florin trintoru scrie:Salut ,de curind am fost in delegație la Birlad,Huși ,Vaslui ,am stat o săptămână am realizat ce fauna este acolo fata de zona mea ,am luat o regina de la Birlad cică bukfast,am sa testez această regina in zona mea ,la anul am promis că voi da și eu la cineva de la Birlad una din zona mea ,mai vreau o regina din zona Arad și una din Constanța si Iași , am vorbit cu cineva de la Birlad și a zis că a luat de la Iași și sunt bune pe zona Birlad,și cred că acopăr toată zona Ro consecințele le voi spune peste citiva ani
Anul trecut erau in Barlad magazine cu profil apicol care vindeau in draci "cica bukfast" cu 50 lei bucata....hibrizi din hibrizi (caci adevaratele matci buckfast acolo in tara lor valoreaza mai mult ca pretul unei familii de albine puternice din Romania)pe care cunostinte de ale mele le monitorizeaza de vreo 2 ani atat in zona Barladului cat si in zona Pascaniului(matci provenite din Tg.Neamt....)Toate s-au remarcat prin blandete,prolificitate foarte mare a matcilor la sfarsit de vara-toamna..august septembrie,octombrie...probleme la iernare in adevarata iarna 2016-2017.si la coada clasamentului in ce priveste productia de miere, daca culesul nu a fost abundent,nevoia de a face complectari de hrana toamna...".clasica albina de carne"
Si tot ptr cultura noastra in general....sa stii ca nu are nici o legatura fauna din zona Barlad,Vaslui,Husi...Gorj...Dolj cu dezvoltarea si productivitatea familiilor de albina!!! FLORA...da!
Ptr dl jonny_it....exista o problema a timpului si a banilor...si o mai mare problema a orgoliilor si a stabilirii adevarului, daca va avea loc acest concurs...De aceia regulile ar trebui sa fie clare de la inceput...ptr a nu da vina pe alte cauze in cazul unui esec major si bine ar fi sa se dispute pe un teren neutru...
PS...nu numai ca nu voi ridica capacul pentru a indeparta folia.stupilor dvs..cand nu santeti la stupi...dar ma si gandesc la un sistem dublu de incuiere a stupilor.(o cheie la mine,una la dvs)...astfel incat interventiile sa fie monitorizate de toti concurentii....Ori va fi ceva clar fara a incerca sa dam vina pe mai stiu eu ce.daca vom pierde..ori nu va fi deloc!(spre exemplu in sinea mea ma rog ca in timpul culesului de floarea soarelui sa fie un an secetos ca anul trecut cand abia am scos 10...15 kg miere de FS + rezerva iernare de la stupii buni,nu ca anul asta cand de la aceiasi stupi am scos de doua ori, cam 30..45 kg miere.+rezerva de iernare...15kg...ma rog sa fie o toamna secetoasa,cu probleme in asigurarea pasturii si a albinelor cu "corp gras "la intrarea in iarna....astfel incat familiile bukfastul sa ajunga in primavara complet epuizate...daca or ajunce ...victoria Carpatinei sa fie totala