Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde balasbebe » 26 Apr 2017, 06:43

Sanse de roit sunt pana in 15 iulie.
balasbebe

Mesajde cucubau » 26 Apr 2017, 07:53

marius_sl scrie:Astazi am gasit intr-un stup multe botci, inca neouate, iar sub urdinis o barba cat un pumn. I-am pus un etaj 1/2 cu rame cladite intercalate cu foite. Mai sunt sanse sa nu roiasca?

Tinta finala a tuturor familiilor de albine in aceasta perioada este cea mai apropiata creanga.Nivelul minim de dezvoltare de la care creanga este urmatoarea mutare difera putin incepand din aceasta perioada si este in cresterte continua pana spre sfarsirtul lunii iunie. Alfel spus daca in urmatoarele zile nivelul de dezvoltare de la care o familie poate sa roiasca este de 10 -12 rame spre sfarsitul lunii iunie ajunge in jurul cifrei de 20.
Pentru a preintampina roirea trebuie sa dai de lucru la albina doica sau sa o imputinezi.
........
cucubau

Mesajde cristianbet » 30 Apr 2017, 07:34

Buna dimineata,
Care ar fi motivul pt care albinutele ventileaza la greu?
Atat seara cat si dimineata la 7 pe racoare le-am gasit tot ventiland...
Stupul este orizontal cu fund plin, al doilea urdinis inchis dar are capac cu aerisiri
cristianbet

Mesajde marius_sl » 30 Apr 2017, 09:05

Probabil au bagat nectar si trebuie sa scazuta umiditatea pana ajunge bun de capacit
marius_sl

Mesajde lucky5strike » 30 Apr 2017, 22:53

balasbebe scrie:Sanse de roit sunt pana in 15 iulie.

La nea Bebe are loc solstitiul de vara asa de tarliu? :)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde tricky_radu » 11 Mai 2017, 08:24

Buna ziua, am si eu nevoie de un ajutor.
Am cumparat in primavara o familie de albine. In martie.
Dupa cateva zile (dupa 16 zile de cand am cumparat familia)s-a auzit un zgomot (si dupa doua zile alte zgomote diferite) si cautand pe net dupa intrebari am ajuns la Queen piping, quacking, and tooting (ma scuzati dar nu stiu cum sa traduc) http://honeybee.drawwing.org/book/queen-piping.
Deci am tras concluzia ca am ramas fara matca initiala si albinele si-au facut botci din care a iesit o regina care le cauta pe celelalte.
Vreme urata cu ploaie si vant.
Intr-un final roieste intr-un pom; prind roiul si-l pun in alte cutii, doar cu leatz cu starter neavand fagure cladit.
La 1 mai observ la familia de baza ca se intoarce matca cu fundul alb, a nimerit mai greu urdinisul dar a reusit.
Ieri, dupa 10 zile de cand am vazut matca, am scos ramele sa vad daca este puiet, nimic. Pe marginea de sus sunt cateva randuri de miere capacita.
La fel si la roi. Au construit faguri, au depus ceva miere si polen dar nu au deloc puiet.
Saptamana trecuta le-am dat cate un sfert de turta de mancare si ieri le-am pus sirop 1/1.
Ce se intampla cu matcile? Albinele se imputineaza nemaifiind puiet care sa eclozeze. Ar trebui sa cumpar alte matci?
Multumesc pentru orice sfat imi dati.
tricky_radu

Mesajde tricky_radu » 11 Mai 2017, 09:29

Am gresit data si nu am mai apucat sa modific. Au fost cumparate in 1 aprilie.
tricky_radu

Mesajde mellis » 11 Mai 2017, 10:52

Cine te-a pacalit de 1 aprilie sa cumperi albine ;)?

Ieri, dupa 10 zile de cand am vazut matca, am scos ramele sa vad daca este puiet, nimic. Pe marginea de sus sunt cateva randuri de miere capacita.
La fel si la roi. Au construit faguri, au depus ceva miere si polen dar nu au deloc puiet.

Dupa imperechere matca are nevoie de LINISTE.
Ar fi bine sa nu deranjezi - mai ales daca ai vazut ca matca s-a imperecheat.
Deranjul strica si ai mare sansa sa ramai fara matca - desi este sansa mica - albinele pot sa o inghesuie ca sa o protejeze, si poate stii povestea cu puiul din pumn...puiule!...puiule??

Saptamana trecuta le-am dat cate un sfert de turta de mancare si ieri le-am pus sirop 1/1.
Ce se intampla cu matcile? Albinele se imputineaza nemaifiind puiet care sa eclozeze. Ar trebui sa cumpar alte matci?
Multumesc pentru orice sfat imi dati.

Citeste cat dureaza de cand iese matca din botca pana se imperecheaza si cat dureaza pana depune primul ou...
si lasa-le linistite.

Roil cu matca imperecheata nu are unde sa depuna ca nu i-ai dat rame cladite - depune pe masura ce construiesc albinele - iarasi ar fi bine sa nu le deranjezi prea des - mancare - dar nu exagerata - apa, caldura si liniste.
Bafta!
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde tricky_radu » 11 Mai 2017, 11:33

:)
Pai "dupa pacaleala" la 16 zile (16.04 au inceput sunetele).
In 25.04 au roit.
Vremea a fost rece si vant/frig si nu am observat trantori.
Atunci cand s-a intors matca,01.05, am vazut la urdinis si trantori.
Din ce am citit cam in 2 zile incepe sa depuna.
Acum suntem in 10, deci au trecut 8 zile.
Deci mai sunt sanse sa depuna, sa astept?
Multumesc.
tricky_radu

Mesajde mellis » 11 Mai 2017, 17:21

Radu - tu stii sa vezi daca depune - si unde?
Te ajuta cineva cu sfaturi sau este prima oara cand vezi oua de o zi/doua?
Trebuie sa stii unde sa le cauti si lumina sa le vezi.
Ce scrie in carti nu pusca mereu cu practica - apicultura depinde de multi factori - frig/
mellis

Mesajde jonny_it » 11 Mai 2017, 19:55

cucubau scrie:Tinta finala a tuturor familiilor de albine in aceasta perioada este cea mai apropiata creanga.

Oare la mine de ce nu sunt pe cea mai apropiata creanga, multi au echivalentul a 20 de rame(sunt si mai buni dar si mai slabi de atat)? :lol:
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 11 Mai 2017, 20:21

jonny_it scrie:
cucubau scrie:Tinta finala a tuturor familiilor de albine in aceasta perioada este cea mai apropiata creanga.

Oare la mine de ce nu sunt pe cea mai apropiata creanga, multi au echivalentul a 20 de rame(sunt si mai buni dar si mai slabi de atat)? :lol:

Schimba matcile, ca fac doar albine oarbe...
Cum vrei sa vada creanga...?!? :lol: :lol: :lol:
ignatov andrei

Mesajde jonny_it » 11 Mai 2017, 20:27

ignatov andrei scrie:Schimba matcile, ca fac doar albine oarbe...
Cum vrei sa vada creanga...?!? :lol: :lol: :lol:

Toamna mai umbla pe la struguri, poate au adus must in stup si acum a fermentat. :lol:
Ale mele petrec, nu au timp de roit.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 11 Mai 2017, 20:44

Astea nu vad bine, si nici nu rezista iarna la noi, sau cel putin asa spun unii. :lol: :lol: :lol:

Imagine
jonny_it

Mesajde tricky_radu » 12 Mai 2017, 07:53

mellis scrie:Radu - tu stii sa vezi daca depune - si unde?
Te ajuta cineva cu sfaturi sau este prima oara cand vezi oua de o zi/doua?
Trebuie sa stii unde sa le cauti si lumina sa le vezi.
Ce scrie in carti nu pusca mereu cu practica - apicultura depinde de multi factori - frig/

Ceau, cred ca stiu.
Adica am citit cum si ce pozitie ar trebui sa aiba, pe zile... dar in faguri nu e nimic, sunt curate, sau erau . Miere sau polen era pe cele marginase, si pe cele din mijloc doar pe partea de sus.
Ieri erau foarte active, aduceau polen. Chiar si la fam. de baza, desi acolo sunt putine albine.
Temearea mea era daca o sa mai ponteze matca dupa atatea zile, 10 zile de la imperecheat? :(
tricky_radu

Mesajde mellis » 12 Mai 2017, 10:07

Polenul este semn bun - cred ca a inceput si nu te-ai uitat unde si cum trebuie.
Tin cu matca - mai las-o cateva zile sa se linisteasca - daca tot o alergi pe rame - cand sa mai faca treaba ;)

Sanatace buna
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR