Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Marius Adrian » 31 Ian 2016, 11:58

Sunt de acord. Dar eu am vrut sa-l ajut pe acel baiat si mai ales pe nevinovatele albine. In orice carte de apicultura scrie cand se administreaza siropul. Stiu ca omul aintrebat, dar trebuia sa o faca la sectiunea incepetorilor. Acolo se stie ca sunt incepatori si sunt tratati ca atare, adica incercam sa-i ajutam.
Marius Adrian

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 31 Ian 2016, 13:14

Marius Adrian scrie:
Alexandru.Chisinau scrie: Cum sa administrezi sirop in ianuarie?!!!!! Eu zic sa pui mana pe carte si dupa aia sa mai postezi pe aici.

Si dumeata ce nu postezi la incepatori daca iesti incepator ?
Raspunsu iera CU CANIȚA !
Decat atata lucru nu sti ca cu canița poti da sirop cand vrei ?
Ieu zic sa pui mana pe canița sa vezi cum mere si ddupa aia sa mai postezi ca nu se poate . :!:
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde asd » 31 Ian 2016, 14:17

Cu canita dati voi la timisoara noi dam cu feldera
asd

Mesajde Marius Adrian » 31 Ian 2016, 14:35

Nicolaie Astaifoaiei scrie:
Marius Adrian scrie:
Alexandru.Chisinau scrie: Cum sa administrezi sirop in ianuarie?!!!!! Eu zic sa pui mana pe carte si dupa aia sa mai postezi pe aici.

Si dumeata ce nu postezi la incepatori daca iesti incepator ?
Raspunsu iera CU CANIȚA !
Decat atata lucru nu sti ca cu canița poti da sirop cand vrei ?
Ieu zic sa pui mana pe canița sa vezi cum mere si ddupa aia sa mai postezi ca nu se poate . :!:

Iar eu zic ca matale sa pui mana pe gramatica, pentru ca in 2 fraze ai 4 greseli gramaticale ,plus o cacofonie.
Marius Adrian

Mesajde mircea_tm » 31 Ian 2016, 15:20

va rog sa reveniti la topic! incarcam topicul cu aiureli! :D
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde Marius Adrian » 31 Ian 2016, 18:00

Revin cu afirmatia anterioara. Nu se administreaza sirop in luna ianuarie. Nici la punga ,hranitor sau canuta. Cine are argumente sa ma contazica .
Marius Adrian

Mesajde Shrek » 31 Ian 2016, 18:38

Marius Adrian scrie:Revin cu afirmatia anterioara. Nu se administreaza sirop in luna ianuarie. Nici la punga ,hranitor sau canuta. Cine are argumente sa ma contazica .

Da' la uiaga? Ianuarie o trecut! In febroar mere? Ori de martisor? Si daca nu, spune matale de ce! Se strepezesc dintii la albine?
Shrek

Mesajde DoarEu » 31 Ian 2016, 20:24

Shrek scrie:
Marius Adrian scrie:Revin cu afirmatia anterioara. Nu se administreaza sirop in luna ianuarie. Nici la punga ,hranitor sau canuta. Cine are argumente sa ma contazica .

Da' la uiaga? Ianuarie o trecut! In febroar mere? Ori de martisor? Si daca nu, spune matale de ce! Se strepezesc dintii la albine?

Pentru a prelucra siropul albina are nevoie de proteina.Ori cand aceasta lipeste din natura...consuma din rame.Siii...in loc sa creasca puiet cu proteina aia,o foloseste la prelucrat siropul;basca mai si consuma din corpul gras daca nu are proteina.Poate o sa spuneti ca siropul e cu apa,si ca albinele au nevoie in perioada asta de apa pt puiet si ca bla,bla,bla.Majoritatea familiilor nu au inceput inca ponta(bine,in zonele unde chiar a fost iarna,nu o toamna-primavara)
In schimb,dat atunci cand trebuie(cand exista aport masiv de polen din natura-depinde de la zona la zona,de regula pe la jumatea lui martie) face doar bine.
Atunci stimulezi albina sa aduca polen.De obicei se da sirop de la jumatea lui martie pana la pomii fructiferi.Dar nu e o data fixa...regula e ca atunci cand exista aport de proteina sa fie si aport de glucidic.A si era sa uit...da scriu aici la sfarsit.Sa zicem ca dam sirop acum.Si ca avem proteina suficienta in stup.
Bun pana aici.Da' dupa vine un val de frig de vreo 2-3 saptamani(au mai fost cazuri) si fetele baga carbuni puternic.Intestinul fiind incarcat de la consumul de proteina pt prelucrarea siropului+mai se incarca si din hrana(ma abtin sa-i spun miere)+siropul lichid in rame+umiditate+mucegai(mai rar asta,dar se poate)=diaree+nosema.
Le:Si ar mai fii argumente destule...se pot scrie inca 2-3 carti pe subiectul asta.
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde Shrek » 31 Ian 2016, 22:56

Dar daca amesteca siropul de ceapa si usturoi in turte energetice (miere si zahar) ce au albinele? Sughit? Doar nu a spus ca vrea sa le dea cu cisterna! Eu unul asa am inteles!
Shrek

Mesajde DoarEu » 01 Feb 2016, 00:18

Shrek scrie:Dar daca amesteca siropul de ceapa si usturoi in turte energetice (miere si zahar) ce au albinele? Sughit? Doar nu a spus ca vrea sa le dea cu cisterna! Eu unul asa am inteles!

Daca face asa nu se mai numeste hranire cu sirop.Se numeste hranire cu turte.Astea,turtele,se dau acum, pentru salvare. Sunt 2 lucruri total paralele.Nosema se "prevenea" din toamna daca in siropul de stimulare din august(si la completare,cine a facut) se punea protofil,ceaiuri,ceapa ,usturoi samd.Acuma degeaba le mai dai ca e frectie la picior de lemn.Si apoi...uzura e aceeasi.Tot acolo se ajunge,ori ca dai turte, ori ca dai sirop.Acum cel mai bine le dai turte daca nu au mancare(ordinea e asa:miere capacita din rame,miere in punga,turte zahar+miere-dar daca nu ai miere, le dai si bomboane numai sa le salvezi) si muuuuulta liniste.
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 01 Feb 2016, 04:53

Despre puțintel sirop cu tratament contra nosemei - mă gândesc să-l administrez pentru a provoca în următoarele zile zborul masiv de curățare la toți stupii. Căci ar fi regretabil să nu mă folosesc de două zile foarte calde din februarie pentru provocarea zborului de curățare. Dar în urma unor consultări bănuiesc că doar voi da jos capacele ca să bată soarele în stupi și să-i încălzească puțin provocând zborul de curățare. Mă gândesc și la folosirea uscătorului de păr pentru încălzirea prin urdiniș a familiei. :roll: Posibil până la urmă să le dau doar niște polen în fața stupilor sau să le descăpăcesc o ramă cu miere în fața fiecărui stup pentru a le atrage afară. Apropo, sirop eu niciodată nu le-am dat mai devreme de martie, și atunci cam pe la sfârșitul lui martie. Dar știu că unii colegi administrează și în ianuarie sirop și niciodată nu i-am înțeles până la capăt și mă așteptam de la ei la niște idei noi, dar dispreț pe ei nu am aruncat chiar dacă am fost de altă părere (științifică sau de bulevard, mai puțin în așa momente contează). Stima mult contează, ea mută munții din loc.

Eu cunosc cam următoarele lucruri despre administrarea siropului în primăvară:
el activează organismul albinei (fiindcă siropul are o cantitate mare de apă) și albina revine din corp gras la obișnuit (respectiv durata vieții devine una obișnuită de 45 zile maximum),
se poate începe poanta mai masiv și dacă nu ai să le dai hrană proteică și energetică albinelor atunci ele pot muri de foame sau simplu nu vor reuși să încălzească și să crească puietul, albina tânără.
albina se uzează în urma consumului (inversiei).
siropul este ignorat la temperaturi reci și poate unele momente îmi mai scapă acum.
Dar în cazul meu mă gândeam la administrarea unei cantități minime de sirop cu ceapă și ustroi (sau protofil) de dimineață, căci mi se pare că s-ar merita de riscat la + 12, + 14 grade. Îmi pare rău de mesajul meu lung dar și așa mi se pare că m-am abținut de la prea multe. :)

Cu apreciere,
Alexandru
Ultima oară modificat de Alexandru.Chisinau pe 01 Feb 2016, 04:58, modificat 1 dată în total.
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde Alexandru.Chisinau » 01 Feb 2016, 04:56

p.s. bomboanele sunt toxice pentru albinuțele noastre dragi din cauza hpf-ului ridicat, sau greșesc?
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde proapis13 » 01 Feb 2016, 09:33

DoarEu scrie:.... daca nu au mancare(ordinea e asa:miere capacita din rame,miere in punga,turte zahar+miere-dar daca nu ai miere, le dai si bomboane numai sa le salvezi) si muuuuulta liniste.

In care film... :?: :roll: ...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde peterneamt » 01 Feb 2016, 10:59

Din păcate mai sunt printre noi şi oameni care nu cred până nu văd......deci trebui să experimenteze......! :(
ps. Dacă duceţi stupii la polenizarea migdalilor e musai să hrăniţi familiile deoarece cu familii slabe nu primiţi nici un dolar pe polenizare ! După polenizare îi unificaţi şi faceţi din 4 familii bune una proastă.... că aşa se procedează acolo în...:lol:
peterneamt

Re: Iernarea albinelor Insisti !

Mesajde nitadorumax@yahoo.ca » 02 Feb 2016, 16:23

Alexandru.Chisinau scrie:Despre puțintel sirop cu tratament contra nosemei - mă gândesc să-l administrez pentru a provoca în următoarele zile zborul masiv de curățare la toți stupii. Căci ar fi regretabil să nu mă folosesc de două zile foarte calde din februarie pentru provocarea zborului de curățare. Dar în urma unor consultări bănuiesc că doar voi da jos capacele ca să bată soarele în stupi și să-i încălzească puțin provocând zborul de curățare. Mă gândesc și la folosirea uscătorului de păr pentru încălzirea prin urdiniș a familiei. :roll: Posibil până la urmă să le dau doar niște polen în fața stupilor sau să le descăpăcesc o ramă cu miere în fața fiecărui stup pentru a le atrage afară. Apropo, sirop eu niciodată nu le-am dat mai devreme de martie, și atunci cam pe la sfârșitul lui martie. Dar știu că unii colegi administrează și în ianuarie sirop și niciodată nu i-am înțeles până la capăt și mă așteptam de la ei la niște idei noi, dar dispreț pe ei nu am aruncat chiar dacă am fost de altă părere (științifică sau de bulevard, mai puțin în așa momente contează). Stima mult contează, ea mută munții din loc.

Eu cunosc cam următoarele lucruri despre administrarea siropului în primăvară:
el activează organismul albinei (fiindcă siropul are o cantitate mare de apă) și albina revine din corp gras la obișnuit (respectiv durata vieții devine una obișnuită de 45 zile maximum),
se poate începe poanta mai masiv și dacă nu ai să le dai hrană proteică și energetică albinelor atunci ele pot muri de foame sau simplu nu vor reuși să încălzească și să crească puietul, albina tânără.
albina se uzează în urma consumului (inversiei).
siropul este ignorat la temperaturi reci și poate unele momente îmi mai scapă acum.
Dar în cazul meu mă gândeam la administrarea unei cantități minime de sirop cu ceapă și ustroi (sau protofil) de dimineață, căci mi se pare că s-ar merita de riscat la + 12, + 14 grade. Îmi pare rău de mesajul meu lung dar și așa mi se pare că m-am abținut de la prea multe. :)

Cu apreciere,
Alexandru
nitadorumax@yahoo.ca

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 02 Feb 2016, 21:53

vslsilviu scrie:Poate te ajuta: http://www.accuweather.com

Apropo de sirop, eu zic sa mai tragi un ochi la calendar... inca ianuarie!

Mulțumesc mult de ajutor, apreciez! Nu-mi aduc aminte când ultima dată am privit prognoza meteo pentru o lună înainte. :)
Sănătate!
Alexandru.Chisinau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR