Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde FlorinPlopsoru » 27 Noi 2016, 18:36

Adi Hodis scrie:
gica.mosu scrie: ...
Eu am scris in MS mele ca fac impachetarea finala dupa 1 dec in functie de vreme....am facut pe 10 oct aranjare cuib+df+polistiren in dreapta cuibului si acum dupa aprox40 de zile la multi dintre ei a trebuit sa mai scot din rame,sa fac unificari sa bag doi in lada....Pana atunci nici vb de maeu...ii tin cu fundul gool=atan'fund si apoi le pun "PANPARSI"...iar de restrans la prima turta energetica-proteica(de regula1-15 feb)...daca mai am la ceee :idea: la felul cum arata stupii in ac an la mine dar si la alti stupari(f putina albina fata de alti ani) 8-) si v-a trebuii intervenit daca vrem sa mai scotem ceva la primavara si cu ce pleca in pastoral:idea: ...Spor-G.M :!:

Va salut cu respect! Acum ca a venit ,,iarna,, mai e timp si de un stuparit pe forum si am zis ca e momentul sa mai întreb si eu una alta pt lămuriri din experiența celor care cunosc mult mai bine ca mine aceasta îndeletnicire nobila. Am ceva nelămuriri in privința impachetarii referitor la ciocnirea teorie- practica. Unii folosesc cu succes o împachetare sumara, alții împachetează temeinic tot cu succes, eu am împachetat f bine si unii au iernat excelent ,alții nu stiam ce sa le mai fac sa scap de umezeala,unii au ieșit la fel de puternici,alții mai slăbiți. Am întâlnit expresia ,,mai reglez din urdinis,, dar nu stiu cum...daca se poate sa imi explicați. Ma refer ,daca măriți urdinișul se reduce din umezeala? Care e limita pana la care se poate mari urdinișul? V as mai întreba ce ma sfătuiți sa folosesc , nu stiu daca am voie sa le spun numele ,pt turte din primavara( energetice) unul cu 40% fructoza dar care am observat ca se cam întărește si albina muncește sa o consume sau unul cu 83 % zaharoza dar care rămâne moale si albina il ia mai usor? Va multumesc pt timpul pe care il pierdeți cu mine!!
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde feederman » 27 Noi 2016, 20:33

FlorinPlopsoru scrie:... unii au iernat excelent ,alții nu stiam ce sa le mai fac sa scap de umezeala,unii au ieșit la fel de puternici,alții mai slăbiți ,,mai reglez din urdinis,, dar nu stiu cum...daca se poate sa imi explicați. Ma refer ,daca măriți urdinișul se reduce din umezeala? Care e limita pana la care se poate mari urdinișul?

Ce fel de podisor folosesti? Pune te rog o poza a podisorului , a impachetarii de pe podisor si a capacului. Dupa aceea se poate discuta mai mult.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde FlorinPlopsoru » 28 Noi 2016, 01:04

feederman scrie:
FlorinPlopsoru scrie:... unii au iernat excelent ,alții nu stiam ce sa le mai fac sa scap de umezeala,unii au ieșit la fel de puternici,alții mai slăbiți ,,mai reglez din urdinis,, dar nu stiu cum...daca se poate sa imi explicați. Ma refer ,daca măriți urdinișul se reduce din umezeala? Care e limita pana la care se poate mari urdinișul?

Ce fel de podisor folosesti? Pune te rog o poza a podisorului , a impachetarii de pe podisor si a capacului. Dupa aceea se poate discuta mai mult.

Am stupii 10R cu podisor din pfl jumătate cu sita.din păcate nu pot face o fotografie pt ca nu am niciunul disponibil si la data si temperatura aceasta nu ma ating de stupi pt fotografii. :roll: .impachetarea o fac la toti la fel,ziare plus textil,plus ca am polistiren de 1 cm in capac,care rămâne acolo permanent( vara lipsa ziarelor si a textilelor lasa loc de ventilație si m am gândit sa las polistirenul sa protejeze de soare) . Aceasta nedumerire o am! Desi fac acelasi lucru la toti unii reacționează diferit. Ma gândesc ca poate de la ce se intampla in stup,unii au puiet mai mult alții mai putin,alții încetează mai devreme Ponta sau o reiau diferit,si ma gândesc ca acest surplus de umiditate se poate regla din urdinis,cu am citat expresia mai devreme,dar cum? Nu stiu.... plus ca mai am nedumerire cu turtele .....beefonda sau Apifonda? Beefonda e mai apropiată de structura mierii40% fructoza,dar am observat ca se întărește ,apifonda are 83% zaharoza dar rămâne moale. Daca din experiența ati putea sa recomandați unul din ele ar fi super. Ca reclama orice producător face....Stima!
FlorinPlopsoru

Mesajde FlorinPlopsoru » 28 Noi 2016, 01:16

Din experiența dumneavoastră ,sunteți de acord cu autorul? E vb de cartea ,,BOLILE ALBINELOR!, de W.RITTER
Fişiere ataşate
IMG_4435.JPG
IMG_4436.JPG
FlorinPlopsoru

Mesajde tinumaftei » 28 Noi 2016, 10:07

Depinde volumul împachetări. Dacă volumul împachetării este mare afirmația e valabila.
tinumaftei

Mesajde vulpea » 28 Noi 2016, 14:16

cucubau[10 nov./20:32],sa inteleg ca dupa 'teoria' ta toti(absolut toti) stupii orizontali crapa,cei care nu respecta ce ai afirmat ? cred ca aici nu respecti nici teoria(cartea apicola=oricare ar fi ea) si nici practica,care bineinteles nu te confirma ! o greseala pe care o faci :ALBINELE NU INCALZESC SPATIUL,CI NUMAI GHEMUL.si pe principiul radiant,daca in mijlocul ghemului sunt ~ 30* si la margine chiar ~ 10*,ami vine foarte greu sa cred ca la restul de rame/miere sunt gradele de afara.si mai faci o greseala:daca ramele capacite cu miere mucegaiesc in stup din cauza umezelii,atunci stuparul merita "impuscat".si asta nu ca sunt prea multe rame cu miere langa cuib !cu toata stima.
vulpea

Mesajde FlorinPlopsoru » 28 Noi 2016, 16:22

feederman scrie:

Scuze! Am uitat sa precizez ca au fund plin stupii!
FlorinPlopsoru

Mesajde Avram » 28 Noi 2016, 17:45

FlorinPlopsoru scrie:Scuze! Am uitat sa precizez ca au fund plin stupii!
FlorinPlopsoru scrie:Am stupii 10R cu podisor din pfl jumătate cu sita. .impachetarea o fac la toti la fel,ziare plus textil,plus ca am polistiren de 1 cm in capac,care rămâne acolo permanent( vara lipsa ziarelor si a textilelor lasa loc de ventilație si m am gândit sa las polistirenul sa protejeze de soare) a!

Un singur lucru trebuie facut in acest caz ... urdinisul larg deschis , pe toata lungimea lui !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde feederman » 28 Noi 2016, 18:24

Din experiența dumneavoastră ,sunteți de acord cu autorul?

Din punct de vedere teoretic are dreptate. Din punct de vedere practic este utila o izolare cat mai eficienta. Practica apicola arata ca o impachetare corecta nu " fura" caldura ci o conserva.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Re: Iernarea albinelorn

Mesajde FlorinPlopsoru » 28 Noi 2016, 18:28

Un singur lucru trebuie facut in acest caz ... urdinisul larg deschis , pe toata lungimea lui ![/quote]

In toamna am pus gratii antisoareci și urdinișul rămâne deschid atât cât permite gratia. Va mulțumesc pt sfaturi! Sper sa nu mai am dureri de cap . In legătura cu turtele ma sfătuiți ce sa aleg? Miere au pt doua ierni,dar ma gândesc pt stimulare sau vreo surpriza... Stima!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde cucubau » 28 Noi 2016, 19:50

vulpea scrie:cucubau[10 nov./20:32],sa inteleg ca dupa 'teoria' ta toti(absolut toti) stupii orizontali crapa,cei care nu respecta ce ai afirmat ? cred ca aici nu respecti nici teoria(cartea apicola=oricare ar fi ea) si nici practica,care bineinteles nu te confirma ! o greseala pe care o faci :ALBINELE NU INCALZESC SPATIUL,CI NUMAI GHEMUL.si pe principiul radiant,daca in mijlocul ghemului sunt ~ 30* si la margine chiar ~ 10*,ami vine foarte greu sa cred ca la restul de rame/miere sunt gradele de afara.si mai faci o greseala:daca ramele capacite cu miere mucegaiesc in stup din cauza umezelii,atunci stuparul merita "impuscat".si asta nu ca sunt prea multe rame cu miere langa cuib !cu toata stima.

Impachetarea este necesara si are eficienta in perioada cand se afla puiet in stadiul de crestere.
In perioada de iarna-primavara o familie ce beneficiaza de un spatiu dimensionat corect in raport cu puterea sa, creste o cantitate de puiet mult mai mare decat o familie ce se afla intr-un spatiu mai mare decat spatiul necesar.
Ghemul la care face-ti referire poate fi foarte strans in cazul in care spatiul este prea mare , sau relaxat adica mai umflat, daca spatiul este bine dimensionat.
Cantitatea de puiet pe care familia il poate creste este direct proportional cu volumul ghemului de albine.
........
cucubau

Mesajde vulpea » 28 Noi 2016, 20:05

F P,ati recomand sa urmaresti ,chiar si pe YOU TUBE,cum procedeaza rusnacii la ei(cred ca esti de acord cu mine ca,in nici un caz,nu avem iernile lor).daca ai D10R si iernezi pe 6R,5R,4R ,fii sigur ca te salveaza,chiar si azi,sa procedezi cum procedeaza rusii[ramele la mijloc,invelite in patura-nu sintetica-sus si lateralele pana la fundul plin].ATENTIE .ramele in dreptul urdinisului,pentru acces aer la albine.curaj,si fa-le chiar acum invelirea ramelor din interiorul stupului(inca mai ai timp).
vulpea

Mesajde vulpea » 28 Noi 2016, 20:09

cucubau,inca nu m-ai scris cum rezolvi cu umiditatea/mucegaiul depe rame si ,ca o consecinta a fenomenului,nu mi-ai scris cum asiguri ventilarea in timpul iernii.aceeasi stima.
vulpea

Mesajde gica.mosu » 29 Noi 2016, 09:26

OOOOOF,of,bat-o "iuda" de'npachetare ca grea si dificila treaba mai e pt uniiiii ;) Merg la o parte din apicultorii cari or cumparat stupi de la mini si-i ajut 1-2 ani la pregatire aranjare,stimulare...si-mi pun mainile'ncap ce gasesc:ziare multe puse pi rame (8-9rrame si nu ocupate cu albine)apoi saltluta si dupa care folie(sauna curata),ba la unii si o placa =turte din comert...asa ca sa fiee :mrgreen: Unde a-ti vazut ac fel de impachetare...pe internet,si da acola se pun ta't felul de filmulete cu n metodeeee fiecare cum face=crede el ca e mai ghini....DAAAAA,cum fiecare apicultor,pescar,vanator...are matoda lui de.....lucru(si eu am=asa fac eu pt zona mea) trebuie sa tinem cont de un lucru extrem de important=de zona unde se afla stupina...una e Calarasi-Giurgiu(zone cu ceata=umiditati mare) si alt e o zona colinara si de deal fara ceata ,umiditate,curenti de aer...si tb tinut cont de acel mic amanunt-dimensionarea corecta a ghemului in functie de kg albine/kg de miere=nr de rame...ca in poza de mai jos...si apoi cum cand si ce punem peste rame-podisor s-au dupa DF in functie de tip stup AV s-au cu fund plin iar urdinisul ,sibarul se regleaza dupa caz...Eu am st cu fund plin..am bloc urdinis de 100/12mm si-l las deschis la maxim toamna -primavara cu gratie anti soareci 1dinte=1cm de rama s-au interval de albina..6-7 dinti....

Am scris in MS mele si pe fila anterioara ca impachetarea finala=pampersiii pe si dupaDF le pun dupa 1 dec(voi faceti cum verti credeti fiecare ca-i mai ghini) si mai umblu la ei dupa caz...de regula dupa 1-15 feb cand le pun o turta energetica-proteica (daca au efectuat un zb de curatire) la ce mai slabi3-5 r cu albine :idea: ...Daca un stup /5-6 rame ari 15-18kg de miere si in nov-dec consum 6-700gr/luna in ian 1,2-1,5kg... in functie de cant de albina-puiet crescut ce poate ajunge in martie la aprox 5kg/fam....nu tb sa-mi fac griji....deoarece acea cantitate de miere+ ceva pastura ma scuteste de o munca suplimentara....Cei care aveti pb cu hrana...recomand dupa caz de regula dupa 15 ian o punga'n=rama'n cap(1 r cu miere de la rez) si doar in lipsa ce au"astiea "prin comert....daca tineti la"fetele" voastre :P ...Spooor la toooti si iarna usoara si uscata....G.M :?:Aveti si o poza(cu pol st+ dreapta si dupa DF nimiiic) ....cum face aranjare-impachetatre cuib un apicultor di BC si nu are problemeeee!?!!!!
Fişiere ataşate
P2180428.JPG
20161125_142400.jpg
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde tiih » 29 Noi 2016, 12:01

FlorinPlopsoru scrie:Din experiența dumneavoastră ,sunteți de acord cu autorul? E vb de cartea ,,BOLILE ALBINELOR!, de W.RITTER

Volumul impachetarii este conform schitei...avem o sectiune transversala printr-un stup de 10 rame..(cuib~6 rame,impachetaj echivalent4 rame(2 pernute de papura sau paie in ambele parti ale cuibului)
Fiecare schita si fiecare cuvant reprezinta un mare adevar,daca nu este scos din context..."O IZOLARE SUPLIMENTARA PRIN IMPACHETAREA STUPILOR ARE PRIMAVARA UN EFECT DE MENTINERE A FRIGULUI"
-atentie la cuvintele suplimentar,la cuvantul primavara si la temp de +18 grade celsius din schita...
-cat timp avem temperaturi de +18 grade la inceput de primavara in martie aprilie incluzind si temperaturile din timpul noptilor?..nici 20% din timp....
de aceia renunt abia la sfarsit de aprilie..mai la impachetarea suplimentara(pernute laterale de papura...)Abia atunci!
PS.Iar daca acest lucru nu v-a convins..nu uitati de marele adevar rostit de Roger Delon si citit pe acest forum "in primavara, cea mai buna stimulare e caldura"(mentinerea caldurii).....chiar daca asta ar implica si un pic de condens...as adauga eu.....
tiih

Mesajde vulpea » 29 Noi 2016, 13:03

F P ,fi fara grije,W.RITTER este peste toti apicultorii romani la un loc.numai sa intelegi ce a vrut sa spuna. in rest...numai de bine.
vulpea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR