Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tot din apicultura canadiana...

Mesajde Ioan Guist » 24 Noi 2015, 15:54

geangu scrie:
cristi_vidican scrie:
alin75 scrie:Cred ca spune tot....

Eu cred că s-a referit la stropirile din perioada de înflorire.
Problema neonicotinoidului e în special la tratarea seminței (rapiță, FS, porumb). Substanța are remanență și afectează pe termen lung.

Ideea este ca oamenii nu se plang de chimicale ci incearca sa faca productii in conditiile date. Ce importanta are daca sunt neonicotinoide sau pesticide in timpul infloriri, efectul este acelasi ba eu cred ca stropirile in timpul infloririi sunt mai periculoase decat neonicotinoidele. Cat despre remanenta iar nu intereseaza decat cele doua saptamani de inflorire ceea ce si la pesticidele clasice este valabil.

Se poate sa aveti dreptate.
Mai exista si varianta ca dupa rapita, sa vina salcamul si familia de albine sa se hraneasca preponderent din polenul facut sndwici cu neonicotinoid.
Astfel sa ne trezim ca ...na....parca stupii mergeau mai bine altadata.Si uite ...na ca intra cam slabi anul asta in iarna.Si ba !! da ce o dat bolile in ei ceva de speriat.

Si eu merg la Rapita ca este sursa mai sigura decat FS.Si eu pozitionez pe langa culturi.Si eu tac malc dupa ce le-am dat drumul la albine.Asta nu inseamna ca ...nu ma gandesc.

Pebtru colegii capitalizati si tehnologizati, pentru ei sunt alte tratamente impotriva bolilor in comparatie cu EUROPA.
Ca europenii vor miere curata de la noi in timp ce ei ne chimizeaza de ne ia gaia, nu e cinstit.Oare nu e de luat in calcul si situatia ca mierea sa fie toxica pentru albine???
De ce ierneaza unii dintre noi mai bine pe sirop??
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde lucky5strike » 24 Noi 2015, 16:47

lucky5strike scrie:Vroiam sa intreb, efectiv cate hectare/cati acri de rapita revin unei familii de albine, in medie... :roll:
Angellily scrie: Da. Si eu am raspuns 3-4 km intre locatii, e simplu de facut un calcul.

Calcul ipotetic: raza de lucru 1500 m; probabilitate de cultura rapita, 25% .

3,14 x 1500 x 1500 = 7.065.000 m2 =~700 ha baza potential melifera, din care rapita - 25% ne da 175 ha rapita care revin la 40 de familii... adica, posibil ca unei familii sa revina, asa, la minim, 4 ha de rapita...

Deci, am calculat pe 25% probabilitate sa fie rapita => o familie pe 4 ha rapita!! E... prea-prea bine!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Angellily » 24 Noi 2015, 17:50

2. Cu cat la suta e mai puternica primavara o familie la voi, decat ce aveati... la Valcea. Familiile mele cumuleaza 6-8 rame bune de albina primavara. Din ce se vede, voi aveti cam 9-10 rame Dadant, calculat pe sistemul nostru. Unde ne impotmolim noi, in Romania, care nu reusim sa avem familii de asemenea putere? In conditiile in care voi aveti o iarna mult mai grea? Tipul de lada? Gestionarea nosemei? Siropul?

2. Daca as face o egalizare a familiilor in luna aprilie, as avea cel putin un corp de albina (corp M.E.) asta depinde si cat de grea e iarna. Sincer, nu stiu unde va impotmoliti voi si nici unde ma impotmoleam eu pe vremea cand faceam apicultura acolo. Dar in tara, avand putini stupi, (nu am depasit 60) in primavara le dadeam sirop cu cana de 250 ml. De 2 ori pe zi, dimineata si seara pe o perioada de aprox 2 sapt. Rezultatele erau foarte, foarte bune. .
Sincer? Decat sa le descapacesc rama dupa diafragma, mai bine le dau sirop, albina il asimileaza mult mai repede iar efectul asupra matcii nu trebuie sa il mai explic.
Angellily

Mesajde geangu » 24 Noi 2015, 18:19

Chestia cu populatia pentru iernat ma framanta de foarte mult timp si din experienta am analizat multe aspecte cel putin in zona de deal de sud-est unde imi desfasor activitatea.Cred ca totusi genetica isi spune cuvantul din plin, cu toate artificiile aplicate gen: stimulari, fructificarea unor culesuri tarzii, aport suplimentar de proteina etc media de iernat este undeva la 5- 6 rame dadant de albina, intr-adevar sunt si stupi pe 7,8,9 rame dar sa nu-mi spuneti ca nu aveti si pe 5 sau 4 rame sau chiar pe 3 din diferite motive.In concluzie albina noastra nu este structurata sa ierneze populatii foarte mari de albina, una din trasaturile de baza fiind dimensionarea pontei in functie de cules si conditiile meteo, in schimb o matca buna compenseaza cu o dezvoltare exploziva primavara.
geangu

Mesajde Angellily » 24 Noi 2015, 18:30

4. Schema de tratament pe un sezon. Substante utilizate.
5. Schema de hranire pe un sezon (daca este...)? Folositi HFCS sau sirop de zahar sau alta sursa de glucide??

4. Am mentionat intr-unul ce fel de medicatie folosesc. Primavara, oxitetraciclina administrata in sirop, o varianta, plus amestecata cu zahar pudra si dministrata cu dalta pe rame. . In unii ani le mai fac si cate un drench de fumidil in primavara, (aflati cum se face din instructiunile de pe flacoanele de fumidil)
Pentru paduchi folosesc apivar, cate o banda la fiecare 2 rame de albina. Administrat in martie-aprilie, depinde cand se mai infoaie ghemul putin. .
In toamna le hranesc cu sirop de porumb la care adaug fumidil in prima runda de hraniri, hranirile le fac la galeata, o galeata are aprox 15 kg. De obicei cam 2 galeti pe familie, uneori chiar mai mult. Pe scurt. Le pun sirop pana nu il mai ia.
Angellily

Mesajde lucky5strike » 24 Noi 2015, 19:57

Insist un pic, draga prietene valcean. Acolo in Canada, voi scoateti macar 100 de kg de la un singur cules de rapita. Sa nu zic dublu. Pentru Romania, asta este ceva greu de rumegat, din urmatoarele motive:

- infloreste in aprilie-mai si vremea este destul de capricioasa
- familiile nu au timp sa se dezvolte suficient
- in ultimii ani, pesticidele folosite sunt foarte toxice cu albina.
- incarcatura la hectar e la mila domnului (2-10 familii/hectar)

De asta te intrebam, ca sa-mi fac idee de potentialul real al rapitei: cate hectare de rapita revin celor 40 de familii de pe o vatra? Ca doar n-o fi inconjurata vatra din toate partile? Zi-mi daca am calculat corect aici:

Calcul ipotetic: raza de lucru albina 1500 m; probabilitate de cultura rapita, 25% .

3,14 x 1500 x 1500 = 7.065.000 m2 =~700 ha baza potential melifera, din care rapita - 25% ne da 175 ha rapita care revin la 40 de familii... adica, posibil ca unei familii sa revina, asa, la minim, 4 ha de rapita... prea-prea bine!

PS: am calculat pe 25% probabilitate sa fie rapita => o familie pe 4 ha rapita...bate cat de cat cu realitatea?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Angellily » 24 Noi 2015, 20:22

Mai oameni buni, eu nu am de unde sa stiu cata rapita o sa am in jur; uneori mai multa, uneori mai putina, depinde de ce vrea fermierul, culturile se rotesc de la an la an, sunt locatii in care nici nu vad rapita, dar stim ca trebuie sa fie ceva acolo; rapita; trifoi, lucerna; ceva e. Sunt locatii in care se face productie mai mare si locatii de unde luam mai putin. Asta nu inseamna ca trebuie sa mut stupii. Sunt intrebari la care efectiv nu as putea sa dau un raspuns concret, totul e diferit, fiecare locatie are specificul ei. Hai sa nu incercam sa despicam firul in 4.
Angellily

Mesajde Dila Daniel » 24 Noi 2015, 20:34

Angellily scrie:Mai oameni buni,...

care oameni buni?...nu vezi ca doar L5S s-a lipit de tine ca si cocosatul de gard? Vrea el sa stie rapita...cat da. :D
Pai si daca i-ai spune,noi nu avem vara!
Eu glumesc Angellily,fiindca ne stim (eu si Lucky)bine si suntem prieteni,tu sa nu ma crezi vreun "defect" :)

Deci,inafara de el,noi(adevaratii oameni buni)asteptam sa-ti faci timp si pentru ale noastre.
Cristi(Lucky sau L5S)...te rog,ni-l lasi si noua?...rapitarule!(te tzuc) :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde alin75 » 24 Noi 2015, 20:40

Angellily scrie:4. Schema de tratament pe un sezon. Substante utilizate.
5. Schema de hranire pe un sezon (daca este...)? Folositi HFCS sau sirop de zahar sau alta sursa de glucide??

4. Am mentionat intr-unul ce fel de medicatie folosesc. Primavara, oxitetraciclina administrata in sirop, o varianta, plus amestecata cu zahar pudra si dministrata cu dalta pe rame. . In unii ani le mai fac si cate un drench de fumidil in primavara, (aflati cum se face din instructiunile de pe flacoanele de fumidil)
Pentru paduchi folosesc apivar, cate o banda la fiecare 2 rame de albina. Administrat in martie-aprilie, depinde cand se mai infoaie ghemul putin. .
In toamna le hranesc cu sirop de porumb la care adaug fumidil in prima runda de hraniri, hranirile le fac la galeata, o galeata are aprox 15 kg. De obicei cam 2 galeti pe familie, uneori chiar mai mult. Pe scurt. Le pun sirop pana nu il mai ia.

inteleg ca oxi si fumidil sunt "in schema"....... daca familia primeste minim 30 kg sirop, miere cat mai are in cuib?
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde proapis13 » 24 Noi 2015, 20:53

alin75 scrie:inteleg ca oxi si fumidil sunt "in schema"....... daca familia primeste minim 30 kg sirop, miere cat mai are in cuib?

Reciteste sa vezi pe cate...cuiburi este familia de albine la el... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alin75 » 24 Noi 2015, 21:07

proapis13 scrie:
alin75 scrie:inteleg ca oxi si fumidil sunt "in schema"....... daca familia primeste minim 30 kg sirop, miere cat mai are in cuib?

Reciteste sa vezi pe cate...cuiburi este familia de albine la el... ;)

Nea' Marian, am citit si poate imi scapa........ dar nu am gasit nimic legat de acest aspect. Familiile bagate la iernat arata de vis, dar intreb minim 30kg sirop + ...... Oricum este o curiozitate personala ca la noi nu stiu cati baga asa........ Apoi mai bine ii dai pana nu mai ia, decat .... dai cu turta, da-i cu lingurita..... dai .....
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde lucky5strike » 24 Noi 2015, 21:17

DD, baieti, toata lumea e libera sa puna intrebari, doar este un topic dedicat colegului nostru canadian. Dati ce-i mai bun din voi.

Eu mi-am dorit foarte mult sa-l avem printre noi, e o sansa rara. Voi vedeti putin, dar... s-a muncit ceva sa il ajutam sa se instaleze p-aici. :roll:

Si mi-as dori (corect ar fi...) si el sa beneficieze de pe urma noastra.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Dila Daniel » 24 Noi 2015, 21:19

Da tati,dar tu vrei monopol! :)

Ma bucura prezenta lui si de apreciat si deschiderea de care da dovada!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde stuparulvesel » 24 Noi 2015, 21:26

Va salut .
Am si eu ceva intrebari legate de apicultura practicata in Canada.
1.Mierea din siropul pus cu galeata este capacita ?Nu-s probleme cu iernarea pe miere necapacita ?
2.Sirpul in cantitate asa mare nu uzeaza albina ?

cu stima.
stuparulvesel

Mesajde andrei_calinescu » 24 Noi 2015, 21:30

"Hai sa nu incercam sa despicam firul in 4."

Angel, asta se invata in scolile din Ro, in frageda pruncie.
Stai sa vezi cand te vor intreba cum ai urdinisele, cati cm, mm, microni.
Si cum pui cuibul, stanga, dreapta, etc.

Mie ce-mi place e ca in Canada sau US nu aveti frate cantare. Nici in Franta nu aveam.
Dadeam hrana la albine cat luau ele.
Am inteles, le dati minim 30 l/stup in toamna. Nu mai e nevoie sa imi raspunzi pe ce miere iernezi, asa cum ma asteptam si o fac si eu in mare proportie, pe HFCS.

Incearca sa imi raspunzi te rog la celellate intrebari, si mai adaug cateva.

1. Cum faceti roii, pe cate rame cu puiet si albina, functie de configuratia roiului?
2. De unde infuzati material biologic de prasila(din ce zone ale lumii)?

Iarasi multumesc si astept.
andrei_calinescu

Mesajde Angellily » 24 Noi 2015, 21:41

Sper sa nu se simta nimeni ofensat dar ma straduiesc sa raspund la intrebari in ordinea in care au fost puse. Daca imi scapaceva, va rog sa imi atrageti atentia.
Iernarea familiilor o fac afara, doar roii ii iernez in interior, familiile pe 2 corpuri M.E. iar roii pe 2 corpuri de 6 rame.
M-ai intrebat cata miere ramane in familii. Nu stiu si nici nu ma intereseaza. O cantitate ramane, depinde de la fiecare unitate biologica in parte.
Am uitat sa precizez ca mai fac ceva hraniri si prin luna iunie, pana a incepe culesul la rapita, cand e cazul bineanteles. Vreau sa ma asigur ca au destula hrana in cuib pentru ca mierea sa o urce sus. Din momentul in care am pus corpul 3 , nu le mai atingem cu nimic.
Angellily

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VIDEOCLIPUL SAPTAMANII