bitt scrie:
Fa-ti intai rame cu 31-32 hofman..apoi creste albina mica..cand ai facut masuratori si stii clar ca ai rezolvat treaba asta..uita-te la puiet, asa iti dai seama de infestare, va apare instinctul igienic puternic, din toate ramele de cuib vei gasi una pe care albinele au o activitate intensa de descapacire a puietului capacit de ziua 12...acolo pe rama aia ai teoretic 80% din toata infestarea..in celule, dar practic o celula descapacita este parasita imediat de varoa...deci in cazul celulelor mici este o joaca permanenta de-a soarecele si pisica...o fugareala fara tinta.
Albina inca nu stie cum sa dea lovitura decisiva si sa incheie meciul..
Treaba asta are loc acum primavara si toamna...in sezon mai putin, si fam mele nu avanseaza asa cum ar trebui acum..dar vor inceta cu vanatoarea curand si se vor apuca de treaba...eu va trebui sa le dau cu "parfum"..uleiuri pt ca si uleiurile duc la infertilitate la paraziti.
Alta treaba e ca daca spargi foarte tare, adica de 5-6-7ori populatiile de varoa se dilueaza per colonie, cu ceva tratamente anul asta iar nu sunt pb[/quote]
Bunka, iti urmaresc toate postarile pt ca cel putin aparent esti singurul care da informatie despre acest experiment. Ca urmare le-am facut si eu tratamentul cu uleiuri esentiale. Nu stiu de ce, la mine nu au oprit ponta. Ca sa fiu 100% ca nu gresesc si pt ca stiu cum lucreaza producatorii, le-am luat uleiuri esentiale bio de am dat cat pe o sticla de whiski

dar nu am gasit de loc cimbrisor. Am inlocuit cu cimbru si ulei de pin/brad formula luata de pe alt forum iar siropul de intretinere tot cu uleiuri esentiale si suc proaspat de ceapa (aici am pus si ceai de cimbrisor care se gaseste doar in aceasta formula). Am incercat si formula cu usturoi dar am zis pas si l-am aruncat

Nu cred ca iesea in urmatorii 20 de ani mirosul din stupi

)
Concluzie, nu vad nici macar un picior de varoa in tavi. Nici macar unul. Vorba aceea.... "ori esti tata deosebit de norocos, ori deosebit de prost"

[/quote]
Ai inteles gresit...cu uleiurile nu sunt probleme..la Apiguard au fost si nu stiu ce mai contine insa gelul ala se evapora in 7-14 zile timp in care pute continuu...la uleiuri cu alcool ai un sock pe moment dupa care trece.
Vezi ca uleiurile mai actioneaza si altfel...ajuta la sterilizarea femelelor varoa.
Cand dau cu uleiuri "VSH" se diminueaza...deci clar exista o influienta ori asupra activitatii varoa ori asupra activitatii albinei, eficienta are pt ca toamna pica..in lipsa puietului cand e pe albina cade.
Acum e bagat la reprodus puternic..deci sanse sa il prinzi pe albina sunt mici...daca populatia e de cateva sute...gandeste-te cat timp a avut el la dispozitie sa intre in celule pana sa dai tu...si el daca e afectat poate fi in celula sub larva, poate fi in celula capacita...pe albina nu il prea vezi la timpul asta.
Daca ai lada mare si distantare la 37...nu ai conditii bune pt intensificarea instinctului igienic, spatiul e mare pt volatilizare..concentratia e mai mica...sincer nu stiu care este eficienta uleiurilor in sistemul conventional.
Ce stiu e ca la uleiuri esentiale varoa nu dezvolta rezistenta, nu poate deveni imun...asupra albinelor efectele sunt benefice insa parazitii pot deveni infertili.
Mai exista si tratamentul cu uleiuri in sirop 1/1 cu lecitina..stropit pe albine...inca nu l-am aplicat..oricum e logic, ajunge in hemolimfa...cum s-ar zice ii intoxicam mancarea parazitului.