brianoo_bz scrie:daca este apifonda proportionata si ambalata la 2.5kg nu are cum sa o roada folia destul de groasa
daca apifonda a fost ambalata si proportionta de tine in pungi la rola o roade fara probleme si poti sta linistit
este de 1kg turta energetică (nu mă mai repet să-i scriu denumirea) și folia pare a fi destul de groasă dar are un miros plăcut dedesubt, se pare că o ung cu ceva pentru a atrage albina.
proapis13
am fost luni și am verificat situația la stupii mei dragi și am făcut și găuri cu furculița apicolă dar oricum mi se pare că pentru aceste turte nu e de ajuns căci am mai citit părerea unor apicultori că turtele în cauză nu sunt atractive pentru albini.

oare să le tai cu cuțitul de-a lungul pe toate 60 la toți stupi? să fost turta făcută de mine ca în anii precedenți stăteam liniștit dacă știam că are o găurică măcar, dar cu turtele acestea nu știu ce să gândesc.
Arhivistu
mulțumesc de părerea expusă, citind comentariul mi-a stat mai ușor pe suflet drept că nu cu mult.
În orice caz după revizia de azi am constata că în zadar am intrat în panică deoarece albina nu a consumat nici jumate din hrană. Ultima dată când am lucrat în prisacă era plus zece grade așa că albinele sau înșirat prin stup și sau ridicat sus iar eu m-am speriat crezând că din cauza temperaturii ridicate ele au activat din plin în loc să stea în ghem și au consumat mult prea mult din rezervele de miere. Și de menționat că starea de panică a început cu primul stup verificat în care am găsit un roi pe trei rame deja stins din viață. Mă așteptam la așa întorsătură de aceea m-am îndreptat în primul rând spre el dar am întârziat puțin.
Mda, turtele le-am pus prea devreme și asta nu mă bucură căci din cauza lor albinele se pot ridica sus și deja se vor mai coborî jos pe a doua parte a ramelor (pat rece), plus apare mic condens. Dar cu toate acestea mă simt mai liniștit cu turtele deja trimise la destinație. Peste vreo două săptămâni verific toate familiile și văd cei de făcut. Bănuiesc că puțin vor consuma din turte la câtă hrană mai au.

Bine, finisez aici cu scrisul căci eu pot scrie mult dar nu cred că am mulți cititori interesați să citească scrierile mele.
Multă sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13