Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Egalare putere stupi în acesta perioada

Mesajde Shrek » 20 Sep 2019, 09:42

Urmărind discuțiile despre " tehnicile" unor " profesionisti", cati mai scriu pe forum, am fost tentat să mă consider un neputincios apicol, producțiile mele nereușind să treacă cumulat de 40 kg/an/stup. Cu toate astea, observ ca in momente de sinceritate, chiar si profii( profesorii) apicoli au in staționar producții asemănătoare. Concluzia este simplă: dacă vrei producții mari de miere, trebuie sa investesti masiv in stupina ( pastoral, rase productive, siroape nelimitate, înlocuitori de polen, etc). Parerea mea este ca, în general, profitul net pe familie de albine, este cam acelaș atat pentru cei staționari cât și pentru cei in pastoral. Difera doar suma totală ( stupina/an). Sau oamenii se plâng că au fost calamități pentru ajutorul de minimus?!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 20 Sep 2019, 10:24

Shrek scrie:Urmărind discuțiile despre " tehnicile" unor " profesionisti", cati mai scriu pe forum, am fost tentat să mă consider un neputincios apicol, producțiile mele nereușind să treacă cumulat de 40 kg/an/stup. Cu toate astea, observ ca in momente de sinceritate, chiar si profii( profesorii) apicoli au in staționar producții asemănătoare. Concluzia este simplă: dacă vrei producții mari de miere, trebuie sa investesti masiv in stupina ( pastoral, rase productive, siroape nelimitate, înlocuitori de polen, etc). Parerea mea este ca, în general, profitul net pe familie de albine, este cam acelaș atat pentru cei staționari cât și pentru cei in pastoral. Difera doar suma totală ( stupina/an). Sau oamenii se plâng că au fost calamități pentru ajutorul de minimus?!
greseala numaru unu.....
lipsa educatiei duce la dezastru.....cand vezi ca ceva merge prost ..ce faci ? mai bagi niste bani ? nu?

sau cresti eficenta ...adica inveti sa scoti maximul din ce ai si mai apoi te extinzi?

sa muncesti nu e deajuns ..mai trebuie muncit cu cap....ca de munca e destula ......nivelu de educatie e foarte scazut in tara asta ...diferenta fata de "vest" e ca cei ce nu i duce capu si vor sa munceasca sint ajutati ..prin metode ...tipare simple ...fara ca ei sa cunoasca detaliile dar totusi sa faca un minim de profit..
in romania is maracinle cat casa la acest capitol....iar putinii care vor sa ajute(prin educatie) nu stiu cum sa o faca pe intelesul tuturor...
lucrurile astea nu sunt intamplatoare.....
yuonyuon

Mesajde Shrek » 20 Sep 2019, 11:16

Uneori, lucrurile pot merge prost, dar intr-o directie buna! Sau invers! Educația începătorilor, de fapt , de cele mai multe ori autoeducatia, în materie apicola, merge greu. Uneori nu merge de loc, da inapoi! Chiar daca este felul meu carcotas, nu pot sa nu remarc că, de cele mai multe ori, sfaturile unor apicultori cu experienta, care dau senzatia unei excelente cunoașteri a biologiei albinei, tehnicile promovate, sunt de cele mai multe ori generalități, care pot fi aplicate " decat" intr-un areal limitat. De fapt, după ce treci de sentimentul admirației si prinzi un pic de " cheag" , când se încearcă punerea în practică a " tehnologiei", rezultatul este cu totul altul, departe de țintele imaginate. Realitatea este ca, fără să blamez aceasta " subramura" a apiculturii, sfaturile primite de la cei ce cresc si vand regine, nu vor avea un corespondent satisfăcător in productia de miere. Voit sau nu, ei vor raporta tehnologia la o exagerare a calității materialului pe care îl produc, care fie nu corespunde cu mediul înconjurător, fie s-a specializat în crearea unor familii " bomba", defazate de marile culesuri. Ca a o parerea personală de profan al apiculturii, nu sunt adeptul " egalizarilor" de toamna. Raman la parerea ca familiile care s-au dus înainte si au evoluat admirabil, având producții de miere de invidiat, nu are rost sa le tai elanul printr-o politica " comunista" de egalizare. Ce este de pierit, va pieri indiferent ce ii vei face. În primăvara, rămân la start, " armăsari pursange", care vor rupe toate culesurile ( daca reușești ca reglezi ....aprinderea), iar cei care nu se încadrează în " stas", desfiintati! Dar aceasta părere personală, vine ca urmare a unui albinarit in staționar si doar ca hobby! In nici un caz " profi"!
Shrek

Mesajde Cristian IONITA » 20 Sep 2019, 12:05

Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde paul » 20 Sep 2019, 16:09

Shrek scrie: Ca a o parerea personală de profan al apiculturii, nu sunt adeptul " egalizarilor" de toamna. Raman la parerea ca familiile care s-au dus înainte si au evoluat admirabil, având producții de miere de invidiat, nu are rost sa le tai elanul printr-o politica " comunista" de egalizare. Ce este de pierit, va pieri indiferent ce ii vei face. În primăvara, rămân la start, " armăsari pursange", care vor rupe toate culesurile ( daca reușești ca reglezi ....aprinderea), iar cei care nu se încadrează în " stas", desfiintati! Dar aceasta părere personală, vine ca urmare a unui albinarit in staționar si doar ca hobby! In nici un caz " profi"!

Principiul egalizarilor toamna este ... celui ce are i se va mai da, iar celui ce n-are i se va lua si ceea ce i se pare ca are ! :) Principiu biblic, de altfel ... ;)
Ceva de genul ... https://www.youtube.com/watch?v=bR2wG-xKHMo
Primavara ... haiducie ! Functie de culesul urmarit, luat de la bogati si dat la saraci . ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 21 Sep 2019, 09:25

daca stupii sunt sanatosi , egalizarile in toamna nu influienteaza rezultatul final ...adica nr de rame iesite in primavara sa fie echivalent cu cel din 1 noiembrie .

un stup sanatos intrat pe 8 rame pline si iese( in martie) exact pe 8 rame ..identic.....cea mai clara situatie in care se valideaza o iernare corecta(defapt o pregatire pentru iernare)...
apoi se repeta la toti stupii acelasi procedeu.....

exemplu pe care ;la dat paul e un stupar care intra pe 7 si iese pe 3 ...an de an.....banuiesc ca se stie definitia nebuniei ....
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 21 Sep 2019, 17:54

Shrek scrie: nu pot sa nu remarc că, de cele mai multe ori, sfaturile unor apicultori cu experienta, care dau senzatia unei excelente cunoașteri a biologiei albinei, tehnicile promovate, sunt de cele mai multe ori generalități, care pot fi aplicate " decat" intr-un areal limitat. De fapt, după ce treci de sentimentul admirației si prinzi un pic de " cheag" , când se încearcă punerea în practică a " tehnologiei", rezultatul este cu totul altul, departe de țintele imaginate. Realitatea este ca, fără să blamez aceasta " subramura" a apiculturii, sfaturile primite de la cei ce cresc si vand regine, nu vor avea un corespondent satisfăcător in productia de miere. Voit sau nu, ei vor raporta tehnologia la o exagerare a calității materialului pe care îl produc, care fie nu corespunde cu mediul înconjurător, fie s-a specializat în crearea unor familii " bomba", defazate de marile culesuri.

Sigur a venit toamna, ca uite, frate, tuleiele se transforma in pene... :lol: :lol:

când se încearcă punerea în practică a " tehnologiei", rezultatul este cu totul altul, departe de țintele imaginate.

Problema intelegerii pe dos sau a neintelegerii nu se pune...
ignatov andrei

Mesajde Shrek » 21 Sep 2019, 18:52

Nu da nene Iancule! Nu da! Altu-i ....adrisantu'!
Shrek

Mesajde ignatov andrei » 22 Sep 2019, 08:55

Shrek scrie:Nu da nene Iancule! Nu da! Altu-i ....adrisantu'!

Stiu, tocmai de aceea i-am luat apararea! :lol: :lol:
E de-al nost' saracu'...! ;)
ignatov andrei

Mesajde tiih » 23 Sep 2019, 09:15

Shrek scrie:Uneori, lucrurile pot merge prost, dar intr-o directie buna! Sau invers! Educația începătorilor, de fapt , de cele mai multe ori autoeducatia, în materie apicola, merge greu. Uneori nu merge de loc, da inapoi! Chiar daca este felul meu carcotas, nu pot sa nu remarc că, de cele mai multe ori, sfaturile unor apicultori cu experienta, care dau senzatia unei excelente cunoașteri a biologiei albinei, tehnicile promovate, sunt de cele mai multe ori generalități, care pot fi aplicate " decat" intr-un areal limitat. De fapt, după ce treci de sentimentul admirației si prinzi un pic de " cheag" , când se încearcă punerea în practică a " tehnologiei", rezultatul este cu totul altul, departe de țintele imaginate. Realitatea este ca, fără să blamez aceasta " subramura" a apiculturii, sfaturile primite de la cei ce cresc si vand regine, nu vor avea un corespondent satisfăcător in productia de miere. Voit sau nu, ei vor raporta tehnologia la o exagerare a calității materialului pe care îl produc, care fie nu corespunde cu mediul înconjurător, fie s-a specializat în crearea unor familii " bomba", defazate de marile culesuri. Ca a o parerea personală de profan al apiculturii, nu sunt adeptul " egalizarilor" de toamna. Raman la parerea ca familiile care s-au dus înainte si au evoluat admirabil, având producții de miere de invidiat, nu are rost sa le tai elanul printr-o politica " comunista" de egalizare. Ce este de pierit, va pieri indiferent ce ii vei face. În primăvara, rămân la start, " armăsari pursange", care vor rupe toate culesurile ( daca reușești ca reglezi ....aprinderea), iar cei care nu se încadrează în " stas", desfiintati! Dar aceasta părere personală, vine ca urmare a unui albinarit in staționar si doar ca hobby! In nici un caz " profi"!
]

Aceasta idee pe care o imbratisez si eu se numeste [b]selectie in masa si a fost studiata pentru prima data, de unul dintre cei mai buni ingineri in studiu ameliorarii albinei Carpatine,ing N.FOTI...
Fiecar apicultor care are cel putin 10 famili de albine ar trebui sa o puna in practica,rezultatele nu sant spectaculoase la inceput,vin treptat,dar vin sigur dupa 3...5 ani de practica...
Din pacate multi nu avem rabdare....apelam la solutii minune gen,matci de pe alte meleaguri,tehnologii minune sau de care te minunezi,tot de pe alte meleaguri....
Ne imbogatim cu gandul si ...saracim vazand cu ochii!!!
tiih

Mesajde kovacslg » 23 Sep 2019, 14:40

Am fost la o prezentare la Sibiu (hamba).
Acolo era un crescator din Elvetia si intrebat de cererea uriasa de matci, corelat cu incapacitatea crescatorilor de a face fata acesteia, cu toate consecintele de rigoare a raspuns cam asa.

Din pacate din ce in ceai multi apicultori, renunta la a creste matci, apeland la crescatori, si de aici distorsiunea cronica intre cerere si oferta.

Asadar cat mai multi, produceti matcile proprii...a fost o indemnare, care se poate considera si o solutie pe termen lung la aceasta problema si nu numai.

Sper ca nu se supara nimeni, si eu cumpar matci, in serie, inruditi intre ei, poate provenind de la aceeasi matca, si cate 30-50.
E poate din comoditate, poate si financiar e mai optim, cu costuri programabile, nemaivorbind de capacitatea de planificare a diferitelor faze de lucru, probabil si din motiv ca obtinerea de matci in stupina proprie se suprapune cu un varf de activitati legate de culesul de salcam samd.
kovacslg

Mesajde ignatov andrei » 24 Sep 2019, 20:47

kovacslg scrie:Asadar cat mai multi, produceti matcile proprii...a fost o indemnare, care se poate considera si o solutie pe termen lung la aceasta problema si nu numai.

A creste matci... e una, a fi crescator ... e alta!
De multe ori, crescatorii indeamna pe apicultori sa-si creasca matcile, pentru ca numai asa vor constientiza ca nu e simplu sa obtii uniformitate, abia apoi calitate!
ignatov andrei

Mesajde tiih » 25 Sep 2019, 08:40

Si totusi indemnul meu ramane acelasi:incercati sa faceti selectie in masa....cei ce santeti la inceput de drum..cei .care nu au timp si tehnologia necesara cresterii artificiale a matcilor
Primul pas al acestei selectii:unificati ce e mult sub medie,numai daca familiia respectiva NU E BONLAVA..si.omorati matcile respective...altfel gazati tot...si luati masurile sanitar -veterinare ce se impun
Pasul 2.Incercati sa cresteti matci numai din stupii recordisti,iar daca nu stapaniti tehnica respectiva,inmultiti familiile de albine din botcile celor mai puternici stupi chiar daca sunt botci de roire naturala.!!!
Veti reusi sigur in 3...5 ani, daca nu aveti stupine in jur pe o raza de 5...8 km sau daca toti stuparii de pe raza respectiva vor proceda la fel.....

PS.
Doar crescatorii de matci=vanzatorii de matci si necunoscatorii pot blama asa de mult matcile provenite de la acei stupi care la culesul de rapita au intre 15...18 rame 1/1 pline de albine , puiet intre 70..90 dm2 ,care dau o productie de minim 15..20 kg miere in APRILIE! si au fost din botci de roire ;)
Multi dintre ei se chinuie sa obtina o uniformitate sub media mediei normale... :lol:
tiih

Mesajde jonny_it » 25 Sep 2019, 13:18

tiih scrie:Doar crescatorii de matci=vanzatorii de matci si necunoscatorii pot blama asa de mult matcile provenite de la acei stupi care la culesul de rapita au intre 15...18 rame 1/1 pline de albine , puiet intre 70..90 dm2 ,care dau o productie de minim 15..20 kg miere in APRILIE! si au fost din botci de roire ;)
Multi dintre ei se chinuie sa obtina o uniformitate sub media mediei normale... :lol:

Crescatorii de matci vor familii ca cea descrisa mai sus dar care sa nu roiasca. :)
Nu am nimic cu botcile de roire ... si nici ele nu au cu mine. :lol:
jonny_it

Mesajde Shrek » 25 Sep 2019, 13:45

Poveste adevarat...
Discutând cu un mentor, despre calitățile extrem de roitoare ale albinelor mele, în care eram " invinuit" ( poate pe buna dreptate), ca nu am habar de organizarea familiei de albine, sunt sfătuit să cumpăr cateva regine dintr-o altă zona. Am acceptat " experimentul", si am testat cateva matci, făcând roiuri, după salcam.
Pana toamna, rezultate peste așteptări, în ceea ce privește populație de albine, pregătire pentru iarna, etc. În primăvara, nu se observa diferente fata de stupii băștinași. La salcam, nu rup ramele cu miere dar nici nu isi trag botci. Nici unul nu s-a situat pe podium in ceea ce priveste productia de miere. Nu-i bai! Fac 2 roiuri ( stolonare) din matcile " importate" si alte cateva din băștinași! Botci de roire, doar la băștinași. Anul următor: rolurile cu material de import " vandute" peste iarna; familiile cu regine in al doilea an, se mișcă exagerat de încet, botci de schimbare liniștită in ele, dar tot nu si-au revenit! Celelalte, nu si-au schimbat comportamentul. Tendința de roire, 10-15 la sută, dar câțiva erau sa pice de pe suporți la salcam, din cauza greutății.
Concluzia ori io nu stiu sa le " bibilesc" si uit sa le " tin cu căciulă neîncheiată la gat", dar rasa este buna, ori ce vand producătorii de matci sunt la fel de.....bune ca si ale mele!
Shrek

Mesajde tiih » 25 Sep 2019, 14:06

Shrek scrie:Poveste adevarat...
Discutând cu un mentor, despre calitățile extrem de roitoare ale albinelor mele, în care eram " invinuit" ( poate pe buna dreptate), ca nu am habar de organizarea familiei de albine, sunt sfătuit să cumpăr cateva regine dintr-o altă zona. Am acceptat " experimentul", si am testat cateva matci, făcând roiuri, după salcam.
Pana toamna, rezultate peste așteptări, în ceea ce privește populație de albine, pregătire pentru iarna, etc. În primăvara, nu se observa diferente fata de stupii băștinași. La salcam, nu rup ramele cu miere dar nici nu isi trag botci. Nici unul nu s-a situat pe podium in ceea ce priveste productia de miere. Nu-i bai! Fac 2 roiuri ( stolonare) din matcile " importate" si alte cateva din băștinași! Botci de roire, doar la băștinași. Anul următor: rolurile cu material de import " vandute" peste iarna; familiile cu regine in al doilea an, se mișcă exagerat de încet, botci de schimbare liniștită in ele , dar tot nu si-au revenit! Celelalte, nu si-au schimbat comportamentul. Tendința de roire, 10-15 la sută, dar câțiva erau sa pice de pe suporți la salcam, din cauza greutății.
Concluzia ori io nu stiu sa le " bibilesc" si uit sa le " tin cu căciulă neîncheiată la gat", dar rasa este buna, ori ce vand producătorii de matci sunt la fel de.....bune ca si ale mele!

Aici dl Shrek ai avut de a face si cu fenomenu de "histereziz" care exista indubitabil intr-un anumit procent,dar care nu prea e pomenit nici de marii crescatori de matci....si de care trebuie tinut cont, cind achizitionam un mumar mai mare de matci....
tiih

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR