Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albina mica naturala, distanta dintre rame si intre cent

Mesajde BUNKA » 16 Apr 2016, 08:44

bitt scrie:
varza scrie:Oricum ceva si mai curios este ca marele stupar Antonescu in cartea sa : Albinele si noi ...... a adaptat celule mai mari decat stasul din ziua de azi si le-a folosit din cate spunea cu mare succes...... ori Antonescu nu e chiar oricine ........ oricum o sa incerc daca prind pe mana si cele mai mari dimensiuni (5.8)....... doar asa ma pot convinge. :lol: care sunt mai bune ca si productie de miere

Nu numai Antonescu, in secolul 18 s-au facu multe experimente cu celule din ce in ce mai mari. A fost o adevarat cursa. Interesant ca 5.4 a fost considerat o asa zisa "revenire" la natural.

Au facut tot felul de prostii...ca-l cheama Antonescu nu ma incalzeste ..inseamna ca nu a sapat suficient dupa adevar..daca facea asta tot respectul, asa..e un nene care a avut niste pareri si a scris niste carti...ei de aici, e treaba noastra...informatia trebuie filtrata.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 16 Apr 2016, 08:55

bitt scrie:
BUNKA scrie:Salut,
Atentie mare la hofmanul de 32..nu mai adaugati milimetri daca vreti sa mearga treaba.
Parerea mea, ori le cureti ceea ce e noaptea mintii..la stupi multi nu poti...ori vara cand e cald strangi tare la dalta, ori te gandesti din start la hofman 31 mm...incep sa iau in serios varianta de 31 mm

In primul rand vreau sa multumesc pt interventie, am deschis acest topic pt ca nu vroiam sa-ti incarc pagina cu mesajele mele desi (dupa parerea mea s-ar fi potrivit acolo).

Legat de 32-31-33, m-am gandit la acest lucru dar neavand experienta nu credeam ca propolizeaza ata de mult. M-am gandit la o abatere de 0.5 mm de rama, 1 mm maxim la doua rame. Ceea ce la DB de 12 cum am acum, ar fi fost la fix. Bgam 3 rame normale in capete pt trantori+9 rame de 32 si ramaneau 15 mm pt propolizare. O sa o iau in calcul aceasta incarcare.

Vezi ca la Roger Delon sunt cu cateva pagini in urma poze...mie imi place sa fac poze...ele raman, si acolo o sa vezi ladite cu 8 rame...ele sunt de 9 te asigur..dar propolisul a "papat" 32 mm...deci eu tre sa curat si sa fortez rama 9 ..am facut asta la vreo 2.
De asta zic...chiar si 31 mm e ok pt hofman...tot timpul va fi un film de propolis intre rame chiar daca pe vreme calda strangem tare cu dalta ramele....e mai simplu asa decat sa cureti 1 milion de rame.
Ganditi-va in perspectiva...cu timpul ii veti inmulti, nu ai timp de joaca.
Daca ai 10 e una, daca ai 70 e alta si daca ai 490 e alta treaba...nu intamplator am tot inmultit cu 7 numarul ;)
Trebuie rama unica, corp unic, capac gen canada.fund simplu..neaparat shibar si plasa..si atat !!
Nu-mi multumi...sa nu crezi ca sunt mai "inalt" ca tine...aici suntem colegi si daca e sa scriu ceva scriu din placere pt ca imi face placere sa dialoghez cu interlocutorul.
Daca se creeaza mici grupuri de discutie pe tema asta este perfect..in Germania deja este scoala de asa ceva...noi suntem foarte in urma la capitolul asta, dar lucrurile se vor schimba.
Este suficient ca macar 1 persoana sa dea un exemplu...nu zic ca sunt eu ala, dar la noi te izbesti de mult "du-te ba de-auci" si "nu se poate"...si "ce stii tu ba?"...si .."cati stupi ai?"...chestii de astea.
Vedem ce iese anul asta, dar daca fac 75-80 din ce am atunci inseamna ca in 24 de luni se pot face din 2-80...ceea ce ar cam trebui sa dea de gandit si celor mai sceptici.
BUNKA

Mesajde bitt » 16 Apr 2016, 09:07

Mishu05 scrie:"Vreau albina mica pentru ca asa este ea de la mama natura"

De unde stii? :D ( asa este, e mai mica si mai blanda - mie asa mi s-au parut cand am gasit un roi intr-un plop pe dorobanti - bucuresti).

Cu roiul ala pe care l-ai gasit in plop nu ai ce face. Pare bland dar este obisnuit cu proteina multa si daca nu ai sa-i dai cat cere sa vezi tu atunci albina salbatica. Nici in casa nu mai poti sa te ascunzi. :)
bitt

Mesajde bitt » 16 Apr 2016, 09:21

Mishu05 scrie: PS: vezi ca paduchii nu ies mereu in poza...chiar si cu dlsrlsds.. :lol:

Cand ii vezi e un pic cam tarziu. Cand vezi albinele cu aripile lipsa iarasi e cam tarziu..
Sfatul meu este sa tii 5-10 familii pe clasic 2-3 ani sa te obisnuiesti cu metoda traditionala. Nu e atat de complicata si da rezultate inca bune. Dupa care sa faci experimente. Apropo de hoffman si alti milimetri. Am un prieten care foloseste rame drepte cu latimea de 20mm sau 22mm. Le distanteaza din degete. Rezultate exceptionale la capitolul viteza de lucru, punti de ceara/crescaturi ( 0) , zdrobire albina ( 0 ) , etc.
Le distantezi cum vrei tu.

Este o solutie buna daca nu pleci niciodata in pastoral. Hoffmanul a rams un standard datorita procentului mic de albina zdrobita in "deplasare". Si sa dai la cladit rame pt 2 ani sa stai pe vatra ca sa le arunci dupa aceea, mi-ar parea rau de ele. Raman la primul sfat cu rindeaua. Oricum, prietenul a fost mai hotarat. 20-22 este mai putin chiar decat se recomanda la rama de 32. Deci rindea si munca de chinez vara asta si pana in toamna ori gasesc pe cineva sa le faca ori imi fac atelier.
Eu insa tot nu vad care este diferenta intre clasic pe 37 si neclasic pe 32? Ca rama-i rama, tot aia faci cu ea. Oricum, si sa vreau nu o sa pot sa trec decat cativa stupi pe sistemul asta din considerente de "randament in constructie". :)
bitt

Mesajde bitt » 16 Apr 2016, 09:38

[/quote]Fa-ti intai rame cu 31-32 hofman..apoi creste albina mica..cand ai facut masuratori si stii clar ca ai rezolvat treaba asta..uita-te la puiet, asa iti dai seama de infestare, va apare instinctul igienic puternic, din toate ramele de cuib vei gasi una pe care albinele au o activitate intensa de descapacire a puietului capacit de ziua 12...acolo pe rama aia ai teoretic 80% din toata infestarea..in celule, dar practic o celula descapacita este parasita imediat de varoa...deci in cazul celulelor mici este o joaca permanenta de-a soarecele si pisica...o fugareala fara tinta.
Albina inca nu stie cum sa dea lovitura decisiva si sa incheie meciul..
Treaba asta are loc acum primavara si toamna...in sezon mai putin, si fam mele nu avanseaza asa cum ar trebui acum..dar vor inceta cu vanatoarea curand si se vor apuca de treaba...eu va trebui sa le dau cu "parfum"..uleiuri pt ca si uleiurile duc la infertilitate la paraziti.
Alta treaba e ca daca spargi foarte tare, adica de 5-6-7ori populatiile de varoa se dilueaza per colonie, cu ceva tratamente anul asta iar nu sunt pb[/quote]

Bunka, iti urmaresc toate postarile pt ca cel putin aparent esti singurul care da informatie despre acest experiment. Ca urmare le-am facut si eu tratamentul cu uleiuri esentiale. Nu stiu de ce, la mine nu au oprit ponta. Ca sa fiu 100% ca nu gresesc si pt ca stiu cum lucreaza producatorii, le-am luat uleiuri esentiale bio de am dat cat pe o sticla de whiski :) dar nu am gasit de loc cimbrisor. Am inlocuit cu cimbru si ulei de pin/brad formula luata de pe alt forum iar siropul de intretinere tot cu uleiuri esentiale si suc proaspat de ceapa (aici am pus si ceai de cimbrisor care se gaseste doar in aceasta formula). Am incercat si formula cu usturoi dar am zis pas si l-am aruncat :) Nu cred ca iesea in urmatorii 20 de ani mirosul din stupi :))
Concluzie, nu vad nici macar un picior de varoa in tavi. Nici macar unul. Vorba aceea.... "ori esti tata deosebit de norocos, ori deosebit de prost" :)
bitt

Mesajde bitt » 16 Apr 2016, 09:56

BUNKA scrie:Legat de 32-31-33, m-am gandit la acest lucru dar neavand experienta nu credeam ca propolizeaza ata de mult. M-am gandit la o abatere de 0.5 mm de rama, 1 mm maxim la doua rame. Ceea ce la DB de 12 cum am acum, ar fi fost la fix. Bgam 3 rame normale in capete pt trantori+9 rame de 32 si ramaneau 15 mm pt propolizare. O sa o iau in calcul aceasta incarcare.

Vezi ca la Roger Delon sunt cu cateva pagini in urma poze...mie imi place sa fac poze...ele raman, si acolo o sa vezi ladite cu 8 rame...ele sunt de 9 te asigur..dar propolisul a "papat" 32 mm...deci eu tre sa curat si sa fortez rama 9 ..am facut asta la vreo 2.
De asta zic...chiar si 31 mm e ok pt hofman...tot timpul va fi un film de propolis intre rame chiar daca pe vreme calda strangem tare cu dalta ramele....e mai simplu asa decat sa cureti 1 milion de rame.
[/quote]

Am descarcat multe din pozele postate de tine ca sa pot sa fac zoom, sa fac calcule de dimensiune ale ramei, sa vad pana la ce grosime construiesc fagurii la tine si alte din aste neortodoxe :).
Un lucru pe care nu l-am inteles, este urmatorul: Cu privire la Hoffman de 37 de mai bine de 100 de ani toata lumea este de acord ca fiind "sfant". Dar si Malaiu si Hristea spun despre albina in natura ca are fagurii la 8-10 mm. Hristea merge pana acolo incat recomanda vara micsorarea distantei si iarna marirea acestei distante. Tu de ce ai ales sa pastrezi distanta de 12mm? Eu cred ca exact asta este cheia, distanta de 8 mm intre faguri. mai ales la albina mica. Termodinamic, aer la 8 mm este cel mai bun izolator termic si ai rama cu mai putina albina/puiet.
A, si am reusit sa marchez toate ramele in sistem Housel. Urmeaza la urmatoarea inspectie sa le reasez in cuib in acest sistem.
bitt

Mesajde BUNKA » 17 Apr 2016, 07:33

Eu insa tot nu vad care este diferenta intre clasic pe 37 si neclasic pe 32? Ca rama-i rama, tot aia faci cu ea. Oricum, si sa vreau nu o sa pot sa trec decat cativa stupi pe sistemul asta din considerente de "randament in constructie". :)

Diferenta e ca la 32 mm grosimea fagurelui scade de la 24-25 mm la 20 mm deci se scurteaza putin celula..distantarea intre faguri ramane cam la fel ...insa trebuie tinut cont ca pt iernare avantajul vine tocmai din grosimea redusa a fagurelui...la 10 rame de 32..ai ghemul pe 32 cm...la 10 rame de 37 il ai pe 37 cm...stim si noi ca iarna ghemul niciodata nu atinge doaga in stupii dadant ..ma refer ca niciodata nu atinge cei 4 pereti simultan..deci spatiul ala de la 32 la 37 e fix in plus..ce sa mai zic de 43,5 cat e lungimea ramei ??
Dadantii sunt mult prea largi, stupii aia nu sunt ganditi pt albina ci pt apicultor dar netinandu-se seama de nimic din biologia albinei.
Sunt suficiente poze care arata cum sta un ghem in lazile mele..
Eu am facut laditele de 13 in primul rand ca sa nu irosesc niste material, apoi am remarcat ca pt dezvoltare..crescut carne sunt buni...mai stabili si la 3 corpuri sunt chiar mari. .echivaleaza cu 24 r dadant...apoi am testat treaba cu roii care se pupa la fix, se si ierneaza foarte bine cu 2/ 6 rame...ca si cantitate de albina pt fiecare matca iar e ok...castigi mult!
Iernand doar pe 6 la fiecare roi economisesti minim 2-3 rame..asta inseamna ca la 2-3 roi facuti pe 6 iti mai ramane albina pt inca unul care poate supravietui...si care in aprilie-mai este familie deja.
Eu consider ca un roi pe 6 r de ale mele daca pana la mijloc de aprilie mai umple 2-3 rame de albina si ajunge la 8-9...e familie...exista diferenta mare la cadenta de zbor intre unul pe 6 si unul pe 8 sau 9 rame.
La momentul asta roii mei pe 6 au ajuns la 8 bine populate...practic am o ladita de aia 30/30/31 full
Stii...Roger Delon ii zicea Stabile Climate Hive....nu degeaba sa stii !!
BUNKA

Mesajde vulpea » 17 Apr 2016, 07:53

mishu 05,prietenul tau e 'prea destept pentru secolul asta',chiar te rog sa-mi dai tel.ul lui.respectand 'concluzia' lui Hristea
se poate realiza printr-o sipculita dreptunghiulara/sectiune (7x13 mm = vara/iarna)
vulpea

Mesajde BUNKA » 17 Apr 2016, 08:02

bitt scrie:
Fa-ti intai rame cu 31-32 hofman..apoi creste albina mica..cand ai facut masuratori si stii clar ca ai rezolvat treaba asta..uita-te la puiet, asa iti dai seama de infestare, va apare instinctul igienic puternic, din toate ramele de cuib vei gasi una pe care albinele au o activitate intensa de descapacire a puietului capacit de ziua 12...acolo pe rama aia ai teoretic 80% din toata infestarea..in celule, dar practic o celula descapacita este parasita imediat de varoa...deci in cazul celulelor mici este o joaca permanenta de-a soarecele si pisica...o fugareala fara tinta.
Albina inca nu stie cum sa dea lovitura decisiva si sa incheie meciul..
Treaba asta are loc acum primavara si toamna...in sezon mai putin, si fam mele nu avanseaza asa cum ar trebui acum..dar vor inceta cu vanatoarea curand si se vor apuca de treaba...eu va trebui sa le dau cu "parfum"..uleiuri pt ca si uleiurile duc la infertilitate la paraziti.
Alta treaba e ca daca spargi foarte tare, adica de 5-6-7ori populatiile de varoa se dilueaza per colonie, cu ceva tratamente anul asta iar nu sunt pb[/quote]

Bunka, iti urmaresc toate postarile pt ca cel putin aparent esti singurul care da informatie despre acest experiment. Ca urmare le-am facut si eu tratamentul cu uleiuri esentiale. Nu stiu de ce, la mine nu au oprit ponta. Ca sa fiu 100% ca nu gresesc si pt ca stiu cum lucreaza producatorii, le-am luat uleiuri esentiale bio de am dat cat pe o sticla de whiski :) dar nu am gasit de loc cimbrisor. Am inlocuit cu cimbru si ulei de pin/brad formula luata de pe alt forum iar siropul de intretinere tot cu uleiuri esentiale si suc proaspat de ceapa (aici am pus si ceai de cimbrisor care se gaseste doar in aceasta formula). Am incercat si formula cu usturoi dar am zis pas si l-am aruncat :) Nu cred ca iesea in urmatorii 20 de ani mirosul din stupi :))
Concluzie, nu vad nici macar un picior de varoa in tavi. Nici macar unul. Vorba aceea.... "ori esti tata deosebit de norocos, ori deosebit de prost" :)[/quote]

Ai inteles gresit...cu uleiurile nu sunt probleme..la Apiguard au fost si nu stiu ce mai contine insa gelul ala se evapora in 7-14 zile timp in care pute continuu...la uleiuri cu alcool ai un sock pe moment dupa care trece.
Vezi ca uleiurile mai actioneaza si altfel...ajuta la sterilizarea femelelor varoa.
Cand dau cu uleiuri "VSH" se diminueaza...deci clar exista o influienta ori asupra activitatii varoa ori asupra activitatii albinei, eficienta are pt ca toamna pica..in lipsa puietului cand e pe albina cade.
Acum e bagat la reprodus puternic..deci sanse sa il prinzi pe albina sunt mici...daca populatia e de cateva sute...gandeste-te cat timp a avut el la dispozitie sa intre in celule pana sa dai tu...si el daca e afectat poate fi in celula sub larva, poate fi in celula capacita...pe albina nu il prea vezi la timpul asta.
Daca ai lada mare si distantare la 37...nu ai conditii bune pt intensificarea instinctului igienic, spatiul e mare pt volatilizare..concentratia e mai mica...sincer nu stiu care este eficienta uleiurilor in sistemul conventional.
Ce stiu e ca la uleiuri esentiale varoa nu dezvolta rezistenta, nu poate deveni imun...asupra albinelor efectele sunt benefice insa parazitii pot deveni infertili.
Mai exista si tratamentul cu uleiuri in sirop 1/1 cu lecitina..stropit pe albine...inca nu l-am aplicat..oricum e logic, ajunge in hemolimfa...cum s-ar zice ii intoxicam mancarea parazitului. :)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Apr 2016, 08:15

bitt scrie:
BUNKA scrie:Legat de 32-31-33, m-am gandit la acest lucru dar neavand experienta nu credeam ca propolizeaza ata de mult. M-am gandit la o abatere de 0.5 mm de rama, 1 mm maxim la doua rame. Ceea ce la DB de 12 cum am acum, ar fi fost la fix. Bgam 3 rame normale in capete pt trantori+9 rame de 32 si ramaneau 15 mm pt propolizare. O sa o iau in calcul aceasta incarcare.

Am descarcat multe din pozele postate de tine ca sa pot sa fac zoom, sa fac calcule de dimensiune ale ramei, sa vad pana la ce grosime construiesc fagurii la tine si alte din aste neortodoxe :).
Un lucru pe care nu l-am inteles, este urmatorul: Cu privire la Hoffman de 37 de mai bine de 100 de ani toata lumea este de acord ca fiind "sfant". Dar si Malaiu si Hristea spun despre albina in natura ca are fagurii la 8-10 mm. Hristea merge pana acolo incat recomanda vara micsorarea distantei si iarna marirea acestei distante. Tu de ce ai ales sa pastrezi distanta de 12mm? Eu cred ca exact asta este cheia, distanta de 8 mm intre faguri. mai ales la albina mica. Termodinamic, aer la 8 mm este cel mai bun izolator termic si ai rama cu mai putina albina/puiet.
A, si am reusit sa marchez toate ramele in sistem Housel. Urmeaza la urmatoarea inspectie sa le reasez in cuib in acest sistem.[/quote]

Fii atent...vezi ca sunt poze cu puiet puse zilele astea..poti vedea si ora la care au fost facute, uite la cata albina e pe o fata a ramei..eu estimez cam 500 de albine, deci pe o rama ar fi 1000...din toate calculele pe care le-am expus de-a lungul timpului imi dadea o incarcare cu 2300 albine pe rama...diferenta era la cules ;)
Deci 1000 pe rama 1300 la cules..cifrele nu sunt exacte dar literatura de specialitate in ce priveste albina mica spune clar ca dizloca mai multa albina pt cules pt ca isi pot mentine microclimatul mult mai usor.
Treaba asta este adevarata...cam 35-40 % maxim ramane inauntru restul se cara la treaba.
Uita-te atent la poze...ai sa intelegi multe, deja vad ca te cam prinzi ;)
Daca te tii de chestii neortodoxe ;)...uite..grosimea leatului superior al ramei este 20 mm...cand privesti cuibul de sus o sa vezi fagurii perfect aliniati cu speteaza aia..se vede in poze fara subler...sunt la 20-21 mm grosime.
Pana la 32 mm mai raman inca 12-11 mm, astia se impart pe stanga si dreapta deci ai 5,5-6 mm pe stanga si tot atat pe dreapta deci teoretic, dar si practic :)) spatiul intre rame este de 11-12 mm..de asta am zis ca putem cobora la 31 mm cu hofmanul fara pb.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Apr 2016, 08:24

vulpea scrie:mishu 05,prietenul tau e 'prea destept pentru secolul asta',chiar te rog sa-mi dai tel.ul lui.respectand 'concluzia' lui Hristea
se poate realiza printr-o sipculita dreptunghiulara/sectiune (7x13 mm = vara/iarna)

Despre ce e vb Vulpitzo ?? Zi si mie !! :)
Sa rad si eu !
Imi pare rau daca am zis ceva de rau de Hristea ! :lol:
Da'...Hristea cred ca s-a inselat in multe chestii cu privire la albina naturala..daca a scris asa...
Pacat ca nu stia de Dee Lusby pe atunci...
Ultima oară modificat de BUNKA pe 17 Apr 2016, 08:47, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 17 Apr 2016, 08:40

Cam "proaspete" roiurile ca sa aiba atata zburatoare ..este ??
Roiuletele mele le intrec acum la cadenta de zbor pe cele pe celula mare la care am facut o simpla divizare..din 2-4..si sunt la 8-10 rame acum.
Tare as fi curios care sunt diferentele in viteza de deplasare la albinele mici fata de cele mari dar...de unde atatea scule ??
Fişiere ataşate
rsz_img_20160416_130236.jpg
BUNKA

Mesajde vulpea » 17 Apr 2016, 10:25

BUNKA,vad ca ai timp pentru ras.poate ai timp si pentru raspunsuri la mail.uri.ca aici scri de zor !
vulpea

Mesajde BUNKA » 17 Apr 2016, 10:26

O sa ma uit..
BUNKA

Mesajde vulpea » 17 Apr 2016, 10:44

merci (frantuzeste ,_ 63),eu,insa,multumesc !
vulpea

Mesajde bitt » 17 Apr 2016, 11:11

Bunka, nu stiu ce sa zic, am experimentat o rama cu Hoffman 37 si au construit si uratel si full trantor. Deci clar nu merge pe conventional. Partea si mai proasta ca la DB cu rame de 32 intra 14 rame!!!! Ceea ce sigur nu este ok pt mine ca incepator. Delonii tai sunt alta poveste, dar ai acumulat deja experienta si iti vine usor, intelegi exact ce/cand sa faci. Am mai primit un sfat de la cineva care se pricepe si lucreaza cu rama de 32 care m-a sfatuit sa bag rama doar in roiuri. Momentan insa nu am roi dar o sa incerc. Si mai este un "coleg" aici care a fost amabil si sa oferit sa ma ghideze (din pacate telefonic ca este distanta mare intre noi) pe drumul acesta.

Personal, o sa fac cu rama 31-32 dar cu distanta Hoffman intre faguri de 8. Adica bratul Hoffman de 4mm. Cu propolizare sa se duca in 10 mm. Daca faci masuratorile pe urmele din stupii naturali (ai postat si tu o poza cu un stup natural), distanta este intre 6 si 11. Iar 11 este f f rar si pe margini, pe cate o intrare. In plus vreau aranjarea fagurilor in cuib Housel (asta pt mine este chiar usor ca fiind la inceput nu am 2000 de rame de marcat) :) Asta ar fi primul lucru posibil.

Am inceput sa citesc si cum se fac fagurii artificiali pt ca vreau sa bag in lucru presa de 4,9 pe care am luat-o. Sper in 2 saptamani sa stiu sa fac foite si o sa bag in lucru 2-3 de test pe rame "cioplite" de mine. Oricum, daca merge, TREBUIE sa gasesc pe cineva sa le faca. Asta chiar nu mi-ar placea sa fac :).

Momentan "zuzele" par sa se descurce f bine, si pana vin caldurile instalez si termometrele/hydrometrele cumparate. Cred ca nu gresesc/risc f mult. Sau mai bine spus, sansa sa gresesc cu rame de 32 este egala cu sansa sa gresesc cu rame de 37.
Ultima oară modificat de bitt pe 17 Apr 2016, 11:22, modificat 1 dată în total.
bitt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR