sa termin cu roii in 3 zile ( in viitor ) ... dar inca n-am gasit-o.
Ba da, uite o varianta. Sa folosesc orizontalii doar pentru a dona material biologic in scopul fructificarii culesului. Mai pe scurt, sa le iau culegatoarele la ... dans !. :)

PS
teava ... se poate si raci. :)

Nici nu am recomandat la industrial dar uite inca o chestie care se poate incadra lejer la detalii , excludem pe cei cu discernamnt apicol ...

Vine x si el zice ca marge pe 200 MEA ca ii duce lejer da pe aceeasi vatra decat sa tina 100 orizontali si sa mestece in ei ... daca ii imparte mai apar niste costuri ...

Doar urmatorul lucru sa-l ia in calcul consumul celor 200 vs - consumul celor 100 ( sa zicem ca orizontalul consuma cu 10-20 kg in plus da si aduna ceva mai mult doar la un calcul asa in mare sa zicem ca MEA consuma 100 Kg si orizontalii 120 kg ai un castig de 8 T doar din ce le trebuie ca sa se dezvolte si o parte din alea 8 tone se pot gasi in butoaie pe cand daca ai avea 200 sa se ragaseasca in dezlvotarea familiilor si in butoaie mai putin sau deloc :D !!! ) Un detaliu destul de important in economia jocului .

Da 10 - 11 - 12 -13 ( 13 ramei compact o fost in anu 2 ) poate ceva peste la unele elite, compact 70-90 % sunt se poate intampla la unii sa fie insirat pe mai multe rame da cand aduni sa iti iasa ce am zis eu si daca ajungi doar la 10 un 70-90 % si vo 4-5 cu nectar si pastura si cand incepe salcamul pui magazie si nu mai dai nimic pe orizontala , drept ii ca nu o sa duca toate la fel dar daca cresti din ceva cat de cat ai sansa sa-ti duca un 60-70 % un 10 rame ,eu vorbesc de 2014 cand sau dezvoltat cei de productie asemanator cu orizontalul pana nu am mai avut unde baga rame si matcile - or fost nevoite sa "someze" .... ee de cand nu am mai putut baga in cei de 10 rame in orizontal am mai bagat 3 rame ... era puiet pe 11 matca in anu 3 da adunat sa zicem ca erau 10 70 - 90 % puiet ...

La Dadant doar in vise faci 200 de roi intr-o zi singur ... cu ceva prieteni mai multi ajutoare mai mere :lol:

De ce sa vrei sa iei de la niste stupi mai bine dezvoltati culegatoarea si sa o donezi la altii mai slabi ???
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde florinapi » 11 Noi 2015, 23:00

Trantore, nu te cunosc,nu ma cunosti.In cazul asta ,exprimarea pe care ai facut-o la adresa mea,denota cel putin lipsa de bunsimt !
Dar sa trecem peste asta.
Esti prea fixat pe o idee pe care spui ca ai experimentat-o pe un singur stup,nu este concludent.
In ceea ce priveste matcile,deagaba te superi,dar daca stupi care ajung la 7,8,10 rame de puiet nu produc nimic,eu cred ca este o problema,dar nu la lada.

In ceea ce priveste rama inalta la cuibul vertical,m-am exprimat gresit.Am vrut sa zic ca:rama inalta nu se potriveste la cuiburile formate din mai mult de un corp.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde pvc » 11 Noi 2015, 23:51

Apropos de orizontali. Am 2 buc din care nu am luat miere prea multa dar in schimb am facut multe roiuri. La cat de mult puiet le-am luat tot sunt pe 7 rame acum.
pvc

Mesajde Trantorul@ » 11 Noi 2015, 23:55

florinapi scrie:Trantore, nu te cunosc,nu ma cunosti.In cazul asta ,exprimarea pe care ai facut-o la adresa mea,denota cel putin lipsa de bunsimt !
Dar sa trecem peste asta.
Esti prea fixat pe o idee pe care spui ca ai experimentat-o pe un singur stup,nu este concludent.
In ceea ce priveste matcile,deagaba te superi,dar daca stupi care ajung la 7,8,10 rame de puiet nu produc nimic,eu cred ca este o problema,dar nu la lada.

Bag seama ca pentru unii vorbesc degeaba ... rog pe altii sa-i lumineze pe unii ....nu ai inteles nimic din ce m-am chinuit sa scriu io si nici nu ma mai obosesc in van daca mai vii si scrii ca este o problema . punete la punct cu ce-i nevoie pentru un cules sa merga snur .... si cand ai parte doar de 2-3-4-5 zile de cules din 10 - 14 si dupa mai vorbim

In ceea ce priveste rama inalta la cuibul vertical,m-am exprimat gresit.Am vrut sa zic ca:rama inalta nu se potriveste la cuiburile formate din mai mult de un corp.

La ce ai afirmat tu am am fost mai mult decat finut sau cum vrei tu sa-i zici ... cand am mai scris exemplul respectiv de cateva ori ... ai mai dat-o prin alt loc cu 16 o fost pe 16 mai rasfirat ... adunat compact mai putin ... chiar nu am nevoie sa-mi spuna altii de bun simt cand se sare si sar calu voit si cel putin io incerc sa mi-o asum , alti vin arunca cu noroi ( sa fiu din nou finut) si arata cu degetul !!!

NU-S FIXAT DELOC PE NIMIC, CE MERGE PE UN STUP SI O SINGURA DATA , E LA MINE O MERS CATIVA ANI LA RAND, MERGE SI PE 100 - 1000 ..... MAI TRE SA MERGA SI MATCILE SI SA II FORTEZI DAND SPATIU UNDE TREBUIE SI CADN TREBUIE NU SA-I LASI IN DORU LELII ADICA SA EXPLOATEZI LA MAXIM BIOLOGIA ALBINEI SI AVANTAJELE LAZII CAND TREBUIE , CE SCRIU EU AICI E CONCLUDENTA SI PE 1 STUP SUNT ALTELE CARE TREBUIE TESTATE PE LOTURI MAI MARI SI ....

Mai intreba cineva cum ajung la 3-4 - 5 rame de pastura si nectar , or fost luni Aprilie cand am bagat 3 rame intr-o saptamana si am castigat doar 1 palma de puiet ca blocau aproape instant , prin zona mea mai rar de astea da mai sunt ... pai daca nu-i dai spatiu cand tre si ii blocat sta si nu face nimic doar se pregateste de ...

P.S. .. din cauza la ce ai scris tu si cu siguranta ce gandesc altii am cerut stergerea topicului in caz ca nu te-ai prins !!!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde un OM » 12 Noi 2015, 14:34

Mai nene, ai ceva verticali, orizontali? Ai sesizat vreo deosebire majora in exploatatie? Crezi ca un anumit mod de aranjare a ramelor este mai potrivit vreunui model de stup?
un OM

Mesajde pvc » 12 Noi 2015, 15:06

un OM scrie:Mai nene, ai ceva verticali, orizontali? Ai sesizat vreo deosebire majora in exploatatie? Crezi ca un anumit mod de aranjare a ramelor este mai potrivit vreunui model de stup?

Am 4 orizontali 12 vertivali pe 10 rame si 49 verticali pe 12 rame.Problema este ca nu sunt toate cutiile pline.M-am apucat de facut si am facut de toata scandura si a ramas ca la anu sa le umplu pe toate.Cum am zis si ceva mai sus inainte de scandal din 2 orizontali am luat toata vara puiet si botci de schimbare linistita.Unul din ei dupa toate astea tot este pe 7 rame acum.Deci orizontalii sunt f buni pt inmultire si ca familii ajutatoare.
pvc

Mesajde un OM » 12 Noi 2015, 15:34

Am inteles. Tehnica d-voastra se rezuma la inmultiri. Pentru asta nu conteaza aproape deloc tipul de lada.
un OM

Mesajde ignatov andrei » 12 Noi 2015, 21:00

10-13 rame cu puiet compact, adica intre 100 si 130 dm patrati?!?
Adica matcile in orizontal depun intre 4000 si 5100 oua pe zi?!? :o
In cazul asta sunt un mare prost daca dintr-un roi cu o rama de puiet capacit, la 5 mai, pun doar doua caturi la 15 iulie... :(
Ar trebui cam 7 caturi! :shock:
Acum am inteles de ce rade lumea de mine... altii fac si mai si...!!! :lol:
ignatov andrei

Mesajde Trantorul@ » 12 Noi 2015, 21:18

Vad ca lumea inca sufera ... sa stii ca nu imi face placere deloc la cele intamplate mai ales aseara si cum vad ca, continui ....eee am facut front comun unde aveam aceleasi puncte de vedere si sustineam rasa asta proasta a noastra si cam atat ... vad ca tot trebuie sa fii cel mai cel , din primul post ai dat-o cu capcana .

Hai sa o luam asa mai pe intelesu lu mai multi si cum pot si eu ca nu toti e asa destepti sa vorbeasca in dm patrati :

Sa luam o medie de aprop 80% din suprafata ramei ( am zis rame 70-90 % sa facem media la 80% nu 100% , da na tre sa ne mai dam in petec) adica pe intelesul tuturor un 6000 - 6400 celule pe rama e aici intr-un ciclu de 21 zile matca ar avea o medie de vo 2800 la maxim 6400 la 10 rame si de vo 3700 la 13 rame ( aici se incadreaza mai mult ELITELE) da cum unii tipa sus si tare ca au doar elite ma abtin!!!

Intraba toti apicultori cu "discernamant" cu privire la roi respectivi .... o sa fii surprins de raspunsul primit ... dar se abtin !!!

P.S. ... neacordurile din mesajul acesta si pe unde au mai fost sunt facute voit ca sigur o sa se gasesca vreunu sa-mi spuna ca nici macar atat nu stiu si ma apuc sa vorbesc de albine !!!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde pvc » 12 Noi 2015, 21:30

Trantorul@ scrie:Vad ca lumea inca sufera ... sa stii ca nu imi face placere deloc la cele intamplate mai ales aseara si cum vad ca continui ....eee am facut front comun unde aveam aceleasi puncte de vedere si sustineam rasa asta proasta a noastra si cam atat ... vad ca tot trebuie sa fii cel mai cel , din primul post ai dat-o cu capcana .

Hai sa o luam asa mai pe intelesu lu mai multi si cum pot si eu ca nu toti e asa destepti sa vorbeasca in dm patrati :

Sa luam o medie de aprop 80% din suprafata ramei ( am zis rame 70-90 % sa facem media la 80% nu 100% , da na tre sa ne mai dam in petec) adica pe intelesul tuturor un 6000 - 6400 celule pe rama e aici intr-un ciclu de 21 zile matca ar avea o medie de vo 2800 la maxim 6400 la 10 rame si de vo 3700 la 13 rame ( aici se incadreaza mai mult ELITELE) da cum unii tipa sus si tare ca au doar elite ma abtin!!!

Intraba toti apicultori cu "discernamant" cu privire la roi respectivi .... o sa fii surprins de raspunsul primit ... dar se abtin !!!

Ca nr de rame de puiet este ok.Cred ca ai exagerat cu 70-90%.Media cred eu ca nu poate sa depaseasca 70% din rama. Am si eu o matca care in primavara mi-a ouat pe unde a prins. Fiind in o lada de 10 (cuibul) avea puiet pe 8 rame , cand sa blocat cuibul albinele au facut celule in crapatura din fundul cutiei si acolo a ouat.Inca 2 matci au ajuns pe 9 ( din 10 rame cuibul) dar cu puietul ceva mai imprastiat. Dar media de rama ouata nu cred ca a depasit 60%. Din motivul asta trec pe 12 rame.
pvc

Mesajde ignatov andrei » 12 Noi 2015, 21:40

nu toti e asa destepti sa vorbeasca in dm patrati :

Asta am observat demult...!

Si bine fac...
Sa se abtina e tot ce pot!

Lumea nu sufera, doar constata!
Am vazut multi "tigri de jungla", cand erau sub anonimat, dar cand ajungeau in fata mea... deveneau pisicuti de garla!!! :lol:

Imi place sa fiu lasat in pace, clar?!?
Daca nu credeti, e treaba voastra!

Cand am spus ca la multi le trebuie translator daca incep sa vorbesc de apicultura... am avut mare dreptate!

Fiecare cu ale lui... la revedere!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 12 Noi 2015, 21:42

Chestia cu "mai mult puiet in orizontal decat in vertical" se intampla in cateva "stupine", deci nu e un adevar, ci doar o constatare in urma unor practici gresite!
ignatov andrei

Mesajde teinegru64 » 12 Noi 2015, 21:48

De oua pe leatzuri.... stiam de mult....acum aflam de oua pe fund.Oare ce mai urmeaza?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Trantorul@ » 12 Noi 2015, 22:04

ignatov andrei scrie:
nu toti e asa destepti sa vorbeasca in dm patrati :

Asta am observat demult...! Multumesc din nou pentru complimentul care il oferi cu asa mare usurinta tuturor !!! tre sa incerci sa vorbesti pe intelesul celui mai prost dintre prosti cand incerci sa explici ceva , intradevar e ceva foarte stiintific asta cu dm patrati ... tre niste formule especiale sa poti afla ... !!!

Si bine fac...
Sa se abtina e tot ce pot! " deja aici faci prosti pe toti , bravos , bravos ..."!!!

Lumea nu sufera, doar constata! " daca ai stii tu ca mai nou nu mai imi pasa de parerea ...."

Am vazut multi "tigri de jungla", cand erau sub anonimat, dar cand ajungeau in fata mea... deveneau pisicuti de garla!!! :lol: " greu sa combati pe un prost care o vazut cu ochii lui multe doar din carti !!! cu siguranat ca vei ajunge la ceva da nu in 2 ani mai ai rabdare "

Imi place sa fiu lasat in pace, clar?!?
Daca nu credeti, e treaba voastra!

Cand am spus ca la multi le trebuie translator daca incep sa vorbesc de apicultura... am avut mare dreptate! " intradevar cateodata ... VANZATOR de vise/iluzii la visatori "

Fiecare cu ale lui... la revedere!

Intrebare pentru tine si vreau raspuns:

Dadant si DELON ... aceasi populatie cine culege mai multa miere si de ce ??? ( sa vedem daca totusi ai retinut niste chesti de... ) da vreau raspuns urgent ... si dupa sa vii sa mai spui ca nu conteaza lada !!!
Pentru ca multi se uita in gura lu Ignatov si chiar cred !!!
Ultima oară modificat de Trantorul@ pe 12 Noi 2015, 22:20, modificat 1 dată în total.
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 12 Noi 2015, 22:08

ignatov andrei scrie:Chestia cu "mai mult puiet in orizontal decat in vertical" se intampla in cateva "stupine", deci nu e un adevar, ci doar o constatare in urma unor practici gresite!

Nu-mi vine sa cred ochilor !!!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR