Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 25 Mar 2016, 17:07

La 30 kg de amestec avem 11,3 kg proteina pura...Aici intra în schema zaharul pudra care cumpărat...ne va da o mare gaura în buget..făcut cu putina imaginație...ne va scuti de cheltuiala inutila.
Calculul e simplu..înce cantitate de amestec trebuie sa se ggăsească cele 11,3 kg proteina pt a avea o compozitie 10% sa spunem.. se face așa 11,3×100/10=113 kg
Din cele 113 kg scădem 30 care sunt reprezentate de polen si drojdie sșirezulta ca 83 kg sunt reprezentate de zahar pudra sși ceai sau apa.
Aici e jongleria...sa nimerești consistenta potrivita, deci câtă apa..cât zahar..se lucrează cu malaxorul și cu ccântarul...în nici un caz nu turcești 83 kg de zahar odată, pui 45 apoi malaxezi, pui apa masurat..șimereu eești cu okii pe consistenta...cu puțin noroc o nimerești.
Dacănotezi exact ce ccât pui...ai rețeta exacta.

Deci avem nevoie de moara de măcinat zahar "artizanala" făcută pe circular ( întotdeauna lucrurile realizate folosindu-ti mintea și mâinile aduc un anume tip de satisfacție de care se poate bucura doar o categorie de oameni)...deci aici intra în schema filmul educativ https://youtu.be/c1kpIin-IP0 apoi avem nevoie de un mare malaxor, compozitia va fi tare si malaxoarele de aluat nu fac fata...deci va trebui sa gandim ceva home-made...foarte solid, un motor cu grup reductor pe pinioane..un vas mare etc...intra fier brut in masinaria asta..ceva sudura, gandire...nitica imaginație "proiectare"...deci poate fi un proiect care sa ne zgandare imaginația dacă avem pasiune pt " lucru manual " :lol: :lol:
Am uitat de cost deci...estimez un 55-60 kg zahar deci..980 lei cu tot cu prețul polenului pe care nu îl plătim...deci 380 lei bani efectiv cheltuiți pt 113 kg pasta proteica...eu zic ca e bine.
Da e o compozitie cu 8,8% polen, 17,6 % drojdie...o devorează albina având în vedere cantitatea de polen.
Una peste alta...filmul mi-a plăcut...o sa încerc sa fac o replica după ideea omului în varianta Bunka-neasca :D
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Mar 2016, 17:36

Si ceva pt sufletele apicultorilor pionieri in stuparit "seminatural"...cum sa-i zic :lol:
In dreapta e roi pe 6 rame din care 4 cam au puiet...au papat la greu..trebuie alimentati ca sunt pe produs carne..cel din stanga e cu juma de pas in urma dar recupereaza...concluzie..sus la cald consuma si sporeste nr de albine...atentie la papa...jos inca se ierneaza..aia sunt pe post de calorifere pt cei de sus...
Experimente...don't try this at home !!! :lol:

Deci..turtele din imagine sunt 8,5 lei pe kg, e ok...dar de la un nr incolo..te gandesti ca dai prea mult si parca 3,36-3,4 lei/kg suna mai bine !!
Da'...te apuci de "framantat"...
La fix 10 zile de cand am bagat cate 500 g la fiecare...asa arata consumul.
Au si ceva polen in rame...pe ultima langa puiet aveau cam 2-3 dm patrati de polen pe fata interioara a ramei.
Ironia sortii...salcia si rachita pocnite si ele mananca din punga...asa e uneori !!
Fişiere ataşate
rsz_img_20160323_112554.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Mar 2016, 18:31

In poza de sus se poate observa in ce consta "marea infofolire"...dar chiar si asa are o anumita eficienta impotriva vantului etc.
Un roisor de asta in mai e ditamai familia..iar pe corp de 9 rame putem ierna chiar roiuri mai bune sau sa le zicem..familii medii !
Daca prind o zi faina...aduc de jos unde consumul e mic..una doua marginase full de papa.
Oricum cei de sus la un moment dat vor fi mutati pe un alt palet..vor pierde excesul de albina in favoarea celor de jos ramasi in urma.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Mar 2016, 07:11

Filmul asta https://youtu.be/SQVA8p4DkWk se pare ca are priza...este postat pe 9 martie si deja acum la 26 martie :P are in jur de 2500 de vizionari...ma bucura asta !!
Nu stiu insa ce anume l-a facut sa sara asa " in sondaje" :)
BUNKA

Mesajde Florin Dobre » 26 Mar 2016, 15:53

Fiindca l-ai pomenit pea nea Janese...are fani multi. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde BUNKA » 26 Mar 2016, 18:18

Florin Dobre scrie:Fiindca l-ai pomenit pea nea Janese...are fani multi. :lol:

Asta e...axioma !!
Se stie !!
Da'...fani sunt multi si in toate directiile deci..nu stiu cum e mai bine..sa ai un fan, doi sau 1 mil !?
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Mar 2016, 09:35

In Arges "Delonii" se inmultesc...observ ca cei din sud sunt mai receptivi..Tulcea, Galati, Dambovita..Bucuresti..foarte multi apicultori din sudul tarii sunt dispusi sa iasa din rand !
Nu mai departe..colegul nostru Activ (Alin) e tot din sud...deci in sud lumina se aprinde mai usor.
Ma tin de cuvant..pt toti cei care au nevoie de indrumare, in mai voi pune film cu popularea efectiva a unui "Delon" .
Fişiere ataşate
rsz_img_20160321_162231.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Mar 2016, 09:44

Ieri am facut o chestie...la 4 dintre roi am bagat 5 litri sirop 1,5/1direct in rame...la doi dintre ei am completat in ramele marginase cred ca au intrat cate 400-500 ml in ramele marginase...efectul a fost bun, pe urdinise emana o caldura frumos mirositoare, albinele murmurau fericite...iar eu eram ..happy. :)
Fişiere ataşate
rsz_img_20160326_143521.jpg
BUNKA

Mesajde akmm » 28 Mar 2016, 08:48

BUNKA scrie:In Arges "Delonii" se inmultesc...observ ca cei din sud sunt mai receptivi..Tulcea, Galati, Dambovita..Bucuresti..foarte multi apicultori din sudul tarii sunt dispusi sa iasa din rand !
Nu mai departe..colegul nostru Activ (Alin) e tot din sud...deci in sud lumina se aprinde mai usor.
Ma tin de cuvant..pt toti cei care au nevoie de indrumare, in mai voi pune film cu popularea efectiva a unui "Delon" .

Mai ales ca e stup de munte.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde sammy » 28 Mar 2016, 20:25

Cu tot respectul vreau sa spun - si trebuie sa spun pt ca este o chestiune de etica - nu cred ca in sudul tarii se poate impune acest tip de stup. In ce priveste iernarea, Delonul consuma, intr-adevar, foarte putin si, in general, niciun alt tip de stup nu poate oferi avantajele stupului Delon/Warre la capitolul "iernare". Dar:
1Nu vad, dupa 2 ani, nicio diferenta semnificativa, in ce priveste dezvoltarea in primavara, intre 8Me si Delon. Iar pe Me se lucreaza mai lejer.
2In pastoral la floarea soarelui, fara un sistem de aerisire bine pus la punct, sunt foarte mari probleme pentru stupul Delon.

Fiecare e liber sa faca asa cum crede de cuviinta. Sfatul meu este sa se experimenteze cu un stup, doi, inainte de a lua decizii radicale si costisitoare. Un sistem de lucru nu se formeaza pe "teorie". Teoretic se poate ca totul sa fie perfect. Dar, practic, spre exemplu, stilul de lucru personal, modul in care vezi apicultura- fapt care determina modul in care intervii in viata coloniei de albine - s-ar putea sa sufere niste limitari datorita formei si dimensiunilor lazii/ramei.
sammy

Mesajde BUNKA » 30 Mar 2016, 11:56

N-a zis nimeni ca se impune ci doar ca sunt mai multi din sud care doresc sa incerce.
1. Este posibil ca in cei doi ani sa nu fi facut exact ce trebuie cu ei pt a-ti arata potentialul lor..si mai jos ai nuantzat chiar tu asta.
2. Problema ventilarii la floare este falsa..cu sibar deschis, mai bine zis inlaturat si urdinis superior deschis nu exista probleme de ventilare si...am avut si noi 40 grade, stim cum e.

Ultima fraza ai scris-o frumos dar sunt multe "virgule"... nu ma apuc sa despic firul pt ca nu e rost...iar despre teorie...ea sta la baza tuturor lucrurilor practice.
Cand se mai transpune si in practica atunci este "certificata" sa zic asa.

Nu sunt eu "inventatorul" ramelor mai mici decat 1/1...sunt ME-urile care au 8,3 dm patrati, MER-urile care au mai putin..5,6 dm daca nu ma insel....o multime de rame nemtesti care aduc cu ce am eu deci...n-am rupt gura la capitolul asta si eu consider ca ME 8 rame este inferior" Delonului" meu pe 13 rame din nenumarate puncte de vedere dar nu mai deschid subiecte noi.
Cert e ca din 2 roi la 6 r se pot face 15 pe 6...cert e ca pot trece iarna perfect si ca 15-20 aprilie ii gaseste in stare de familie pe echivalentul a cel putin 6-7 rame 1/1...deci este o situatie favorabila.
O rata de multiplicare de 7,5 ori in conditiile in care matcile mele au stopat ouatul cel putin 3 saptamani anul trecut...deci se putea mai bine dar tratamentul cu Apiguard m-a incurcat, plus cateva matci de august care s-au pierdut...altfel se putea 18 sau chiar 20 din 2...asta, vis-a-vis de faptul ca ai zis ca nu ai remarcat diferente fata de ME 8 rame.
Fa asta pe ME si ma anunti cand iti iese.
BUNKA

Mesajde bitt » 30 Mar 2016, 13:35

BUNKA scrie:2..Roger Delon original e total diferit...eu i-am zis asa pt ca nu stiam cum sa ii spun...iar argumentatia lui RD pt Stabile Climate Hive mi-a placut...deci distantarea la Roger Delon e 37 mm...la varianta mea e de 32 mm...eu am preluat ideea fagurelui natural construit de albina integral, v-ul de la spetezele superioare drept ghidaj, si rezistenta data de acel V prinderii de sus a fagurelui..distantarea de 32 mm am gasit-o in tabelele de pe resistantbees.com
Fiecare zona pe glob are niste dim ale celulei, grosimi fagure..distantari intre faguri...specifice.
3...un amic a contactat persoana...acum e in varsta..de la omul acela am putea invata foarte multe lucruri..mi-au ajuns la urechi cateva intrebari puse de el legate de poluarea zonei in care vrem sa introducem "bite-bee"....cred ca o sa il contactez personal adica imi planific o vizita in Austria...am multe sa ii spun, arat..intreb !!

Ma tot intrebam cum de marilor nostri apicultori din generatile trecute le-a scapat ceva atata de evident. Dar am gasit in cartea lui Hristea "ABC Apicol" scrisa in 1967 un pasaj foarte interesant legat de aceasta distanta. Observatia lui era ca natural distanta libera dintre faguri este de 10-11 mm (ceea ce ar corespunde unei rame de 33-33,5 mm) si recomanda ca aceasta distanta sa fie marita sau micsorata in functie de anotimp. Contrar a ceea ce credeam eu, el recomanda o distanta mai mare iarna?! Intrebare pt Bunka: Cand construiesc fagurele, cu capaceala cu tot fagurele nu depaseste rama de 25 ?
bitt

Mesajde tuturicius » 30 Mar 2016, 13:55

25 asta de unde a iesit? Ca mie mi-a scapat.
tuturicius

Mesajde bitt » 30 Mar 2016, 15:17

tuturicius scrie:25 asta de unde a iesit? Ca mie mi-a scapat.

Pai... 25 mm au toate ramele. Chiar nu am vazut pe cineva sa faca/propuna mai putin. Baza de cladit a fagurelui (pe lateralale si jos). Nu vorbim de distanta Hoffman. Intrebarea este daca fagurele lui Bunka depaseste in grosime (cu capaceala cu tot) rama de 25 sau se apropie de 21 mm cat dau cei de pe resistantbees in urmatorul tabel (am senzatia ca mai si fost postat):
Dimensiunea celulei Grosimea fagurelui
5.555 mm 22.60 mm
5.375 mm 22.20 mm
5.210 mm 21.80 mm
5.060 mm 21.40 mm
4.925 mm 21.00 mm
4.805 mm 20.60 mm
4.700 mm 20.20 mm
bitt

Mesajde BUNKA » 30 Mar 2016, 19:08

Bitt a gasit bine informatia...pai 25 mm grosimea fagurelui plus 11 -12mm..adica 5,5 mm sau 6 mm pe stanga si 5,5-6mm pe dreapta da fix 36-37 mm cat se foloseste in conventional...la distantarea de 33-32 mm fagurele ajunge la 20 -22 mm grosime.
Le-o scapat multe sau poate nu...poate au gandit ..mai mare=mai bun !!
E foarte posibil.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 30 Mar 2016, 19:14

bitt scrie:

Pai... 25 mm au toate ramele. Chiar nu am vazut pe cineva sa faca/propuna mai putin. Baza de cladit a fagurelui (pe lateralale si jos). Nu vorbim de distanta Hoffman. Intrebarea este daca fagurele lui Bunka depaseste in grosime (cu capaceala cu tot) rama de 25 sau se apropie de 21 mm cat dau cei de pe resistantbees in urmatorul tabel (am senzatia ca mai si fost postat):
Dimensiunea celulei Grosimea fagurelui
5.555 mm 22.60 mm
5.375 mm 22.20 mm
5.210 mm 21.80 mm
5.060 mm 21.40 mm
4.925 mm 21.00 mm
4.805 mm 20.60 mm
4.700 mm 20.20 mm

:lol: Nu te mai intreba...sunt in grafic!
Si 25 mm e caracteristica distantarii la 37 mm...e un parametru care regreseaza mai greu dar usor usor se duce spre 20-22mm...fagurele capacit cu miere nu are relevanta ci doar cel de puiet.
Da depinde unde masori...daca masori jos unde e puietul..e 20 mm cel putin la mine..mai sus e mai gros unde sunt coroanele...desi tin hofmanele stranse.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR