bitt scrie:Asta-i realitatea in toate domeniile. Totul pentru performanta, pret, cantitate, eficenta.
Vatra cu zahar in mijloc ca la vaci, stors blana cu larvar cu tot si toate cele pe care le stim. Dupa care ne zbarlim ca se ofera doar 10, 8 sau chiar 5 lei pe kg. Dupa care ii injuram pe agricultorii care pun rapita, floarea soarelui sau alte nazbatii hibride. La ei este de rau ca folosesc hibrizi imbunatatiti, la noi este bine. Dupa care cautam disperati legume si pui bio si plangem dupa gustul rosiilor de alta data. Jumatati de masura si balanta cu talere inegale cu care judecam realitatea dupa cum ne convine.
Eu insa nu cred ca exista nici macar diferenta de productivitate ci doar de mentalitate si comoditate. Rame stat, cuiburi stas, foita stas, nu-ti bati capul cu nimic. Sunt absolut sigur ca daca s-ar gasi cu usurinta, ar fi un procent mult mai mare de utilizatori de celula mica.
Asa este..ai descris bine lucrurile..
Stai linistit Bitt...multa lume o sa invete sa foloseasca albina altfel...o sa am eu grija de treaba asta, deja sunt multi si vor fi si mai multi.
Exista insa o problema, multi alearga dupa foi cu 4,9 crezand ca rezolva treaba din prima...eu cred ca trecerea graduala timp de 2-3 sezoane lasandu-le sa construiasca la liber e o cale buna, ca si model de stup sau rama..daca nu faceti ceva gen MEA sau ce am eu...merge si pe ME cum face Maximus cu leat pe verticala pe mijlocul ramei, se fragmenteaza fagurele in doua..devine mai rezistent sau cum am prezentat eu odata niste rame ME fara hofman, de 2 cm latime cu sarme si leat superior in V....pe 8 r e ideal, dar merge si pe 10.
Dupa ce se regreseaza la macar 5,0 mm...se poate trece pe foi fara pb.