greseala numaru unu.....Shrek scrie:Urmărind discuțiile despre " tehnicile" unor " profesionisti", cati mai scriu pe forum, am fost tentat să mă consider un neputincios apicol, producțiile mele nereușind să treacă cumulat de 40 kg/an/stup. Cu toate astea, observ ca in momente de sinceritate, chiar si profii( profesorii) apicoli au in staționar producții asemănătoare. Concluzia este simplă: dacă vrei producții mari de miere, trebuie sa investesti masiv in stupina ( pastoral, rase productive, siroape nelimitate, înlocuitori de polen, etc). Parerea mea este ca, în general, profitul net pe familie de albine, este cam acelaș atat pentru cei staționari cât și pentru cei in pastoral. Difera doar suma totală ( stupina/an). Sau oamenii se plâng că au fost calamități pentru ajutorul de minimus?!
Shrek scrie: Ca a o parerea personală de profan al apiculturii, nu sunt adeptul " egalizarilor" de toamna. Raman la parerea ca familiile care s-au dus înainte si au evoluat admirabil, având producții de miere de invidiat, nu are rost sa le tai elanul printr-o politica " comunista" de egalizare. Ce este de pierit, va pieri indiferent ce ii vei face. În primăvara, rămân la start, " armăsari pursange", care vor rupe toate culesurile ( daca reușești ca reglezi ....aprinderea), iar cei care nu se încadrează în " stas", desfiintati! Dar aceasta părere personală, vine ca urmare a unui albinarit in staționar si doar ca hobby! In nici un caz " profi"!
Shrek scrie: nu pot sa nu remarc că, de cele mai multe ori, sfaturile unor apicultori cu experienta, care dau senzatia unei excelente cunoașteri a biologiei albinei, tehnicile promovate, sunt de cele mai multe ori generalități, care pot fi aplicate " decat" intr-un areal limitat. De fapt, după ce treci de sentimentul admirației si prinzi un pic de " cheag" , când se încearcă punerea în practică a " tehnologiei", rezultatul este cu totul altul, departe de țintele imaginate. Realitatea este ca, fără să blamez aceasta " subramura" a apiculturii, sfaturile primite de la cei ce cresc si vand regine, nu vor avea un corespondent satisfăcător in productia de miere. Voit sau nu, ei vor raporta tehnologia la o exagerare a calității materialului pe care îl produc, care fie nu corespunde cu mediul înconjurător, fie s-a specializat în crearea unor familii " bomba", defazate de marile culesuri.
când se încearcă punerea în practică a " tehnologiei", rezultatul este cu totul altul, departe de țintele imaginate.
Shrek scrie:Nu da nene Iancule! Nu da! Altu-i ....adrisantu'!
]Shrek scrie:Uneori, lucrurile pot merge prost, dar intr-o directie buna! Sau invers! Educația începătorilor, de fapt , de cele mai multe ori autoeducatia, în materie apicola, merge greu. Uneori nu merge de loc, da inapoi! Chiar daca este felul meu carcotas, nu pot sa nu remarc că, de cele mai multe ori, sfaturile unor apicultori cu experienta, care dau senzatia unei excelente cunoașteri a biologiei albinei, tehnicile promovate, sunt de cele mai multe ori generalități, care pot fi aplicate " decat" intr-un areal limitat. De fapt, după ce treci de sentimentul admirației si prinzi un pic de " cheag" , când se încearcă punerea în practică a " tehnologiei", rezultatul este cu totul altul, departe de țintele imaginate. Realitatea este ca, fără să blamez aceasta " subramura" a apiculturii, sfaturile primite de la cei ce cresc si vand regine, nu vor avea un corespondent satisfăcător in productia de miere. Voit sau nu, ei vor raporta tehnologia la o exagerare a calității materialului pe care îl produc, care fie nu corespunde cu mediul înconjurător, fie s-a specializat în crearea unor familii " bomba", defazate de marile culesuri. Ca a o parerea personală de profan al apiculturii, nu sunt adeptul " egalizarilor" de toamna. Raman la parerea ca familiile care s-au dus înainte si au evoluat admirabil, având producții de miere de invidiat, nu are rost sa le tai elanul printr-o politica " comunista" de egalizare. Ce este de pierit, va pieri indiferent ce ii vei face. În primăvara, rămân la start, " armăsari pursange", care vor rupe toate culesurile ( daca reușești ca reglezi ....aprinderea), iar cei care nu se încadrează în " stas", desfiintati! Dar aceasta părere personală, vine ca urmare a unui albinarit in staționar si doar ca hobby! In nici un caz " profi"!
kovacslg scrie:Asadar cat mai multi, produceti matcile proprii...a fost o indemnare, care se poate considera si o solutie pe termen lung la aceasta problema si nu numai.
tiih scrie:Doar crescatorii de matci=vanzatorii de matci si necunoscatorii pot blama asa de mult matcile provenite de la acei stupi care la culesul de rapita au intre 15...18 rame 1/1 pline de albine , puiet intre 70..90 dm2 ,care dau o productie de minim 15..20 kg miere in APRILIE! si au fost din botci de roire
Multi dintre ei se chinuie sa obtina o uniformitate sub media mediei normale...
Shrek scrie:Poveste adevarat...
Discutând cu un mentor, despre calitățile extrem de roitoare ale albinelor mele, în care eram " invinuit" ( poate pe buna dreptate), ca nu am habar de organizarea familiei de albine, sunt sfătuit să cumpăr cateva regine dintr-o altă zona. Am acceptat " experimentul", si am testat cateva matci, făcând roiuri, după salcam.
Pana toamna, rezultate peste așteptări, în ceea ce privește populație de albine, pregătire pentru iarna, etc. În primăvara, nu se observa diferente fata de stupii băștinași. La salcam, nu rup ramele cu miere dar nici nu isi trag botci. Nici unul nu s-a situat pe podium in ceea ce priveste productia de miere. Nu-i bai! Fac 2 roiuri ( stolonare) din matcile " importate" si alte cateva din băștinași! Botci de roire, doar la băștinași. Anul următor: rolurile cu material de import " vandute" peste iarna; familiile cu regine in al doilea an, se mișcă exagerat de încet, botci de schimbare liniștită in ele , dar tot nu si-au revenit! Celelalte, nu si-au schimbat comportamentul. Tendința de roire, 10-15 la sută, dar câțiva erau sa pice de pe suporți la salcam, din cauza greutății.
Concluzia ori io nu stiu sa le " bibilesc" si uit sa le " tin cu căciulă neîncheiată la gat", dar rasa este buna, ori ce vand producătorii de matci sunt la fel de.....bune ca si ale mele!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori