Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 14 Dec 2019, 20:45

roi_ag scrie:Domnul Vasile pregatiti logistica pentru cresterea de matci ca o sa aveti de munca la vara :D Spor la treaba!

Va salut si va urez multa sanatate si Sarbatori fericite. Eu sunt pregatit si daca da Domnul sanatate le facem pe toate.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 15 Dec 2019, 17:04

[quote=
In cativa ani nu o sa mai vedeti prea mult BK cu inele portocalii, in ultimii ani se fac multe combinatii cu caucaziana, primorsky, carnica, anatolica, etc..
[/quote]
Rezulta ca in "ambalajul" buckfast se poate vinde orice, incepand de la reginele galbene la fel ca ligustica, pana la cele negre spaniole. Nu conteaza ce e in interior, ambalajul conteaza.

[quote="]
Eu,apicultor de rand,vreau sa fac o apicultura profitabila azi,nu peste 10 ani cand POATE(Doamne-Ajuta) s-or trezii si romanii nostrii sa mai lucreze ceva la carpatina.Nu fac referire doar la Buckfast,ci la toate rasele care au fost selectionate si ameliorate de altii de destul de mult timp.[/quote]
La fel gandesc si cei care au defrisat si taie in continuare padurile: Eu vreau sa castig bani acum, nu conteaza ce vor face generatiile urmatoare. Peste ani e posibil ca rasa carpatina sa nu prea mai existe daca nu se iau masuri si se continua a se aduce tot felul de hibrizi.

[quote=]
Stiti care este problema reala cu rasele acum? Si de ce este zarva mare? La multi crescatori de regine s-au imputinat clientii si este normal sa apara dispute.
[/quote]
Zarva mare nu fac crescatorii de carpatine ci crescatorii de buckfast, dupa cum se vede pe net.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde jonny_it » 16 Dec 2019, 14:01

Vasile_Bucovineanu scrie:Zarva mare nu fac crescatorii de carpatine ci crescatorii de buckfast, dupa cum se vede pe net.

Inseamna ca nu l-ati vazut pe M. Creata :lol:
Eu as zice ca toti crescatorii si vanzatorii de regine isi promoveaza mai mult sau mai putin subtil marfa, de ce sa ne ascundem dupa deget? Doar ca nu am auzit pe nici unul care creste buckfast sau carnica sa spuna ca o sa-i taie "legatura dintre cap si corp" daca mai zice ceva. Unii crescatori de carpatina au devenit fanatici. :lol:
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 17 Dec 2019, 23:52

jonny_it scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:Zarva mare nu fac crescatorii de carpatine ci crescatorii de buckfast, dupa cum se vede pe net.

Inseamna ca nu l-ati vazut pe M. Creata :lol:
Eu as zice ca toti crescatorii si vanzatorii de regine isi promoveaza mai mult sau mai putin subtil marfa, de ce sa ne ascundem dupa deget? Doar ca nu am auzit pe nici unul care creste buckfast sau carnica sa spuna ca o sa-i taie "legatura dintre cap si corp" daca mai zice ceva. Unii crescatori de carpatina au devenit fanatici. :lol:

Problema e ca nu se marjeaza pe calitate.
Cand am intrat pe forum, acum 6 ani, am intrebat:
- stie cineva ce inseamna o matca de calitate?
Nici azi nu m-am convins ca exista (au existat), pe STUPARITUL, apicultori care stiu, cu adevarat, acest lucru!
ignatov andrei

Mesajde jonny_it » 18 Dec 2019, 13:42

ignatov andrei scrie:Problema e ca nu se marjeaza pe calitate.
Nici azi nu m-am convins ca exista (au existat), pe STUPARITUL, apicultori care stiu, cu adevarat, acest lucru!

Sunt de aceeasi parere...
Pe multi intereseaza doar genetica si mai putin modul in care a fost crescuta si imperecheata regina primita.
O regina cu o genetica buna dar crescuta necorespunzator o sa fie intotdeauna mai slaba decat o regina cu o genetica mai "necorespunzatoare" dar crescuta corect.
jonny_it

Mesajde kiloz » 18 Dec 2019, 18:44

Problema e ca nu se marjeaza pe calitate.
ignatov andrei

Dm. Andrei ce ar fii sa trageti o informare asa ca la carte.
Daca oricum toti suntem asa nestiutori.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 18 Dec 2019, 19:05

Asteptam poate se indura si ne lumineaza cineva, sa nu murim prosti.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde tiih » 20 Dec 2019, 09:41

kiloz scrie:Problema e ca nu se marjeaza pe calitate.
ignatov andrei

Dm. Andrei ce ar fii sa trageti o informare asa ca la carte.
Daca oricum toti suntem asa nestiutori.

Asteapta mult si bine pentru o informare ca la cate.Tine de secretul profesional al fiecaruia iar "micile detalii care fac diferenta nu se spun,mai ales acum cand apicultura e in criza si sunt mari probleme sa iti promovezi marfa :!:
Pentru ca nu sunt un crescator-vanzator de matci si nici nu am fost(dar am vandut material biologic pe alese la preturile cele mai bune din tara) iti voi spune doua criterii pentru evaluarea matcilor
1.)starea de sanatate a matcilor
2.)prolificitatea lor
ATENTIE!!! de acest lucru nu iti poti da seama decat dupa aproape un an de la cumpararea matcii,dupa ce ai trecut cu brio de vicisitudinile iernii ,la sfarsit de aprilie.
Atunci daca gasesti minim 5-6 rame1/1 de puiet COMPACT(50-60 dm2 minim) si albine mustind pe 12-14 rame 1/1(minim 30.000-35.000) treaba e buna cel putin pe jumatate.
Asta inseamna ca esti printre cei norocosi si matca ta nu are probleme de sanatate-indiferent de rasa- ca nu se regaseste printre cele aproape jumatate din stupinele acestei tari, avand matcia atinse de nozema apis!!!...
PS.In unele tari cu apicultura avansata din Europa,crescatorii de matci autorizati nu au voie sa puna in vanzare nici o matca fara tratamentul efectuat impotirva acestei boli ,in nucleul respectiv ,cu un medicament gen FUMIDIL B- nu ceaiuri sau fel si fel de tincturi cu efec limitat!-
La noi totul e posibil ...si cand ai depopulari sau pierderi peste iarna se da vina pe "bietul paduche"! :idea:
PS2.Celalalte criterii:instinctul de acumulare,instinctul de roire,blandetea sunt criterii secundare....
Ultima oară modificat de tiih pe 20 Dec 2019, 10:05, modificat de 2 ori în total.
tiih

Mesajde tiih » 20 Dec 2019, 09:49

un punct de vedere
tiih

Mesajde Balian » 20 Dec 2019, 11:08

La un simpozion unde problema nosemei era tema principală, specialiștii spuneau că nosema cerane este o tulpină așa de agrasivă că practic despre nosema apis nici nu mai se pote vorbi.
Cum spunea și domnul Dan Mărgărit Fumidilul este potrivit pentru tratarea nosemei cerane dar într-un mod mult mai dificil decât pe cea apis.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde tiih » 20 Dec 2019, 13:18

Ce spui acolo sefule...cand eu tratam cu FUMIDIL B nosema apis,cand la fel faceau stuparii si doctorii de la stupinile I.A.S.,Ocoale Silvice...etc.. cu succes....cand nu se auzise inca de Nosema cerana iar de domnul Dam Margarit nici atat...caci nu prea avea a face cu albinele..vii si imi rastorni teoriile???! :roll:

PS.FUMIDIL B era si este cel mai bun medicament...din pacate alta e problema..
Ce scump era atunci..da ce scump e acum raportat la "unitati conventionale miere"(pretul mierii!!) :lol:...ca mai rentabil e sa gazezi stupul
PS1 Tratamentul se facea de 2 ori pe an ,primavara si toamna...la toata stupina.....asa cum se facea si la loca europeana spre exemplu....
tiih

Mesajde Balian » 20 Dec 2019, 14:00

Chiar asta spun. Nu trebuie să vă enervați. În 78 era nosema apis și nici nu s-a auzit de nosema cerane.
Azi avem nosema cerane și tot Fumidil se folosește dar cu alt mod de administrare.
Varroa Jacobsoni în aceea perioadă era mai ușor de combătut. Azi avem varroa destructor cu altfel de garvitate.
Azi este o situație în 78 în IAS era alta. Dacă nu altceva eram mai tineri. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde jonny_it » 20 Dec 2019, 16:05

tiih scrie:Ce spui acolo sefule...cand eu tratam cu FUMIDIL B nosema apis,cand la fel faceau stuparii si doctorii de la stupinile I.A.S.,Ocoale Silvice...etc.. cu succes....cand nu se auzise inca de Nosema cerana iar de domnul Dam Margarit nici atat...caci nu prea avea a face cu albinele..vii si imi rastorni teoriile???! :roll:

PS.FUMIDIL B era si este cel mai bun medicament...din pacate alta e problema..
Ce scump era atunci..da ce scump e acum raportat la "unitati conventionale miere"(pretul mierii!!) :lol:...ca mai rentabil e sa gazezi stupul
PS1 Tratamentul se facea de 2 ori pe an ,primavara si toamna...la toata stupina.....asa cum se facea si la loca europeana spre exemplu....

1. Vedeti ca v-am trimis un client pentru o regina carpatina, aveti numarul in mesaj privat, sunati-l. ;)
2. Nosema este o boala a mizeriei, a albinelor prost intretinute sau care sufera din cauza lipsei de cules timp indelungat.
Am 3 ani de cand nu mai tratez cu nimic, nici macar nu mai pun plante in sirop si am nosema aproape zero. M-am luptat un an cu ea pe vatra din Iasi si am renuntat la vatra respectiva. Grija mare pe unde tineti stupii ...
jonny_it

Mesajde kiloz » 21 Dec 2019, 00:46

Nozema nu are granite. Interesant, ca de când au apărut hibrizii din toate partile si de tot felul, cu ei au aparut si bolile purtate. Se spune ca vin deja gata "injectate" sa fie sigur contaminarea. Comertul mondial este o garantie, prabusirii a tot ce este sau a fost intrun fel o zona protejata.

Am 3 ani de cand nu mai tratez cu nimic, nici macar nu mai pun plante in sirop si am nosema aproape zero. M-am luptat un an cu ea pe vatra din Iasi si am renuntat la vatra respectiva. Grija mare pe unde tineti stupii ...

Ce întirzie, nu trece. Sansa unica , profitati de el, cât puteti.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Balian » 21 Dec 2019, 08:28

Nu trebuie neapărat gândit la teorii conspiraționiste globale.
Numai să vedeți ce festival este la rapiță la fs pe câmpiile Bihorului.
Interesant numai de când apărut Proiectele UE. Înainte cunoșteam pe
toți cine era în jurul meu. Azi nici fermierul nu știe cine apare pe
parcela lui. Pe drum. :!: Să le ocolești cu utilajul ești nevoit să calci
cultura. Lăcomia nu cunoaște limite. :oops:
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 22 Dec 2019, 14:05

tiih scrie:
kiloz scrie:)..... iti voi spune doua criterii pentru evaluarea matcilor
1.)starea de sanatate a matcilor
2.)prolificitatea lor
ATENTIE!!! de acest lucru nu iti poti da seama decat dupa aproape un an de la cumpararea matcii,dupa ce ai trecut cu brio de vicisitudinile iernii ,la sfarsit de aprilie.
Atunci daca gasesti minim 5-6 rame1/1 de puiet COMPACT(50-60 dm2 minim) si albine mustind pe 12-14 rame 1/1(minim 30.000-35.000) treaba e buna cel putin pe jumatate.
Asta inseamna ca esti printre cei norocosi si matca ta nu are probleme de sanatate-indiferent de rasa- ca nu se regaseste printre cele aproape jumatate din stupinele acestei tari, avand matcia atinse de nozema apis!!!...
PS.In unele tari cu apicultura avansata din Europa,crescatorii de matci autorizati nu au voie sa puna in vanzare nici o matca fara tratamentul efectuat impotirva acestei boli ,in nucleul respectiv ,cu un medicament gen FUMIDIL B- nu ceaiuri sau fel si fel de tincturi cu efec limitat!-
La noi totul e posibil ...si cand ai depopulari sau pierderi peste iarna se da vina pe "bietul paduche"! :idea:
PS2.Celalalte criterii:instinctul de acumulare,instinctul de roire,blandetea sunt criterii secundare....

Cu primul criteriu sunt de acor in totalitate. Cu al doilea numai partial. Daca regina ponteaza in nestire in tot timpul sezonului, mai degraba familia va intra in friguri si albinele vor trebui adunate de prin pomi. E bine sa aiba o explozie la inceputul si la sfarsitul sezonului.
Eu consider ca criteriul esential este productia de miere. Daca o familie este recordista inseamna este sanatoasa, a iernat in bune conditii si nu a intrat in friguri. Desigur nu vom selecta pentru prasila familiile foarte agresive, chiar daca acumuleaza bine.
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?