yuonyuon scrie:foarte bine ai facut ca i ai strans ...
la mine in zona "sa gatat" apicultura.....nu mai are nimeni stupi...
pe 20 am bagat o rama si pa 1 aprilie mai bag 2 si aia e ......fara stimulari ....
puiet 5 rame..din ce am verificat...
V-am mai spus ... alta solutie in toamna nu am avut ! A trebuit sa unific catastrofele si am fost nevoit datorita rezervelor mici de hrana sa incerc sa le iernez pe cat mai putine rame pt. a evita pierderile de caldura si implicit a scadea consumul.
Imi pare sincer rau pt. pierderile apicultorilor din zona ta, numai cine nu stie cat efort se depune cu albinele poate sa fie satisfacut de o asemenea situatie ! Legat de asta ... am observat ca ai niste comment-uri cam acide la filmuletele puse de Iulian Bobocea si chiar n-ar fi cazul ! Omul acesta a prezentat sincer toate lucrarile pe care le-a facut in stupina proprie si a aratat cinstit si onest situatia, nu ca altii care filmeaza una, doua familii si se dau mari stupari pe youtube.

Chiar daca a si gresit cateodata omul este bine intentionat si nu a indemnat niciodata pe nimeni sa faca ca el !!!
Ca sa spun si eu despre pierderi ... in februarie am gasit o unitate biologica fara regina. Am unificat cu o alta unitate biologica, deci, pierdut una. Am mai spus, am o unitate biologica in care regina nu oua, vineri am unificat-o cu o alta unitate biologica care nu mai avea regina ( habar n-am din ce motiv) deci, inca o pierdere. Daca nici aici nu incepe sa oua trebuie sa unific cu alta. S-ar putea sa ajung la 3, total pierderi din 24 !
Daca ai ajuns la 5 rame cu puiet fara nici un fel de stimulare este foarte bine !
Personal, sunt foarte multumit de cat am reusit pana in acest moment cu albinele mele cand stiu ce catastrofe am bagat la iernat !