Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albina mica naturala, distanta dintre rame si intre cent

Mesajde bitt » 29 Apr 2016, 09:29

CORECT

M-am uitat prin fata stupilor. Nu-mi dau seama. Dupa mine toate albinele moarte par cu aripile stricate, deformate. Aici se anunta ploi de marti pana vineri asa ca luni le fac pudrarea. Si oricum zilele acelea de ploaie le bag alcool cu uleiuri esentiale.

A incercat cineva dea/sa foloseasca acid oxalic cu nebulator de copii?
http://www.emag.ro/nebulizator-cu-compresor-mister-r-cx-fin01189/pd/D9ZPLMBBM/
Parerile sunt impartite. Uni zic ca se da doar toamna taziu pentru ca omoara puietul necapacit, alti zic ca nu este adevarat si se poate da oricand.
bitt

Mesajde sammy » 30 Apr 2016, 21:07

marco68 scrie:.....este o minune a lui Dumnezeu!!
Cand deschizi o lada de fiecare data ia-o ca pe o lectie...tu trebuie sa inveti ceva de la ele...ele nu au ce invata de la tine !!

CORECT.

Un principiu care trebuie avut in vedere mereu. Bunka, bine spus!
sammy

Mesajde marco68 » 30 Apr 2016, 21:12

sammy scrie:
marco68 scrie:.....este o minune a lui Dumnezeu!!
Cand deschizi o lada de fiecare data ia-o ca pe o lectie...tu trebuie sa inveti ceva de la ele...ele nu au ce invata de la tine !!

CORECT.

Un principiu care trebuie avut in vedere mereu. Bunka, bine spus!

Mie imi apartine doar confirmarea"corect", partea frumoasa ii apartine lui Bunka.
Fii ca apa, prietene!
marco68

Mesajde bitt » 01 Mai 2016, 21:40

Inspirat din paginile lui Bunka de prin iarna/primavara am luat termometre-hidrometre. Vreau sa urmaresc cumva temperatura/umiditatea prin comparatie. Cutii cu urdinis superior/fara urdinis superior, cu rame normale/rame reduse, etc.
Pe cat este posibil sa verific in timp real eventuale diferente si sa exclud rapid greselile.
Fişiere ataşate
rsz_120160428_181323.jpg
Termometrele/hydrometrele
bitt

Mesajde Piticul » 02 Mai 2016, 23:31

Salut,
Ma numesc George Ilie, sunt din Constanta, sunt incepator, am 3 stupi si de cand am hotarat sa ma apuc de cresterea albinelor, am cautat informatii pana am ajuns la materialele lui Bunka, si sunt fascinat de tot ce prezinta. Citesc tot ce-mi cade in mana, si m-am hotarat ca peste 2-3 ani, dupa ce capat cat de cat experienta in domeniu si o sa am mai multe familii, sa trec pe celula mica.

O adresa unde este vorba de celula de dimensiune naturala si rama fara foita: http://apiculturanaturala.blogspot.ro/

Astazi 2 Mai, am pus primul cat, cu 6 rame pe centru, la crescut, salcamul este aproape inflorit, mentionez ca stupul vertical este superpopulat, ceilalti doi sunt mai slabuti.
Nu stiu daca am facut bine, pentru ca se anunta o vreme rea, care va tine cateva zile.

Cu stima!
Piticul

Mesajde bitt » 03 Mai 2016, 14:33

Piticul scrie:Salut,
Ma numesc George Ilie, sunt din Constanta, sunt incepator, am 3 stupi si de cand am hotarat sa ma apuc de cresterea albinelor, am cautat informatii pana am ajuns la materialele lui Bunka, si sunt fascinat de tot ce prezinta.

O adresa unde este vorba de celula de dimensiune naturala si rama fara foita: http://apiculturanaturala.blogspot.ro/

Cu stima!

http://apiculturanaturala.blogspot.ro/ este foarte bun si cred ca singurul cu informatii traduse concentrate. Dar pe afara sunt foarte multe.

Din cate imi dau seama Bunka este singurul care face experiente la vedere dar categoric nu este singurul care merge pe acest drum (total sau partial). Unii folosesc doar rame reduse, altii fagure fara foite - celula micsorata. Informatii cantitative/calitative le poti obtine cu rabdare. Exista o opozitie inexplicabila doar la auzul cuvantului natural iar Bunka si-a asumat rolul de paratrasnet. Ceilalti, in mod explicabil evita postarile pe forum. Dar pe PM, in timp poti sa primesti si mesaje de confirmare de la cei care folosesc cu succes aceste metode (eu cel putin am primit si le multumesc pt asta).

Pt a doua parte a mesajului eu sunt atat de incepator incat chiar daca in teorie stiu raspunsul, este decent/corect sa nu deschid gura. Dar sigur sunt oameni care au suficienta experienta sa raspunda.
bitt

Mesajde cucubau » 03 Mai 2016, 16:49

Piticul scrie: Exista o opozitie inexplicabila doar la auzul cuvantului natural

Celula naturala sau intoarcere la origini.
Stuparitul la origini presupunea cresterea si exploatarea albinelor in mediul lor cat mai aproape de naturtal . Odata cu trecerea timpului si marirea pretentiilor in cea ce priveste raportul munca/porofit au inceput sa apara tot mai multe inovatii cea ce a facut ca raportul munca/profit sa fie tot mai mult in favoarea stuparului.
Prima mare inovatie a fost rama mobila , urmata de foita artificiala si apoi de celula marita .
Atata timp cat apicultura pentru o persoana anume reprezinta un hoby ori ce este permis , dar in momentul in care apicultura reprezinta o afacere , fie ea cat de mica ori ce intoarcere in timp reprezinta o pierdere de timp.
........
cucubau

Mesajde sammy » 03 Mai 2016, 17:06

cucubau scrie:

Stuparitul la origini presupunea cresterea si exploatarea albinelor in mediul lor cat mai aproape de naturtal . Odata cu trecerea timpului si marirea pretentiilor in cea ce priveste raportul munca/porofit au inceput sa apara tot mai multe inovatii cea ce a facut ca raportul munca/profit sa fie tot mai mult in favoarea stuparului.
Prima mare inovatie a fost rama mobila , urmata de foita artificiala si apoi de celula marita .
Atata timp cat apicultura pentru o persoana anume reprezinta un hoby ori ce este permis , dar in momentul in care apicultura reprezinta o afacere , fie ea cat de mica ori ce intoarcere in timp reprezinta o pierdere de timp.

Orice este etic corect fata de o alta fiinta vie.
sammy

Mesajde bitt » 03 Mai 2016, 20:26

Asta-i realitatea in toate domeniile. Totul pentru performanta, pret, cantitate, eficenta.
Vatra cu zahar in mijloc ca la vaci, stors blana cu larvar cu tot si toate cele pe care le stim. Dupa care ne zbarlim ca se ofera doar 10, 8 sau chiar 5 lei pe kg. Dupa care ii injuram pe agricultorii care pun rapita, floarea soarelui sau alte nazbatii hibride. La ei este de rau ca folosesc hibrizi imbunatatiti, la noi este bine. Dupa care cautam disperati legume si pui bio si plangem dupa gustul rosiilor de alta data. Jumatati de masura si balanta cu talere inegale cu care judecam realitatea dupa cum ne convine.
Eu insa nu cred ca exista nici macar diferenta de productivitate ci doar de mentalitate si comoditate. Rame stat, cuiburi stas, foita stas, nu-ti bati capul cu nimic. Sunt absolut sigur ca daca s-ar gasi cu usurinta, ar fi un procent mult mai mare de utilizatori de celula mica.
bitt

Mesajde BUNKA » 04 Mai 2016, 22:38

bitt scrie:Asta-i realitatea in toate domeniile. Totul pentru performanta, pret, cantitate, eficenta.
Vatra cu zahar in mijloc ca la vaci, stors blana cu larvar cu tot si toate cele pe care le stim. Dupa care ne zbarlim ca se ofera doar 10, 8 sau chiar 5 lei pe kg. Dupa care ii injuram pe agricultorii care pun rapita, floarea soarelui sau alte nazbatii hibride. La ei este de rau ca folosesc hibrizi imbunatatiti, la noi este bine. Dupa care cautam disperati legume si pui bio si plangem dupa gustul rosiilor de alta data. Jumatati de masura si balanta cu talere inegale cu care judecam realitatea dupa cum ne convine.
Eu insa nu cred ca exista nici macar diferenta de productivitate ci doar de mentalitate si comoditate. Rame stat, cuiburi stas, foita stas, nu-ti bati capul cu nimic. Sunt absolut sigur ca daca s-ar gasi cu usurinta, ar fi un procent mult mai mare de utilizatori de celula mica.

Asa este..ai descris bine lucrurile..
Stai linistit Bitt...multa lume o sa invete sa foloseasca albina altfel...o sa am eu grija de treaba asta, deja sunt multi si vor fi si mai multi.
Exista insa o problema, multi alearga dupa foi cu 4,9 crezand ca rezolva treaba din prima...eu cred ca trecerea graduala timp de 2-3 sezoane lasandu-le sa construiasca la liber e o cale buna, ca si model de stup sau rama..daca nu faceti ceva gen MEA sau ce am eu...merge si pe ME cum face Maximus cu leat pe verticala pe mijlocul ramei, se fragmenteaza fagurele in doua..devine mai rezistent sau cum am prezentat eu odata niste rame ME fara hofman, de 2 cm latime cu sarme si leat superior in V....pe 8 r e ideal, dar merge si pe 10.
Dupa ce se regreseaza la macar 5,0 mm...se poate trece pe foi fara pb.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Mai 2016, 22:39

cucubau scrie:

Esti absolut sigur ca tot ce ai scris e intocmai ???
BUNKA

Mesajde BUNKA » 04 Mai 2016, 23:21

Sau...esti sigur 100% ca toti pasii au fost facuti " inainte"...nici unul inapoi sau lateral ?? :lol:
Nici macar ala cu dimensiunea celulei si modificarea distantei intre centrele fagurilor ??
Ce dashtepti erau aia pe vremea aia...au revolutionat apicultura!
Noroc de ei ca acum albina nu mai supravietuieste singura..asta dupa zeci de milioane de ani de evolutie, adaptare..supravietuire !!!
Vine un..." DOBI" si modifica din temelii o creatie a lui Dumnezeu ..perfecta !
BUNKA

Mesajde bitt » 05 Mai 2016, 11:17

Eu sunt convins ca toata lumea este de buna credinta. Si cei care spun NU celulei naturale, si cei care o lauda. Nu cred (sper) ca exista cineva care sa doreasca sa dea sfaturi proaste si cu rea intentie. Eu nu am simtit (cu o mica exceptie) rautate, ci din contra. Fiecare are convingerea ca ce face/stie este corect. Rationamentul este simplu. Daca de 200 de ani nu s-a schimbat inseamna ca este bine. Din pacate doar cine incearca sa schimbe ceva vede cat de greu fiecare pas. Nu rame, cuiburi, foite, tratamente, etc... nimic din nevoile zilnice, multe urgente si necesare unui stupar Si daca apuci pe un drum este greu sa mai schimbi ceva.
Si eu personal l-am judecat pe Bunka ca nu aplica regula Housel, dupa care cand am vazut ce inseamna si am inteles ca doar aceasta mica (aparent) schimbare inseamna minim 2 ani (si asta intr-o micro stupina).
bitt

Mesajde BUNKA » 05 Mai 2016, 14:01

bitt scrie:Eu sunt convins ca toata lumea este de buna credinta. Si cei care spun NU celulei naturale, si cei care o lauda. Nu cred (sper) ca exista cineva care sa doreasca sa dea sfaturi proaste si cu rea intentie. Eu nu am simtit (cu o mica exceptie) rautate, ci din contra. Fiecare are convingerea ca ce face/stie este corect. Rationamentul este simplu. Daca de 200 de ani nu s-a schimbat inseamna ca este bine. Din pacate doar cine incearca sa schimbe ceva vede cat de greu fiecare pas. Nu rame, cuiburi, foite, tratamente, etc... nimic din nevoile zilnice, multe urgente si necesare unui stupar Si daca apuci pe un drum este greu sa mai schimbi ceva.
Si eu personal l-am judecat pe Bunka ca nu aplica regula Housel, dupa care cand am vazut ce inseamna si am inteles ca doar aceasta mica (aparent) schimbare inseamna minim 2 ani (si asta intr-o micro stupina).

Sa stii ca profu Baudoux a fost DOBI..cat de multa buna credinta a avut ..a dat-o de gard original.
Ce sa fac..sa-i fac statuie ?
Asta e !! Pt unii e erou pt mine nu !
BUNKA

Mesajde bitt » 05 Mai 2016, 14:50

Sa nu uitam ca a studiat acum aproape 150 de ani. Limitat de stiinta si influentat de teoria darwinista si cu convingerea ca noua si productiva albina se va adapta. Nu gandea nimeni pe vremea aceea in termeni proactivi iar consecintele asupra mediului nu interesau pe nimeni. Nu intereseaza nici astazi pe nimeni cand suntem in prag de colapsare.
Nici parazitul varoa nu are interes sa distruga albina cu care a coabitat de milioane de ani. Din pct lui de vedere si a programarii genetice, parazitul ataca doar trantorii de care stupul se poate dispensa (si chiar o face la propriu la intrarea in iarna).
bitt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR