Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 29 Dec 2015, 00:59

Vă salut -
Mă iertați de deranj, am o mică întrebare care se referă la iernarea albinelor și nu știu exact dacă o scriu pe topicul cuvenit: am administrat azi turte de apifonda și la câteva din ele am uitat să le fac găuri dedesubt, are ceva?
Mulțumesc anticipat
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde Arhivistu » 29 Dec 2015, 08:53

nu are nimic,le gauresc ele daca o sa fie neaparata nevoie
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde proapis13 » 29 Dec 2015, 09:37

Alexandru.Chisinau scrie:am administrat azi turte de apifonda
și la câteva din ele am uitat să le fac găuri dedesubt, are ceva?

Ai grija,folia de la acest produs este groasa si posibil sa nu reuseasca sa o rupa albinele... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde brianoo_bz » 29 Dec 2015, 23:46

daca este apifonda proportionata si ambalata la 2.5kg nu are cum sa o roada folia destul de groasa
daca apifonda a fost ambalata si proportionta de tine in pungi la rola o roade fara probleme si poti sta linistit
brianoo_bz

Mesajde DoarEu » 29 Dec 2015, 23:56

Stai asa...deja ai inceput cu turta? :shock:
Si...(cel putin la mine) iarna a inceput de...azi...
Mai e muuuult pana la primavara...
Acum ar trebui sa stati la gura sobei si sa butonati pe forum :lol: sau...o carte buna? (despre apicultura, evident... :lol: )-nu sa mestecati in stupi :cry:
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde Alexandru.Chisinau » 07 Ian 2016, 00:25

brianoo_bz scrie:daca este apifonda proportionata si ambalata la 2.5kg nu are cum sa o roada folia destul de groasa
daca apifonda a fost ambalata si proportionta de tine in pungi la rola o roade fara probleme si poti sta linistit

este de 1kg turta energetică (nu mă mai repet să-i scriu denumirea) și folia pare a fi destul de groasă dar are un miros plăcut dedesubt, se pare că o ung cu ceva pentru a atrage albina.

proapis13
am fost luni și am verificat situația la stupii mei dragi și am făcut și găuri cu furculița apicolă dar oricum mi se pare că pentru aceste turte nu e de ajuns căci am mai citit părerea unor apicultori că turtele în cauză nu sunt atractive pentru albini. :| oare să le tai cu cuțitul de-a lungul pe toate 60 la toți stupi? să fost turta făcută de mine ca în anii precedenți stăteam liniștit dacă știam că are o găurică măcar, dar cu turtele acestea nu știu ce să gândesc.

Arhivistu
mulțumesc de părerea expusă, citind comentariul mi-a stat mai ușor pe suflet drept că nu cu mult. :)

În orice caz după revizia de azi am constata că în zadar am intrat în panică deoarece albina nu a consumat nici jumate din hrană. Ultima dată când am lucrat în prisacă era plus zece grade așa că albinele sau înșirat prin stup și sau ridicat sus iar eu m-am speriat crezând că din cauza temperaturii ridicate ele au activat din plin în loc să stea în ghem și au consumat mult prea mult din rezervele de miere. Și de menționat că starea de panică a început cu primul stup verificat în care am găsit un roi pe trei rame deja stins din viață. Mă așteptam la așa întorsătură de aceea m-am îndreptat în primul rând spre el dar am întârziat puțin. :oops:
Mda, turtele le-am pus prea devreme și asta nu mă bucură căci din cauza lor albinele se pot ridica sus și deja se vor mai coborî jos pe a doua parte a ramelor (pat rece), plus apare mic condens. Dar cu toate acestea mă simt mai liniștit cu turtele deja trimise la destinație. Peste vreo două săptămâni verific toate familiile și văd cei de făcut. Bănuiesc că puțin vor consuma din turte la câtă hrană mai au. :roll: Bine, finisez aici cu scrisul căci eu pot scrie mult dar nu cred că am mulți cititori interesați să citească scrierile mele. :)
Multă sănătate!
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde tunelu » 12 Ian 2016, 12:52

Vă rog să mă scuzați,nu am știut unde sa scriu și găsind acest topic scriu aici poate îmi răspunde și mie cineva cu experiență. Sânt începător și am pus folie pe rame ,ieri find timpul frumos mam uitat la ei și erau mucegaiti și ramele cu miere o parte din ele erau mucegăite. Sa scot mierea afară? Mai este buna pentru albine?.La citeva am hrănitoare și au mucegăit sa le scot afară? Nailoanul leam scos afară. Va mulțumesc.
tunelu

Mesajde Dila Daniel » 12 Ian 2016, 13:04

viewtopic.php?f=4&t=931&hilit=folia
viewtopic.php?f=4&t=608&hilit=folia
viewtopic.php?f=4&t=942&hilit=folia
viewtopic.php?f=4&t=751

uite cateva discutii.
Foloseste "cautare"( search.php ) si vei fi placut impresionat sa vezi discutii purtate pe diferite subiecte.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde sovian » 12 Ian 2016, 14:25

"pt tunelu "
Daca ai cutii cu fund plin nu trb sa pui folie.
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde csaa » 28 Ian 2016, 22:03

Pana iernarea a fost .....buna. Am facut astazi o vizita rapida si am bagat niste turte cu miere (sa fie).
Majoritatea familiilor erau sus, poate din cauza timpului calduros si a soarelui care incalzea si mai tare stupii. De departe cel mai bine au iernat, pana acum, roiurile bagate cate doua intr-un stup. Nu-mi vine sa cred ce bine stau! Ramane de vazut in aprilie cum ies la rapita si in mai la salcam.
Acum asteptam jumatatea lui februarie pentru prima turta proteica si speram sa trecem cu bine peste urmatorul val de frig.
Iernare usoara va doresc!!
csaa

Mesajde Marius Adrian » 29 Ian 2016, 18:31

Aceste zile cu soare si temp ridicate sunt minunate. Albinele fac zbor de curatire si se aseaza mai bine pe miere. Unde este puiet trage miere langa el. Acum poate urma un nou val de frig, ele sunt pregatite.
Marius Adrian

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 30 Ian 2016, 12:44

Oare s-a publicat undeva că va fi vreun val de frig? Nu e cazul să nu cred dar poate cineva știe unde se publică prognoza meteo pe 1 și mai multe luni înainte. :arrow: Sper că temperaturi de -10 nu vor mai fi. :idea:
Apropo, săptămâna viitoare ar fi potrivit să-i administrez vreo 250-300ml sirop cu ceapă și ustroi pentru profilaxiei contra nosema apis ? Se prognozează + 10, + 14. :idea:
Alexandru.Chisinau

Mesajde vslsilviu » 30 Ian 2016, 14:17

Poate te ajuta: http://www.accuweather.com

Apropo de sirop, eu zic sa mai tragi un ochi la calendar... inca ianuarie!
vslsilviu

Mesajde Marius Adrian » 30 Ian 2016, 21:02

Alexandru.Chisinau scrie:Oare s-a publicat undeva că va fi vreun val de frig? Nu e cazul să nu cred dar poate cineva știe unde se publică prognoza meteo pe 1 și mai multe luni înainte. :arrow: Sper că temperaturi de -10 nu vor mai fi. :idea:
Apropo, săptămâna viitoare ar fi potrivit să-i administrez vreo 250-300ml sirop cu ceapă și ustroi pentru profilaxiei contra nosema apis ? Se prognozează + 10, + 14. :idea:
Aveam o parere mai Cum sa administrezi sirop in ianuarie?!!!!! Eu zic sa pui mana pe carte si dupa aia sa mai postezi pe aici.
Marius Adrian

Mesajde Mircea_63 » 30 Ian 2016, 22:16

Marius Adrian scrie: Eu zic sa pui mana pe carte si dupa aia sa mai postezi pe aici.

Adrian si Marius...eu zic sa pui matale mana pe codul manierelor elegante si dupa aceea sa mai postezi pe aici! :!:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mircea » 31 Ian 2016, 11:47

Marius Adrian scrie:Cred ca altii ar trebui sa invete codul bunlor maniere. Inclusiv unul mircea si 63.

Hai sa ne calmam si sa mergem inainte .
Scopul final este informatia apicola de calitate si nu contrele sterile.
Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se. O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !
www.stuparitul.com
Facebook Grup Stuparitul
mircea
Site Admin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR