Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde tinumaftei » 13 Noi 2016, 13:22

Înțeleg că citatul de mai sus este a unei voci autorizate. Cu toate astea nu da nici un argument contra ME8. Faptul că ACA i-a retras îmi vine să cred că a fost din cauza instabilității lor pe teren. Aproape toate stupinele din acea perioadă erau cu stupi "vărsați", dar acesta nu este un argument tehnologic ci factual. Ori, pe mine forma m-ar ajuta in varianta pavilionara.
Al doilea motiv ar fi roirea. Am folosit si folosesc încă stup vertical cu cuib de 10 rame DB. În ce privește roirea nu este nici o diferență între acesta și celălalt stup pe care îl folosesc, orizontal pe 18-19 rame. Roirea se tine sub control prin tehnologie, nu prin lada stupului..
Chiar nu am înțeles ce legătură aveau avioanele, prețul petrolului și ME!?
De asemeni nu am înțeles ce legătură are ME8 cu practica de optimizare a profitului folosită de americani și canadieni. Foarte bine ar fi putut să îi omoare si daca erau în orizontali.
În fapt citatul de mai sus este dintr-o discuție referitoare la lucrul cu rama la ME. Eu am văzut pe aici puține stupine cu ME. Am un fost coleg din liceu -bun apicultor- care are ME, dar în fapt nu folosește tehnologia ME ci tot lucrul cu rama, un stil derivat din tehnologia de la stupul vertical.
Cu un lucru sunt foarte de acord! La ME îți trebuie stupi foarte buni ca să poți aplica tehnologia ME.
Ce mă fac eu, că nu am flora să pot tine stupii tot timpul la foarte buni?
tinumaftei

Mesajde SorinDaniel » 13 Noi 2016, 13:30

dogvet scrie:Va salut d-le Sorin ,a fost bun purcelușul la proțap aseară la MIAO ? :D Sa ne aducem aminte ,precum bine spuneți, ca mai exista și continuarea acestei discuții cu regretatul nea Gica pe aceasta tema,pe-aia nu ați citat-o :) .Zicerile dansului le-am verificat de-a lungul timpului,unele se confirma,altele din păcate NU :!: Sa lăsăm omul (tinumaftei) sa aleagă ce vrea din noianul de modele de stupi,are de unde.

Cu tot respectul, bun a fost dar s-a lasat cam greu, cred ca de la muzica prea tare :)
In ceea ce-l priveste pe D-nul Tinu, atrag atentia politicos ca este musai sa ia legatura cu dumneavoastra. Mi-a soptit mie o zana buna ca aveti multe de povestit, mai ales ca stiti ce faceti si faceti bine.
Multumesc pentru compania frumoasa de la masa cea de taina si scuze pentru retragerea in graba dar a fost mai bine asa. ;)
SorinDaniel

Mesajde adevaroiu » 14 Noi 2016, 00:42

Stimati iubitori ai albinelor,

acesta este primul meu post, si miam facut cont pentru ca am vazut acest topic despre ME cu 8 rame, desi va citesc din umbra de multa vreme. Un stup pe care il folosesc si eu dupa metodele descrise de cel care l-a promovat si la readus in actualitate , Dr. Negru Ciprian( s-au cum i se mai zicea -Maximus).
Eu am aplicat tot cea ce scrie in cartile dumnealui, mai ales in ultima carte, ce-a mai completa. Nu fac publicitate, sa nu fiu inteles gresit. Stupul este f. bun, metodele de lucru sunt variate si foarte potrivite, domnule Dogvet, dumneavoastra din cate se pare jucati un rol dublu, pe de-o parte ati aruncat cu noroi in respectivul( Maximus), iar pe de alta parte va place sa va credeti un promotor al acestui stup.

Pentru ca acest tip de stup a fost proiectat s-a sustina un sistem de intretinere holistic, care include si intretineerea numai pe faguri naturali, poate parea la prima vedere probabil complicat lucrul cu el. va sun insa ca tot ceea ce scrie in carte se verifica si acest tip de stup este perfect functional, am vazut ca a mai fost incercat pe la noi si acum cateva zeci de ani dar nu a mers. nu are cum, asa cum trebuieste folosit este cu totul altceva, care trebuieste inteles si invatat.
Nu tin partea la nimeni, nu fac publicitate, nu sunt in nici o tabara, daca vreti m-a puteti bana, am vrut doar sa va spun parerea mea. daca sunteti interesati, mai putem comunica. Numai bine la toti.
adevaroiu

Mesajde mellis » 14 Noi 2016, 01:08

La Radio Erevan se intreaba:
> -Se poate face comunism in Elvetia?
> -Se poate, dar e pacat!

Se poate lucra cu rama la ME, se poate dar este păcat.
De ce să-ți usurezi munca dacă poți să o complici,sau "cum te înveți, așa te rupi"...
Iarasi ne întoarcem la o rama sus una jos, maximus...sunt câteva pagini de discuții pe tema aceasta..
MEul este cel mai folosit stup. Este greu pt multi să se dezlege de DB, scoate rame, pune rame, numără cate albine-s în ghem în Decembrie si mai scoate din rame...unii au mult timp, alții mai puțin..se poate mai simplu si mai complicat..
De ce ME este "stupul puturosului", ca se descurca bine si singur...cu doar câteva intervenții..
Am plecat cu DB12, am văzut pe aceeași Vatra ME 10 si mi-a plăcut..sunt multe diferențe..nu degeaba este cel mai folosit stup la nivel mondial..rame să fie, albina, corpuri si spatiu cat/când trebuie..
Noi să fim sănătoși de spate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde adevaroiu » 14 Noi 2016, 01:28

Cu respect, dar cred ca nu cunoasteti problema in amanunt. Metodelel cu schimbarea ramelor de sus-jos au fost date acum multi ani pentru incepatori, si ca metode de trecere spre partea holistica. haide-ti sa nu le mai luam mereu ca etalon pentru a nega ceva ce functioneaza.
Exista insa alte metode in care efectiv nu se mai manipuleaza rame, se pot citi foarte simplu in ultima carte, si cea mai completa. Deci haide-ti sa nu ne mai legam de acelasi lucru mereu, care oricum nu este de actualitate. Ceea ce vreau sa spun este ca, acest tip de stup folosit fara metodele descrise de maximus in adevar nu va merge, lucru probat.
Poate daca Dl dogvet ne povesteste ce metode de intretinere foloseste, va voi arata si eu poze, sa va faceti o idee. daca aveti intrebari, in limita de timp disponibil, v-a raspund. Cu stima
adevaroiu

Mesajde tinumaftei » 14 Noi 2016, 02:41

Discutia zgandarita de mine viza apicultura la nivel de mijloc de producție practicată la un nivel cât mai profesionalizat.
Lucrez de 30 de ani cu Dadant 1/1 si 1/2, deși am făcut liceul apicol si acolo toată tehnologia promovată era de ME. Având în vedere ca ME este greu de acomodat cu sistemul pavilionar nu l-am folosit. Asta si datorita slabei răspândiri în zonă mea a acestui sistem. Așa cum am mai spus, am ajuns la Me8 prin calcule coroborate cu ceva experiență acumulată si înainte de a experimenta am vrut sa culeg impresii si sugestii despre subiect.
Nu mă pot întoarce în vremea dacilor că s-ar putea s-o iau pe cocoașă de la romani!! Personal nu cred că se poate vorbi de holistică, conștiință, s.a. în cadrul unor procese tehnologice. După zeci de ani de diverse experimente (eșuate spre 95%) cred că apicultura industriala este singura cale de a duce mai departe albina. Dacă o von lăsa în scorbura dacilor nu o vom mai găsi acolo după 2-3 ani. Totul s-a schimbat între timp. Conceptul de univers static al lui Platon, este de mult depășit. Totul este în mișcare și nimic nu se mai poate întoarce înapoi într-o lume/ univers cunoscut în care guvernează legea entropiei. În viața ai nevoie de credință, de filozofie (cei care nu cred în Dumnezeu), dar și de pâine. Iar apicultura este pentru pâinea de zi cu zi pe care o cerem....
tinumaftei

Mesajde vulpea » 14 Noi 2016, 13:39

ce nu pot intelege,zic eu,apicultorii 'industriali' este ca randamentul maxim(nu maximus = nici eu nu sunt pentru holistica in apicultura,suna a fanatism religios si nu e cazul) este dat de stupii mari si nu de stupii multi(sa fim sinceri,la care nici nu mai ajungi/apuci sa faci ce trebuie facut).cu alte cuvinte = stuparitul INTENSIV si nu stuparitul EXTENSIV.
vulpea

Mesajde Adi Hodis » 14 Noi 2016, 14:27

adevaroiu scrie:...
Ceea ce vreau sa spun este ca, acest tip de stup folosit fara metodele descrise de maximus in adevar nu va merge, lucru probat.
...

Bun venit adevaroiul !. Ce ti-a trebuit atit de mult sa iesi din umbra ?. :)

Referitor la metodele descrise ... in ultima carte, este descrisa metoda 2 jos si 2 sus, adica 2 rame cu puiet mutate din catul II jos in catul I si un fagure gol intre ele, unde nu exista albine ?.

La vremea cand maximus a adus metoda asta pe forum, a fost contrat ... eu am fost unul si nea Gica care am expus motivele contrelor.
Le mai expun si acum, pentru ca inainte sa descopere maximus stupul multietajat, aveam ani de zile de experienta cu el. Nea Gica avea si mai multi ani. Deci, noi aveam peste 20 de ani de stuparit si stiam f, bine cum evolueaza coloniile.
In mod natural, nu o sa vezi niciodata, in nici o scorbura s-au orice tip de stup sa se duca matca sa ponteze in zone NEACOPERITE de albine. Deasemenea nu este scris in nici o carte sa se mute rame cu puiet in zona unde nu sant prezente albinele. Nici inversarea caturilor nu se recomanda sa se execute pana dupa ce cuibul a coborat cel putin o treime din catul II in catul I si matca sa fi inceput ponta in catul I. Abia apoi se poate executa inversarea. Totusi, prin aceasta manevra, albinele se grupeaza pe puiet si nu se obtine acea dezvoltare exploziva a coloniei. Dimpotriva, dezvoltarea stagneaza aprox 7 - 10 zile. Aspect verificat cu familii martor.

Maximus tocmai asta descoperise, ca se dezvolta colonia prin metoda minune care defapt mai rau incurca colonia.
Sa mai zic de un video in care la un roi de nivelul unui nucleu ( cam de marimea unei mingi de handbal ) a spart cuibul cu 2 rame oarbe, intercalandu-le ?.
Si lauda metoda respectiva si cat de minunat lucrau albinele la construcia fagurilor in ramele introduse anterior !!. Mda, au lucrate ele, pina si-a bagat mana ... meseriasul.

No, cu d-astea metode ... eu nu am vazut pe nimeni sa lucreze, nicaieri in lume !. Si eu am vazut si lucrat pina acum cu stupi de ar fi greu de numarat. Stupi si sistem care NU era ancorat in dimensiunea ancestrala ... si alte bazaconii indrugate de un incepator. Asta era maxumus pe atunci, un incepator care a crezut ca ceea ce viseaza ... chiar si functioneaza !.

Intre timp, poate a mai coborat din dimensiunile ancestrale spre altitudini asa, mai apicole ... si o mai fi dres busuiocul spre metode care ajuta albina.

Sper sa nu te superi pentru cele scrise.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde daffid mihailov » 14 Noi 2016, 14:33

Daca singurul avantaj al Me ar fi viteza de lucru, fapt ce e tot adus in discuții, atunci avantajul e 0. Cat timp iti ia sa scoti 3,4 rame si apoi sa le bagi la primavara. Apoi ii arunci catu. Oricum, mai putin decat ai face rocada cu trei caturi cum am văzut la unii. Volum imens. Si cu logistica unui cat in plus sau doua. Haideti sa insistam pe producție ca altfel nu sunt convins.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde tinumaftei » 14 Noi 2016, 17:00

Pana acum nu am văzut nicăieri o tehnologie mai bună decât cea canadiană. Dupa opinia mea, este exclus să poți adapta rama Dadant la așa ceva. Atunci rămâne de adaptat sistemul cu rama 3/4, implicit ME, la apicultura din Ro. De aceea am luat în studiu ME8...
Eu lucrez foarte bine pe orizontal, dar la extras pierd mult timp, implicit producție. Apreciez că pierd pe la 50% în culesurile importante.
tinumaftei

Mesajde Cristian IONITA » 14 Noi 2016, 18:56

daffid mihailov scrie:Daca singurul avantaj al Me ar fi viteza de lucru, fapt ce e tot adus in discuții, atunci avantajul e 0. Cat timp iti ia sa scoti 3,4 rame si apoi sa le bagi la primavara. Apoi ii arunci catu. Oricum, mai putin decat ai face rocada cu trei caturi cum am văzut la unii. Volum imens. Si cu logistica unui cat in plus sau doua. Haideti sa insistam pe producție ca altfel nu sunt convins.

daca acel timp nu este musai necesar atunci dureaza prea mult ....

"rocada" cu 3 caturi se face in doar in anumite cazuri ... iar daca ajungi sa faci rocada inseamna ca familia este foarte buna .... deci esti motivat :)

ca un ME (sau/si ME 8 rame) produce mai mult decat alt sistem este intradevar de discutat (parerea mea ca mai putin conteaza cutia si foarte mult familia) .... dar ca ME-ul este mai simplu de lucrat .... aici lucrurile sunt clare
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde florinapi » 14 Noi 2016, 22:13

Fata de ME-ul de 10 rame,cel de 8 ar avea avantajul ca corpurile sunt mai usoare,si incap mai multi stupi pe un singur rand la transport.
In rest...dezavantaje le-as zice.

Am avut 50 de stupi ME de 8 rame,i-am vandut anul trecut in august.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde tinumaftei » 14 Noi 2016, 22:22

@Florin: ..zi frate dezavantajele!! Sigur din perspectiva ta, ca doar ai avut asa ceva!! Multumesc anticipat!!
tinumaftei

Mesajde florinapi » 14 Noi 2016, 22:28

Cristian IONITA scrie:
daffid mihailov scrie:Daca singurul avantaj al Me ar fi viteza de lucru, fapt ce e tot adus in discuții, atunci avantajul e 0. Cat timp iti ia sa scoti 3,4 rame si apoi sa le bagi la primavara. Apoi ii arunci catu. Oricum, mai putin decat ai face rocada cu trei caturi cum am văzut la unii. Volum imens. Si cu logistica unui cat in plus sau doua. Haideti sa insistam pe producție ca altfel nu sunt convins.

daca acel timp nu este musai necesar atunci dureaza prea mult ....

"rocada" cu 3 caturi se face in doar in anumite cazuri ... iar daca ajungi sa faci rocada inseamna ca familia este foarte buna .... deci esti motivat :)

ca un ME (sau/si ME 8 rame) produce mai mult decat alt sistem este intradevar de discutat (parerea mea ca mai putin conteaza cutia si foarte mult familia) .... dar ca ME-ul este mai simplu de lucrat .... aici lucrurile sunt clare

De ce vi se pare ca se lucreaza mai simplu pe ME fata de celelalte modele verticale?!

florinapi

Mesajde florinapi » 14 Noi 2016, 22:57

Cel maiare dezavantaj,este la dezvoltarea de primavara.Poate la cei mai multi,vi s-ar parea ca este exact invers,pentru ca stupul este mai ingust,dar nu este asa.
Matca trebuie sa coboare in corpul de jos,mult mai repede ca in cel de 10 rame.Daca acest lucru se suprapune peste o vreme rece(si asa se intampla de obicei,in acea perioada)

florinapi

Mesajde tinumaftei » 14 Noi 2016, 23:01

@Florin: Incerc eu un raspuns.
La stupii de productie, interventia in cuib este minima pe parcursul anului. Stimulare primavara si cam atat, il mai vad in cuib dupa FS sau daca da inapoi inseamana ca are probleme si atunci il scot din batalionul de productie si intra in refacere (inlocuire matca/desfiintare). Daca nu as proceda asa, dupa o regula statistica ar insemna ca 80% din timp imi va fi mancat de 20% din efectiv.
Prin urmare, nu umblu in cuib. Ca sa lucrezi mai simplu iti rebuie un singur tip de rama. Spre ex: e dificil sa faci roi folosind stupi verticali cu rama 1/1, in spatiul gol ce pun FA? Pai daca am facut roi cine mai creste FA? Ce sa pun rama de 1/2? va creste fagurasi sub ea! De asta am nevoie de un singur tip de rama.
Daca folosesc un singur tip de rama (1/1 ca in prezent) adaugarea unui corp nu o pot face dintr-o data ci doar rama cu rama. Unde tin ramele ? Apoi iau in discutie greutatea unui corp 1/1!
Asa ca, din punctul meu de vedere nu sunt decat 2 rame de luat in discutie 1/2 sau 3/4. Asa am ajuns la ME8. 8rame in cuib sunt echivalentul a 11+ rame dadant, apreciez eu ca este suficient de aerisit pentru matca pentru ca sa nu intre in friguri. De altfel controlarea roirii este un complex de actiuni iar volumul stupului nu are mai mult de 10% importanta in acest caz, insa este evident ca acest tip de stup nu este pentru apicultura "prin satelit" in cazul in care cineva se duce pe la stupi din trei in trei saptamani. De fapt toti stupii cu tehnologie verticala cer o prezenta mult mai mare decat orizontalul sau buduroaiele!!!
tinumaftei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR