Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde vslsilviu » 31 Mai 2016, 21:42

banuiesc ca starterul este problema... avea rame cu larve?
vslsilviu

Mesajde thomas » 31 Mai 2016, 21:48

da. dar am vazut la multi ca au in starter rame chiar si cu oua. eu dupa ce imi ia in crestere, dau matca inapoi stupului si cresc cu matca in stup. Mi-a iesit bine prima data, acum nu mai vrea..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde vslsilviu » 31 Mai 2016, 22:36

prima data stupul se pregatea sa roiasca?
vslsilviu

Mesajde thomas » 01 Iun 2016, 07:03

se pregatea, dar l-am stopat prin ruperea botcilor si a inceput si un cules slab de salcam.
thomas

Mesajde ignatov andrei » 02 Iun 2016, 08:53

thomas scrie:am cercetat destul, nu mai am timp de experiente, caut sa impartasesc din experientele altora mai avansati..

Sa inteleg ca cititul reprezinta "o experienta"...?!?

Am voie sa inteleg ca "impartasitul", la care te referi, este un fel de "mana intinsa la capatul podului"...?!?
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 02 Iun 2016, 10:42

thomas scrie:Am transvazat 24 de larve si am pus rama intr-un stup puternic, orfanizat cu vreo 6 ore inainte. Larve si puiet capacit aranjate in ordine. Nu mi-a luat decat doua in crestere. Am completat a doua zi si mi-a luat vreo 16. N-am hranit ca era plin de nectar. Banui ca am luat larve prea tinere prima data. Posibil de cateva ore, fiindca erau mici cat oul. A doua oara am luat larve de forma literei "c" nu "(" ca prima data. Aveti vreo poza clara cum trebuie sa arate larva optima. Parca cea de 1 zi jumatate?

Uite, dau si eu o mica mana de ajutor pentru lamurire! :D

Ori ai un cules abundent, ori multa culegatoare, dar nu un starter aflat la un pas de a intra in friguri. Un starter bun trebuie sa fie un stup puternic, dar nu orice stup puternic e un bun starter.
Roaga-l frumos pe Andrei sa-ti explice, nu insa inainte de a citi. Nu e zgarcit, dar daca da de pomana nu vei sti sa apreciezi. Succes! :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde thomas » 02 Iun 2016, 18:23

mai degraba am multa culegatoare. Nu traiesc din apicultura. E oarecum hobby, dar nu am asa de mult timp de investit si de facut teste. Oricum, am transvazat din nou a doua zi si acum le-a luat in crestere. Asa ca il rog pe dl Ignatov, fara sa cersesc, daca poate sa-mi evidentieze prin cateva foto mai detaliate cum arata larva de o zi si jumatate si care ar fi problema de nu mi-a luat prima data in crestere.
E adevarat, orfanizand stup puternic, l-am lasat pe loc si era si multa culegatoare in el, nu multe ingrijitoare de puiet. Ajung la stupi o zi/saptamana si iti dai seama ca e greu sa planifici optim lucrarea de crestere si roii.
thomas

Mesajde Molluc » 02 Iun 2016, 20:02

thomas scrie:mai degraba am multa culegatoare. Nu traiesc din apicultura. E oarecum hobby, dar nu am asa de mult timp de investit si de facut teste. Oricum, am transvazat din nou a doua zi si acum le-a luat in crestere. Asa ca il rog pe dl Ignatov, fara sa cersesc, daca poate sa-mi evidentieze prin cateva foto mai detaliate cum arata larva de o zi si jumatate si care ar fi problema de nu mi-a luat prima data in crestere.
E adevarat, orfanizand stup puternic, l-am lasat pe loc si era si multa culegatoare in el, nu multe ingrijitoare de puiet. Ajung la stupi o zi/saptamana si iti dai seama ca e greu sa planifici optim lucrarea de crestere si roii.

Sal. Domnul Ignatov Andrei a spus de multe ori care larve sunt bune de transvazat. Stiu ca e greu sa gasesti unde a spus asta, dar iti spun unde sa cauti. Pe you tube, pustu stuparul, gasesti o gramada de filmulete inregistrate fain si in care domnul Ignatov Andarei spune ce si cum
adespre tot. Va multumesc pe aceasta cale domnule Ignatov din suflet, pt. tot ce ati transmis pe Live.
cu stima si multa sanatate va doresc.
Molluc

Mesajde ignatov andrei » 05 Iun 2016, 16:49

thomas scrie:mai degraba am multa culegatoare. Nu traiesc din apicultura. E oarecum hobby, dar nu am asa de mult timp de investit si de facut teste. Oricum, am transvazat din nou a doua zi si acum le-a luat in crestere. Asa ca il rog pe dl Ignatov, fara sa cersesc, daca poate sa-mi evidentieze prin cateva foto mai detaliate cum arata larva de o zi si jumatate si care ar fi problema de nu mi-a luat prima data in crestere.

Scriai candva...

ignatov andrei am citit destul de clar, iar cel care a initiat topicul a explicat destul de clar ca doreste sa se evite aceste situatii. Acum nu trebuie exagerat cu chestii: le punem foc, le scuturam iarna pe zapada.... ideea e sa evitam nu acele situatii care stim sigur ca le fac rau, pe care le-ati expus dvs, ci situatiile prin care noi credem ca le facem bine, dar le afecteaza foarte mult sau ireversibil negativ ciclul de viata. Nu vreau sa supar pe nimeni. Doar am intrebat..
Oricum, aveti dreptate in felul dvs, dar unii poate nu inteleg ironiile si.. le iau de bune..

Au trecut 2(doi) ani si acel "destul de clar" a disparut in ceatza...!
ignatov andrei

Mesajde thomas » 05 Iun 2016, 23:02

secretele nu se spun niciodata. Degeaba imi scrie toata lumea larva de o zi, si nu exista nimic detaliat. Cu puiate capacit, fara puiet, cu puiet larvar, orfanizat, neorfanizat, frate, forumul te baga in ceata total. Am cautat prin carti, dar e total generalist. Am ajuns la concluzia, ca nimeni nu stie nimic clar. Inca nu se cunoaste in romanica, daca matca oua in botca sau albina face botca in jurul oului. unii mai tari cica fuge albina cu oul in gura :)) si-l pune in botca.. desene animate..
Am incercat metoda lui Dm: blocat etaj cu matca. Creare stare de orfanizare la parter, luat in crestere putinele, dat drumul la comunicare intre etaje. Crescut in prezenta matcii.
Am incercat in starter orfanizat, dar cu puiet larvar (vei spune uite greseala), luat in crestere putine.
Startare in prezenta numai a puietului capacit. Tot putine luate in crestere.
Metoda Pianna, ceva mai multe luate in crestere.
Startare prin introducerea portbotcilor in familie normala, fara oranizare, fara nimic, luat in crestere cateva.
Dupa cum vezi, am incercat in fel si chip. Nu poti sa spui ca nu s-a inteles nimic, ca pe forum nu pot sa iau de buna ce se spune. Vreau sa vad. clar, cu detalii.
Deci problema ar fi mai degraba la cum iau larva, si varsta ei, decat metoda de startare si finisare.
Eu sunt multumit cum am evoluat in ultima vreme. Unii cu vechime n-au facut miere deloc. Eu cu cativa, am facut..
thomas

Mesajde italianu » 05 Iun 2016, 23:19

Prima pagina iti spune ce si cum!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Avram » 06 Iun 2016, 00:10

thomas scrie:secretele nu se spun niciodata. Degeaba imi scrie toata lumea larva de o zi, si nu exista nimic detaliat. Am cautat prin carti, dar e total generalist. Am ajuns la concluzia, ca nimeni nu stie nimic clar

Thomas.... poate ti-a scapat sau poate nu ai citit din scoarta in scoarta si de cel putin 3 ori cartea lui Ruttner - Cresterea Matcilor.Acolo se explica foarte clar si cu poze materialul de crestere .

Iti propun un experiment .... sa nu spui ca nu ai timp !

Deschide un stup cauta o rama cu oua pune-i un semn si urmareste evolutia oualor pe o portiune din rama din prima zi pana in a 4 zi .Vei afla singur ,, secretul ,, care de fapt nu este secret
Nimeni nu-ti va putea descrie in cuvinte exact cum arata larva perfecta pentru transvazare.
ochiul tau trebuie sa vada acea larva , o va ,, fotografia ,, si tu o vei tine minte .
Dupa ce vei descoperi larva buna pentru transvazare incearca tu sa o descrii in cuvinte ...daca poti .
Vorba lui Bunka ... Cuibul unei colonii e o carte deschisa...trebuie doar sa invatam limbajul

Numai bine
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde un OM » 06 Iun 2016, 07:05

Si nu in ultimul rand nu inseamna ca orice larva perfect aleasa pentru transvazare este si luata si asezata fara incidente in cupula.
un OM

Mesajde cucubau » 06 Iun 2016, 07:29

thomas scrie:secretele nu se spun niciodata.

Secretul reusitei in activitatea apicola , fie ea si de crestere a matcilor o reprezinta in primul rand partea teoretica , apoi puterea de munca si ce este cel mai important , rabdarea si spiritul de observatie.
Degeaba experimentezi daca nu distingi clar rezultatele propriilor experimente.
In aceasta activitate reusesc doar cei care se ridica prin propria munca . Cei care primesc totul de-a gata nu stiu sa aprecieze valoarea informatiilor.
Oricum esti pe drumul cel bun , mai citeste mai incearca si pana la urma daca nu renunti vei reusi .
Bafta!
........
cucubau

Mesajde LYX » 06 Iun 2016, 19:32

thomas scrie:secretele nu se spun niciodata. Degeaba imi scrie toata lumea larva de o zi, si nu exista nimic detaliat. Cu puiate capacit, fara puiet, cu puiet larvar, orfanizat, neorfanizat, frate, forumul te baga in ceata total. Am cautat prin carti, dar e total generalist. Am ajuns la concluzia, ca nimeni nu stie nimic clar. Inca nu se cunoaste in romanica, daca matca oua in botca sau albina face botca in jurul oului. unii mai tari cica fuge albina cu oul in gura :)) si-l pune in botca.. desene animate..
Am incercat metoda lui Dm: blocat etaj cu matca. Creare stare de orfanizare la parter, luat in crestere putinele, dat drumul la comunicare intre etaje. Crescut in prezenta matcii.
Am incercat in starter orfanizat, dar cu puiet larvar (vei spune uite greseala), luat in crestere putine.
Startare in prezenta numai a puietului capacit. Tot putine luate in crestere.
Metoda Pianna, ceva mai multe luate in crestere.
Startare prin introducerea portbotcilor in familie normala, fara oranizare, fara nimic, luat in crestere cateva.
Dupa cum vezi, am incercat in fel si chip. Nu poti sa spui ca nu s-a inteles nimic, ca pe forum nu pot sa iau de buna ce se spune. Vreau sa vad. clar, cu detalii.
Deci problema ar fi mai degraba la cum iau larva, si varsta ei, decat metoda de startare si finisare.
Eu sunt multumit cum am evoluat in ultima vreme. Unii cu vechime n-au facut miere deloc. Eu cu cativa, am facut..
LYX

Mesajde LYX » 06 Iun 2016, 20:56

Eu sunt incepator am luat acum 3 ani 4 stupi . In prezent am 17 familii si 15 roiuri. Pe forum toti te trimit la citit fara sa-ti ofere o informatie concreta . Anul acesta mi-am facut singur matcile prin transvazare simpla si am procedat :
1. In data de 29.04.2016 orele 11 am luat dintr-un stup puternic matca cu tot puietul, l-am mutat in alta cutie la 3 metri in spatele stupului initial in care am lasat 2 rame cu miere si pastura. Am luat din cutia unde se afla matca 2 rame cu albine ce se aflau pe puiet larvar , le-am scuturat in prima cutie, aveti grija sa nu scuturati si matca, dupa care am dus ramele cu puiet fara albina in cutia cu matca.
2. Dupa 4 ore am luat o rama cu puiet larvar,din stupul cel mai productiv si am transvazat cu o lanteta in cupule de plastic tip Nicot. Am luat larve care semanau cu o banana. Larva care o atingi renunti la ea. Cind o asezi in cupula de plastic nu o intorci invers. Cind ei larva largesti inainte celula unde se afla, cu lanteta ca sa ai loc. Lucrezi in interior sa nu fie vint soare. Eu am o lampa electrica tip birou care lumineaza de sus sa vad mai bine. Am pus 14 larve si le-am bagat cu rama port botci intre cele 2 rame cu miere si pastura pina adoua zi la orele 13. Atunci am vazut ca mi-au fost luate in crestere 11 din 14. Am pus gratie haneman pe ambele fete ale ramei port botci. Am luat citeva foi de ceapa le-am pus in cutie si am stropit in interior cu un pulverizator cu apa cu putina tuica. Nu stropesti pe rama port botci.Apoi am mutat matca cu ramele cu puiet si albine in primul stup. Rama port botci am pus-o intre 2 rame cu puiet larvar. Seara am pus un hranitor deasupra cu sirop 2-3 sute grame,( folosesc hranitoare din plastic de podisor dretunghiulare).
3 Dupa 11 zile m-am uitat si am vazut ca am 9 botci capacite. Am luat 9 bigudiuri, pe capac in interior am pus cu pipeteta la fiecare cite o picatura de miere de salcim si cite o picatura cu apa si le-am pus peste cele 9 botci. Dupa 6 zie m-am uitat si aveam 9 matci virgine.
4 Am facut roiuri cu 2 rame cu puiet capacit si albine si 2 rame de acoperire cu miere si pastura. Dupa 6-7 ore am pus cite un bigudiu cu matca intre ramele cu puiet sus la mijloc. Le-am lasat 3 zile asa. A treia zi seara am luat un borcan pe jumatate cu miere de salcim. Am luat la rind fiecare roi sa nu aiba botci de salvare ( nu aveau am pus numai rame cu puiet capacit) daca au le rupeti scoateti larva si mai asteptati o zi. Am luat bigudiul cu matca am indepartat usor albinele de pe el, am desfacut usor capacul, aveti grije sa nu zboare si am suflat matca in borcanul cu miere,am naclait-o, aveti grija sa nu o raniti, apoi cu lingura am pus-o pe o rama cu puiet si am inchis stupul.
Peste 9 zile ma-m uitat la fiecare roi. Decit unul la-m gasit fara matca, probabil s-a pierdut la imperechere. Ceilalti 8 aveau puiet larvar si putin capacit.
5 Am luat marcarul. Cu miina stinga, cu degetele aratator si mare am prins fiecare matca . Miina o aduci in spatele ei o prinzi de partea de sus de ceafa sa zic asa si o marchezi cu mina dreapta. Inainte incerci marcarul sa nu curga vopsea multa.
Asa am procedat. Nu stiu daca am facut ca la carte insa eu am fost multumit.
LYX

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR