daffid mihailov scrie:kovacslg scrie:Insa, cine face selectie si matci, oare nu trebuie sa faca productie de miere pt a putea face insasi selectia?
Idea am inteles, ca cine produce nu are timp pt selectie, insa invers poate nu e valabil. Cel cu selectia si crestere de matci trebuie sa aiba timp pt productie. Nu poti urmari doar cateva familii si sa faci selectie...
In alta ordine de idei, daca crescatorii i si pot face timp, atat pt productia de miere cat si pt selectie si matci si pot fi eficienti, de ce nu poate fi valabil invers...?
Bine punctat. Dar cine face selectie se uita sa fie cat mai multa albina. Poate mai vinde si roi...dar de miere nu are timp ca el face selectie. Si adaug eu, nu are nici destule familii in ograda ca sa acopere nevoia de trantori. Halal selectie ! Tot apicultorul face o selectie mai buna la el in curte. Ca mai face selectie si iarna. Cea mai buna selectie.
La inrebari de genul: cum sunt dezvoltate familiile, cum arata stupina, cata miere au facut la salcam etc. se raspunde ca sunt medii, fiindca cresterea de matci consuma multa albina, sau prioritatea pt mine nu este sa fac miere, eu vand material matci si roi, eventual fac si polen, eu la salcam aduc familiile pentru dezvoltare etc Eu nu spun ca nu exista exceptii, insa astfel de replici se aud f des.
Totodata, cresterea de matci de multe ori se rezuma, de a trage matci din cateva matci (f0) cumparate. Iarasi eu nu spun ca nu exista exceptii, cand crescatorul face selectie etc, idea ar fi ca aceste aspecte sa fie insusite si cunoscute.
Inca un aspect. Oare, pe cont propriu, o stupina care este formata cu 50 de matci cumparate de la un singur crescator si care toate au fost trase de la o singura matca, poate fi viabila? Adica sa avem roi de acolo si stupina sa se dezvolte, sau sa se mentina cu acel material biologic.
Eu cred ca nu. In acest caz cosangvinizarea e garantata, si in acea stupina matcile trebuiesc cumparate permanent.