Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde yuonyuon » 20 Feb 2019, 22:05

kovacslg scrie:Propun sa facem abstractie de acele zile plus minus si sa luam data infloririi 05 mai.

Spuneti ca inainte cu trei saptamani incepeti sa scoateti puiet. Adica 16 aprilie.
Insa la aceasta data aveti toate familiile uniforme, dupa ce ati facut o redistribuire de puiet in 1 aprilie.
In acest caz ce se intampla cu puietul luat din familii?
La care familii ajung?
no problem !!!

sa inteleg ca iesiti cu bombe 100% din iarna si nu aveti unde sa dati puietul?
eu am 20 matci de rezerva in "adapost" , si mereu raman catva stupi de "clasa B" care vor rata culesul si voi da puietul lor .
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 20 Feb 2019, 22:19

yuonyuon scrie:
kovacslg scrie:
yuonyuon scrie:Daca faceam un tabel cu media apiculturi romanesti(realist) atunci era u dezastru ......defapt este reprezentat cum ar trebuii sa fie normal.
la inceputul salcamului stupii sunt p e 20 de rame garantat

imi pare rau ca nu prea am poze cu niste stupi in cules sau extrageri , doar atat:

Normal este cum este in realitate.
Daca povestim cum a fost odata, sau cum ar putea sa fie daca n conditii sunt indeplinite e alta poveste insa nu ne ajuta in rezolvarea problemelor practice.

Respecte

mai nene .... tu ei ca exemplu media apicultorilor din romania ?? sau iei ca exemplu pe cei mai priceputi 5 % care fac productii de 150 % kg ??? asta e realitatea!

Aceste cifre sunt greu de verificat.
O fi 5% apicultori priceputi, ca fac ei 150de kg/ stup, pentru asta ar trebuie sa i intrebam.
Nu stiu daca s a facut o astfel de statistica.

Propun, ca cei care au familiile in ultima saptamana din aprilie pe 16-20 rame dadant MEDIA, si productii de 150 kg/ stup MEDIA, sa confirme aceste cifre.

Pe de alta parte pentru acesti apicultori nu mai trebuie sa explicati ce sa faca la salcam.

Daca demersul Dvs e indreptat catre cei 95 %, ar trebui adaptat la resursele de care acestia dispun.
Populatii, dezvoltare, varf populatie etc

Multi intaresc familiile care merg la salcam, nu le slabesc, multi scot puiet alb si pun puiet capacit inainte de salcam.
Cei care trebuie sa slabeasca familiile sa nu roiasca in APRILIE, pot confirma aceat aspect.
Eu nu aud des astfel de probleme.
Ultima oară modificat de kovacslg pe 20 Feb 2019, 22:22, modificat 1 dată în total.
kovacslg

Mesajde Balian » 20 Feb 2019, 22:20

yuonyuon scrie:.....sa inteleg ca iesiti cu bombe 100% din iarna si nu aveti unde sa dati puietul?
eu am 20 matci de rezerva in "adapost" , si mereu raman catva stupi de "clasa B" care vor rata culesul si voi da puietul lor .

Deci la sfârșitul lui martie propuneți o egalizare între familii, la mijlocul lui aprilie
și la 1 mai luați puiet dezvoltând nuclee în roi sau chiar în ceva pentru producție?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 20 Feb 2019, 22:30

NU as putea sa fiu inpotriva niciodata unui lucru pe care nu il inteleg , deacea nu va condamn. din punctu dumneavoastra aveti perfecta dreptatea.

O fi 5% apicultori priceputi, ca fac ei 150de kg/ stup, pentru asta ar trebuie sa i intrebam.
Cine sa faca statistica ? daca la culesul de tei(tulcea) am avut o saptaman 6 kg la zi si majoritatea apicultorilor (toti) aveau un cat de 1/2 pe stup.. nu este o statistica destul de buna ?

Propun atunci ca cei care au 16-20 de rame, mediu in ultima saptamana, si productii de 150 kg/ stup media, sa confirme acele cifre.
nu isi mai bate nimeni capuu!!

Daca demersul Dvs e indreptat catre cei 95 %, ar trebui adaptat la resursele de care acestia dispun.
nu iti trebuie decat o lada si rame cu albina "maidaneza", are toata lumea asa ceva.

Multi intaresc familiile care merg la salcam, nu le slabesc, multi scot puiet alb si pun puiet capacit inainte de salcam.
Cei care trebuie sa slabeasca familiile sa nu roiasca in APRILIE, pot confirma aceat aspect.
intaresc pentru ca au iesit pe 3 rame ....bingo!!!
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 20 Feb 2019, 22:51

Balian scrie:
yuonyuon scrie:.....sa inteleg ca iesiti cu bombe 100% din iarna si nu aveti unde sa dati puietul?

Deci la sfârșitul lui martie propuneți o egalizare între familii, la mijlocul lui aprilie
și la 1 mai luați puiet dezvoltând nuclee în roi sau chiar în ceva pentru producție?
Anu trecut am procedat astfel....la data de 15 aprilie ....unde nu erau 4rame (table) capacite , i am retrogradat , adica i am facut pentru alte manevre(roi starteri, nucleei) si le dau sa creasca puiet , acesti stupi vor culege la urmatorul cules dupa salcam....cu toate ca la salcam ei ca albine sunt la acelasi putere(nr de albine) acestea ajung sa aiba 12 rame de puiet si cules pauza . dar is buni de facut inmultire

eu am facut salcamul in judetu Bacau , unde de obicei inflorea la 20 dar anu trecut la 10 mai...deci totu se invarte in jurul datei infloriri , care este schimbatoare ....
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 20 Feb 2019, 23:37

yuonyuon scrie:
kovacslg scrie:Propun sa facem abstractie de acele zile plus minus si sa luam data infloririi 05 mai.

Spuneti ca inainte cu trei saptamani incepeti sa scoateti puiet. Adica 16 aprilie.
Insa la aceasta data aveti toate familiile uniforme, dupa ce ati facut o redistribuire de puiet in 1 aprilie.
In acest caz ce se intampla cu puietul luat din familii?
La care familii ajung?
no problem !!!

sa inteleg ca iesiti cu bombe 100% din iarna si nu aveti unde sa dati puietul?

Deci dupa sase pagini ne spuneti ca defapt in 15 Aprilie, mai aveti inca 20 de matci ''in adapost'' (ce o fi), mai slabe la care dati ramele de puiet.
E un aspect elementar.....

In fine, pe langa acestea 20, in data de 15 aprilie mai aveti cativa stupi de clasa ''B' (mai slabi banuiesc, ca de aia e B)', chiar daca ati egalizat deja in 01 Aprilie.
Aflam din ce in ce mai multe...

Defapt ati inceput cu un tabel nerealist, apoi cu un raport de 7/3 f subiectiv si asta, dupa care ati zis ca prin 15 aprilie luati rame cu puiet de la familiile care merg la salcam, citez ''cand si cum''
Ati mai scris ca conteaza mai putin populatia, doar acest raport, mai mult dupa 15 aprilie trebuie pusa frana, ca familiile trebuiesc slabite inainte de salcam sa nu roiasca, si ca, de albina aia multa care vine dupa 15 aprilie nu avem nevoie.

Aici nu ai ce nu intelege, fiindca nu descrieti concret ce faceti, si nici dinamica populatiilor pe care o induceti.

Probabil aveti o tehnica de lucru cu rezultate eu nu contest, dar este relatat cu f multe variabile, si fara a arata relatia cauza / efect la modul concret, al interventiilor facute.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 21 Feb 2019, 00:04

yuonyuon scrie:NU as putea sa fiu inpotriva niciodata unui lucru pe care nu il inteleg , deacea nu va condamn. din punctu dumneavoastra aveti perfecta dreptatea.

Nu e nimic ce sa nu intelegi, insa introduceti elemente noi tot timpul...

Cine sa faca statistica ? daca la culesul de tei(tulcea) am avut o saptaman 6 kg la zi si majoritatea apicultorilor (toti) aveau un cat de 1/2 pe stup.. nu este o statistica destul de buna ?

Propun atunci ca cei care au 16-20 de rame, mediu in ultima saptamana, si productii de 150 kg/ stup media, sa confirme acele cifre.
nu isi mai bate nimeni capuu!!

nu iti trebuie decat o lada si rame cu albina "maidaneza", are toata lumea asa ceva.

intaresc pentru ca au iesit pe 3 rame ....bingo!!!

....... majoritatea apicultorilor erau cu 1 magazie, iar dvs mai singur asa, faceati 6 kg zilnic la tei, e paralel cu ce am relatat mai sus..., dar si cu statistica ca fenomen. Afirmatia Dvs ca numai 5% din apicultori sunt priceputi, si anume cei care fac 150 kg/stup media, e fortata, ca sa ma exprim elegant.

Cifrele enuntate de Dvs de 20 de rame in ultima saptamana din aprilie in MEDIE, si productii MEDII ANUALE de 150 de kg/stup, nu sunt confirmate fiindca nu le confirma nimeni!

Familliile de albine, cum avem 95%, nu trebuiesc slabite in nici un caz, pt a evita roirea in APRILIE, daca matca are 1,2 ani, si are spatiu plus posibilitate de a construi faguri, roitul e fenomen marginal in acea perioada.
Resursele pe care le avem 95% dintre noi nu ofera productii de 150 de kg

Nu cred ca cineva intareste familie pe trei rame pt salcam.
Aceasta apreciere a Dvs da de gandit.
In orice caz Dvs intariti de doua ori familii slabe, odata prin egalizarein 01 Aprilie, si inca odata prin puietul luat in 15 aprilie, concomitent cu slabirea celor care merg la salcam.
Acum fiecare trage concluziile.

Respecte
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 21 Feb 2019, 00:23

Domnu kovacslg aveti stupi ? ce model ? si daca vreti sa ne spuneti ce culesuri faceti si ce posibile productii se fac in zona voastra?

Ce productii medii sunt in zona voastra, de spuneti ca sunt subiectiv?

multumesc.
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 21 Feb 2019, 01:12

Din moment ce nimeni nu a semnalat apartenenta la cei 5 % definiti anterior, as propune sa identificam solutii pentru salcam pentru restul de 95 % dintre noi.

Adica luand in calcul ca iesim din iarna cu 6 rame in medie, si cu un efectiv de roi de 20-30 % din stupina, care au eventual in medie o rama (poate doua) in minus, compensat insa de matca noua.

Asadar la iesire din iarna, avem familii pe 7, 6, si 5 rame, presupunand ca, inca din toamna am estompat extremele.
Accidentele de peste iarna care slabesc unele familii pe 2-3-4 rame se unifica.

1 Le putem egaliza pe 6 rame - mergem cu tot efectivul la salcam, si ulterior la culesurile urmatoare
2 putem intarii familiile de 6 rame pe 7 din familiile pe 5 rame, ele ramanand pe 4 - mergem la salcam cu 66% din familii, si din cele ramase putem face un roi in sezon, sau se pot introduce pe cules mai tarziu
3 putem intarii familiile de 6 si 7 rame pe 8, insa slabind pe cele de 5 la stadiu de roi, sau nuclee
4 putem sa unificam tot ce e pe 2-3-4 adica accidentele si restul sa lasam sa se dezvolte fiecare cum poate.
Daca ele sunt pe 5-6-7 rame iesite din iarna, au posibilitatea sa produca la salcam
Astfel mergem cu tot efectivul la salcam
5 putem selecta familiile cu matci fara potential si sa intarim din ele
6 putem stabili ca obiectiv, ca familiile care merg la salcam sa aiba 10 rame de albina si 8 rame de puiet
7 putem sa ne propunem ca toate familiile cu matci din 2017-2018 sa fie intarite si sa mearga la salcam, restul urmand sa fie folosite pt formare de roi
8.........
9.........

Toate aceste decizii luate in functie de cateva elemente si scopuri urmarite: dezvoltare sau stagnare stupina, culesurile la care avem acces sau maximizarea culesului la salcam, etc
Fiecare varianta are avantaje si dezavantaje.
Conteaza economia in ansamblu al stupinei, adica ce produc cele 50, 100 de familii de albine iernate - miere de un fel, de alta, roi, dezvoltare, faguri reinnoiti etc, cate din acele familii produc si cate stau acasa, si in final cu ce intram inapoi la iernat, ca numarul de familii, ca populatii, stare de sanatate si rezerve
F imp dupa parerea mea sa intram cel putin la fel, calitativ in iarna, ca anul precedent!
kovacslg

Mesajde Closcutz » 21 Feb 2019, 02:02

yuonyuon scrie:Domnu kovacslg aveti stupi ? ce model ? si daca vreti sa ne spuneti ce culesuri faceti si ce posibile productii se fac in zona voastra?

multumesc.

Aceleași întrebări vă adresez eu dvd, deși am observat modelul de stupi, mă interesează câte familii lucrați, cu ce vă deplasați, mai aveți și serviciu sau alta ocupație, lucrați singur, pe ce distante va deplasați?
Closcutz

Mesajde yuonyuon » 21 Feb 2019, 02:55

Closcutz scrie:
yuonyuon scrie:Domnu kovacslg aveti stupi ? ce model ? si daca vreti sa ne spuneti ce culesuri faceti si ce posibile productii se fac in zona voastra?

multumesc.

Aceleași întrebări vă adresez eu dvd, deși am observat modelul de stupi, mă interesează câte familii lucrați, cu ce vă deplasați, mai aveți și serviciu sau alta ocupație, lucrați singur, pe ce distante va deplasați?

-sub 100
-utilitara, remorca , papuc, etc
-da
-da
-200 km maxim 2-3 pastorale
yuonyuon

Mesajde daffid mihailov » 21 Feb 2019, 09:51

Pai intrebati-l pe Bobocea cum face, ca intr-un video a zis ca face cam 90kg pe fam. :) cu ce albine are cred ca nu e prea greu sa il depasim. Haha

Si acum, unifici, intaresti, ataci salcamul, dar familia se dezechilibreaza. In primul rand varoa se inmulteste excesiv si nu in mod natural o data cu ponta reginei.

E greu sa gasesti echilibrul. Si mai conteaza si ce fel de pastoral faci. Daca faci 2 sau 9 mutari. Daca mergi sau nu la rapita. Nu e chiar asa simplu.

Se lucreaza mai usor cu ei egalizati, dar nu mi se pare o idee buna. Iar daca faci selectie nici atat.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde cucubau » 21 Feb 2019, 11:09

Oare care să fi fost prima descoperire : focul, sau apa caldă?
........
cucubau

Mesajde tiih » 21 Feb 2019, 11:33

Fireste ca omenirea a descoperit mai intai apa calda......din izvoarele termale :lol:
tiih

Mesajde tiih » 21 Feb 2019, 12:18

A fost in spirit de gluma...Nu trebuie sa uitam citatul dlui Ady...alt stupar...".albine,albine,albine o masca si o dalta....."
Eu nu intaresc niciodata familiile de putere medie in detrimentul celor puternice...din conta...cand faceam pastoral ,stupii puternici erau intariti cu albina culegatoare provenita de la stupii de putere medie...
Numai asa reusim ca intr-un an calamitat din cauza vremii, sa strangem 10..15 kg miere in cele 4...5 zile favorabile partial zborului, asa cum a fost in anul 2017 in mare parte din Moldova,spre exemplu....

PS.Despre riscul roirii la sfarsitul culesului de salcam,nu are rost sa amintim,atat timp cat mierea de salcam e singura miere care are pret la momentul actual...
Aia este o alta "mancare de peste"!
tiih

Mesajde kovacslg » 21 Feb 2019, 12:26

Legat de Dl Bobocea...
Merge cu Dusterul in vizita la un coleg apicultor, care ii explica ce util e ca albina sa ierneze in spatiul protejat.
Ii arata si constructia modesta dar f utila, in care sunt albinele iarna, puse una peste alta, in randuri.

Si ce gandira si ce nu in Duster pe drumul catre casa....
Dar dupa o vreme apare un filmulet unde f bucuros prezinta hala lui, mai mare, mai inalta, unde intra direct cu camionul. :)
kovacslg

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR