dogvet scrie:tinumaftei scrie:As vrea mai mult să mă apropii de varianta canadiană decât de sistemul pavilionar cu acces din spate. S-ar putea ca me să aibă nevoie de mai mult de 4 corpuri, atunci ce faci? Îl culegi din pom? Stupul vertical cu rama 1/1 nu este rău, dar as vrea sa experimentez o ramă mai mică.
Te sperii singur gindindu-te la me8 cu peste 4 corpuri,eu unul nu m-am confruntat cu asa ceva,ar însemna să ai un cules teribil și tu sa nu dai pe acolo deloc.Ideea ta cu pavilionul tip Berindei mie nu mi se potrivește, la gândul ca trebuie sa desfac un me8 în spațiu restrâns ma apuca stresul
Vulpe,vad ca tot insiști cu catul de me10 pus peste ala de me8,spune-mi și mie cum le pui unul peste altul,având în vedere diferența de lățime?
vulpea scrie:dog.,sunt de acord cu tine:ME 8(2 corp + 2 cat) = D 1/1( 1 corp + 1 cat ),16 stupi D 1/1 pe pavilion.in nici un caz nu necesita mai multe corpuri cuib - cat, contra roirii.cat priveste 2 corp lambriat ME8 + 1 cat 10ME(sau chiar 2ME 10) cata diferenta crezi ca poate sa existe?.toata combinatia are rama unica = 3/4.
tinumaftei scrie:@adihodis: Roditor!!!! Așa s-a autocorectat mesajul. Scuze! Am vrut sa zic "De ce ar fi ME8 mai roitor dacă are în cuib pe 16 rame 3/4 o suprafață de aproape 11 rame Dadant.
@dog..: nu am stiu cine este Ne-a Gica si implicit nici ce a spus despre ME sau ME8. Eu sunt chiar interesat de observații si afirmații în sine făcute asupra acestor sisteme de stupi, iar faptul că a făcut cineva aceste afirmații cândva nu mă ajută la nimic atât timp cât nu cunosc conținutul lor. Mai există vreo discuție pe forum referitor la aceste subiecte?
Sunt apicultor de 30 de ani și singurul contact cu ME a fost la începutul acestei perioade când eram la liceul apicol. De atunci am cunoscut un singur apicultor cu ME, dar care nu aplică tehnologia de ME, folosea mai degrabă sistemul stupului vertical, folosind foarte rar al treilea corp.
Eu însumi am făcut numeroase experiențe și sunt hotărât să testez si ME.ME8-9. Dar vreau sa culeg informații preliminare că sa stiu din ce poziție plec si care sunt capcanele pe care le pot întâlni..
Pentru cei care au mai discutat acest subiect sigur eu apar ca unul care bate apa în piuă!
Nu fac apologia unui tip de stup, însă caut ceva care să mă avantajeze pe mine în viitor.
Cum ar fi: Nu poți să faci curierat in București cu Humvee că ajungi la faliment într-o jumătate de zi, însă dacă ar trebui să faci același lucru la Alep situația s-ar schimba. Acolo îți trebuie altceva decât un Tico dacă vrei să te deplasezi pe strazi.
Din această perspectivă am ridicat întrebări. Altminteri "fiecare țigan își lauda ciocanul!"
tinumaftei scrie:Sistemul de dezvoltare cu caturi nu are ca scop principal decat maximizarea productiei. Prevenirea roirii este un efect secundar al tehnologiei aplicate. Niciodata nu folosesc o tehnologie anti-roire la stupi. La mine nu roirea este problema ci extractia, care dureaza, dupa opinia mea prea mult la orizontali.
Motivul ? ... se duc anii, se duc si puterile si devin tot mai grele caturile pline cu miere, cele de ME. Ba chiar si cele de 1/2 devin grele, fiind multe ... se simte.
dogvet scrie:Adi Hodis, toată stima pt ca ați avut șansa de a lucra în USA .Apropo de foto prezentate,în viata mea n-am văzut atâția me8 laolalta.Ati enumerat situația acelui șef american cu cei 18000 stupi me8 vinduti dar lipsește concluzia.De ce anume nu e bun me8 în viziunea dvs,spuneti-o răspicat,dar nu din auzite ci din ce ați pățit dvs cu acest tip de stup.
tinumaftei scrie:Multumesc adihodis!
Prin urmare chiar sunt apicultori care utilizeaza (uneori pe scara industriala) ME8.
Problema roirii nu poate fi tinuta in frau decat cu linii slab roitoare (Slava Domnului, am!!), matci tinere in efectivul de productie si lucrari tehnologice la timp!
Daca ar fi dupa lada, cea mai indicata ar fi stupul orizontal cu douazeci si de rame. Dar nu e cazul si de acolo vor roi, si uneori roiesc din 6-7 rame!!!
Prin urmare grija asta nu o am, cuibul are spre 11 rame echivalent Dadant si matcile mele duc in jurul acestei cifre daca sunt stimulate.
In ce priveste inaltimea, de ce ar ajunge peste 1,80 daca un cat are doar vreo 25cm? Cinci caturi ar insemna maxim 140 cm si chiar sase (nu cred ca este cazul) nu ar depasi inaltimea normala a unei persoane.
gica scrie:dogvet scrie:As vrea sa va intreb,extrapolind putin,daca afirmatia dvs se aplica si la un ME pe 8 rame,d-nul Negru initiatorul unui astfel de stup fiind adeptul coboririi treptate a cite unui fagure cu oua si larve din catul de sus in catul de jos,completare sus cu faguri dati la cladit.La un moment dat cind cuibul ajunge de pe 5 rame pe 8 rame se produce si inversarea corpurilor.Aceste coboriri se fac tocmai in ideea evitarii crearii de spatii mari in conditiile in care albina e insuficienta si afara e frigToate aceste 3 manopere de trecere de la cuibul de 5 rame la cel de 8 rame incep in jurul datei de 15 aprlie cu o cadenta de 7-10 zile intre ele.Deci,ce parere aveti ,intr-un asemenea caz s-ar putea renunta la inversare sau nu?
Domnule.
La ME nu se umbla cu mate lesinate.ME este ME si atat.La iesire in primavara este ocupat complet un corp de albine.Daca in septembrie ai in corpul superior 18 kg de rezerve,primavara ridici corpul sa vezi daca are puiet (matca)si la rapita sau salcam pui corpul 3 apoi 4.E bine cand ai 70-80% din stupi asa.
Lesinatii pot fi tratati in diferite moduri.
Referitor la ME pe 8 rame asa ceva nu exista sau nu a existat ca denumire in Romania pana de curand.Inca nu este inregistrata denumirea la OSIM.
A existat un stup pe 8 rame 3/4 care s-a numit ''stup canadian''.A fost omologat la noi prin 1967 si a fost retras repede ca nu a mers.Prin 1982 toti stupii care mai erau in depozitele ACA au fost casati si au fost vanduti ca lemn de foc.Un prieten s-a procopsit cu vreo 30-40 si a fost vai de capul lui.Mai are si acum prin pod din ei.La intrebarile mele despre acest tip de stup a raspuns asa:
- Gica sunt excelenti la iernare dar mierea se face vara.Si vara nu fac altceva decat sa roiasca.M-am saturat de umblat cu scara.Daca vrei ti-i dau tie pe toti degeaba.
Omul are vreo 130 de stupi,o zona minunata si mare minune daca are 10 lesinaturi printre ei.Are stupi pe 12 rame cu doua caturi 1/2 si ME, asa cam juma-juma.
Acum cate ceva despre stupul canadian.
Dupa razboiul mondial americanii s-au trezit cu vreo 10 000 de avioane de transport care stateau fara rost.Armata le-a casat si le-a vandut la firme particulare sa faca transport cu ele.Titeiul era pe atunci aproape 1$ barilul.
In materie de albine canadienii au ajuns la concluzia ca e mult mai rentabil sa le omoare toamna si sa le dea la porci iar mierea sa o extraga si sa o vanda.Iar albine sa cumpere din nou primavara din California.In unitatile lor de masura cumparau roi la pachet care avea cam 1,5 kg.Astea ocupau exact 10 rame ME.Ca sa le usureze trecerea in corpul 2 au facut stupul pe 8 rame si sistemul a mers in Canada.Acesta-i esentialul.
Referitor la stupul pe 8 rame si manevrele domnuui Negru nu ma pronunt.Nu am incercat si cu parerea nu-mi dau. Daca domnul zice ca merge,merge.Nu am inteles manevrele care le face cu rama dar asta este alta poveste.La ME se lucreaza cu corpul ca de nu in loc sa muncesti - te muncesti degeaba.Si poti sa te tii lejer de multi dar e jale la scos de miere.
De roit roiesc cand faci greseli gen inversare de corpuri cu ei.cand au rezerve putine sau cand ai albina roitoare rau.
Modelul acesta de stup e si foarte versatil.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 28 vizitatori