Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde proapis13 » 05 Apr 2016, 19:30

irina scrie:
proapis13 scrie: la asta am intors gratia invers si l-am condamnat la moarte...

Gratia a fost intoarsa invers .....cu buna stiinta? :idea:

DA...nu am vrut ca parazitul sa fie imprastiat prin fecale in stupina... :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde balanciprian » 02 Ian 2017, 09:54

In sat la un coleg de breasla au pierit in jur de 60 de fam din aprox 70. Nu am vb cu el dar stie toata lumea prin sat. La mine pana acum 2, unul de foame si altul nu stiu, probabil varoa.
balanciprian

Mesajde sammy » 02 Ian 2017, 10:00

Salutare si la multi ani tuturor ! PIerderi cat mai putine, chiar deloc si butoaie pline! Proapis, care sa fie cauza pentru cel la care ai gasit albina putina? Si eu am patit astfel cu un stup.
sammy

Mesajde gica.mosu » 02 Ian 2017, 10:20

.....Ma suna Narcis ieri....Mosule,la un amic din68 a mai ramas cu"gaura de la covrig".....=zero-NICA :mrgreen: ...Si iarna -temp cu mult sub minus abia peste cateva zili incepe si v-a tine cel putin 10 zili :shock: Pt Ciprian...punga'n cap cu miere sau ce aveti caaaaa.....Dar raman cutiile si :|
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Hunbee » 02 Ian 2017, 10:25

Ca sa nu fie doar o enumerare de pierderi, ar fi foarte util sa se stie, pe cat posibil, cauzele pierderilor.
Eventual ce sa facut cu stupii morti, ce au cules, ce au primit toamna, ce tratamente, etc.
Asta ca sa nu fie doar zvonistica si presupuneri.
A, si poate si asociatiile astea multe si aca, ar trebui si ele sa contabilizeze pierderile si cauzele lor.
Hunbee

Mesajde vulpea » 02 Ian 2017, 13:55

hun., inca nu intelegi ca 'aca' a devenit un SRL pentru cativa smecheri ?
vulpea

Mesajde filip » 02 Ian 2017, 14:06

Prin 2010 am avut mortalitati intr-o stupina,am facut apel la Asociatie sa cumpar regine cu banul jos.Nu s-a putut,nici lamarii crescatori de matci nu am reusit......de atunci sunt pe cont propriu.
Sunt doar interese de grupuri unde doar unii beneficiaza iar altii sunt doar buni la numar.
filip

Mesajde Hunbee » 02 Ian 2017, 15:35

Da vulpe, ai dreptate. Tot uit. Bat-o vina.
De ce ar contabiliza asociatia pierderile? Ca doar asta inseamna cotizatii si pna uri mai putine.
Trebuie sa fi nebun sa-ti reduci din venituri doar ca sa aflii nr real de stupi si eventual cauzele mortalitatilor, ca sa poti gasi solutii pe termen lung.
Filip. Acum nici nu putem pretinde de la asociatie sa faca rost de matci in sezon cand e cererea mare. Cautam noi in stanga dreapta. Cu matcile nu e simplu, ca si cu echipamentul apicol sau medicamente/suplimentele.
Hunbee

Mesajde filip » 02 Ian 2017, 15:48

Hunbee scrie:Da vulpe, ai dreptate. Tot uit. Bat-o vina.
De ce ar contabiliza asociatia pierderile? Ca doar asta inseamna cotizatii si pna uri mai putine.
Trebuie sa fi nebun sa-ti reduci din venituri doar ca sa aflii nr real de stupi si eventual cauzele mortalitatilor, ca sa poti gasi solutii pe termen lung.
Filip. Acum nici nu putem pretinde de la asociatie sa faca rost de matci in sezon cand e cererea mare. Cautam noi in stanga dreapta. Cu matcile nu e simplu, ca si cu echipamentul apicol sau medicamente/suplimentele.

Omul daca nu il ajuti atunci cand e la greu .......cand nu are nevoie degeaba insisti.Nu mi-a fost usor sa-mi revin,dar asta m-a motivat si m-a facut sa revin cu picioarele pe pamant si sa nu mai depind de nimeni.Am facut selectie din cei ramasi si momentan e totul OK.
filip

Mesajde kiloz » 02 Ian 2017, 16:56

Daca proprietarul nu declara nici ca existente, nici ca pierdere cine si de unde ar .trebui sa stie ce se contabilizeze.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde kovacslg » 02 Ian 2017, 18:52

Astazi la ora 12 erau -8 grade, ceata.
Ieri la aceeasi ora -8.5 tot cu ceata.
Noptile cu -12.
Ultimul zbor in 25 nov + ceva miere de mana, temperaturi mici + umiditate / ceata, conditii perfecte...
Inca nu sunt probleme, dar daca nu vor fi zile de zbor in 2-3 sapt...., famillile mici vor suferii.
kovacslg

Mesajde vulpea » 02 Ian 2017, 20:25

am fost la "tamaia" aia de Siceanu dela ICDA ca sa cumpar UN ROI in toamna lui 2015 si mi-a spus ca nu acum ca nu renteaza sa se vanda toamna(pentru ei bineinteles),ci in primavara ! ok,am revenit in primavara 2016 si mi-a spus (in plin sezon de roiri) ca NU AVEM DISPONIBIL.i-am explicat ca un roi numai de 2 RAME!!!(roisor!!!)si mi-a spus ca dau roiuri numai in configuratia STAS (?!).deci,nu s-a putut nici asa nici asa.si sa nu-i scuipi in gura(eu obisnuiesc altfel in gura !)?.
vulpea

Mesajde filip » 02 Ian 2017, 20:29

vulpea scrie:am fost la "tamaia" aia de Siceanu dela ICDA ca sa cumpar UN ROI in toamna lui 2015 si mi-a spus ca nu acum ca nu renteaza sa se vanda toamna(pentru ei bineinteles),ci in primavara ! ok,am revenit in primavara 2016 si mi-a spus (in plin sezon de roiri) ca NU AVEM DISPONIBIL.i-am explicat ca un roi numai de 2 RAME!!!(roisor!!!)si mi-a spus ca dau roiuri numai in configuratia STAS (?!).deci,nu s-a putut nici asa nici asa.si sa nu-i scuipi in gura(eu obisnuiesc altfel in gura !)?.

Asta cu PNA-ul e mai mult cu plimbatul hartiilor decat cumpararea de material biologic.
Si nu doar cei din ICDA..............nu au disponibil regine,roi,fam albine.
filip

Mesajde gica.mosu » 02 Ian 2017, 21:58

gica.mosu scrie:.....Ma suna Narcis ieri....Mosule,la un amic din68 a mai ramas cu"gaura de la covrig".....=zero-NICA :mrgreen: ...Si iarna -temp cu mult sub minus abia peste cateva zili incepe si v-a tine cel putin 10 zili :shock: Pt Ciprian...punga'n cap cu miere sau ce aveti caaaaa.....Dar raman cutiile siii....|

...Cauze,majoritatea stupilor fara albine...+o parte din ei cate o mana de albina moarte pe fundul stupului cu tot cu matca...Au ramas r pline cu miere la tooooti=exclus furtisag...Cand ziceam=scrieam ca am dat 10 trat ...unii radeati de mini(cine rade la urma.. :P ..)...La mini toti sunt OK :!: P.S-iarna continua sa-si arate "coltiiiii" de acum incoloooo,si SITA CERNEEEEEE printre"apicultori" :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde mircea_tm » 02 Ian 2017, 22:55

cand curge miere nu avem stupii pregatiti , cand avem stupii pregatiti nu curge miere! scapa cine poate :D
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde Hunbee » 03 Ian 2017, 01:20

Nea gica.
Acum e clar ca noi astia de aici de pe forumul asta suntem miezul, si stupii nostrii " e cei mai tari", si noi suntem destepti si altii nu, si sita cerne, dar nu pe noi, etc. Asta sper ca stie toata lumea.
Dar totusi...
100% din 70 de stupi, crapati in decembrie deja? Nici sa nu le faca tratament deloc si tot scapau cativa pana in februarie.
Ideea e ca daca mori 70 d stupi poate e ceva, sau mai multi ceva, care poate nu mai tine numai de stupar.
Poate tine de conditii climatice noi, de substante care pana acum nu se acumulU in stup, poate de aparitia rezistentei la tratament, etc.
Ca vin vremuri cand o sa ne chinuim sa bagam stupi buni in iarana este clar.
Poti sa fi stuparu stuparilor daca esti stropit de vreo 2 ori pe an cu insecticid, ai acumulare de otravuri in faguri, suprapopulRe pe vatra si lipsa cronica de cules. Tot mate o sa bagi in iarna. A ca unifici, hranesti, restrangi, tratezi de le iasa pe nas, etc si mai idrepti situatia te cred.
Cand in toamna nu poti cumpara varachet ca idiotii care te reprezinta asa te ajuta, si esti obligat sa cumperi facaturi aduse de pe cine stie unde, rezultatul poate fi exact ca la vecinu amintit de tine.
Ideea e ca uneori probleme sistemice, induse de degringolada din sector pot sa fie cauza problemei.
Nu zic ca asa e dar... E posibil.
Hunbee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR