Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde FlorinPlopsoru » 29 Noi 2016, 13:31

vulpea scrie:F P ,fi fara grije,W.RITTER este peste toti apicultorii romani la un loc.numai sa intelegi ce a vrut sa spuna. in rest...numai de bine.

Pai cam asta vreau,sa inteleg. Cartea mi s a părut buna,mai ales ca are si exemplificare prin fotografii. Si Malaiu mi s a părut buna dar e scrisă de ceva timp si toate exemplele sunt date prin desen. Teoria e teorie,dar tre sa vezi si in practica ce se intampla. Tocmai de aceea întreb apicultorii cu experiența. Dupa mintea mea cand am citit,am crezut ca nu trebuiesc împachetați primavara excesiv. Dar nu ma gândeam cand si in ce conditii. Sincer as prefera sa evit nosema,lovi si infestări cu varoua,decat sa invat cum sa le tratez . Împachetarea mi se pare un factor important pt ca umezeala merge mana in mana cu sporii de orice fel. Varoua e autostrada pt viruși si loci. Deci..caut sa evit situațiile care favorizează si nu vreau sa fac experimente pe stupii mei. Stiti vb aia...prostu din greșeli invata,dar desteptul din ale altora. Ma intriga faptul ca aveau aceeasi împachetare toti si câțiva reacționau diferit. Spre sa se ,,regleze din urdinis,, :lol: . Va multumesc pt sfaturi!! Iernare ușoară la toata lumea. Cred ca ,,ma mănâncă de un oxalic,,.... :roll:
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde cucubau » 29 Noi 2016, 14:23

Cand apare condensul si de ce? iata o intrebare la care toti apicultorii par a sti raspunsul si in acelasi timp fiecare are propriul raspuns mai aproape sau nu de adevar.
Despre acest subiec sa scris mult se mai scrie inca si totusi :
O postare demult uitata:
Mesajde BUNKA » 20 Noi 2011, 10:49
........................................................................................................................................ daca ai folia acoperind complet lada si ai condens inseamna ca nu ai izolatia buna deasup[ra foliei, asta face ca umiditatea aerului sa se condenseze pe folie si apoi sa picure pe rame si albine-SITUATIA CEA MAI GRAVA.
Imbunatateste izolatia deasupra foliei folosind folie expandata polistiren si astupa gaurile de aerisire din capace sa nu patrunda curenti reci deasupra foliei...de aici poate fi pb, si inchide bine capacele.

Iata ce spunea candva d-l Gica:

Mesajde gica » 27 Noi 2011, 21:57
.................................................................................................................................
1. Daca eu am scris un lucru de vreo cativa ani de vreo 30 de ori si s-au plictisit toti care crezi ca e raspunsul?
2. Daca cele scrise benevol pe mine m-au costat cateva ore din viata asta scurta ce drept ai tu sa-mi ceri sa mai scriu si a 31-a oara.O ora de-a ta e scumpa pentru tine,nu?O ORA DIN VIATA MEA E ZERO PENTRU TINE.
3.Si totusi mai este si varianta - ce-i mai mult la cotofana,pene albe sau pene negre.In general te scot in decor cei care nu au scris decat contre.Si aici ai dreptate.
Sa te vad acum.Esti convins ca atunci cand pui o intrebare chiar ai nevoie de raspuns?
........
cucubau

Mesajde feederman » 29 Noi 2016, 16:13

De la inceput mentionez ca ceea ce a spus Ritter este partial corect ,dar impactul asupra pacticii apicole este nesemnificativ.
Explicarea fenomenului necesita urmatoarele precizari:
1. Izolatia are rolul de a incetini transferul de caldura dinspre un corp cald inspre unul mai putin cald. Materialele izolatoare se caracterizeaza prin rezistenta termica, care reflecta insusirea de a nu permite transmiterea caldurii. Adica inmagazineaza caldura in timp indelungat si de asemenea o cedeaza intr-un timp indelungat.
2. Pentru simplificare caldura corpului cald se asimileaza cu temperatura corpului cald tc, iar caldura corpului rece se asimileaza cu temperatura corpului rece tr. Evident ca intotdeauna tc>tr.
3. Nu exista stare fizica de raceala= frig, exista numai diferente de temperatura. Ca atare raceala=frigul nu se transmite spre un alt corp, doar caldura se transfera de la un corp mai cald spre unul mai rece atunci cand tc>tr. Intodeauna transferul are loc dinspre cald spre rece.
4. Revenind la impachetarea stupilor, se ne imaginam ca il privim din fata si vedem urmatoarea structura simplificata .1 Aerul atmosferic cu temperatura = t at. 2. perete lemn gros de 2 cm. 3. placa polistiren, grosimea 10 cm. 4.Ghemul albinelor cu t ghem = 35gr C.
5. In cursul unei zile de 24 ore avem 2 perioade :
N cu ta=tnoapte =0 grade C
Z cu ta=tzi =12 grade C
In ambele situatii transferul se face pe directia ghem – izolatie - perete-aer - atm. In cele doua cazuri transferul de caldura se face pe baza diferentelor de temperatura, t ghem - t at.
Noaptea N. 35 - 0 = 35 unitati transferate( pierdute)
Ziua Z 35 – 12= 17 unitati transferate( pierdute)
35 unitati transferate> 17 unitati transferate
Se observa ca transferul(pierderea) de caldura este mai mare noaptea cand aerul este rece decat ziua cand aerul este cald. Deci aici Ritter nu are dreptate.
Ritter se refera la situatia in care soarele incalzeste peretii stupului la o temp apropiata de 35 grade si atunci este evident ca datorita rezistentei termice a impachetarii, aceasta nu va permite un aport rapid de caldura dinspre exterior spre interior. Deci sursa exterioara de caldura nu poate fi valorificata rapid. Totusi si acest transfer se va face in timp mai indelungat. contribuind pozitiv la balanta energetica a stupului. Nimic nu se pierde... Per total ciclu de 24 de ore o impachetare buna, chiar masiva, este mult mai favorabila decat o impachetare sumara.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde vulpea » 29 Noi 2016, 17:17

feed.,pare ca ai dreptate.dar am o nedumerire:cum e cu impachetarea albinelor din scorbura ? o fi impachetare 'serioasa' sau sumara ? NICIODATA nu am fost pentru folosirea foliei iarna !cine draq umbla iarna cu nadragi din 'folie' ? ca sa nu-ti fie frig iarna pui,draq,mai multe 'haine' pe tine(Ceausescu ??).in nici un caz,FASURI ERMETICE ci tesaturi care permit sa se elimine surplusul de caldura = transpiratie/condens.totul se rezuma la evacuarea lenta(fara curenti) a surplusului de caldura si evident umezeala(= rece,iarna).fenomenul asta este cel mai elementar fenomen din natura,numai ca ...ce-i simplu e prea greu !
vulpea

Mesajde vulpea » 29 Noi 2016, 17:21

PS.or fi rusii tampiti din nastere,dar...nevoia i-a invatat...si gasesc solutii incredibil de simple,ingenioase si extrem de eficiente la nevoi.
vulpea

Mesajde vulpea » 29 Noi 2016, 17:25

PS1.vizionati (daca aveti noroc) si va cruciti ce solutii a putut sa gaseasca rusnacul SAMOILOV SERGHEI(cu majuscule,din respect !).
vulpea

Mesajde vulpea » 29 Noi 2016, 17:27

PS2.si nu-l dispretuiti pe mmlm 64(Serbia / cartoane,la greu !-izolari-).
vulpea

Mesajde tinumaftei » 29 Noi 2016, 18:34

Decât să infofolim stupii si sa ii găsim uzi în interior la primul control, mai bine fără nici o împachetare. La nivelul Ro, o familie iernata intr-un stup uscat chiar și pe 3 rame îmbrăcate bine de albine cu miere in rame, are șanse mari să iasă din iarna dacă sunt îndeplinite si celelalte condiții. O împachetare de calitate scade uzura albinelor, însă cu una greșită familiile mici au șanse mici de reușită.
tinumaftei

Mesajde cucubau » 29 Noi 2016, 18:47

Elementul cel mai important in procesul de iernare al albinelor , care din pacate lipseste din majoritatea postarilor este .... puterea familiei de albine .
Una este o familie de albine foarte puternica si alta una mai mica sau chiar un roisor.
O familie foarte puternica rezista foarte bine impachetata sumar , fara prea mari eforturi din partea apicultorului.
O familie de putere mai mica in schimb cu cat este mai mica cu atat are mai mare nevoie de ajutor pe timpul iernarii.
Exista si cealalta varianta : la o familie de talie mare daca sunt indeplinite conditiile de iernare ca si pentru una mica sau foarte mica , dezvoltarea este foarte pronuntata si de regula vor fi primele familii ce sunt expuse fenomenului de roire imediat in primavara.
Asadar ce familii au rusii si ce roisori au ramas la noi dupa polenizarea facuta moca la FS.
........
cucubau

Mesajde cucubau » 29 Noi 2016, 18:51

tinumaftei scrie:Decât să infofolim stupii si sa ii găsim uzi în interior la primul control, mai bine fără nici o împachetare

Nu exista stup prea infofolit ci numai urdinis prea mic sau altfel spus ventilatie deficitara .
Foarte rar am vazut stupi fara bureti sau fel de fel de materiale introduse la urdinisuri.
Au aparut din pacate asa zisele reductoare de urdinis metalice care in loc sa ajute mai mult complica situatia .
........
cucubau

Mesajde daffid mihailov » 29 Noi 2016, 19:05

Haha polenizare moca la floarea soarelui. Măcar de ar fi si asa ca am auzit ca sosirile astea se autopolenizeaza. Sa vedem dupa atâta floare si Păduchii ce-o sa iasă.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde tinumaftei » 29 Noi 2016, 19:36

cucubau scrie:
tinumaftei scrie:Decât să infofolim stupii si sa ii găsim uzi în interior la primul control, mai bine fără nici o împachetare

Nu exista stup prea infofolit ci numai urdinis prea mic sau altfel spus ventilatie deficitara .
Foarte rar am vazut stupi fara bureti sau fel de fel de materiale introduse la urdinisuri.
Au aparut din pacate asa zisele reductoare de urdinis metalice care in loc sa ajute mai mult complica situatia .

Stupul nu trebuie să ventileze, a venit iarna! Pe urdinis nu se face decât un schimb de gaze. Sunt zile în care umiditatea atmosferică este de peste 90%, atunci ce facem închidem urdinisul?
Cred că secretul este punctul de rouă, adică trebuie excluse din stup materialele care au căldură specifică mică și pe care, în contact cu vaporii de apă, se formează condens. Apoi condensul se impregnează în saltelute, samd si la primul control e o piscina in stup. Același fenomen se întâmplă și la stupii impregnatii în ulei/parafina. Am avut si eu! Toată iarna picura pe urdinis. Era un turture la fiecare. Care nu avea turture știai că a murit.
tinumaftei

Mesajde vulpea » 30 Noi 2016, 00:12

tm.,dece nu vorbesti 'mai citet' :folia nu are cumva caldura specifica mica ? cucubau,ai auzit cumva pe gica.mosu ? pai 'adineaori' a scris de 2/3/4/... in 1. roiutii (familiile 'lesinate') ce va impiedica sa-i adapostiti intr-un stup ? tm.revin:cata miere poate sa aiba 3R cu o 'groaza' de albina ca sa treaca iarna,sau macar pe 'acolea' ? intrebari,intrebari ,intrebari...
vulpea

Mesajde vulpea » 30 Noi 2016, 00:21

PS.cred ca m-ati 'blestemat' pe subiect:cat m-am chinuit sa tastez (2 min ?) ca sa nu-mi fie frig in pijama( cu 'FAV' ) la ora asta la calculator,am luat pe mine o camase de silon basca electrostatica peste pijama => am 'capatat' un condens de toata frumusetea !
vulpea

Mesajde tinumaftei » 30 Noi 2016, 00:27

vulpea scrie:tm.,dece nu vorbesti 'mai citet' :folia nu are cumva caldura specifica mica ? cucubau,ai auzit cumva pe gica.mosu ? pai 'adineaori' a scris de 2/3/4/... in 1. roiutii (familiile 'lesinate') ce va impiedica sa-i adapostiti intr-un stup ? tm.revin:cata miere poate sa aiba 3R cu o 'groaza' de albina ca sa treaca iarna,sau macar pe 'acolea' ? intrebari,intrebari ,intrebari...

Da, folia are căldură specifică mică, însă contează și temperatura din spatele ei. Dacă acolo este o buna izolație este ok! Atunci care mai est rostul foliei? Eu iarna o scot si o pun doar după primul control de fond de primăvară.
Eu iernez roi pe 3 rame, cu mătci de testare, fără împachetare în fiecare iarnă. Albina pe 4 intervale, inclusiv la diafragmă, ramele cu 35-40% miere. Fara probleme!! Sa nu aibă nici o picătură de apă în interior.
Stupii de producție ii împachetez, fiindcă vreau sa aibă un randament mai bun. Dar decât o împachetare proastă, mai bine fără!
tinumaftei

Mesajde vulpea » 30 Noi 2016, 03:58

M-AI LUMINAT,si zici ca scoti folia iarna ? pai dece nu spui asa ??
vulpea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR