Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde octavianpopescu » 06 Mar 2018, 14:51

Sau si mai eficient dar si mai costisitor:bagat in fiecare stup cate un soarece...doar ca necesita mai multi soricei
Daca eu si cu tine am fi mai buni, am fi cu doi oameni mai buni in lume..
octavianpopescu

Mesajde kiloz » 06 Mar 2018, 16:20

Podisoare. Poza facuta în 2007.
http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/1 ... teva_poze/
407/582px 37.8KB
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde daffid mihailov » 06 Mar 2018, 17:00

Frumoase podisoare :lol: pacat de forumu vechi. Multa informatie buna a ramas acolo. Si lumea dadea tot din casa.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde ignatov andrei » 06 Mar 2018, 17:43

octavianpopescu scrie:Eu ma gandeam la o varianta:o teava de un plastic subtire cu diametru potrivit(asta nu stiu ce inseamna,d-aia intrebam,probabil 2-4 cm)taiata la grosimea fagurelui,infipta in acesta,scos fagurele din interior si lasata acolo...si asa cred ca o sa ramana permanent gaura

Da' ce vrei sa faci, autostrada cu trei benzi...?!? :lol:
6-7mm e suficient!
ignatov andrei

Mesajde octavianpopescu » 06 Mar 2018, 18:52

ignatov andrei scrie:
octavianpopescu scrie:Eu ma gandeam la o varianta:o teava de un plastic subtire cu diametru potrivit(asta nu stiu ce inseamna,d-aia intrebam,probabil 2-4 cm)taiata la grosimea fagurelui,infipta in acesta,scos fagurele din interior si lasata acolo...si asa cred ca o sa ramana permanent gaura

6-7mm e suficient!

Ok,merci
octavianpopescu

Mesajde jonny_it » 06 Mar 2018, 19:10

ignatov andrei scrie:

6-7mm e suficient!

Eu folosesc un burghiu de 10 mm. I-am sudat in capat un cui si i-am pus si un maner.
La nuclee si familiile mai slabe merita efortul sa faci cateva gauri in rame. La familiile puternice fac doar in ramele marginase.
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 06 Mar 2018, 19:36

jonny_it scrie:La nuclee si familiile mai slabe merita efortul sa faci cateva gauri in rame. La familiile puternice fac doar in ramele marginase.

Încă un motiv pt care mă felicit că nu mai am rama de 1/1.
Pe bune, toamna târziu, când eram și începător, mă apuca groaza că am uitat să găuresc ramele din cuib. :lol:
Apoi am rezolvat problema, băgând la iernat doar familii de la 6 intervale în sus.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ignatov andrei » 06 Mar 2018, 20:00

cristi_vidican scrie:Apoi am rezolvat problema, băgând la iernat doar familii de la 6 intervale în sus.

Poti sa pui si pe 16 intervale, pe ramele din margine tot vei avea albina care va muri mai repede daca nu poate face schimb de locuri cu celelalte! :lol:
Din cauza acelor albine, care stau mai mult amortite, nici ghemul nu poate evolua cum trebuie.

MERele, ME, sau orice alt ansamblu de corpuri da posibilitatea schimbului, tocmai datorita spatiului dintre corpuri.
ignatov andrei

Mesajde jonny_it » 06 Mar 2018, 20:38

ignatov andrei scrie:
cristi_vidican scrie:Apoi am rezolvat problema, băgând la iernat doar familii de la 6 intervale în sus.

Poti sa pui si pe 16 intervale, pe ramele din margine tot vei avea albina care va muri mai repede daca nu poate face schimb de locuri cu celelalte! :lol:
Din cauza acelor albine, care stau mai mult amortite, nici ghemul nu poate evolua cum trebuie.

MERele, ME, sau orice alt ansamblu de corpuri da posibilitatea schimbului, tocmai datorita spatiului dintre corpuri.

Daca restrangem bine nu mai sunt necesare gaurile. Totusi la nuclee cu regine de rezerva uneori nu prea ai ce sa restrangi :lol:
jonny_it

Mesajde vulpea » 06 Mar 2018, 21:31

poate mai 'reuseste' cineva sa mai invete cate ceva si dela mmlm/Serbia,privitor la gaurile centrale din rame si rolul lor.si, mai ales,cum le face acesta.
vulpea

Mesajde ignatov andrei » 06 Mar 2018, 21:33

N-am sa inteleg niciodata limbajul STUPARITUL!
Bag familia pe 8 intervale, iar primavara o strang pe 4.
Vine altul si spune ca "trebuie strans pe 7", ca sa scoata mai putine rame primavara.
Vine altul si spune ca "el strange" si nu are probleme.

Ghemul are o forma clara, adica SFERA.
Se lasa rame cat sa se formeze SFERA.
Ce e aia strans...?!?
Turtesc SFERA, alungesc SFERA...?!?

Beneficiile si avantajele iernarii sub forma de sfera sunt colosale, dar ne cam obisnuim sa facem doar ce credem noi ca e avangardist, uitand ca albina vrea alceva.
La fel si cu alte atatea chestii... de nu mai gasim explicatii la belelele ce ne tot pandesc...
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 06 Mar 2018, 21:36

Scuze Cristi!
Numai de MER n-am vorbit pe aici! :oops:
ignatov andrei

Mesajde octavianpopescu » 06 Mar 2018, 22:08

ignatov andrei scrie:Scuze Cristi!
Numai de MER n-am vorbit pe aici! :oops:

De fapt,intr-un fel,promovam MER-u,din toata discutia reiese,asa cum ati spus ca orice sistem format dintr-un asamblu de corpuri este in avantaj...
Ce i-o mai creste inima lu cristi.... :lol:
Legat de asta am iernat prima data un mer anu asta si am ramas surprins sa vad in cate pozitii am surprins ghemu din octombrie pana acum...
Inca o intrebare off-topic:cate gauri pe rame si in ce locuri?!doar una pe jum sau faceti altfel?
octavianpopescu

Mesajde cristi_vidican » 06 Mar 2018, 22:15

octavianpopescu scrie:De fapt,intr-un fel,promovam MER-u,din toata discutia reiese,asa cum ati spus ca orice sistem format dintr-un asamblu de corpuri este in avantaj...
Ce i-o mai creste inima lu cristi.... :lol:

Am făcut tensiune deja :lol:
Lasă că e bine, că mai scoatem în evidență acest sistem.
Dacă mai trăia nea Gică, vă băteam pe toți cu mâna stângă.
Dacă v-ați fi luat de mine, vă dădea el peste degete! :lol:
Mai trag speranțe la nea Andrei.

octavianpopescu scrie:Legat de asta am iernat prima data un mer anu asta si am ramas surprins sa vad in cate pozitii am surprins ghemu din octombrie pana acum...

I-a zi-ne, că suntem tare curioși. Poate mai învăț câte ceve.
octavianpopescu scrie:Inca o intrebare off-topic:cate gauri pe rame si in ce locuri?!doar una pe jum sau faceti altfel?

O să le propun producătorilor de faguri, când fac fagurii pt rama de 1/1, să-i facă direct cu gaură. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde octavianpopescu » 06 Mar 2018, 22:52

cristi_vidican scrie:I-a zi-ne, că suntem tare curioși. Poate mai învăț câte ceve.

L-am iernat pe 7 rame in fiecare corp.in prezent e intins in tot catul de sus.dar a fost si mai strans,si mai jos,si mai in stanga...
octavianpopescu

Mesajde mellis » 07 Mar 2018, 01:32

MER îl se strânge la Nr rame?
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR