Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stupina lui FLORINELU

Mesajde Shrek » 06 Ian 2020, 14:32

Chiar si acidul sulfuric este netoxic, fiind folosesit in alimentatie! Se alimenteaza niste instalatii cu el! Glumesc, desigur! Ideea este ca , eu personal sunt impotriva tratamentelor de despaduchiere, de la pomii fructiferi si pana se dau caturile jos! Altfel, orice substanta chimica folosita, constient sau nu, se va regasi in miere , ceara si proplis. Daca toxicitatea este sau nu peste limitele admise asta este cu totul alta discutie. Ca o recomandare pentru deda Florinelu, ar fi înlocuirea rasei de albine. Este posibil ca albinele sa se cosancvinizat, ori fiind vorba de " hibrizi" ,sa fi devenit sensibile. Deci, matci noi din surse verificate! Parerea mea!
Shrek

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 06 Ian 2020, 16:15

Despre acidul oxalic se spune ca nu polueaza mierea, dar nu inteleg de ce prin sublimare devine toxic pentru om. Nici eu nu sunt de parerea ca e bine de facut tratamente cu amitraz pana in toamna, dar daca infestarea e masiva nu stiu daca se rezolva problema cu oxalic sau cu alt tratament organic.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 06 Ian 2020, 16:52

Vasile_Bucovineanu scrie:Despre acidul oxalic se spune ca nu polueaza mierea, dar nu inteleg de ce prin sublimare devine toxic pentru om. Nici eu nu sunt de parerea ca e bine de facut tratamente cu amitraz pana in toamna, dar daca infestarea e masiva nu stiu daca se rezolva problema cu oxalic sau cu alt tratament organic.

Bineințeles dacă infestarea din diferite cauze devine masivă, trebuie intervenit brutal. Chiar de aceea e bine să nu se lasă să agraveze. Mai bine tratat
periodic cu AO care permite o folosință periodică decât în intervale lungi cu substanțe tari. Sublimarea nu este un tratament brutal. Albina tolerează bine.
(sublimarea este periculoasă pentru om din cauza concentrației pe moment nu în timp...albina după sublimare nici nu se agită ca după o substanță toxică....
Încercați și veți vedea.) :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 06 Ian 2020, 18:08

Unde mai pui ca daca tratamentu e facut prin spatele stupilor nici nu ai treaba cu fumu de oxalic.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde jonny_it » 06 Ian 2020, 18:32

Vasile_Bucovineanu scrie:Despre acidul oxalic se spune ca nu polueaza mierea, dar nu inteleg de ce prin sublimare devine toxic pentru om. Nici eu nu sunt de parerea ca e bine de facut tratamente cu amitraz pana in toamna, dar daca infestarea e masiva nu stiu daca se rezolva problema cu oxalic sau cu alt tratament organic.

Oxalicul este atat de fin incat poate ajunge in plamani.
Albinele au un alt sistem respirator si nu sunt afectate, altfel ar stranuta de la polen :lol:
jonny_it

Mesajde Shrek » 06 Ian 2020, 19:41

mausica scrie:........

Inainte de toate, vreau sa iti spun ca nu am ceva impotriva tratamentului cu AO, ( vaporizat sau picurat), ori împotriva ta! Dar cum crezi ca poti sa convingi un consumator de miere ca va cumpara si consuma mierea ca un produs alimentar, complet natural, bio, sănătos, etc, si in acelaș timp sa ii arăți o fotografie cu tine din stupina, cu o dracovenie in mana , pe care o bagi in stup iar tu, stuparul esti îmbrăcat ca la un atac chimic?!
Am citit si eu despre efectele " minune" ale acestui tratament, împotriva paduchilor, dar, da-mi voie sa fiu un pic reticent în privința asta! Ca nu este toxic( cel puțin la fel ca celelalte tratamente), pentru om, nu am gasit ceva relevant de citit. Ca nu iese in miere, este cu totul altceva. Exista o multime de compusi chimici care se folosesc pentru a masca prezenta unor chimicale in alimente. Poate fi cazul si aici! Si sa nu uitam ca uneori, o doza de otravă, poate fi letala pentru un bebeluș anemic, în timp ce o matahala, ca Lungu de exemplu, este " doar putin stimulata"! Si apoi, te intreb, esti sigur ca te protejezi suficient ( de AO)? Esti sigur ca filtrele de la masca sunt suficient de bune? Daca pușcă sublimitatoru', crapă vizeta, nu rămâi fără.. curent?! Intreb si io?
Shrek

Mesajde jonny_it » 06 Ian 2020, 20:08

Shrek - La sublimare trebuie filtru si masca buna, altfel iti tusesti plamanii ..
Cat despre costumul de cosmonaut sa stii ca la fel ar trebui sa fie echipati si cei care fac cu amitraz.
Avantajul la oxalic/formic fata de amitraz si flumetrina este ca nu raman in ceara si miere, dar daca ai face extractia imediat dupa sublimare iese si in miere. Nu mai iese la cateva zile dupa tratament. De aceea tratamentele prin sublimare si orice tratament se fac dupa ultima extractie sau primavara devreme.

Parerea mea este ca nu ar trebui sa facem nici un tratament chimic primavara sau intre culesuri, dar este alta poveste. :)
jonny_it

Mesajde Balian » 06 Ian 2020, 20:18

mausica scrie:Unde mai pui ca daca tratamentu e facut prin spatele stupilor nici nu ai treaba cu fumu de oxalic.

Prin spatele stupilor, plus primul fum dai în aer ca la furetto cu amitraz și vezi în ce direcție bate fumul.
Apoi începi tratamentul din aceea parte a stupinei și nu invers. :)
Masca de gaze să nu fie mască pentru zugravi contra prafului ci una pe întreagă față cu 5 bretele,
cartușul anume pentru acizi organici nu ce am moștenit de la moș Nicolae. Este adevărat un astfel de
echipament este destul de scump precum și sănătatea.
(PS: Nici la amitraz n-ar strica unul potrivit acelei substanțe. Părerea mea.)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 06 Ian 2020, 21:00

Exact asta vroiam sa zic eu de masca la amitraz
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde vslsilviu » 06 Ian 2020, 22:18

Intervin in aceasta discutie doar pentru a atrage atentia celor care urmaresc sa foloseasca AO prin sublimare: NU este de joaca! Va rog sa cititi despre cat de toxic este pentru om!

Cu toata responsabilitatea afirm ca cine trateaza cu AO si nu foloseste masca si manusi speciale este un inconstient!

Ca efect secundar, matcile cu probleme vor pica! Mare grija la temperatura, care influenteaza puternic acest aspect! Sa aveti un minim de 5% matci de rezerva pregatite, daca nu vreti botci de salvare.
Ponta este oprita aproximativ 7 zile, dar apoi recupereaza frumos.
vslsilviu

Mesajde Balian » 06 Ian 2020, 22:35

vslsilviu scrie:Intervin in aceasta discutie doar pentru a atrage atentia celor care urmaresc sa foloseasca AO prin sublimare: NU este de joaca! Va rog sa cititi despre cat de toxic este pentru om!

Cu toata responsabilitatea afirm ca cine trateaza cu AO si nu foloseste masca si manusi speciale este un inconstient!

Ca efect secundar, matcile cu probleme vor pica! Mare grija la temperatura, care influenteaza puternic acest aspect! Sa aveti un minim de 5% matci de rezerva pregatite, daca nu vreti botci de salvare.

Așa este, dar gândit bine și cu o mască bună nu simți nimic.
Mătcile cu probleme pică cu orice tratament, și acest aspect nici nu este f rău.
Temperatura este importantă. Dacă sublimarea se face dimineața devreme când
nu este încă f cald și dai posibilitate de aerisire albinelor după tratament totul este OK.
Eu nu am observat absolut nimic deosebit cu ponta sau cu puietul. Cu 2-3g/familie și
interval de 4-5 zile între aplicații. Max 3 repetări și pauză cam o lună. Eu așa fac.
Balian

Mesajde jonny_it » 06 Ian 2020, 22:38

vslsilviu scrie: Ca efect secundar, matcile cu probleme vor pica! Mare grija la temperatura, care influenteaza puternic acest aspect! Sa aveti un minim de 5% matci de rezerva pregatite, daca nu vreti botci de salvare.

Daca ai pierdut regine si sunt probleme cu ponta sigur ai o problema la sublimator(temperatura prea inalta). Folosesc de ceva timp fara probleme. Daca la formic moare cate o baba la oxalic indiferent de aplicare nu au fost probleme.
jonny_it

Mesajde vslsilviu » 06 Ian 2020, 22:52

Ai dreptate despre partea cu reginele, formicul este cel la care procentul este mai mare
Ultima oară modificat de vslsilviu pe 06 Ian 2020, 22:58, modificat 1 dată în total.
vslsilviu

Mesajde Balian » 06 Ian 2020, 22:57

La aparatul meu temperatura creuzetului este optimală în jurul valorii de 200-210 *C.
Sub 190 se infundă. Când temperatura aerului este sub 20 *C și suflă vântul temp.
creuzetului trebuie să ridic peste 220 altfel infundă țeava de refulare.
Balian

Mesajde Shrek » 06 Ian 2020, 23:09

jonny_it scrie:........Folosesc de ceva timp fara probleme. Daca la formic moare cate o baba la oxalic indiferent de aplicare nu au fost probleme.

Acum urmează faza cand jonny_it o sa ne spuna ca reginele sunt singurele viețuitoare care vor rezista după un razboi nuclear! Au fost testate in...Australia!
PS 1 Dacă Jonny vine de la moldoviniescul...ivan, nu pot decat sa-ti spun la multi ani, de onomastica!
PS2 nenea Florinelu, ne iartă rogute ca mai devine cata de la subiect!
Shrek

Mesajde FLORINELU » 07 Ian 2020, 07:10

Shrek scrie:
jonny_it scrie:........Folosesc de ceva timp fara probleme. Daca la formic moare cate o baba la oxalic indiferent de aplicare nu au fost probleme.

Acum urmează faza cand jonny_it o sa ne spuna ca reginele sunt singurele viețuitoare care vor rezista după un razboi nuclear! Au fost testate in...Australia!
PS 1 Dacă Jonny vine de la moldoviniescul...ivan, nu pot decat sa-ti spun la multi ani, de onomastica!
PS2 nenea Florinelu, ne iartă rogute ca mai devine cata de la subiect!

Srek, nici o suparare,zicetii in continuare ca poate imi mai intra si mie la tartacuta cate ceva.
FLORINELU

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?