Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: miere cristalizata in faguri

Mesajde ilalexandru » 14 Dec 2011, 00:36

Eu nu inteleg un lucru... si pentru asta vreau sa-mi raspunzi la o intrebare? CAnd te odihnesti sau dormi si te deranjeaza cineva iti convine?
De ce tot umbli la familiile alea de albine? Lasa-le in pace ca stiu ele ce fac. Eu de la inceputul lui noiembrie am inchis usa la pavilioane si pana in 10 ianuarie nu o mai deschid. Deci doua luni de zile nu le supar absolut deloc. Au miere...stiu ele ce sa faca. Urmaresc iernarea lor la urdinis. Si atat.
Legat de mierea cristalizata... eu de ani de zile iernez numai pe miere de floarea soarelui. Ce ramane la ultimul extras in stup, cu aia ierneaza. Si la fel, de ani de zile, in ianuarie la administrez o turta de miere de floarea soarelui, zaharisita, deasupra cuibului. Si pana acum nici una nu a venit sa se planga ca o dor dintii. Tocatura la urdinis observam cand le administram turte de zahar. Oare un roi natural, din zona de camp, nu ierneaza pe miere zaharisita? Ce se intampla daca am lasa un borcan de miere zaharisita afara? S-ar atinge sau nu albinele de mierea din el?
ilalexandru

Mesajde Valeanu Razvan » 14 Dec 2011, 10:32

Dl Alexandru,
Nu umblu ca nam ce face, dar stateam cu inima chircita ca daca nu mai au mancare, si doar am deschis o lada in care am deranjat ramele
la restu doar am ridicat podisorul,si erau peste 14-15 Garade afara.pana in ianoarie dupa 20 promit nu mai imi bag nasu , aja cand mai trec pe la ele le mai dau un cioc in lada si ascult la urdinis, un zumzet puternic dupa ciocanela si apoi liniste, asta ar insemna ca sunt bine, DAR daca.......nu's
Valeanu Razvan

Mesajde sdanut » 14 Dec 2011, 10:41

aceeasi mancarime o am si eu. (na... se cunoaste ca sunt incepator). La mine sta altfel problema, din cauza unor probleme in familie u am apucat sa le dau destula mancare pentru iarna. Dupa mine nu cred ca au mai mult de 6-7 kg de miere pe stup. Zilele acestea vreau sa le dau ceva de mancareori Apifonda ori miere. Singura problema este ca nu prea stiu cum se face turta din miere. Cine ma poate indruma si pe mine? E mai bine turta sau Apifonda? mentionez ca am 6 stupi.
sdanut

Mesajde ciptheman » 14 Dec 2011, 11:11

pune mana si citeste forumul vechi sunt acolo la retete de toate felurile iar de deranjat albinele mai bine abtine te baga cate o turta la fiecare si mai verifici la 2 saptamani
ciptheman

Mesajde peterneamt » 14 Dec 2011, 11:38

Ascultale si daca sunt probleme e musai sa intervi indiferent de temperatura de afara. Daca nu,mai lasale pana dupa zborul urmator de curatire cand poti interveni cu miere incalzita la pungi de frigider,direct peste cuib,(ai grija cum o decristalizezi sa nu depasesti 45 de grade celsius=sa nu te arda cind introduci degetul in ea ). Pungile de frigider sa fie din acelea la rola, pentru ca sunt mai subtiri si nu este nevoie sa le perforezi,o fac ele atit cit au nevoie si cind au nevoie. De preferat cele de 3 Kg in care pui un Kg scoti aerul si o legi cu un fir scos dintr-un sac de rafie mai nou.
Mai sunt si alte posibilitati,eu ti-am dat-o pe cea mai buna, dar o data ce ai inceput sa le dai trebuie sa continui pina la 1 aprilie,cu verificari si noi administrari, insa munca iti va fi pe deplin rasplatita.
peterneamt

Mesajde sdanut » 14 Dec 2011, 16:25

Merci de sfaturi. Se pare ca mi-am cam facut deocamdata griji degeba. Doar unul este mai slabut, in rest ceilalti stau bine, cel putin pana in februarie.
sdanut

Mesajde proapis13 » 14 Dec 2011, 18:31

seaquest scrie:deschid stupul, pe partea superioara a ramei gasesc ceva albine rasfirate bat din aripi si stau cu fundul in sus si par a fii agitate, ce se intmpla?

Posibil ca acolo sa nu mai ai regina; in mod normal acesta este comportamentul in lipsa reginei :o
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde claudiu 75 » 27 Dec 2014, 15:27

Am niste rame la pastrare care le-am scos la restringerea cuiburilor in care a mai ramas si sirop si miere necapacita in celulele de sub coroanele capacite, am observat ca acum au format cristale..........intrebarea mea este daca pot folosi aceste rame in primavara la familiile care ramin fara rezerve sau ce ar trebui sa fac cu ele astfel incit sa nu le provoc vreo boala ceva, e vreo problema daca le introduc la familii asa cum sint ?...... e posibil sa se fi acrit siropul din acele celule necapacite si sa nu mai fie bun de consumat de catre albine?
claudiu 75

Mesajde Dila Daniel » 27 Dec 2014, 15:54

La primavara,le scuturi si le introduci fara probleme in stupi.
La scuturare,cade ce este "alterat".Ai grije ca poate sa iasa multa "apa" din ele.
Eu,de multe ori m-am facut "fleashca" pe incaltaminte :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde un OM » 27 Dec 2014, 19:23

Cand scuturi, intorci ambele fete ale ramei.
un OM

Mesajde gigieu » 29 Dec 2014, 21:46

Bun gasit domniilor voastre!Pe 23,24 dec. a fost cald(14-17 grade celsius) si toate cele 19 familii de albine ale mele(5-7 rame) au iesit la zbor de curatire.Am verificat sumar si am gasit la doi dintre ei rama de langa diafragma
cu miere cristalizata(partea ramasa necapacita).Le-am înlocuit cu rame de rezervă,dar şi acestea au în partea inferioară de 2-3 degete necăpăcit.Se va întămpla la fel? Este cuibul prea larg? Am podisor din lemn cu fereastră(7X5) acoperită cu sită,peste podişor ziar +material textil.În capace câte 2 aerisiri (una astupată) Mulţumesc anticipat pentru evntualele dumneavoastră sfaturi.
gigieu

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR