Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde gica.mosu » 22 Dec 2016, 20:48

marius72 scrie:
vulpea scrie:cand camera incepe sa se raceasca,fi sigur ca intra la caldurica la ele .

Le chemi.pui.pui.hai la cotet!

...Marius 72,In primul rand,bun venit printre noi=in "gasca" si multa sanatateee :!: 2- scrie te rog mult ,un MS asa la obiect(fara STOU)-ce crezi d-ta ca are stupul lui Arhivistul ,poate mai aflam si noi cate ceva...din experienta l'u mataliii :o ...Felul in care stim uramarii in stupina activitate la urdinis vara-iarna(+ce gasim pe fundul stupului) si "analiza- procesa " datele= ce observam,putem sa luam o hotarare benefica pt o fam de albine in raport cu starea vremii si caietul de stupina....p.s-1-CAND PREZENTATI O SITUATIE ANORMALA DIN STUPINA,scrieti mai multe date despre...pt a primii o informatie cat mai corecta si la obiect...P.S-2-merita recitit MS lui Fl Plopsoru si kovacslg....si da, un asemenea caz se rez in 2-5 min cand temp=7-10* :shock: ...Pt Arhivistul...cand ai un abces la un dinte-masea ,mergi la stomatolog dupaaa n zile s-au rez tb urgent...ac treaba si pt stupul lu' matale :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Shrek » 22 Dec 2016, 22:35

vulpea scrie:Arhi.,zic ca si iarna se poate umbla la stup(in caz extrem)...................
........dupa care scoti stupul si-l duci de unde l-ai lua.curaj,altfel - la plezneala - nu merge ca nu se stie daca-l mai ai mai tarziu si e pacat.

Eu as aduga: apoil il iei in brate si il duci intr-un.....loc cu verdeață unde nu este întristare.....Aprinzi o lumânare, spui o rugacine, faci un parastas si astepti primavara! Sa vezi daca s-a înfăptuit minunea! Adică sa vezi daca a supraviețuit!
Shrek

Mesajde teinegru64 » 22 Dec 2016, 23:00

Shrek scrie:
vulpea scrie:Arhi.,zic ca si iarna se poate umbla la stup(in caz extrem)...................
........dupa care scoti stupul si-l duci de unde l-ai lua.curaj,altfel - la plezneala - nu merge ca nu se stie daca-l mai ai mai tarziu si e pacat.

Eu as aduga: apoil il iei in brate si il duci intr-un.....loc cu verdeață unde nu este întristare.....Aprinzi o lumânare, spui o rugacine, faci un parastas si astepti primavara! Sa vezi daca s-a înfăptuit minunea! Adică sa vezi daca a supraviețuit!

Treaba cu lumanarea e valabila....doar daca nu ai avut inspiratia sa iti trimiti soatza in vizita la soacra vreo trei zile.Timp necesar pentru a spala perdelele si ce mai ai prin camera.In acest caz ar fi bine sa iti aprinzi singur lumanarea. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Mircea_63 » 23 Dec 2016, 00:53

teinegru64 scrie:Treaba cu lumanarea e valabila....doar daca nu ai avut inspiratia sa iti trimiti soatza in vizita la soacra vreo trei zile.Timp necesar pentru a spala perdelele si ce mai ai prin camera.In acest caz ar fi bine sa iti aprinzi singur lumanarea. :lol:

Teiule, stiam ca ai o vasta experienta, dar la asta nu ma asteptam. Tot patitu-i priceput. :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde FlorinPlopsoru » 23 Dec 2016, 12:06

De cate zile discutam subiectul stupului agitat ....se putea pune o foaie de control pe fundul stupului,vedeam cati dușmani mor natural intr o zi,doua ,trei si excludeam sau confirmam un diagnostic. Era o solutie neinvaziva pe care o făceai si la minus Nsprezece grade. Insist pe treaba asta pt ca am vazut acum câțiva ani ,stupina infestata masiv cu varroa ,datorită tratamentului neefectuat corect, cum zburau la temperaturi negative si erau f agitate. Faptul ca a vazut albine la urdinis,pe vreme nefavorabila ,ma face sa înclin spre asta. Am pierdut si eu matci la iernare ,dar nu ieșeau la urdinis,doar plângeau...poate nu am vazut eu. Situația s a remediat cu benzi de mavrirol,dar un procent mare din familii au pierit. Cred ca inca nu dam suficientă atenție acestui acarian, si nu conștientizam cate boli poate transmite.
Sa mi fie cu iertare....
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde filip » 23 Dec 2016, 12:11

Eu nu exclud varianta sa fie un sorecel in stup.
filip

Mesajde filip » 23 Dec 2016, 17:24

http://www.youtube.com/watch?v=Du8daRDpXXI
Iata concluziile despre care am scris.Albina ce nu percepe iarna.......
filip

Mesajde Arhivistu » 23 Dec 2016, 19:24

FlorinPlopsoru scrie:De cate zile discutam subiectul stupului agitat ....se putea pune o foaie de control pe fundul stupului,vedeam cati dușmani mor natural intr o zi,doua ,trei si excludeam sau confirmam un diagnostic. Era o solutie neinvaziva pe care o făceai si la minus Nsprezece grade. Insist pe treaba asta pt ca am vazut acum câțiva ani ,stupina infestata masiv cu varroa ,datorită tratamentului neefectuat corect, cum zburau la temperaturi negative si erau f agitate. Faptul ca a vazut albine la urdinis,pe vreme nefavorabila ,ma face sa înclin spre asta. Am pierdut si eu matci la iernare ,dar nu ieșeau la urdinis,doar plângeau...poate nu am vazut eu. Situația s a remediat cu benzi de mavrirol,dar un procent mare din familii au pierit. Cred ca inca nu dam suficientă atenție acestui acarian, si nu conștientizam cate boli poate transmite.
Sa mi fie cu iertare....

Maine mai vad care e treaba ca ajung la stupi
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Arhivistu » 23 Dec 2016, 19:27

Shrek scrie:

Multam fain de sfat,noroc ca mi-ai spus tu ce sa fac ca de nu muream prost! :mrgreen:
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde vulpea » 23 Dec 2016, 23:30

daca stai la casa,ia stupul cu tine.poti sa-l iei cu tine si daca stai la bloc( si pe balcon se poate !).
vulpea

Mesajde gica.mosu » 24 Dec 2016, 08:37

...Bambuchea scrie:presimt ca se va scrie mult pe acest topic....A-ti avut dreptate ,pt ca multi nu citesc unde tb si tot topicul=se repeta ff multe inclusiv aceleasi intrebari :shock: Joi,am fost la stupina,4-5* afara si...liniste! ieri la 7-8* merg sa dau mancare la "baieti" paznici mei,si hop la poarta...vecina cu galeata de APA'nmana,creste 2 nepoti FARA MAMA(plecata afara) sa-i dau apa din fantana(ii ingetase robinetul) si in mana avea o sacosa cu o punga de miez de nuca roasa pb de scavai SOARECI la un colt+20 de oua,partial cati DOUA GALBANUSURI(pe bune fara stou am spart cateva pt salata de b...f) in"CELULE" mai rar iarna :shock: ....astea toate,zice ia , de la mos craciun :P pt ca am fost un vecin di treaba," cuminte si ascultator"....Pt Arhivistul si nu numai aveti(cu litere mari)posibile cauze la stupul cu pricina scis metaforic... gen pate arghealul facut cu fainosag :idea: ...dupa intrebare si raspuns ;) ...Sarbatori fericite tuuuturor-G.M!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde florinapi » 24 Dec 2016, 09:28

Daca as avea suspiciunea ca ar fi probleme la un stup,as desface pe loc,chiar daca este minus afara.Nu este mare problema pt. o familie daca-i ridicam podisorul,chiar si la minus,dar lasata pana la primavara s-ar putea sa fie o problema .
Problemele aparute trebuie rezolvate pragmatic.Chiar daca se desprind cateva albine din ghem si mor,nu are mare inportanta,daca putem salva familia.
Am vazut stupi rasturnati in zapada si care au ajuns cu bine in primavara.

Varianta cu desfacutul in casa nu as recomandao la nimeni.Daca se inprastie albina in casa nu o mai bagati inapoi,numai cu ....aspiratorul.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde andrei_calinescu » 24 Dec 2016, 15:44

florinapi scrie:Daca as avea suspiciunea ca ar fi probleme la un stup,as desface pe loc,chiar daca este minus afara.Nu este mare problema pt. o familie daca-i ridicam podisorul,chiar si la minus,dar lasata pana la primavara s-ar putea sa fie o problema .
Problemele aparute trebuie rezolvate pragmatic.Chiar daca se desprind cateva albine din ghem si mor,nu are mare inportanta,daca putem salva familia.

Varianta cu desfacutul in casa nu as recomandao la nimeni.Daca se inprastie albina in casa nu o mai bagati inapoi,numai cu ....aspiratorul.

Sunt de acord cu tine, albina care se agita pana in primavara, orfana fiind, nebezmeticita fiind, nu mai are nici o valoare caci se uzeaza extrem de tare si piere inainte de schimbul dde generatii.
La prima fereastra de ceva grade +, trebuie rezolvata problema.
andrei_calinescu

Mesajde FlorinPlopsoru » 24 Dec 2016, 16:17

Statistic vorbind,un procent mic de stupi(cei cu probleme) ocupa un procent mare din timpul de lucru in stupina.am observat in procedee de lucru in străinătate ,ca acești stupi problematici ,sunt unificati sau desființați fără nici o rezerva. Ca oamenii au alte treburi de făcut .... și astfel se face și o selecție pe performanța. Dar asta la cei. U ffff.multe familii. Eu unul care am câteva ,lupt pt fiecare pumn de albine,pt fiecare matca și familie indiferent cât de performante sunt. Fac selecție,dar mai lenta,nu așa drastic. Acum ,depinde fiecare in ce tabăra se afla. In cea cu câteva zeci sau in cea cu câteva mii.in orice caz,atunci cand pierzi o familie,e bine măcar sa știi motivul pt a evita in viitor....cel puțin nu ai pierdut o degeaba ci in scop didactic.
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde cucubau » 24 Dec 2016, 16:54

FlorinPlopsoru scrie:Statistic vorbind,un procent mic de stupi(cei cu probleme) ocupa un procent mare din timpul de lucru in stupina

Stupii cu probleme nu prea au ce cauta in pastoral.
In cazul stupinelor stationare este altceva .
........
cucubau

Mesajde Arhivistu » 24 Dec 2016, 21:22

andrei_calinescu scrie:
florinapi scrie:Daca as avea suspiciunea ca ar fi probleme la un stup,as desface pe loc,chiar daca este minus afara.Nu este mare problema pt. o familie daca-i ridicam podisorul,chiar si la minus,dar lasata pana la primavara s-ar putea sa fie o problema .

Sunt de acord cu tine, albina care se agita pana in primavara, orfana fiind, nebezmeticita fiind, nu mai are nici o valoare caci se uzeaza extrem de tare si piere inainte de schimbul dde generatii.
La prima fereastra de ceva grade +, trebuie rezolvata problema.

Astept fereastra aia mai calda,azi a urcat termometrul pana la minus 5 grade...
Arhivistu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR