Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde vulpea » 11 Noi 2016, 16:18

tm,cred ca esti de acord cu mine ca decat 16[corp D1/1 +cat D1/1] mai bine un pavilion Berendei cu 32 stupi ME8 (suprafete ~ egale).
vulpea

Mesajde tinumaftei » 11 Noi 2016, 17:01

As vrea mai mult să mă apropii de varianta canadiană decât de sistemul pavilionar cu acces din spate. S-ar putea ca me să aibă nevoie de mai mult de 4 corpuri, atunci ce faci? Îl culegi din pom? Stupul vertical cu rama 1/1 nu este rău, dar as vrea sa experimentez o ramă mai mică.
tinumaftei

Mesajde tinumaftei » 11 Noi 2016, 18:49

dogvet scrie:
tinumaftei scrie:As vrea mai mult să mă apropii de varianta canadiană decât de sistemul pavilionar cu acces din spate. S-ar putea ca me să aibă nevoie de mai mult de 4 corpuri, atunci ce faci? Îl culegi din pom? Stupul vertical cu rama 1/1 nu este rău, dar as vrea sa experimentez o ramă mai mică.

Te sperii singur gindindu-te la me8 cu peste 4 corpuri,eu unul nu m-am confruntat cu asa ceva,ar însemna să ai un cules teribil și tu sa nu dai pe acolo deloc.Ideea ta cu pavilionul tip Berindei mie nu mi se potrivește, la gândul ca trebuie sa desfac un me8 în spațiu restrâns ma apuca stresul :)
Vulpe,vad ca tot insiști cu catul de me10 pus peste ala de me8 :D ,spune-mi și mie cum le pui unul peste altul,având în vedere diferența de lățime?

Nu m-am gândit niciodată la pavilionul Berendei. Exclus. Dacă ar fi as face un pavilion pe un singur nivel, neacoperit, în care să poți lucra aproape la fel ca si la sol.
Anul acesta am avut cules de vreo 18-20 de kg în trei zile. S-a umplut tot stupul si apoi au somat albinele mele, mierea avea 24-27% apa. Alta era situația care erau corpuri suplimentare, aveau timp după cules să o ventileze.
tinumaftei

Mesajde vulpea » 11 Noi 2016, 19:48

dog.,sunt de acord cu tine:ME 8(2 corp + 2 cat) = D 1/1( 1 corp + 1 cat ),16 stupi D 1/1 pe pavilion.in nici un caz nu necesita mai multe corpuri cuib - cat, contra roirii.cat priveste 2 corp lambriat ME8 + 1 cat 10ME(sau chiar 2ME 10) cata diferenta crezi ca poate sa existe?.toata combinatia are rama unica = 3/4.
vulpea

Mesajde tinumaftei » 11 Noi 2016, 22:53

vulpea scrie:dog.,sunt de acord cu tine:ME 8(2 corp + 2 cat) = D 1/1( 1 corp + 1 cat ),16 stupi D 1/1 pe pavilion.in nici un caz nu necesita mai multe corpuri cuib - cat, contra roirii.cat priveste 2 corp lambriat ME8 + 1 cat 10ME(sau chiar 2ME 10) cata diferenta crezi ca poate sa existe?.toata combinatia are rama unica = 3/4.

Cat de complicat!!
De ce trebuie sa fie doua feluri de caturi daca ai un singur fel de rame?? Care este logica??
Sistemul de dezvoltare cu caturi nu are ca scop principal decat maximizarea productiei. Prevenirea roirii este un efect secundar al tehnologiei aplicate. Niciodata nu folosesc o tehnologie anti-roire la stupi. La mine nu roirea este problema ci extractia, care dureaza, dupa opinia mea prea mult la orizontali.
tinumaftei

Mesajde vulpea » 12 Noi 2016, 01:59

tm,te-ai referit la ME8 /Berendei ca ti-ar cere la un moment dat caturi suplimentare si ti-am facut comparatia arhi multumitoare ca reprezinta 1D1/1corp + 1D1/1 cat.nu vad unde am scris ca se folosesc 2 feluri de caturi si ti-am aratat ca folosesti,ce preferi de fapt, rama unica. orizontalii au R de D 1/1(mai mult de munca la extras = timp)pe cand la ME8 ai R de 3/4(extractie mai rapida).ai zis ca vrei sa-ti usurezi spatele,acum nu-ti convine R 3/4 ?
vulpea

Mesajde vulpea » 12 Noi 2016, 02:04

am scris candva/undeva ca incep sa fiu adeptul MEM.ului(multietajat.ul mixt).adica,ca sa nu te incurc,R cuib 1/1 + R cat 3/4( lucrezi la extras doar la caturi,nu ?).
vulpea

Mesajde tinumaftei » 12 Noi 2016, 06:59

@vulpea: Nu m-am referit niciodata la Berendei ca fiind un stup ME sau M8. Are o rama diferita si acces prin spate ceea ce face munca imposibila in comparatie cu stupii larg raspanditi in RO. Eu zic sa nu il mai aducem in discutie aici pentru ca nici chiar rama la Berendei nu este o rama Langstroth!!!
Apoi sa nu facem confuzie. Stupul ME este stupul cu rame 3/4 si corpuri de 3/4 interschimbabile cu 10 rame. Acesta e stupul ME. Daca are mai putine rame in corp l-am notat MEx, unde x este numarul de rame. Stupul ME face parte din familia stupilor verticali asa cum este si stupul cu corpuri de 1/1 Dadant, insa acesta nu este un ME.
Ar trebui sa fie o mare diferenta intre un stup cu 10 rame in corp 1/1 Dadant si unul cu 8 rame 3/4! Nu credeti? Pe mine ma intereseaza un stup modular (asta presupune ca spatiul sa fie modulat din aproape in aproape (in cazul stupului ME8 corpurile adaugate creaza un plus de 5,7 rame Dadant odata). Asta inseamna o crestere 5,7>>11>>16>>22>>27 rame. Este adevarat ca pentru asta iti trebuiesc 5 corpuri si 50 de rame. Dar nu ma vad sa pot pune la sistemul cu rama Dadant trei caturi unul peste altul, desi este nevoie in varf de sezon. Pe buletinul meu nu scrie SAMSON!!
Sa pastram discutia la ME8!
tinumaftei

Mesajde Adi Hodis » 12 Noi 2016, 08:25

tinumaftei scrie:@adihodis: Roditor!!!! Așa s-a autocorectat mesajul. Scuze! Am vrut sa zic "De ce ar fi ME8 mai roitor dacă are în cuib pe 16 rame 3/4 o suprafață de aproape 11 rame Dadant.
@dog..: nu am stiu cine este Ne-a Gica si implicit nici ce a spus despre ME sau ME8. Eu sunt chiar interesat de observații si afirmații în sine făcute asupra acestor sisteme de stupi, iar faptul că a făcut cineva aceste afirmații cândva nu mă ajută la nimic atât timp cât nu cunosc conținutul lor. Mai există vreo discuție pe forum referitor la aceste subiecte?
Sunt apicultor de 30 de ani și singurul contact cu ME a fost la începutul acestei perioade când eram la liceul apicol. De atunci am cunoscut un singur apicultor cu ME, dar care nu aplică tehnologia de ME, folosea mai degrabă sistemul stupului vertical, folosind foarte rar al treilea corp.
Eu însumi am făcut numeroase experiențe și sunt hotărât să testez si ME.ME8-9. Dar vreau sa culeg informații preliminare că sa stiu din ce poziție plec si care sunt capcanele pe care le pot întâlni..
Pentru cei care au mai discutat acest subiect sigur eu apar ca unul care bate apa în piuă!
Nu fac apologia unui tip de stup, însă caut ceva care să mă avantajeze pe mine în viitor.
Cum ar fi: Nu poți să faci curierat in București cu Humvee că ajungi la faliment într-o jumătate de zi, însă dacă ar trebui să faci același lucru la Alep situația s-ar schimba. Acolo îți trebuie altceva decât un Tico dacă vrei să te deplasezi pe strazi.
Din această perspectivă am ridicat întrebări. Altminteri "fiecare țigan își lauda ciocanul!"

Tinule, vad ca avem cam aceeasi varsta ( cel putin in albinarit ) asa ca, sper sa nu te deranjeze adresarea la pertu. Daca da, no problem, se remediaza insa imi e mai amical asa.

Deci, fiind vorba de roitor ... in anii de studiu al ME-tilor, probabil ca a avut influente modul de lucru cu acest stup. Nu stiu cauzele detaliate care au defavorizat ME 8 insa din experienta proprie, pot sa spun ca in ce priveste evolutia coloniilor de albine, apicultorul are cea mai mare influenta daca se ajunge la roire.
Noi stim bine ce efecte negative are roirea ... nu le mai expun.
Anii in care am lucrat cu ME 8 si rasa de albina a americanului, o corcitura intre Carnica si Ligustica, aveam ca scop inmultirea efectivelor de stupi. Asa ca majoritatea stupilor care ajungeau la nivelul la care putea sa dea un roi, faceam roi. Au fost cazuri unde nu s-a intervenit la timp si au roit.

Ce as mai putea sa zic in defavoarea acestui stup (nu ca asa vreau eu ci din cele vazute), seful a cumparat un nr. mare de stupi ME 8 r, 18 000, fara albine, de la o ferma carea avea peste 25 000 de familii pe acest model. Motivul vanzarii ? ... au trecut pe ME 10 r.
Ca sa redau imaginea de ansamblu ... fermierul a vandut ferma, cu anexe si toata logistica. Personalul care era, a ramas partial ... că noul fermier si-a adus oamenii săi și au inceput organizarile.
In doi ani au pierdut f. multe colonii ... dar asta e alta poveste.
In principal, stupul este un adapost al albinelor. Secundar, are/ofera posibilitati de lucru cu el ... dar rezultatele depind in mare masura de apicultor. Excluzand factorii meteo, evident.

Vad ca vrei sa folosesti o rama mai mica decat Dadant. Sa fie si unica in stupina.
Asa am vrut si eu de niste ani ... actualmente am 3 tipuri de stupi, Verticali de 10 r Dadant + caturi de 3/4, ME de 10 r si MER de 10 r ... si tind sa ajung la unul singur, cu rama unica. Motivul ? ... se duc anii, se duc si puterile si devin tot mai grele caturile pline cu miere, cele de ME. Ba chiar si cele de 1/2 devin grele, fiind multe ... se simte.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 12 Noi 2016, 08:31

Din activitatile mutarii ... 18 000 ME 8 r ...
Fişiere ataşate
IMG_20160309_122844500_HDR.jpg
IMG_20160309_094253533_HDR.jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Bambucha » 12 Noi 2016, 09:34

tinumaftei scrie:Sistemul de dezvoltare cu caturi nu are ca scop principal decat maximizarea productiei. Prevenirea roirii este un efect secundar al tehnologiei aplicate. Niciodata nu folosesc o tehnologie anti-roire la stupi. La mine nu roirea este problema ci extractia, care dureaza, dupa opinia mea prea mult la orizontali.

Tinule, am admirat pavilionul si consider ca acel sistem aca cu sertare pe mijloc este cel mai eficient sistem raportat la transhumanta/efort minim in pastoral/capacitate uriasa de transport fara spatii moarte. Inteleg si de ce doar 2 randuri in loc de 3, daca nu exista problema roirii si a ventilatiei, atunci blana la maxim!
Un singur tip de rama! Familie/roi/nucleu. Lucrul cu magazinul. Iernare perfecta! In cazurile mai rare cand e nevoie de al 5lea corp, se poate pune interschimba cu familii mai slabe.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde SorinDaniel » 12 Noi 2016, 11:02

D-nule Tinu, inteleg ca vreti sa ajungeti la un tip de stup care se preteaza la pastoral, are rama unica si catul pentru extractie sa nu fie asa greu.
Eu va recomandand o privire si la MEA, luati legatura cu Alin Toader si veti sti rapid tot ce trebuie despre acest tip de stup. Stupul Antonescu, din punctul meu de vedere se preteaza mai bine la ceea ce va doriti decat ME8.
Sfatul meu este Dadant 12R cuib cu caturi de 1/2 , dar fiecare face cum vrea.
Atentie la cuibul ME8, MEA, in anumite situatii roiesc foarte usor.
Motivul ? ... se duc anii, se duc si puterile si devin tot mai grele caturile pline cu miere, cele de ME. Ba chiar si cele de 1/2 devin grele, fiind multe ... se simte.

Catul de 1/2 ca greutate face cat 6-7 rame Dadant ceea ce cred eu este OK .
SorinDaniel

Mesajde Adi Hodis » 12 Noi 2016, 15:59

dogvet scrie:Adi Hodis, toată stima pt ca ați avut șansa de a lucra în USA .Apropo de foto prezentate,în viata mea n-am văzut atâția me8 laolalta :lol: .Ati enumerat situația acelui șef american cu cei 18000 stupi me8 vinduti dar lipsește concluzia.De ce anume nu e bun me8 în viziunea dvs,spuneti-o răspicat,dar nu din auzite ci din ce ați pățit dvs cu acest tip de stup.

Concluzia este ca problemele survin mai mult din alti factori si nu neaparat din modelul de stup.
Stupul este stup, este adapostul albinelor.
Mai antai consider ca e vorba de priceperea apicultorului, apoi de rasa/gena albinei ... si in cele din urma stupul ar putea avea o cauza in a nu fi bun.

In orice stup, daca nu se fac lucrarile necesare la timp ... se obtine rezultatele care survin. De ex. familiile ajung la varful lor de dezvoltare ... nu se asigura cules ... nu se face nici roi ... intra in friguri de roit. Asta inseamna paguba curata. Altul este rezultatul daca se asigura cules ... si se fac si roi.

Dpmdvd, modelul asta de stup, exploatat la max. ( pregatit de cules ) ajunge la inaltime mai mare decat 1,80 m. Imaginati-va ce efort se depune la 200+ fam-ii cand se recolteaza caturile cu miere. Sincer va spun ca de la nivelul pieptului devine al naibi de greu sa ridici caturile, fie ele si de 1/2.

In alta ordine de idei, eu prefer stupul MER din mai multe motive/posibilitati de lucru mai usoare ... dar daca nu fac lucrarile la timp si cum trebuie ... credeti ca obtin rezultate ca si cand fac lucrarile la timp si cum trebuie ?. Nici vorba.
Altfel spus nu stupul e problema ci ... stuparul.

La american, stupii la care nu am ajuns la timp sa facem roi, nu s-a pus nici caturi pentru a mari spatiul ... au intrat in friguri de roit. Uneori am ajuns la ei dupa ce au roit. Putem spune ca nu e bun stupul ?.
Adi Hodis

Mesajde tinumaftei » 12 Noi 2016, 20:06

Multumesc adihodis!
Prin urmare chiar sunt apicultori care utilizeaza (uneori pe scara industriala) ME8.
Problema roirii nu poate fi tinuta in frau decat cu linii slab roitoare (Slava Domnului, am!!), matci tinere in efectivul de productie si lucrari tehnologice la timp!
Daca ar fi dupa lada, cea mai indicata ar fi stupul orizontal cu douazeci si de rame. Dar nu e cazul si de acolo vor roi, si uneori roiesc din 6-7 rame!!!
Prin urmare grija asta nu o am, cuibul are spre 11 rame echivalent Dadant si matcile mele duc in jurul acestei cifre daca sunt stimulate.
In ce priveste inaltimea, de ce ar ajunge peste 1,80 daca un cat are doar vreo 25cm? Cinci caturi ar insemna maxim 140 cm si chiar sase (nu cred ca este cazul) nu ar depasi inaltimea normala a unei persoane.
@sorindaniel: stupul MEA (A de la Antonescu?) parca are o rama atipica, adica doua rame suprapuse formeaza o rama Layens. Pai in cazul asta stupul devine si mai ingust si pentru asigurarea spatiului trebuie sa te ridici si mai mult!! Cat despre MER, am vazut si nu sunt incantat, cred ca am mai spus: prea mult lemn in stup. Caturi de 1/2 si rame mai am cateva sute dar vor merge in primavara la topit.
Deja am gasit niste cherestea uscata si dupa ce termin de tratat si impachetat voi face caturi pentru ME8. Am comandat deja niste rame 3/4, pana la anul nou vreau sa am si fagurii. Popularea stupilor, avand in vedere ca nu am rame 3/4 o voi face prin roi la pachet. Asa ca anul viitor nu voi avea stupi de productie ci abia in anul urmator. Pana atunci tragem de orizontal si verticalii pe care ii mai am.
Daca ME8 va confirma, deja am in cap, voi face un pavilon tandem, pe un singur nivel cu 60-70 de ME, usor accesibili, smd..
Si v-am spus poveste' asa! (Amintiri din viitor!!)
tinumaftei

Mesajde Adi Hodis » 13 Noi 2016, 01:01

tinumaftei scrie:Multumesc adihodis!
Prin urmare chiar sunt apicultori care utilizeaza (uneori pe scara industriala) ME8.
Problema roirii nu poate fi tinuta in frau decat cu linii slab roitoare (Slava Domnului, am!!), matci tinere in efectivul de productie si lucrari tehnologice la timp!
Daca ar fi dupa lada, cea mai indicata ar fi stupul orizontal cu douazeci si de rame. Dar nu e cazul si de acolo vor roi, si uneori roiesc din 6-7 rame!!!
Prin urmare grija asta nu o am, cuibul are spre 11 rame echivalent Dadant si matcile mele duc in jurul acestei cifre daca sunt stimulate.
In ce priveste inaltimea, de ce ar ajunge peste 1,80 daca un cat are doar vreo 25cm? Cinci caturi ar insemna maxim 140 cm si chiar sase (nu cred ca este cazul) nu ar depasi inaltimea normala a unei persoane.

Cu placere.
Vezi m p.
Adi Hodis

Mesajde SorinDaniel » 13 Noi 2016, 12:35

Sa ne aducem aminte :
gica scrie:
dogvet scrie:As vrea sa va intreb,extrapolind putin,daca afirmatia dvs se aplica si la un ME pe 8 rame,d-nul Negru initiatorul unui astfel de stup fiind adeptul coboririi treptate a cite unui fagure cu oua si larve din catul de sus in catul de jos,completare sus cu faguri dati la cladit.La un moment dat cind cuibul ajunge de pe 5 rame pe 8 rame se produce si inversarea corpurilor.Aceste coboriri se fac tocmai in ideea evitarii crearii de spatii mari in conditiile in care albina e insuficienta si afara e frigToate aceste 3 manopere de trecere de la cuibul de 5 rame la cel de 8 rame incep in jurul datei de 15 aprlie cu o cadenta de 7-10 zile intre ele.Deci,ce parere aveti ,intr-un asemenea caz s-ar putea renunta la inversare sau nu?

Domnule.
La ME nu se umbla cu mate lesinate.ME este ME si atat.La iesire in primavara este ocupat complet un corp de albine.Daca in septembrie ai in corpul superior 18 kg de rezerve,primavara ridici corpul sa vezi daca are puiet (matca)si la rapita sau salcam pui corpul 3 apoi 4.E bine cand ai 70-80% din stupi asa.
Lesinatii pot fi tratati in diferite moduri.
Referitor la ME pe 8 rame asa ceva nu exista sau nu a existat ca denumire in Romania pana de curand.Inca nu este inregistrata denumirea la OSIM.
A existat un stup pe 8 rame 3/4 care s-a numit ''stup canadian''.A fost omologat la noi prin 1967 si a fost retras repede ca nu a mers.Prin 1982 toti stupii care mai erau in depozitele ACA au fost casati si au fost vanduti ca lemn de foc.Un prieten s-a procopsit cu vreo 30-40 si a fost vai de capul lui.Mai are si acum prin pod din ei.La intrebarile mele despre acest tip de stup a raspuns asa:
- Gica sunt excelenti la iernare dar mierea se face vara.Si vara nu fac altceva decat sa roiasca.M-am saturat de umblat cu scara.Daca vrei ti-i dau tie pe toti degeaba.
Omul are vreo 130 de stupi,o zona minunata si mare minune daca are 10 lesinaturi printre ei.Are stupi pe 12 rame cu doua caturi 1/2 si ME, asa cam juma-juma.
Acum cate ceva despre stupul canadian.
Dupa razboiul mondial americanii s-au trezit cu vreo 10 000 de avioane de transport care stateau fara rost.Armata le-a casat si le-a vandut la firme particulare sa faca transport cu ele.Titeiul era pe atunci aproape 1$ barilul.
In materie de albine canadienii au ajuns la concluzia ca e mult mai rentabil sa le omoare toamna si sa le dea la porci iar mierea sa o extraga si sa o vanda.Iar albine sa cumpere din nou primavara din California.In unitatile lor de masura cumparau roi la pachet care avea cam 1,5 kg.Astea ocupau exact 10 rame ME.Ca sa le usureze trecerea in corpul 2 au facut stupul pe 8 rame si sistemul a mers in Canada.Acesta-i esentialul.
Referitor la stupul pe 8 rame si manevrele domnuui Negru nu ma pronunt.Nu am incercat si cu parerea nu-mi dau. Daca domnul zice ca merge,merge.Nu am inteles manevrele care le face cu rama dar asta este alta poveste.La ME se lucreaza cu corpul ca de nu in loc sa muncesti - te muncesti degeaba.Si poti sa te tii lejer de multi dar e jale la scos de miere.
De roit roiesc cand faci greseli gen inversare de corpuri cu ei.cand au rezerve putine sau cand ai albina roitoare rau.
Modelul acesta de stup e si foarte versatil.

Eu personal, nu am avut acest gen de stup asa ca ma opresc aici cu orice comentariu.
SorinDaniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR