Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde brianoo_bz » 03 Mar 2016, 12:12

cu mancarea ai dreptate printr-un sondaj am verificat cateva familii le stiam cu hrana destula dar a fost inlocuita de puiet mult puiet am intervenit cu cate o turta de dulcofruct care a fost mancata destul de repede aprox 3 zile
brianoo_bz

Mesajde Mircea_63 » 03 Mar 2016, 12:13

vslsilviu scrie:... imi e teama ca o sa avem probleme din cauza ca in acest an am avut polen inca din februarie...

Carevasazica daca ii dadeam turte proteice si pasta proteica gen choux-a-la-creme era bine pentru dezvoltare, in schimb daca a avut polen din natura, nu e bine!? :?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde BUNKA » 03 Mar 2016, 17:14

Mircea_63 scrie:
vslsilviu scrie:... imi e teama ca o sa avem probleme din cauza ca in acest an am avut polen inca din februarie...

Carevasazica daca ii dadeam turte proteice si pasta proteica gen choux-a-la-creme era bine pentru dezvoltare, in schimb daca a avut polen din natura, nu e bine!? :?

Fiid zbor in decembrie, fiind puiet de timpuriu...clar familiile au fost hiperactive..asta se traduce in uzura albinei de iernare, consum sporit...daca februarie martie ar fi venit cu frig si lipsa zboruri..ar fi fost dificil...acum insa e binisor, albinele sunt curate, n-au matzu plin, daca se si hranesc proteic atunci e bine.
BUNKA

Mesajde vslsilviu » 03 Mar 2016, 17:18

Iti dai seama ca nu asta am vrut sa spun, ba chiar sunt sigur ca ai inteles ... eu nu iti doresc ca in jur de 20 martie sa gasesti puiet mancat la urdinis sau mai rau ... :oops:
vslsilviu

Mesajde BUNKA » 03 Mar 2016, 17:25

vslsilviu scrie:Iti dai seama ca nu asta am vrut sa spun, ba chiar sunt sigur ca ai inteles ... eu nu iti doresc ca in jur de 20 martie sa gasesti puiet mancat la urdinis sau mai rau ... :oops:

Hmm...eu vb din punctul meu de vedere...am izolatie buna, nu se va intampla..le tin pe proteic si nu imi e frica de -10 grade...dar nu cred ca mai vine.
La mine ventileaza ca vara :lol:
BUNKA

Mesajde proapis13 » 03 Mar 2016, 17:37

Azi am aflat vesti triste,60 si 80 % perderi de efective la doi colegi...cauze multiple... :shock: :o
Este vorbe despre aprox. 100 fam de albine....sunt si vecini...sigur or sa dea vina unul pe altul... :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde vslsilviu » 03 Mar 2016, 18:58

BUNKA scrie:Hmm...eu vb din punctul meu de vedere...am izolatie buna, nu se va intampla..le tin pe proteic si nu imi e frica de -10 grade...dar nu cred ca mai vine.La mine ventileaza ca vara :lol:

Scuze Adi... am postat in acelasi moment... raspunsul era pentru Mircea...

La tine vremea fiind decalata nu cred ca vor pleca pomii inainte de valul de frig... avantaj tu :D
vslsilviu

Mesajde Marius Adrian » 04 Mar 2016, 19:39

proapis13 scrie:Azi am aflat vesti triste,60 si 80 % perderi de efective la doi colegi...cauze multiple... :shock: :o
Este vorbe despre aprox. 100 fam de albine....sunt si vecini...sigur or sa dea vina unul pe altul... :?

Pai asta spuneam ,au murit la altii. Care altii?!! Cica au sucombat din cauze multiple....ce-i asta ,un virus?!!!
Marius Adrian

Mesajde proapis13 » 04 Mar 2016, 20:03

Saptamana ce vine or sa primeasca buletinul de analiza si o sa va tin la curent...
Unul dintre apicultori are o experienta de peste 35 de ani in apicultura si nu i s-a intamplat niciodata sa piarda zeci de familii...celalalt este apicultor odata cu fondurile UE....ii cunosc pe amandoi si au stupinele relativ aproape de mine...am scris despre ei deoarece sunt ingrijorat....ce ma pune pe ganduri este si faptul ca un coleg forumist ce are stupina in aceeasi zona nu mai pomeneste nimic despre albine dupa ce in vara-toamna s-a confruntat cu pierderi masive de albine,aparent fara motiv... :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Marius Adrian » 04 Mar 2016, 21:06

M-ai facut curios. Suntem vecini leatule, sa ne ti la curent cu rezultatele la analize.
Marius Adrian

Mesajde BUNKA » 05 Mar 2016, 08:05

proapis13 scrie:Saptamana ce vine or sa primeasca buletinul de analiza si o sa va tin la curent...
Unul dintre apicultori are o experienta de peste 35 de ani in apicultura si nu i s-a intamplat niciodata sa piarda zeci de familii...celalalt este apicultor odata cu fondurile UE....ii cunosc pe amandoi si au stupinele relativ aproape de mine...am scris despre ei deoarece sunt ingrijorat....ce ma pune pe ganduri este si faptul ca un coleg forumist ce are stupina in aceeasi zona nu mai pomeneste nimic despre albine dupa ce in vara-toamna s-a confruntat cu pierderi masive de albine,aparent fara motiv... :?

Interesant ce spui !
Ma alatur si eu celor interesati de subiect...chiar daca nu suntem vecini..subiectul e fierbinte!
35 de ani printre albine inseamna ceva...il putem banui de orice dar de lipsa de experienta nu pe apicultorul respectiv.
Curiozitate mare..tine-ne te rog la curent.
Tare ma gandesc sa nu fie nosema cerana...am vazut ca e panica mare cu cerana...toata lumea vrea sa dea antibiotic preventiv dupa modelul canadian.
BUNKA

Mesajde proapis13 » 05 Mar 2016, 08:46

BUNKA scrie:..toata lumea vrea sa dea antibiotic preventiv dupa modelul canadian.

Mentorul meu,care a murit la peste 90 de ani,Dumnezeu sa-l ierte,dadea preventiv in fiecare toamna
si primavara,cate un varf de cutit de oxitetraciclina la litrul de sirop...dupa modelul romanesc... ;)
proapis13

Mesajde gica.mosu » 05 Mar 2016, 09:09

...Incepand cu 2007,de cand am trecut pe langa un pavilion aflat la 120 m de stupina mea(care mirose a hoit),si nu numai ...am dat in august la COMPLETARE cu oxi=1g/l la 7 zile.....Nu am nica, inclusiv la analize puiet+miere deci actionati ca atare chiar daca..... :idea: P.S- boala nu se uita lA"DALTA " =experienta apicultorului,ci la ce ai in lazi=stupi :mrgreen: ...si,daaaa,sita cerneeee la greu:!: FF interesant e ca unii dau vina pe CCD(fara sa faca analize) :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde csaa » 05 Mar 2016, 22:20

Am si eu un coleg ”cu experienta” care si-a pierdut aproape toate familiile din cauza loca. Culmea e ca eu l-a avertizat ca s-ar putea sa aibe albinele bolnave, dar el in loc sa faca tratamentul ”ca la carte” a bagat oxacilina in turtele proteice si......le-a terminat.
Pentru colegii care au albine in zona Oltenita, aveti grija ca la bataluri, spre Ulmeni, au murit 80 de familii de albine din cauza loca europeana
csaa

Mesajde danielmihai » 06 Mar 2016, 01:13

proapis13 scrie:
BUNKA scrie:..toata lumea vrea sa dea antibiotic preventiv dupa modelul canadian.

Mentorul meu,care a murit la peste 90 de ani,Dumnezeu sa-l ierte,dadea preventiv in fiecare toamna
si primavara,cate un varf de cutit de oxitetraciclina la litrul de sirop...dupa modelul romanesc... ;)

gica.mosu scrie:...Incepand cu 2007,de cand am trecut pe langa un pavilion aflat la 120 m de stupina mea(care mirose a hoit),si nu numai ...am dat in august la COMPLETARE cu oxi=1g/l la 7 zile.....Nu am nica, inclusiv la analize puiet+miere deci actionati ca atare chiar daca..... :idea: P.S- boala nu se uita lA"DALTA " =experienta apicultorului,ci la ce ai in lazi=stupi :mrgreen: ...si,daaaa,sita cerneeee la greu:!: FF interesant e ca unii dau vina pe CCD(fara sa faca analize) :!:

Si cu mierea ce faceți?adica dam preventiv oxi si iarna stam cu mierea in piața sau o vindem la borcan?sau sunt alte ghidușii care fac sa nu iasă in miere?(pusă in turta iarna?)
danielmihai

Mesajde gica.mosu » 06 Mar 2016, 08:04

...Daniel,nu e nicio ghidusie....dupa ci dau caturili jos fac cum am scris....uneori e mai usor sa previi decat sa tratezi :idea: Da ,fac analizele la miere si fagurii cu puiet...si nu iese nica :!: de ce ..nu stiu ,probabil ca e cantitatea de oxi mica s-au....P.S-nu am avut decat pierderi de matci 1-3/an in rest...Secretul =familii puternice si ingrijite ca la "ABECEDAR"... :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR