Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde chivaran » 19 Oct 2019, 09:21

Nu stiu daca s-a discutat dar as fi curios cum ierneaza posesorii de mer matci de rezerva.Am văzut tot felul de nuclee cu rame mai mici sau mai mari dar va intreb care v-au dat cele mai bune rezultate?
Pot totul în Hristos care mă întărește!
chivaran

Mesajde cristi_vidican » 19 Oct 2019, 09:40

chivaran scrie:Nu stiu daca s-a discutat dar as fi curios cum ierneaza posesorii de mer matci de rezerva.Am văzut tot felul de nuclee cu rame mai mici sau mai mari dar va intreb care v-au dat cele mai bune rezultate?

Iernarea de regine de rezervă este necesară în orice stupină. După calculele mele, e bine să ai cel puțin 1 regină de rezervă la 15 stupi.
De obicei, iernam niște roi mai mici, care dacă pica vreo regină, îi uneam cu familia cu probleme.
Din această iarnă o să folosesc o metodă verificată, 4 nuclee într-o ladă.
O ladă cu fund, 3 corpuri și capac este împărțită în 4 părți. Ies 4 pătrate când te uși de sus.
În fiecare compartiment sunt 4 rame care sunt puse în picioare, adică în poziția verticală, așa cum stau în centrifugă, de exemplu.
Albină cât să de-a pe afară. Mâncare cât să nu încapă. Polistiren care căptușește pereții.
Rezultă 4 nuclee, care în total înseamnă un stup de stup, plin cu mâncare.
Trece iarna fără probleme, iar primăvara, dacă nu folosești reginele, acele nuclee fac minuni. :D
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde chivaran » 19 Oct 2019, 11:42

Personal folosesc modelul pe care il foloseste Călin F alias Bambucha,rama jumătate din 1/2.Am nuclee de 6 astfel de rame,care după desființarea nucleelor se strâng în niste roinite mai mari.Nu stiu daca este cea mai buna metoda dar până acum nu au fost probleme.Primavara cand ai nevoie sa faci din nou nucleele pur si simplu se împart ramele .Ma gândeam totusi ca pe viitor sa lucrez doar cu rama 1/2,ar fi mult mai simplu adica un corp mer împărțit în două fiecare cu urdinisul sau iar pt iernare 2 corpuri despărțite de diafragma etansa,ceva gen cum are Nistor Ionel la stupii mer din Franta care urmariti clipurile dansului
chivaran

Mesajde Balian » 19 Oct 2019, 11:59

chivaran scrie:Personal folosesc modelul pe care il foloseste Călin F alias Bambucha,rama jumătate din 1/2.Am nuclee de 6 astfel de rame,care după desființarea nucleelor se strâng în niste roinite mai mari.Nu stiu daca este cea mai buna metoda dar până acum nu au fost probleme.Primavara cand ai nevoie sa faci din nou nucleele pur si simplu se împart ramele .Ma gândeam totusi ca pe viitor sa lucrez doar cu rama 1/2,ar fi mult mai simplu adica un corp mer împărțit în două fiecare cu urdinisul sau iar pt iernare 2 corpuri despărțite de diafragma etansa,ceva gen cum are Nistor Ionel la stupii mer din Franta care urmariti clipurile dansului

Închipuiți-vă lucrul cu o asemenea configurație. Are două rânduri de rame și un singur despărțitor. Vreau să scot un nucleu din ladă.
Cum le scot ramele de jos? Sau nu am înțeles bine. :?:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde chivaran » 19 Oct 2019, 12:18

Poate nu m-am exprimat eu bine,fiecare corp de 1/2 are diafragma lui deci cand se va ridica un corp se ridică cu rame si diafragma cu tot
chivaran

Mesajde cristi_vidican » 19 Oct 2019, 12:40

Varianta propusă de mine, idee de la Balian, care a luat ideea din altă parte și tot așa ... Și fiecare mai adaptează câte-ceva ...
Așa ... varianta propusă de mine mai sus cred că cea mai la îndemână după ce îți faci corpurile pentru nuclee.
Avantaje:
1. Folosești aceeași ramă. Nu trebuie să o tai în două, să folosești alte tipuri de ramă.
2. Nr mic de rame - 4 rame.
3. Albină puțină, dar suficientă cât să treacă bine iarna.
4. Asigurarea climatului pentru iernare - excelentă - se fructifică căldura de la celelalte nuclee.
5. Accesul la mâncare - rama stă în poziția verticală, ceea ce seamănă cu un lyens ;)

P.S. Un astfel de nucleu explodează primăvara și-l poți folosi la popularea altor nuclee. După ce nu mai încape în spațiul lui în care a iernat, se mută într-un corp de 1/2 și se extinde până când se divizează pt formarea de nuclee.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 19 Oct 2019, 12:50

chivaran scrie:Poate nu m-am exprimat eu bine,fiecare corp de 1/2 are diafragma lui deci cand se va ridica un corp se ridică cu rame si diafragma cu tot

Așa trebuie lucru de precizie la execuție și la exploatare, altfel reduci numărul de mătci la 1. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde chivaran » 19 Oct 2019, 13:20

Aveti ceva poze pt inspiratie?
chivaran

Mesajde cristi_vidican » 19 Oct 2019, 14:01

cristi_vidican

Mesajde Balian » 19 Oct 2019, 14:04

4 în 1.jpg
4 în 1 MER
chivaran scrie:Aveti ceva poze pt inspiratie?

De aici m-am inspirat:
http://apicultor.3xforum.ro/post/650/1/ ... e_rezerva/
Balian

Mesajde chivaran » 19 Oct 2019, 14:04

Perfect,destul de explicite pozele,multumesc Cristi!
chivaran

Mesajde chivaran » 19 Oct 2019, 15:11

Ms Balian!
chivaran

Mesajde chivaran » 19 Oct 2019, 15:13

Nu-mi dau totusi seama,cum au urdinisurile,pe fiecare latură câte unul sau câte 2 pe latura?
chivaran

Mesajde Balian » 19 Oct 2019, 15:55

chivaran scrie:Nu-mi dau totusi seama,cum au urdinisurile,pe fiecare latură câte unul sau câte 2 pe latura?

Ca să evit direcția nord m-am gândit la varianta asta. :D
Fişiere ataşate
IMG_20190917_141059.jpg
Balian

Mesajde cristi_vidican » 19 Oct 2019, 16:41

Eu le-am dat în toate punctele cardinale. Voi vedea dacă sunt diferențe în dezvoltare primăvara.
cristi_vidican

Mesajde kiloz » 19 Oct 2019, 17:18

O jucarie cu o investitie destul de mare.
Materiale, timp si chitibusuri.
Cine are de toate n-are decât.
Eu mai bine prefer sa am zece -cinspe fam de rezerva( în ultima perioada) ,decat sa ma chinui cu artificii.
Si eu am trecut pe asemenea experiente. Nu merita! Scurt.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR