Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupina lui FLORINELU

Mesajde kiloz » 05 Ian 2020, 13:21

Colaps garantat!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 05 Ian 2020, 13:29

FLORINELU scrie:sa cred?sa nu cred?nu stiu ce sa zic si nu ma pot hotara.

Nu e obligatoriu sa crezi. Asa cum spun si colegii, daca se foloseste in continuare aceeasi schema de tratamente, dezastrul e garantat.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Closcutz » 05 Ian 2020, 14:19

Dle Vasile dați și schema de tratamente daca tot recomandați alta abordare! Și eu am avut probleme cu varroa in 2019. Și eu mă bazăm doar pe tratamente după ultima extracție și mai ales pe cele din toamnă târziu când nu mai este puiet. Am cumpărat un sublimox, dar inca nu știu cum voi proceda exact din 2020. In general nu as trata în sezonul activ când este mult puiet și nici macar intre culesuri, in culesuri exclus!
Closcutz

Mesajde mausica » 05 Ian 2020, 15:14

Vasile_Bucovineanu scrie:
FLORINELU scrie:sa cred?sa nu cred?nu stiu ce sa zic si nu ma pot hotara.

Nu e obligatoriu sa crezi. Asa cum spun si colegii, daca se foloseste in continuare aceeasi schema de tratamente, dezastrul e garantat.

Florinelu......acar crezi acar ba.....dezastru e la tine nu la noi .
Asculta sfaturile primite si vei vedea ca se schimba situatia. Sau tine-o pe a ta si drum bun !!!
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 05 Ian 2020, 15:35

Dacă spuneți că populația a scăzut mult, înseamnă că infestarea era sau mai rău
este și în prezent mare. Ce puteți face la o zi însorită dați acid oxalic prin picurare
5ml la un interval (interval întreg!). Sau primăvara după ce se stabilizează temperetura,
ce mai rămâne din ele trebuie tratate.
Aici e soluția gata preparată și modul de administrare:
https://www.prisacadobrogea.ro/cumpara/ ... ic-7343980
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 05 Ian 2020, 17:12

Nu se poate vorbi de o schema universala de tratamente. Dupa fiecare extractie e bine sa se faca testare. Se trateaza 10% dintre familii dupa extractia la salcam prin fumigatie cu varachet sau cu alta substanta ce contine amitraz. Desi se foloseste de foarte mult timp, se pare ca amitrazul e inca eficient si nu a dezvoltat rezistenta parazitilor. E foarte bine daca familiile tratate sunt in stupi cu fund cu plasa. Daca se constata ca infestarea e ridicata, au cazut mai mult de 15-20 de paraziti de familie se trateaza toti stupii cel putin odata avand grija sa se dea cantitatea suficienta de substanta activa. Testarea se repeta la alte familii si dupa extractia la tei si floarea soarelui si in functie de ce cade se trateaza sau nu restul familiilor. La sfarsitul lui iulie, inceputul lui august se pun benzi cu fluvalinat sau flumetrina (fluvalidez, mavrirol, varostop, sau altceva). Nu este indicat sa se foloseasca aceeasi substanta 2 ani la rand, ci alternativ. Nu e bine sa ne preparam singuri medicamentul. Deasemenea nu trebuie lasate benzile in stupi mai mult decat e indicat in prospect, deoarece ramanand timp indelungat provoaca rezistenta parazitilor la substanta respectiva. Tratamentele de baza sunt totusi cele din toamna. Eu am facut rame izolator si la 20 august izolez reginele si le tin izolate cel putin 21 de zile. Pot astfel sa fac sigur cel putin 2 tratamente cu varachet in lipsa puietului. E multa munca dar la mine a dat rezultate. Daca tratamentele din toamna sunt facute corect in anul urmator nu e nevoie de asa multe tratamente. In acest an am facut in noiembrie si un tratament cu oxalic prin picurare si nu a mai cazut nimic. Nu stiu asta din cauza ca numai erau paraziti sau nu a fost eficient tratamentul. Despre sublimare nu stiu ce sa zic. Acum 2 ani am vorbit cu cineva care e la bio si in tot sezonul mi-a zis ca a bagat vreo 5kg de oxalic in 150 de familii, iar in toamna avea si familii bune dar si familii cu o mana de albine. Am spus cum procedez eu dar nu pot spune ca e singura schema eficienta.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Closcutz » 05 Ian 2020, 22:48

Varachetul intre culesuri îl consider inutil dar și riscant pt miere.
Closcutz

Mesajde mausica » 05 Ian 2020, 22:59

Intre culesuri eu am folosit oxalic sublimat in 2019.
mausica

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 05 Ian 2020, 23:37

Am spus ca tratamentele intre culesuri se fac numai daca este strict necesar. Daca in toamna s-au facut corect tratamentele nu vor fi necesare cele intre culesuri. Dar daca infestarea e mare si nu se intervine, nu avem nici productie, nici albina pentru iernat. Se mai pot face in vara si tratamente cu oxalic cu glicerina alimentara. Nu am facut, dar se pare ca da rezultate.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Arhivistu » 06 Ian 2020, 11:18

Änul asta o sa testez pe cativa stupi la care am fund cu plasa,undeva in perioada 15iun-10 iulie, oxistripul,e bio si nu mai astept pana in august cand termin de scos mierea ca sa tratez. daca constat ca pica multi paduchi,le bag la toti.
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde mausica » 06 Ian 2020, 12:54

Vasile_Bucovineanu scrie:Am spus ca tratamentele intre culesuri se fac numai daca este strict necesar. Daca in toamna s-au facut corect tratamentele nu vor fi necesare cele intre culesuri. Dar daca infestarea e mare si nu se intervine, nu avem nici productie, nici albina pentru iernat. Se mai pot face in vara si tratamente cu oxalic cu glicerina alimentara. Nu am facut, dar se pare ca da rezultate.

Strict sau nu...prin pastorale aduni toate bolile si toti paduchii !!!
Oxalicul poti sa il faci linistit intre culesuri pt ca nu afecteaza.
Nu vb de amitraz aici !!!
mausica

Mesajde FLORINELU » 06 Ian 2020, 13:02

nu am facut si nu fac pastoral,practic doar stationar la mine acasa.
FLORINELU

Mesajde Shrek » 06 Ian 2020, 13:05

mausica scrie:Oxalicul poti sa il faci linistit intre culesuri pt ca nu afecteaza... !!!

Nu afecteaza ce? Albinele? Dar apicultorul? Cat de toxic este? Daca se contaminează întâmplător sau accidental miere, cât de toxic este? Mai ai poza cu aplicarea oxalicului " subliniat"?
In goana dupa profituri din apicultura, se uita un lucru elementar: respectul pentru cumpărător, pentru consumatorul de miere! Ai curaj sa-i spui cumpărătorului de miere in piata ca tu ai tratat cu acid oxalic, înainte de tei ori faneata? Ori sa ii arăți o fotografie cu time tratând cu oxalic? Intreb pentru un precin?
Shrek

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 06 Ian 2020, 13:08

mausica scrie:Strict sau nu...prin pastorale aduni toate bolile si toti paduchii !!!
Oxalicul poti sa il faci linistit intre culesuri pt ca nu afecteaza.
Nu vb de amitraz aici !!!

Testarea trebuie facuta cu un produs despre care stim sigur ca este eficient. V-am relatat experienta unui prieten cu oxalicul.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 06 Ian 2020, 14:14

Shrek scrie:
mausica scrie:Oxalicul poti sa il faci linistit intre culesuri pt ca nu afecteaza... !!!

Nu afecteaza ce? Albinele? Dar apicultorul? Cat de toxic este? Daca se contaminează întâmplător sau accidental miere, cât de toxic este? Mai ai poza cu aplicarea oxalicului " subliniat"?
In goana dupa profituri din apicultura, se uita un lucru elementar: respectul pentru cumpărător, pentru consumatorul de miere! Ai curaj sa-i spui cumpărătorului de miere in piata ca tu ai tratat cu acid oxalic, înainte de tei ori faneata? Ori sa ii arăți o fotografie cu time tratând cu oxalic? Intreb pentru un precin?

Amitrazul este o substanță toxică în orice concentrație. Eu de exemplu nu folosesc numai f rar pentru control. De anul ăsta nici așa.
Am cumpărat borcan de verificare infestare.
Acidul oxalic este o substanță naturală (component și a mierii). Când ”subliniez” port mască pentru că concentrația este f mare.
Orice poate dăuna în cantități mari și zahărul. Poate și mierea.
Eu spun clienților că folosesc acid oxalic. Consider mai puțin toxic și are remaniență mai mică în faguri și miere decât amitrazul.
Părerea mea, după cum m-am documentat. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 06 Ian 2020, 14:26

Shrek scrie:

Deci tu zici ca amitrazu e parfum ? Iar oxalicul e otrava curata ?
Orice substanta afecteaza apicultoru intr-un fel sau altu.
Ofer analiza la orice. Daca iese ceva rau o dau gratis !! Sunt studii clare facute pe oxalic. Nu are rost sa reluam.
Decat otrava de amitraz.......
mausica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?