Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 02 Noi 2016, 12:34

.
Fişiere ataşate
11018374_10152873129161286_8460610658622589068_n.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde SorinDaniel » 02 Noi 2016, 13:09

cristi_vidican scrie:
danielM scrie: Şi decât să am un cuib de MER pe 3 corpuri mai bine îl scot din uz. :D

Nu știu cum e la tine, dar la mine, la final de aprilie, început de mai, nu-mi ajung 2 corpuri de 1/2 pentru cuib.
Atunci trebuie să mă dau peste cap și să trec la treabă să pun cuibul, până trec inundațiile, pe 3 corpuri. Nu-mi convine, dar ce să fac?
Probabil că la anu nu prea va fi nevoie pt că intru în iarnă cu populație mai mică decât de obicei.
Altfel, deja la rapiță am închis cuibul și mai trebuie spațiu.
Anul acesta nu am folosit hanneman în primăvară și intenționat am pus rame negre (central) în C3 când i-am băgat în rapiță.
Automat matca le-a pontat și a fost mai bine în ce privește roirea.

P.S. Vedem cu merge BK-ul pe MER. S-ar putea să vină soluția de aici. Carnica știm ce poate.

Salut Cristi,
MER-urile tale nu sunt pe 12 rame ? Daca iti verticalizeaza bine mierea in caturi, cuibul va avea spatiu suficient.
SorinDaniel

Mesajde cristi_vidican » 02 Noi 2016, 13:16

SorinDaniel scrie:MER-urile tale nu sunt pe 12 rame ? Daca iti verticalizeaza bine mierea in caturi, cuibul va avea spatiu suficient.

Am MER pe 10 R.
Mierea e verticalizată, dar polenul nu. Iar în primăvară se adună ceva polen.
cristi_vidican

Mesajde SorinDaniel » 02 Noi 2016, 13:51

cristi_vidican scrie:
SorinDaniel scrie:MER-urile tale nu sunt pe 12 rame ? Daca iti verticalizeaza bine mierea in caturi, cuibul va avea spatiu suficient.

Am MER pe 10 R.

Nu vad alta solutie decat al treilea cat pus dupa fund, adica C1.
SorinDaniel

Mesajde vulpea » 02 Noi 2016, 14:00

imbinarea asta laterala nu e cumva dela rusi?(nu ca ar fi ceva).
vulpea

Mesajde cristi_vidican » 02 Noi 2016, 14:02

SorinDaniel scrie:
cristi_vidican scrie:

Am MER pe 10 R.

Nu vad alta solutie decat al treilea cat pus dupa fund, adica C1.

Vei vedea că nu le place să coboare. A coborî într-un corp, fie el și de 1/2 presupune multă albină. Nu ajunge să coboare pe 2-3 rame în corpul de jos.
Până nu pot încălzi bine acolo, nu pun un fir de ou.

soluția mea, mai nepotrivită pentru MER, va fi de ridicare de rame cu puiet în C3, peste hanneman.
În felul acesta eliberez C2, unde dau foițe. La final de rapiță, puietul a ieșit din ramele din C3.
E oleacă de lucru, dar parcă e tot mai puțin ca atunci când te apuci la bărbierit de botci.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 02 Noi 2016, 14:04

vulpea scrie:imbinarea asta laterala nu e cumva dela rusi?(nu ca ar fi ceva).

Vorbești de modelul pus de mine?
P.S. Asta e ca și cum ai spune, toate motoarele diesel sunt nemțești ;)
Sau toți țiganii sunt hoți.
cristi_vidican

Mesajde vulpea » 02 Noi 2016, 15:30

ma surprinde raspunsul tau,mai ales ca am precizat..nu ca ar fi ceva ! si mai ales nu am inteles comparatiile facute desi,dupa mine,TOTI TIGANII FURA.in aceasta privinta am o experienta 'vasta' pret de peste 65 ani !!.stima
vulpea

Mesajde cristi_vidican » 02 Noi 2016, 16:08

vulpea scrie:imbinarea asta laterala nu e cumva dela rusi?(nu ca ar fi ceva).

Modelul de stup prezentat mai sus l-am văzut prima dată prezentat mai aplecat de Bătrânul.
Ce vremuri! Ce prețuri! Ce calitate! (am văzut modelul la mulți maghiari - eu am mulți prieteni maghiari)

Eu aveam la ora aceea alt model de ladă. MER-ii mei puteam să-i număr pe degetele de la o mână după ce tăiam 3 din ele.
I-am arătat unui prieten tâmplar, doritor să fie viitor apicultor, care și-a făcut stupi, iar mai apoi a plecat în UK, lăsând cei 6 stupi în grija mea până azi. Acum mai are 4 la mine, că 2 i-a dat unui unchi.

Așa ... El și-a ales acel model prezentat de mine mai sus.
Uitându-mă mai bine la ei și pt că trebuia și eu să-mi fac lăzi, am ales acel model.
Primele 2 serii au avut aerisire în capac. Apoi am zis că e mai ieftin și mai bine fără aerisire.
Tot după 2 serii am înălțat puțin fundul, 5 cm - mai scump și mai mult de lucru - acolo se cresc cei mai buni trântori. Dar poate că e mai avantajos pentru albină
Poate că acum aș face un fund de 10 cm înălțime, cu grătar. Ar fi mai scump și fără trântori acolo.

Nu-mi pare rău (de modelul ales) și dacă ar fi s-o iau de la capăt tot cu nevastă-mea m-aș însura. E valabil și pt modelul de lăzi.
cristi_vidican

Mesajde Bambucha » 02 Noi 2016, 19:02

codrean.iulian scrie:am citit cu interes acest topic si as vrea sa vin si eu cu cateva intrebari:
-ce parere aveti de MER-UL pe 8 rame cum am vazut la cativa rusi?
nu ar fi mai buna pt matcile noastre carpatine care nu dezvolta asa populatii mari?...daca tot ziceti ca trebuie familii puternice in mer-uri si nu le avem sa le micim spatiul ;) ;) ;)

Ca si volumetrie (aprox 65 de litri) cred ca este excelent pentru iernat si dezprimavarare, dupa aceea greu de strunit deoarece familia are 2 variante:
1. Este tinuta de stupar pe cuib de 3 corpuri si nevoia de spatiu o va face sa roiasca.
2. I se dau magazine suplimentare fara gratie si matca va urca in c4 chiar in c5.
In ambele variante apare manopera de lucru cu rama in plus care va scade din randament visavis de lada de 10. Pentru un numar mic de stupi nu se mai pune problema asta insa!

PS: De ce sa nu avem familii puternice?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 02 Noi 2016, 19:14

cristi_vidican scrie:Vei vedea că nu le place să coboare. A coborî într-un corp, fie el și de 1/2 presupune multă albină. Nu ajunge să coboare pe 2-3 rame în corpul de jos.
Până nu pot încălzi bine acolo, nu pun un fir de ou.

soluția mea, mai nepotrivită pentru MER, va fi de ridicare de rame cu puiet în C3, peste hanneman.
În felul acesta eliberez C2, unde dau foițe. La final de rapiță, puietul a ieșit din ramele din C3.
E oleacă de lucru, dar parcă e tot mai puțin ca atunci când te apuci la bărbierit de botci.

Sau rocada c1 deasupra cuibului inainte de rapita si daca merge planta dupa 3-4 zile inca un corp. Foitele introduse direct deasupra.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde vulpea » 02 Noi 2016, 21:47

c_v,desi poate nu-ti vine sa crezi,cand am vazut si admirat prima data la Bee Happy(am scris bine?)la targul dela Bucuresti de anul asta si apoi am vazut si pe rus.ce-mi place la modelul tau e ca ai 'adoptat' si ghidajul din fata/spate practicat de Batranul la modelul lui((v12/v10).totusi,sincer,nu ma atrage prea mult MER.ul,nici normal nici redus.mi-ar placea totusi sa am cativa MER.i,mai ales ca sa observ comportamentul albinelor la acest tip de stup.aceeasi stima.
vulpea

Mesajde vulpea » 02 Noi 2016, 21:51

PS.cand vine vorba de nevasta,parca n-as fi la fel de convins ca tine.totdeauna e loc de mai bine !
vulpea

Mesajde Shrek » 02 Noi 2016, 21:58

vulpea scrie:PS.cand vine vorba de nevasta,parca n-as fi la fel de convins ca tine.totdeauna e loc de mai bine !

Da de ce? Aveai de gand sa te insori si dumneata cu ea?!
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 02 Noi 2016, 22:05

Shrek scrie:
vulpea scrie:PS.cand vine vorba de nevasta,parca n-as fi la fel de convins ca tine.totdeauna e loc de mai bine !

Da de ce? Aveai de gand sa te insori si dumneata cu ea?!

Se zice că dacă vei avea o nevastă bună, vei fi fericit.
Dacă nu, vei fi filosof!
cristi_vidican

Mesajde vulpea » 03 Noi 2016, 01:05

aici cred ca ai dreptate,mai ales cand am verificat s-a doua oara si chiar as mai verifica odata !
vulpea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR