thomas scrie:am cercetat destul, nu mai am timp de experiente, caut sa impartasesc din experientele altora mai avansati..
thomas scrie:Am transvazat 24 de larve si am pus rama intr-un stup puternic, orfanizat cu vreo 6 ore inainte. Larve si puiet capacit aranjate in ordine. Nu mi-a luat decat doua in crestere. Am completat a doua zi si mi-a luat vreo 16. N-am hranit ca era plin de nectar. Banui ca am luat larve prea tinere prima data. Posibil de cateva ore, fiindca erau mici cat oul. A doua oara am luat larve de forma literei "c" nu "(" ca prima data. Aveti vreo poza clara cum trebuie sa arate larva optima. Parca cea de 1 zi jumatate?
thomas scrie:mai degraba am multa culegatoare. Nu traiesc din apicultura. E oarecum hobby, dar nu am asa de mult timp de investit si de facut teste. Oricum, am transvazat din nou a doua zi si acum le-a luat in crestere. Asa ca il rog pe dl Ignatov, fara sa cersesc, daca poate sa-mi evidentieze prin cateva foto mai detaliate cum arata larva de o zi si jumatate si care ar fi problema de nu mi-a luat prima data in crestere.
E adevarat, orfanizand stup puternic, l-am lasat pe loc si era si multa culegatoare in el, nu multe ingrijitoare de puiet. Ajung la stupi o zi/saptamana si iti dai seama ca e greu sa planifici optim lucrarea de crestere si roii.
thomas scrie:mai degraba am multa culegatoare. Nu traiesc din apicultura. E oarecum hobby, dar nu am asa de mult timp de investit si de facut teste. Oricum, am transvazat din nou a doua zi si acum le-a luat in crestere. Asa ca il rog pe dl Ignatov, fara sa cersesc, daca poate sa-mi evidentieze prin cateva foto mai detaliate cum arata larva de o zi si jumatate si care ar fi problema de nu mi-a luat prima data in crestere.
E adevarat, orfanizand stup puternic, l-am lasat pe loc si era si multa culegatoare in el, nu multe ingrijitoare de puiet. Ajung la stupi o zi/saptamana si iti dai seama ca e greu sa planifici optim lucrarea de crestere si roii.
thomas scrie:secretele nu se spun niciodata. Degeaba imi scrie toata lumea larva de o zi, si nu exista nimic detaliat. Am cautat prin carti, dar e total generalist. Am ajuns la concluzia, ca nimeni nu stie nimic clar
thomas scrie:secretele nu se spun niciodata.
thomas scrie:secretele nu se spun niciodata. Degeaba imi scrie toata lumea larva de o zi, si nu exista nimic detaliat. Cu puiate capacit, fara puiet, cu puiet larvar, orfanizat, neorfanizat, frate, forumul te baga in ceata total. Am cautat prin carti, dar e total generalist. Am ajuns la concluzia, ca nimeni nu stie nimic clar. Inca nu se cunoaste in romanica, daca matca oua in botca sau albina face botca in jurul oului. unii mai tari cica fuge albina cu oul in gura) si-l pune in botca.. desene animate..
Am incercat metoda lui Dm: blocat etaj cu matca. Creare stare de orfanizare la parter, luat in crestere putinele, dat drumul la comunicare intre etaje. Crescut in prezenta matcii.
Am incercat in starter orfanizat, dar cu puiet larvar (vei spune uite greseala), luat in crestere putine.
Startare in prezenta numai a puietului capacit. Tot putine luate in crestere.
Metoda Pianna, ceva mai multe luate in crestere.
Startare prin introducerea portbotcilor in familie normala, fara oranizare, fara nimic, luat in crestere cateva.
Dupa cum vezi, am incercat in fel si chip. Nu poti sa spui ca nu s-a inteles nimic, ca pe forum nu pot sa iau de buna ce se spune. Vreau sa vad. clar, cu detalii.
Deci problema ar fi mai degraba la cum iau larva, si varsta ei, decat metoda de startare si finisare.
Eu sunt multumit cum am evoluat in ultima vreme. Unii cu vechime n-au facut miere deloc. Eu cu cativa, am facut..
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori