Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui tuturicius

Mesajde tuturicius » 29 Noi 2015, 20:20

:lol: :lol: :lol:
tuturicius

Mesajde tuturicius » 02 Dec 2015, 00:37

Astazi mi-a ajuns umidometrul pentru lemn.
Am ajuns la concluzia ca am nevoie de el mai ales cand m-am trezit ca niste fete de corp facute din lemn uscat toata vara, de cand a venit vremea rece si ploioasa, au absorbit umezeala si s-au marit pe latime cam cu 3 - 4 mm fata de cat le-am taiat eu la circular. Cand fierb corpurile in parafina lemnul intra la apa daca are de unde. De acum o sa stiu cu cati mm sa tai mai lat daca e cazul, ca sa ies exact unde trebuie dupa ce fierb in parafina.
Am multietajati si sunt pretentios rau la distanta dintre corpuri. Vreau sa fie minima, ca sa nu imi faca punti de ceara intre corpuri.
Acuma testez cat variaza masurarea umiditatii in functie de temperatura materialului si cat scade exact dimensiunea lemnului in functie de umiditatea de plecare.
Fişiere ataşate
003 (Copy).jpg
tuturicius

Mesajde ves.lucian.zabrani » 02 Dec 2015, 12:47

Puntile de ceara se fac acolo unde este distanta prea mare intre spetezele inferioare a ramelor din corpul de sus si spetezele superioare ale ramelor din corpul de jos !!!
Aceasta ar trebui sa fie intre 6 si 8 mm !!!
Daca este mai mare , albinele fac punti !!!
Daca este mai mica , albinele propolizeaza !!!

:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde tuturicius » 02 Dec 2015, 14:23

dogvet scrie:Puntile se fac in mod natural,pe acolo merg pe ,,pe banda de viteza'' albinele,totul e sa nu fie prea multe si prea mari,reducerea distantei intre corpuri duce la ,,storcirea '' albinelor cind pui corpuri unele peste altele,mai ales in sezon cind nu ai timp sa asezi corpurile usor ca pe vazele chinezesti.Fiertul corpurilor doar in parafina duce la curgerea ei vara la temperatura mare si la inegrirea corpurilor.Umidometrul pe care l-ai cumparat o sa-ti dea erori mari,e bun doar pentru grosimi foarte mici atit cit pot patrunde ,,acele;Pentru cherestea groasa se foloseste umidometrul cu cimp magnetic,mult mai scump, care masoara in profunzime.Cu acest tip de umidometru (ca cel pe care l-ai cumparat d-ta) te tepuiesc timplarii cind iti demonstreaza faptul ca lemnul utilizat de ei la stupi e perfect uscat si cind colo in profunzime e jale mare.Apropo de microscop marca IOR pe care l-ai cumparat,vaselina care zici ca iti demonstreaza faptul ca aparatul nu afost utilizat de fapt e de foarte proasta calitate si s-a uscat ,nu se foloseste la gresarea microscopului,curata-l de acea vaselina.si pune-i din aia cu care se ung balamalele de la termopane.Lentilele la microscop sint facute din sticla nu din ,,cristal'' :D .Salut colega :) !

Ceau colega!
Umidometrul masoara cat se poate de precis. S-ar putea sa nu fie calibrat precis la pretul asta dar asta nu ma prea intereseaza.
Daca te uiti in poza sunt insurubate si doua suruburi, cat grosimea lemnului. Eu pe alea pun sondele umidometrului. Asa nu mai ai erori. Cat de perfect calibrat e nu ma intereseaza, eu doar vreau sa stiu ca la umiditatea "x", aratata de umidometrul meu, lemnul la uscare/fierbere in parafina scade "y" mm. Alea in camp magnetic te ajuta intr-o fabrica sa nu infigi toata ziua suruburi in lemn :) Precizia e tot cam aia. Alea mai stiu probabil sa corecteze in functie de temperatura. La cate masurari fac eu nu e o problema si daca fac eu corectia. Am prieteni care au fabrica de prelucrat lemn si in uscator tot cu sonde infipte in lemn masoara umiditatea. Si lucreaza serios, ce pleaca de la ei ajunge in finala la IKEA.
Microscopul l-am facut bucati tot, curatat, uns. Condensatorul de lumina era la maxim cu reglajul si tot trimitea luminea la marginea campului microscopic. Se vedea ca incercase cineva sa rezolve treaba, dar cu pila pe genunchi. Am frezat un pic unde trebuia si am rezolvat. Acuma ca nu ii cristal si e sticla se prea poate, treaba e ca pe mine ma multumeste calitatea microscoapelor IOR.
Eu zic ca fierb in parafina, dar acolo in baie de fapt majoritatea e cerezina ;)
tuturicius

Mesajde tuturicius » 02 Dec 2015, 14:26

Eu am zis ca sunt foarte pretentios la distanta aceea, eu o am la 6-7 mm, mai aproape de 6. Corpurile le fac eu, ramele cumparate pana acum chiar au toate aceleasi dimensiuni si din iarna asta o sa-mi fac eu si ramele.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 02 Dec 2015, 15:52

dogvet scrie:Acum am observat cele 2 holzsuruburi infiletate :lol: .E clar ,ti-ai dat seama demult de limita umidometrului si ai incercat sa o compensezi cumva,numai ca ai facut acest lucru dupa ce ai obtinut produsul finit :!: .Ca si element orientativ ,in baia de fierbere daca elementele bagate acolo inca mai au umiditate crescuta (desi umidometrul spune ca nu),vei auzi niste mici ,,crakuri'',semn ca din cauza umiditatii lemnul cliveaza(crapa) foarte fin.Oricum ,personal eu am observat ca nu este suficienta o vara pt o uscare eficienta produsa prin ventilare naturala,iar de uscator ma cam feresc deoarece sint extrem de putine care respecta tehnologia de uscare,foarte pretentioasa de altfel.P.S:Ikea este vestit ca brand pt ieftinatate si accesibilitate nu neaparat pt calitate(pfl-uri,pal-uri,osb-uri si alte surogate ce dupa citiva ani se dezintegreaza).Si la ei orice produs ce inglobeaza lemn natur e scump. :!:

Nu ma prinzi asa usor ... ;)
Ce vezi in poza este o fata de corp care mi-a ramas din vara. In seria din care a facut ea parte locuiesc acum albinele.
Luandu-mi umidometrul am verificat umiditatea in piesa asta, care stiam ca e uscata pt ca seria ei nu a intrat la apa la parafinare. Si ma trezesc ca imi arada umidometrul aproape 17 ... o fi defect.... Si la un moment dat imi da in cap sa masor latimea si constat ca e mai mare cu 3,5 mm fata de cat am taiat eu in vara.
Concluzia: a venit timpul umed si lemnul meu uscat a absorbit vapori si s-a marit.
Ai probat si tu fierbere in parafina/cerezina sau din teorie imi spui?
tuturicius

Mesajde tuturicius » 02 Dec 2015, 17:17

Normal ca pe latime s-a marit. Si daca creste doar latimea tot o marire e.
Una peste alta eu sunt multumit de procedeul pe care il aplic. Lemn uscat de doi ani nu am de unde sa iau, nici nu as fi curios sa dau pretul in plus. Ca atare mi-am luat umidometrul ca sa pot sa-mi fac pretentiile cu lemnul de care dispun.
tuturicius

Mesajde ves.lucian.zabrani » 03 Dec 2015, 08:23

Nea Gica spunea ca daca din iulie nu mai " rupem " corpurile cu albina puntile exista si nu vor fi probleme cu trecerea dintr-un corp in altul !!!
Eu cum iernez pe 3 corpuri MER , am la punti ...cate vor ele !!!
Am corpurile inalte de 155mm !!!
Ultimele rame pe care le-am facut sint de 150mm !!!
Un prieten bun mi-a sugerat ca este mai bine asa , pentru ca la insarmarea verticala , pe care o fac si eu , pe mijlocul ramei speteaza inferioara se mai arcuieaste o idee !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 03 Dec 2015, 09:22

Expresia asta nu o voi uita niciodata !!!
Si mai spunea un mare adevar : 2o% din timpul petrecut in stupina este la stupii puternici , iar 80% la matele lesinate !!!
Mare adevar !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde tuturicius » 03 Dec 2015, 18:22

Dati-i inainte linistiti. Despre albine, cu atat mai mult ME, ma face curios orice discutie. Va urmaresc printre setari :mrgreen:
tuturicius

Mesajde tuturicius » 05 Dec 2015, 12:44

Un accesoriu de protectie cu care sa imping materialul in circular.
Fişiere ataşate
001 (Copy).jpg
tuturicius

Mesajde pustu » 05 Dec 2015, 13:34

tuturicius scrie:Un accesoriu de protectie cu care sa imping materialul in circular.

Foarte util si extrem de indicat . Nu recomand fara .
Ps : vezi ca sunt si sub forma de gagici , chiar si dezbracate :lol:
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde tuturicius » 05 Dec 2015, 14:04

pustu scrie:
tuturicius scrie:Un accesoriu de protectie cu care sa imping materialul in circular.

Foarte util si extrem de indicat . Nu recomand fara .
Ps : vezi ca sunt si sub forma de gagici , chiar si dezbracate :lol:

Da daaa! Chiar aseara am vazut si eu una de aia cand imi cautam sa vad care e modelul mai bun, unghiul mai bun la maner.
pana imi fac una de aia pun o poza pe asta ;)
tuturicius

Mesajde tuturicius » 05 Dec 2015, 22:38

dogvet scrie:
tuturicius scrie:Un accesoriu de protectie cu care sa imping materialul in circular
Bravo Decebal.daca d-ta iti faci stupii singur meriti toata consideratia,mai ales ca daca mergi pe ME iti va fi greu.De ce? Foarte simplu,va trebui ca orice corp luat aleator din gramada va trebui sa se potriveasca in secunda doi pe orice soclu si cu orice capac,lucru care e mult mai usor de realizat pe DB sau alt tip.Recunosc ,nu m-am bagat la circular,abricht,freza pentru simplul fapt ca in viata profesionala am mare nevoie de degete :roll: ,orice rana cit de mica ma scoate din circuit pentru zile bune.M-am limitat la a duce pentru executare planurile timplarului.E mare lucru sa gasesti un asemenea om,sa fie profesionist si sa nu fie jigodie :mrgreen: ,sa nu fie aiurit sau sa fure din material.Ca o constatare imi permit sa spun,desi risc sa-mi iau multe cartoafe in capau :) ,intotdeauna ,dar INTOTDEAUNA,lada face mierea.Ideea conform careia albina face miere si in cizma e falsa,duce la o incredere oarba a stuparului,la o dezorientare a lui,intotdeauna precizia unei manopere tine de calitatea si eficienta unei unelte, scule,dispozitiv etc etc,nu poti sa faci din c---t bici si sa si pocneasca :) .Spor la treaba !!!!!!

Multzam!
Noa sa sti ca la mine chiar se potrivesc toate, ca doara eu mi le fac pentru mine.
In rest, cu lada, eu chiar nu mai imi bat capul, am ales ME, acum ma duc inainte cu el si cu asta basta. Am mai avut prieteni care mi-au zis sa probez si niste dadant, sa vad care imi place una alta ... Incep si eu incet sa "simt" ce se petrece prin lazile astea ME, ma doare capul, cel putin acum, sa mai probez si alt tip de lada.
tuturicius

Mesajde Adi Hodis » 05 Dec 2015, 22:47

D-l Dogvet, fara a vrea sa fiu in contradictie cu spusele d-vs ... zic parerea mea. Pare-se ca eu m-am inselat sustinand ca stupul ofera moduri, posibilitati de lucru. Contribuie la productia de miere indirect. Deci pe plan secund ... primar fiind albinele. :)
Albinele produc miere si fara stup s-au scorbura ... am vazut colonie stabilita in pom, faguri claditi printre crengi ... si traia destul de bine.

Lada "face" mierea numai si numai daca are albine productive in ea. Asadar iarasi ma "impiedic" in albine ... ca sint si albine mai lenese ... si aici intram pe tarlaua selectiei. Astfel privind situatia ... lada pica pe locul 3.
Dar e bun si ... bronzul. :)

PS
eu sint cel mai bun sa gasesc vina la lazi facute de ... io. :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde vevidadra » 05 Dec 2015, 23:36

Adi Hodis scrie:D-l Dogvet, fara a vrea sa fiu in contradictie cu spusele d-vs ... zic parerea mea. Pare-se ca eu m-am inselat sustinand ca stupul ofera moduri, posibilitati de lucru. Contribuie la productia de miere indirect. Deci pe plan secund ... primar fiind albinele. :)
Albinele produc miere si fara stup s-au scorbura ... am vazut colonie stabilita in pom, faguri claditi printre crengi ... si traia destul de bine.

Lada "face" mierea numai si numai daca are albine productive in ea. Asadar iarasi ma "impiedic" in albine ... ca sint si albine mai lenese ... si aici intram pe tarlaua selectiei. Astfel privind situatia ... lada pica pe locul 3.
Dar e bun si ... bronzul. :)

PS
eu sint cel mai bun sa gasesc vina la lazi facute de ... io. :lol:

Salut ! Sînt de acord cu Adi. În prisacă trebuie să fie o ordine în priorități. Pe primul loc este regina---zona meliferă---modelul de stup---cunoștințele apicultorului---etc...Și toate sînt legate între ele. De fapt în apicultură toate mărunțișurile au importanță. Sănătate !
vevidadra

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?