Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde peterneamt » 03 Mar 2019, 20:23

În funncție de zonă și de temperaturi :
De obicei până la 1 Aprilie numărul albinelor din stup nu depășește pe cel al albinelor băgate la iernat , deci nu e nevoie de o lărgire a cuibului la familiile de albine strânse !
Dar anul ăsta, datorită temperaturilor ridicate, atât dezvoltarea familiilor de albine cât și starea de vegetație sunt avansate și pe data de 15 martie s-ar putea să trebuiască să mărim cuiburile cu câte o ramă pe săptămână ....eu, la cei 10 roi că restul stupilor mei sunt iernați pe 20 de rame ! ;)
peterneamt

Mesajde kovacslg » 03 Mar 2019, 20:32

peterneamt scrie:Dragă Paul întrebările erau retorice și nu adresate cuiva anume ! Dacă camera e mică și stăm prea înghesuiți producem căldură multă ( dacă mai luăm și-o țuică de prunăăă și-o facem la gheară păi.... deschidem toate ferestrele = dacă stupul e deranjat și albinele se agită....) , dar și consumăm mai repede oxigenul ( un stup pe timpul verii consumă oxigen cât 10 oameni,.... iarna în funcție de numărul albinelor și activitatea lor...... ) și dacă oxigenul scade prea mult trebuie să aerisim și astfel pierdem căldura ( albinele trebuie să ventileze și astfel ghemul se răsfiră începe consumul de miere și implicit ponta mătcilor ...) . Dacă le dai și turte și miere la pungă în cap ....(ai trecut la creșterea legumelor de la câmp la seră și calitate .....a albinelor.... canci....) ai puiet căcălău, dar și o uzură foarte mare a albinei ce trebuia să treacă iarna ( pentru că albina trebuie să crească forțat temperatura.... indiferent de temperaturile de afară să consume multă miere și-n cuibul strâns e puțină, deci, trebuie hrăniri...... ; să consume din propriul vitelogenin și astfel să scadă durata vieții .......și albinele care se nasc ( eclozează, ecluzionează ) nu acoperă numărul celor care se uzează și mor prematur.....
DAR :

O strângere a cuibului primăvara (15 februarie -1 aprilie ) însoțită de hrăniri consistente și susținute poate suplinii ce nu ai făcut în toamnă ...
DAR :
( dacă apicultorii ar da turtele ce le pun iarna în stupi , în luna August ar avea mai mult de câștigat....) .
DAR :
Dacă trăiești doar de pe urma apiculturii ( nu ai alte surse de venit ) nu e indicată o strângere a cuibului exagerată și nici creșterea de puiet în gerul bobotezei că nu ai bani să le dai..... cât pot ele să consume, și nu mai poți fi rentabil ( te dă nevasta afară din casă ca pe trântore )...... !

:D

Consider ca nici in zona mea, in ianuarie, si pana in 15-25 februarie nu trebuie sa activam factorii favorizanti ai cresterii puietului.
Adica cuib strans la maxim, impachetaj ermetic si cu polistirene, administrare de turte, deranj.
Cred insa ca, la momentul optim toti factorii pot fi activati.
Adica, la final de febr, inceput de martie strangem familia la nr de rame BINE ocupate, impachetare mai atenta (condensul nu mai e un factor restrictiv), stimulare proteica cu turte, si o rama cu miere dupa diafragma.
Aceste lucrari trebuie facute chiar daca albinele au fost intretinute corect in anul precedent.
Chiar daca au fost stranse bine, o rama luat afara din cuib nu poate avea decat efecte benefice in perioada de primavara, cand raportul intre albina si puiet e critica.

Respecte
kovacslg

Mesajde peterneamt » 03 Mar 2019, 20:41

Toate operațiile de stimulare pălesc în fața culesului din natură ! Dacă albina aduce polen din natură, orice turtă oricât de scumpă ar fi e .....cheltuială ! La fel și stimularea afară ( la troc ) e mult mai bună, față de stimularea în stup,....asta dacă condițiile climaterice sunt prielnice și vatra stupinei e bine aleasă !

Condensul excesiv poate altera hrana din rame și....mucegaiuri (ciuperci). Cînd avem un stup cu mult condens și aerul din stup e viciat , deci , mărim aerisirea ( fie lărgim urdinișul , fie mai tragem de șubărul de pe fund , fie la podișor..., în funcție de modul de iernare ...)
peterneamt

Mesajde kovacslg » 03 Mar 2019, 21:06

Asa este.
Insa oportunitatile de cules depind de doi factori.
Flora disponibila, si suprapunerea conditiilor meteo bune de zbor cu prima.
Adica degeaba am alunul deschis daca in acele zile ploua. Sau salcia capreasca deschisa daca e frig.
Noi cu aportul de proteine putem doar sa estompam variatiile f mari de intrari de polen primavara de la o perioada la alta. Eficienta lor e extrem de redusa fata de polenul cules din natura, insa in anumite conditii greu de prefigurat pot face diferente semnificative.

Am vorbit azi cu un prieten care a lasat 15 familii cu puteri diferite fara turta proteica, restul familiilor primind cate una acum 12 zile.
Azi, s a uitat la cate 8 din fiecare categorie si spune ca diferenta se vede, cele cu turta au puiet larvar si de o zi mai mult.
In zona lui in stupi nu a intrat polen din natura deloc pana azi.

Eu am avut polen doar pe vatra cu roii, cred ca miercuri , de la alun aflat la 150 metri distanta.
Pe alta vatra unde alunul e in padure cu expozitie nirdica (inca zapada) si la 300 de metrii distanta, rar cate o albina cu polen.
In alta vatra 0 alun 0 polen. Dar mai sunt cateva zile si cred ca vor fi bune la alun.

Urmatoarea resursa majora va fi salcia capreasca.
Albina care se va "naste" din aceste resurse de polen, daca ele pot fi fructificate de albina, va fi si cea care va impune largirea. La mine.
Deobicei alunul e ratat din cauza vremii.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 04 Mar 2019, 09:28

[quote="kovacslg"][/quote]

Stupi orizontali aveai maiestre??? si eu imi bateam capu sa iti explic cum sta treaba cu caturile/tabele etc..... :lol: pai nu e de tine.....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 04 Mar 2019, 09:37

kovacslg scrie:
Tocmai am postat un exemplu in care apicultorul restrange familia in primavara, pune rama cu miere dupa diafragma, si culmea pune si turte proteice.

Dumneavoastra sustineti ca un apicultor destept nu restrange primavara etc.
Prin aceasta tehnica de comunicare, practic sugerati ca toti apicultorii din categoria celor care nu sunt de acord cu dvs pot fi calificati cu antonima cuvantului destept, care este fara suparare: PROST!!!!
Hai sa iti spun un secret !!
Nu mai urmarii ce fac apicultori care in timpul salcamului au un singur cat pe stupi .....fie 1/2 sau ME .....nu ai ce invata de la ei......
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 04 Mar 2019, 12:05

Dvs ati scris multe.
Aproape nimic de utilizat.
Argumente putine sau deloc.
De explicat nu ati explicat nimic.

Limbaj tendentios si catalogari multiple.
Atat sunteti capabil, si va inversunati in aceste limite.
Asa reactionati cand nu aveti argumente in a sustine propriile idei, care sunt contestate.

Adresari gen maestre, nene, credeti ca sunt constructive?
Pe mine ma amuza deja, insa va creati o imagine nefavorabila cu aceste sintagme.
Eu v am trata cu respect, fara a intoarce modul dvs de discurs.

Ultimile doua postari confirma idea.
Iar fara argumente, reactie pe langa subiect.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 04 Mar 2019, 12:24

Revenind la apicultura.
Nea Ilie, prin modul de actiune infirma toate ideile dvs.

Si repet: in perioada asta restrange cuibul la nr de rame ocupate, pune o rama cu miere dupa diafragma, si mai pune si o turta proteica.

Dvs ati sustinut ca cei destepti nu procedeaza asa.

Adica, toti cei care restrang familia in aceasta perioada, ori pun o rama de miere dupa diafragma, sau pun o turta proteica, procedeaza PROST.

Va rog confirmati sau infirmati pozitia Dvs.

Sau continuati in stilul specific, umpland forumul inutil, cu un continut neinteresant pt cititor.
kovacslg

Mesajde ignatov andrei » 04 Mar 2019, 12:50

kovacslg scrie:Revenind la apicultura.
Nea Ilie, prin modul de actiune infirma toate ideile dvs.

Si repet: in perioada asta restrange cuibul la nr de rame ocupate, pune o rama cu miere dupa diafragma, si mai pune si o turta proteica.

Dvs ati sustinut ca cei destepti nu procedeaza asa.

Adica, toti cei care restrang familia in aceasta perioada, ori pun o rama de miere dupa diafragma, sau pun o turta proteica, procedeaza PROST.

Sau continuati in stilul specific, umpland forumul inutil, cu un continut neinteresant pt cititor.

Si daca Nea Ilie e si de la Scularie...
Unii au impresia ca Pamantul este populat numai cu Alberti Einstein si Marioare Curie, iar daca le spui ca procedeaza prost, iti sar la beregata! :lol: :lol: :lol:

Asta e un adevar!
O singura completare: procedeaza FOARTE PROST, nu doar PROST!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 04 Mar 2019, 12:53

kovacslg scrie:Revenind la apicultura.
Hai sa iti explic , ca pana la urma castigul meu e sa intelegi. daca ai reusii ar fi extraordinar pentru toata lumea....

Pregatirile pentru salcam incep in iulie-august , vina e a mea ca nu am inceput topicul asa.....eu cand am explicat tabelul am presupus ca toti aveti stupi full pe 6 rame .dar nu e asa ... si deaici si tabelul e "paralel cu realitatea" cea ce ai dreptae , in cazul tau.....

Daca strangi stupul pe 1-15 noiembrie la maxim pe 6-7 rame si ai facut toate tratamentele ca la carte......inseamna ca la 15 martie trebuie sa bagi o rama ......
credeti ca daca se pierd 2 rame de albina peste iarna e vina mea??? .... e vina celui care nu si a facut datoria.
restrangerea in primavara e DOVADA CLARA CA apicultoru nu si a facut datoria sau nu a strans bine stupul in toamna , adica nu e profesionist (din punctu meu de vedere ca doar eu scriu)...

cand faci tu restrangere in primavara ?, daca la mine a ecluzionat deja o rama de puiet la sfarsitul lunii februarie...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 04 Mar 2019, 13:18

In toate manualele de apicultura(serioase) scrie ca matca incepe ponta in jurul datei de 15-25 ianuarie...asta inseamna ca in jurul datei 1 martie ecluzioneaza o rama de albina....nu am inventat eu apicultura....

pierderile de albina ,la stupii nestransi, au loc in iarna dar voi restrangeti in primavara .... e o intreaga telenovela... deci la voi(adica "voi" ca sunteti multi) puietul capacit incepe din martie? :lol:
yuonyuon

Mesajde tiih » 04 Mar 2019, 15:14

[quote="yuonyuon"]In toate manualele de apicultura(serioase) scrie ca matca incepe ponta in jurul datei de 15-25 ianuarie...asta inseamna ca in jurul datei 1 martie ecluzioneaza o rama de albina....nu am inventat eu apicultura....

pierderile de albina ,la stupii nestransi, au loc in iarna dar voi restrangeti in primavara .... e o intreaga telenovela... deci la voi(adica "voi" ca sunteti multi) puietul capacit incepe din martie? :lol:[/quote]

Arata-mi si mie te rog, un asemenea manual serios,care sa afirme aceasta nazbatie!?
PS.Bineinteles, nu trebuie sa fie editat in Spania,Italia,Grecia sau alte tari cu ierni calde in care( mai pe intelesul tuturor.).campionatul de fotbal nu se intrerupe pe timpul iernii..ca tot ne pricepem cu totii la fotbal..... :!:
In rest aveti dreptate..nu se rastrange cuibul pe 4 martie,nu se pune rama cu miere dupa diafragma pe 4 martie....nu se ridica rame cu albine pe 4 martie....(doar pentru "selfie"!)
De ce nu?...sunt zeci de motive iata numai unul care se poate afla daca raspundeti la intrebarea
1.In urma interventiei in cuibul familiei de albine(5...10 minute)primavara la o temperatura de 17..18 grade celsius,familia avand puiet.....CAT TIMP AI TREBUIE ACESTEI FAMILII PTR. A REFACE CALDURA DIN CUIB.?
Ultima oară modificat de tiih pe 04 Mar 2019, 15:35, modificat de 4 ori în total.
tiih

Mesajde cucubau » 04 Mar 2019, 15:23

În ultimii ani teoria apicolă a evoluat enorm.
Problema este ca familiile de albine încă nu au ajuns să se familiarizeze cu noile teorii .
Problema se va rezolva în timp, iar șoarecii de birou vor devenii mult mai experimentati decât practicienii. :lol:
........
cucubau

Mesajde yuonyuon » 04 Mar 2019, 15:33

tiih scrie:[quote="yuonyuon"]In toate manualele de apicultura(serioase) scrie ca matca incepe ponta in jurul datei de 15-25 ianuarie...asta inseamna ca in jurul datei 1 martie ecluzioneaza o rama de albina....nu am inventat eu apicultura....

pierderile de albina ,la stupii nestransi, au loc in iarna dar voi restrangeti in primavara .... e o intreaga telenovela... deci la voi(adica "voi" ca sunteti multi) puietul capacit incepe din martie? :lol:

1.In urma interventiei in cuibul familiei de albine(5...10 minute)primavara la o temperatura de 17..18 grade celsius,familia avand puiet.....CAT TIMP AI TREBUIE ACESTEI FAMILII PTR. A REFACE CALDURA DIN CUIB.?
[/quote]pa putin 6 ore pana se reoganizeaza albina in forma initiala , va dati seama ca nici temperatura nu ajunge la 34.5 in tot acest timp...
yuonyuon

Mesajde tiih » 04 Mar 2019, 15:53

Raspunsul la intrebare este corect...
.la 20 grade celsius e nevoie de minim 4 ore..
.deci extrapoland.....
In rest astept titul cartii seriaoase.....
Ptr.ca in procesul de selectie personala eu nu doresc sa am puiet capacit mai devreme de 23...25 februarie!caci altfel tuturor matcilor care au intrat "in calduri" mai devreme,le sucesc gatul pana la vara.....
Intrebare.Poti sa ati dai seama cu o precizie de 85..90 % care matci au inceput ponta inainte de 15 februarie,bineinteles fara sa ridici capacul??
tiih

Mesajde yuonyuon » 04 Mar 2019, 16:32

tiih scrie:Raspunsul la intrebare este corect...
.la 20 grade celsius e nevoie de minim 4 ore..
.deci extrapoland.....
In rest astept titul cartii seriaoase.....
Ptr.ca in procesul de selectie personala eu nu doresc sa am puiet capacit mai devreme de 23...25 februarie!caci altfel tuturor matcilor care au intrat "in calduri" mai devreme,le sucesc gatul pana la vara.....
Intrebare.Poti sa ati dai seama cu o precizie de 85..90 % care matci au inceput ponta inainte de 15 februarie,bineinteles fara sa ridici capacul??
inseamna ca eu tre sa le omor pe toate :lol:
eu le omor pe alea rosii. rele sau care incep ponta in decembrie....
la mine cam intre 20 ian - si 10 februarie au inceput ponta....la data asta sunt 3 rame de puiet .nu vad nimic grav atat timp cat devoltarea este exponentiala . sa speram ca nu vine -20 la sfarsit de martie...
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR