cristi_vidican scrie:danielM scrie: Şi decât să am un cuib de MER pe 3 corpuri mai bine îl scot din uz.
Nu știu cum e la tine, dar la mine, la final de aprilie, început de mai, nu-mi ajung 2 corpuri de 1/2 pentru cuib.
Atunci trebuie să mă dau peste cap și să trec la treabă să pun cuibul, până trec inundațiile, pe 3 corpuri. Nu-mi convine, dar ce să fac?
Probabil că la anu nu prea va fi nevoie pt că intru în iarnă cu populație mai mică decât de obicei.
Altfel, deja la rapiță am închis cuibul și mai trebuie spațiu.
Anul acesta nu am folosit hanneman în primăvară și intenționat am pus rame negre (central) în C3 când i-am băgat în rapiță.
Automat matca le-a pontat și a fost mai bine în ce privește roirea.
P.S. Vedem cu merge BK-ul pe MER. S-ar putea să vină soluția de aici. Carnica știm ce poate.
SorinDaniel scrie:MER-urile tale nu sunt pe 12 rame ? Daca iti verticalizeaza bine mierea in caturi, cuibul va avea spatiu suficient.
cristi_vidican scrie:SorinDaniel scrie:MER-urile tale nu sunt pe 12 rame ? Daca iti verticalizeaza bine mierea in caturi, cuibul va avea spatiu suficient.
Am MER pe 10 R.
Mierea e verticalizată, dar polenul nu. Iar în primăvară se adună ceva polen.
SorinDaniel scrie:cristi_vidican scrie:SorinDaniel scrie:MER-urile tale nu sunt pe 12 rame ? Daca iti verticalizeaza bine mierea in caturi, cuibul va avea spatiu suficient.
Am MER pe 10 R.
Mierea e verticalizată, dar polenul nu. Iar în primăvară se adună ceva polen.
Nu vad alta solutie decat al treilea cat pus dupa fund, adica C1.
vulpea scrie:imbinarea asta laterala nu e cumva dela rusi?(nu ca ar fi ceva).
vulpea scrie:imbinarea asta laterala nu e cumva dela rusi?(nu ca ar fi ceva).
codrean.iulian scrie:am citit cu interes acest topic si as vrea sa vin si eu cu cateva intrebari:
-ce parere aveti de MER-UL pe 8 rame cum am vazut la cativa rusi?
nu ar fi mai buna pt matcile noastre carpatine care nu dezvolta asa populatii mari?...daca tot ziceti ca trebuie familii puternice in mer-uri si nu le avem sa le micim spatiul![]()
![]()
cristi_vidican scrie:Vei vedea că nu le place să coboare. A coborî într-un corp, fie el și de 1/2 presupune multă albină. Nu ajunge să coboare pe 2-3 rame în corpul de jos.
Până nu pot încălzi bine acolo, nu pun un fir de ou.
soluția mea, mai nepotrivită pentru MER, va fi de ridicare de rame cu puiet în C3, peste hanneman.
În felul acesta eliberez C2, unde dau foițe. La final de rapiță, puietul a ieșit din ramele din C3.
E oleacă de lucru, dar parcă e tot mai puțin ca atunci când te apuci la bărbierit de botci.
vulpea scrie:PS.cand vine vorba de nevasta,parca n-as fi la fel de convins ca tine.totdeauna e loc de mai bine !
Shrek scrie:vulpea scrie:PS.cand vine vorba de nevasta,parca n-as fi la fel de convins ca tine.totdeauna e loc de mai bine !
Da de ce? Aveai de gand sa te insori si dumneata cu ea?!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Balian şi 68 vizitatori