Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde bitt » 05 Mai 2016, 12:40

Tratament:

http://www.samson-kamnik.si/en/morana-natural-way-of-varroa-control

Timolul se gaseste in cimbrisor (in formula de tratament).

Concentrat nu am gasit decat in Moldova:

http://www.melifera-nord.com/RO/Details/ApimolDetail.html
bitt

Mesajde BUNKA » 05 Mai 2016, 13:54

Deci 5 g / litru aer..acum ce stiu eu cat timol pur se gaseste intr-un ml de ulei esential si cate picaturi sunt intr-un ml...
Cred ca tre sa aflu mai multe si sa ridic putin concentratia..dar dupa ce fac unul de control cu zahar pudra.
BUNKA

Mesajde bitt » 05 Mai 2016, 14:36

Sa nu confundam cimbrisorul cu cimbrul. La cimbrisor concentratia de timol este mai mare. Am mai gasit pe un forum intens combatut ca si esenta/siropul din muguri de pin reduce sau chiar opreste inmultirea Varoa. Se recomanda in special la hranirile de pregatire iernat. Cred ca pe viitor este bine de cumparat chiar cristale de timol. Mai usor de dozat.

Pe un site spaniol am gasit ca ei pun solutia in burete de flori. Doua bucati de cuib de 5x4x05 cm.
bitt

Mesajde BUNKA » 05 Mai 2016, 14:58

varza scrie:PS: Spor cu Deloniada !!! :D

Mersi..sunt in grafic, deocamdata nu prea am ce sa le fac..astept sa creasca, mut de ici colo ajutatoarele, mai bag rame...este treaba pana umplu 2 corpuri a cate 13 r...si apoi o sa incerc cu corpul 3.
Practic in astia 13 deloni pot creste pana ajung sa am aproximativ 500 rame in ei...ma prinde final de salcam si tot nu ajung la deZvoltarea aia...o sa vedem!
Imi ajustez tehnica in fct de vreme, cules..cum construiesc si cat de repede vor incepe sa traga botci..sper cat mai tarziu.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Mai 2016, 15:00

bitt scrie:Sa nu confundam cimbrisorul cu cimbrul. La cimbrisor concentratia de timol este mai mare. Am mai gasit pe un forum intens combatut ca si esenta/siropul din muguri de pin reduce sau chiar opreste inmultirea Varoa. Se recomanda in special la hranirile de pregatire iernat. Cred ca pe viitor este bine de cumparat chiar cristale de timol. Mai usor de dozat.

Pe un site spaniol am gasit ca ei pun solutia in burete de flori. Doua bucati de cuib de 5x4x05 cm.

Cu timolul am luat-o...va trebui sa vedem alte combinatii, concentratii...munca de pionierat deh ...
BUNKA

Mesajde varza » 05 Mai 2016, 15:29

Bitt reteta cu muguri de pin in combinatie cu pelin nu are efecte miraculoase asupra varoua.... am pus in hranirile din toamna si asa ceva dar.... nu s-a vazut cine stie ce diferenta la tratamentele av. Inca sper sa pot gasi si o metoda mai putin toxica si eficienta pentru varoua . Mai cunosc teoretic cateva retete dar prin ele se urmareste reducerea acarienilor intr-un interval lung de timp.... eu caut ceva care sa functioneze mai rapid :D
Ps: Undeva pe forum am citit despre Dnul Milu care afirmase la un momendat ca foloseste pentru tratarea lui varoua produsele stupului!
Cred ca era pe forumul vechi. Nu a mai revenit cu completari desi era interesant. Mult succes tuturor!
varza

Mesajde BUNKA » 06 Mai 2016, 04:45

Am facut pudrari la cei tratati cu uleiuri...nici un parazit deocamdata.
Ma mai uit odata dimineata !
Am marit concentratia si am bagat un tratament de test la o familie..e pe 2 corpuri de 9 r, volum cam 54 litri...aproape full de albina...amestec din 30 picaturi ulei esential lavanda si 30 cimbru, alcool de peste 90 grade 400 ml.
Dupa aprecierea mea un absorbant trage cam 30 ml de solutie..revin undeva la 4,6 picaturi de ulei pe tratament..e tare..pute de iti indoaie mufa...nici un ranit..albina e ok...o sa ma uit la puietul larvar daca a suferit in vreun fel...
BUNKA

Mesajde bitt » 06 Mai 2016, 09:57

varza scrie:Bitt reteta cu muguri de pin in combinatie cu pelin nu are efecte miraculoase asupra varoua.... am pus in hranirile din toamna si asa ceva dar.... nu s-a vazut cine stie ce diferenta la tratamentele av. Inca sper sa pot gasi si o metoda mai putin toxica si eficienta pentru varoua . Mai cunosc teoretic cateva retete dar prin ele se urmareste reducerea acarienilor intr-un interval lung de timp.... eu caut ceva care sa functioneze mai rapid :D
Ps: Undeva pe forum am citit despre Dnul Milu care afirmase la un momendat ca foloseste pentru tratarea lui varoua produsele stupului!
Cred ca era pe forumul vechi. Nu a mai revenit cu completari desi era interesant. Mult succes tuturor!

Cred. Am si zis ca era foarte controversata. Pana una alta asta cu uleiurile este singura care da semne sa fie buna.
bitt

Mesajde BUNKA » 06 Mai 2016, 11:41

bitt scrie:
varza scrie:Bitt reteta cu muguri de pin in combinatie cu pelin nu are efecte miraculoase asupra varoua.... am pus in hranirile din toamna si asa ceva dar.... nu s-a vazut cine stie ce diferenta la tratamentele av. Inca sper sa pot gasi si o metoda mai putin toxica si eficienta pentru varoua . Mai cunosc teoretic cateva retete dar prin ele se urmareste reducerea acarienilor intr-un interval lung de timp.... eu caut ceva care sa functioneze mai rapid :D

Cred. Am si zis ca era foarte controversata. Pana una alta asta cu uleiurile este singura care da semne sa fie buna.

Bitt stiu ca ai zis ca esti nou in treaba cu naturalul...e mai bine, ai tot timpul inainte si faptul ca nu ai multi ani pe conventional e un avantaj...poti deprinde mult mai usor lucruri la care un apicultor foarte experimentat ar reactiona gresit din prima...ar da repede fumagilina sau varachet sau alte chestii, ar gresi total la extinderi de familii mod de aranjare, manevrare faguri noi etc...
N-ar avea rabdare sa diagnosticheze o infestatie in stupina cu varoa sa zicem...observatii pe un esantion de familii din zone diferite prin pudrari, analiza zilnica a tavilor, uleiuri etc...totul in cicluri de cateva zile.
Ok...acum ca am punctat aspectul asta sa trec la treaba...am info noi !!!
:)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Mai 2016, 11:51

Pe pagina anterioara am pus poze cu o familie ajutatoare inainte sa bag tratamentul minune..deci data de 4 Mai.
Azi 6 mai am scos absorbantele (dupa 2 zile deci)...si avem rezultate ...

Cand l-am deschis, albina nu era moarta, nu era ametita...era chiar foarte ok, sfasia de zor la absorbant.
Damful aromat de uleiuri inca se simtea..taria alcoolului insa nu mai era.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160506_095742-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Mai 2016, 12:03

O sa pun o serie destul de mare de poze cu explicatii cu tot ce am gasit.
Aici..am indepartat absorbantul si am extras ultimele 2 rame pt a arunca un oki pe fund...dupa varoa logic ;)
Asta este penultima rama, spre doaga au inceput sa faca loc de puiet..aveau si oua..pe fata interioara zona de oua era mult mai mare..albina cu aspect sanatos, comportament linistit, am umblat cu ochelari de soare si tricou...fara fum.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160506_100059-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Mai 2016, 12:14

Daca aveti posibilitatea sa faceti zoom..e bine, se poate observa aspectul albinei.
Aici am incercat sa surprind zona de pe fata exterioara spre doaga unde fac loc pt oua..sunt si oua deci alcoolul nu a afectat ouale si larvele.
Volumul laditei este de 27 litri.
Am impregnat un absorbant pe ambele capete si pe mijloc de 3 ori deci..am tinut un borcan de 370 ml cate 4 secunde cu gura in jos peste absorbant...il pun f bine imbibat...e fleasca practic.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160506_100105-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Mai 2016, 12:20

Asta este fata cu y-ul in jos ;)
Suprafata de oua mult mai mare...alcoolul nu le-a imbatat si nu le-a ucis.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160506_100151-1.jpg
BUNKA

Mesajde Beekeeping » 06 Mai 2016, 12:29

Am inteles, albina a supravietuit comei alcoolice (just kidding). Dar varooa ?

PS nu ma uita cu detaliile colectorului de polen.
Beekeeping

Mesajde BUNKA » 06 Mai 2016, 12:35

Beekeeping scrie:Am inteles, albina a supravietuit comei alcoolice (just kidding). Dar varooa ?

PS nu ma uita cu detaliile colectorului de polen.

Am doua tipuri banale..unul cu placa orizontala altul ..verticala, o sa le fac foto..cel cu placa orizontala e modelul lui Maximus..bun, celalalt e de pe net..am si pe" Ate...tupi....ka" pe facebook poze cu genul acela.
Pun poze..cu varoa..rabdare !!

Aici se poate vedea mai clar albina si ouale...deci rezista bine..
O treaba interesanta..stiti cum i-am iernat, unii peste altii...la cei iernati sus care acum sunt familii ajutatoare au picat cativa...la ceilalti...nimic.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160506_100158-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Mai 2016, 12:56

Se observa ouale si...inca ceva...y-cii cu capul in jos si putin oblici, vad foarte des chestia asta..nu stiu daca este normalitate sau nu..dar nu e ca pe foaie asta e clar.
Am si perfect verticali dar mai rar...toate chestiile astea sunt niste indicatori..exista niste motive pt care lucrurile sunt intr-un fel sau in altul insa noi nu cunoastem din pacate atat de multe detalii...
Fişiere ataşate
rsz_img_20160506_100202.jpg
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR