asd scrie:Voi nu intelegeti un lucru elementar: e badaran de simplu sa iernezi familii de albine insa ARTA consta in iernarea slabaturilor.
stoican.catalin scrie:Sa imi dau si eu cu parerea
La un astfel de roi, format pe o rama de puiet si in modul descris,
1 nu se urmareste sa se creasca cat mai multa culegatoare, de aceea nici nu este stimulat.
2 Scopul lui este sa formeze cat mai multa albina tanara si puiet compact pe 4-5 rame majoritatea capacit.
3 Familia de productie singura ar fi adus 2-3 caturi de miere, dar uniti, datorita cuibului plin de puiet, mult capacit, cantitatea de albina culegatoare + albina tanara care sa aduca + sa primeasca nectarul adus de afara poate sa umple 4-5 caturi de miere. Cu un plus de 1-2 caturi datorat faptului ca s-au unit, datorat roiului.
Sa fie asa?
nea' Andrei....... prind curaj si nu pot sa-ti urmez sfatul.........Ioan Guist scrie:....
Cum s-a mai scris.O rama de puiet si o matca pot constituii o familie la un moment dat.Despre profit de pe ea, mai la anul.
ignatov andrei scrie:.....
Alin, fara suparare... apuca-te de altceva, Lasa apicultura pentru cei care stiu...
Ioan Guist scrie:stoican.catalin scrie:Sa imi dau si eu cu parerea
La un astfel de roi, format pe o rama de puiet si in modul descris,
1 nu se urmareste sa se creasca cat mai multa culegatoare, de aceea nici nu este stimulat.
2 Scopul lui este sa formeze cat mai multa albina tanara si puiet compact pe 4-5 rame majoritatea capacit.
3 Familia de productie singura ar fi adus 2-3 caturi de miere, dar uniti, datorita cuibului plin de puiet, mult capacit, cantitatea de albina culegatoare + albina tanara care sa aduca + sa primeasca nectarul adus de afara poate sa umple 4-5 caturi de miere. Cu un plus de 1-2 caturi datorat faptului ca s-au unit, datorat roiului.
Sa fie asa?
Nu , nu e asa.
1 Cand stimulam nu urmarim sa crestem nr de culegatoare.
2 4-5 rame de puiet capacit majoritar, plecat de la o rama de albina cu puiet si matca este un scop ...nobil.Cum ajungem la asta si in cat timp e intrebarea.
3 la familia de productie , inaintea culesului de FS,putem sa-i mai dam o rama poate.Deci familia ce am dezvoltat-o de la o rama, trebuie sa intre in iarna si e bine.
Cum s-a mai scris.O rama de puiet si o matca pot constituii o familie la un moment dat.Despre profit de pe ea, mai la anul.
ignatov andrei scrie:Paulishto, hai sa zic una mica, asa repede!
Se ia una lada cu doua compartimente, sa zicem ... pe zece rame, adica incap lejer 4 rame /compartiment.
Langa diafragma despartitoare se pun (dreapta, stanga) cate una rama puiet capacit fara albina.
Se scutura albina de pe doua rame cu larve.
Se adauga cate o rama plina cu hrana (miere si pastura) cu albina de pe ele. Se aplica cate una diafragma. Se aplica cate una pernuta papura.
Se "administreaza" cate una matca imperecheata.
Cand apar primele larve tinere, apar si primele inceputuri de fagurasi dupa diafragma.
Se introduce rama cu FA la cladit, in locul diafragmei. Se scot pernele de papura. Cand FA este aproape cladita, se adauga cate una rama buna de ouat, intre rama cu hrana si rama cu puiet. Cand rama introdusa este luata in lucru (mai ales daca are si oua), se introbaga rama cu FA intre rama cu puiet si rama introdusa.
Retine... nu trebuie stimulat!
Cand cele trei rame sunt pline cu puiet....
S-a... infundat din nou!
Pe alta data!
cristian bh scrie:Daca tot consideri (peveceu),ca cineva bate campii,....ce te tot agati de el pe unde scrie,?![]()
Nu te pune nimeni sa-i urmezi sfatul,....de fapt, tu ai universalul,.... orizontal(doi),..cate rame cu puiet scoti din ei, tot pe septe rame raman!S-ar chema stupii Doi Feti Frumosi!![]()
Ce de miere ai face si tu de n-ai avea targhetu ala de a reusi sa populezi alea lazi goale,...ca le espira termenul de garantie !
pvc scrie:ignatov andrei scrie:Paulishto, hai sa zic una mica, asa repede!
Se ia una lada cu doua compartimente, sa zicem ... pe zece rame, adica incap lejer 4 rame /compartiment.
Langa diafragma despartitoare se pun (dreapta, stanga) cate una rama puiet capacit fara albina.
Se scutura albina de pe doua rame cu larve.
Se adauga cate o rama plina cu hrana (miere si pastura) cu albina de pe ele. Se aplica cate una diafragma. Se aplica cate una pernuta papura.
Se "administreaza" cate una matca imperecheata.
Cand apar primele larve tinere, apar si primele inceputuri de fagurasi dupa diafragma.
Se introduce rama cu FA la cladit, in locul diafragmei. Se scot pernele de papura. Cand FA este aproape cladita, se adauga cate una rama buna de ouat, intre rama cu hrana si rama cu puiet. Cand rama introdusa este luata in lucru (mai ales daca are si oua), se introbaga rama cu FA intre rama cu puiet si rama introdusa.
Retine... nu trebuie stimulat!
Cand cele trei rame sunt pline cu puiet....
S-a... infundat din nou!
Pe alta data!
Mai tarziu dl Ignatov a zis:
Re: Roi formati pe o rama de puiet
Mesaj de ignatov andrei » 06 Noi 2015, 15:17
"Mellis, cea mai mare greseala este stimulatul. Daca citeai cu atentie ce am spus eu, ai fi vazut ca am subliniat faptul ca nu se stimuleaza. De ce?
Pune mana pe o carte de antomia albinei si invata cum e cu glandele. Daca nici dupa ce le vei sti dumnezeieste, nu vei intelege de ce stimulatul strica, atunci..."
Stimularea pe care dl Ignatov trebuie facuta doar cu apa. Recomandarile astea sunt facute pentru fazani. Adica pentru fanii care-i are pe aici.
Ca dovada ca-si bate joc de fani o sa va pun alte citate din opera domniei sale.
Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 47 vizitatori