Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Bucovineanu

Mesajde jonny_it » 27 Mar 2020, 14:08

Vasile_Bucovineanu scrie:Ultima zapada din zona mea face mult rau albinelor. Desi au venit zile senine, temperatura nu e potrivita zborului. Albinele, stiind ca exista salcie inflorita si pe de alta parte avand mare nevoie de apa, ies din stupi si nu se mai intorc, multe ramanand pe zapada. Din pacate la inceputul saptamanii viitoare se anunta un nou episod de iarna cu ninsoare.

Nu aveti folie peste rame? Umiditatea aia ajuta acum si nu mai ies aiurea afara.
Nu as zice ca "stiu" albinele ca este salcia inflorita. :D
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 27 Mar 2020, 14:26

sau punga cu apa.... :lol:
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 27 Mar 2020, 14:52

jonny_it scrie:Nu aveti folie peste rame? Umiditatea aia ajuta acum si nu mai ies aiurea afara.

Nu am folosit si nu folosesc folie. Inainte de a veni zapada au zburat si au adus polen si nectar de la salcie. Ele nu uita asa repede ca exista cules in natura. Astazi s-a incalzit ceva mai bine si cele 3 familii pe care le am acasa aduc binisor polen.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 27 Mar 2020, 18:20

albinele culegatoare au memorie aproximativ 2 saptamani(adica pana mor) ....de locurile de cules....

nu de puține ori am patit sa uit cate o rama intrun anumit loc si sa facut furtisag...iar peste alta saptamana sa repet greseala dar in alt loc.....iar albinele au iesit la "cules" in locul vechi(unde nu era nimic) desi trecuse peste 10 zile....
defapt sunt multe exemple........
va dati seama cand incepe un cules in puternic si brusc vin 3 zile de ploi ...cum stau la urdinis lca la Formula unu..... :lol:

un alt exemplu amuzant....un coleg a avut stupii pe un pavilion si a mutat stupina ...doar lazile pe o locatie asezati direct pe pamant langa un vagon.....
cand sa luminat toate albinele calare pe vagon.... :lol:
yuonyuon

Mesajde paul » 27 Mar 2020, 19:30

yuonyuon scrie:sau punga cu apa.... :lol:

Razi tu, razi ... yuoane, dar, nu-i chiar asa de ras ! A postat ieri sau alaltaieri Gheorghe Midrigan un filmulet pe youtube cum zbura albina la 3-4*C dupa apa. Daca el nu le-ar fi pus acea apa in apropiere ai impresia ca respectiva albina s-ar mai fi intors in stupi ?
Personal, pe 2 martie cand le-am administrat albinelor prima portie de turta proteica le-am pus si o punguta cu 200 - 300 ml. de apa. Cand le-am verificat dupa vreo 10 zile nu mai aveau pic de apa in pungute. Nu am observat depopulari, ba, din contra, familiile au avansat ! Sincer, n-am vazut niciun dezavantaj ca le-am administrat apa. Vazand filmuletul postat de Midrigan, mi-a parut rau ca nu le-am mai dat cate o punguta cu apa ! Cei care au dat deja sirop nu mai au nevoie sa dea apa. Familiile mele au doar cate o turta proteica in cap si o rama cu miere, mai multa sau mai putina, zgariata dupa diafragma . In zona mea, de sambata si pana azi (cred) n-au mai zburat albinele, sau, n-ar fi trebuit sa zboare din cauza temperaturilor scazute, asa ca, o punguta cu apa ar fi fost mai mult decat binevenita.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 27 Mar 2020, 20:29

nustiu ce sa zic dar din observatiile mele familiile au nevoie de apa cand se ajunge la 2-3 rame de puiet deschis si asta se intampla cand ai deja puiet cam pe 6 rame(adica matca ponteaza la maxim).....din ce am vazut la mitrigan nu e nici pe aproape ...doar 2 rame si nustiu cata apa ar trebuii.....

eu nu zic ca nu e nevoie apa deloc....dar....hai sa fim seriosi...

nici la mine stupi nu au ajuns la turatie maxima ...dar urmeaza la 1 aprilie ...atunci e alta treaba...
dar o sa o ia de afara ...
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 27 Mar 2020, 20:58

Vasile_Bucovineanu scrie:
jonny_it scrie:Nu aveti folie peste rame? Umiditatea aia ajuta acum si nu mai ies aiurea afara.

Nu am folosit si nu folosesc folie. Inainte de a veni zapada au zburat si au adus polen si nectar de la salcie. Ele nu uita asa repede ca exista cules in natura. Astazi s-a incalzit ceva mai bine si cele 3 familii pe care le am acasa aduc binisor polen.

La mine stau cuminti, cu exceptia liniilor de caucaziana care oricum zboara la temperaturi mai scazute.
Am folie la toti si cand este puiet mult apar mici picaturi de apa pe ea pe care albinele o iau.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 27 Mar 2020, 21:02

paul scrie:
yuonyuon scrie:sau punga cu apa.... :lol:

Razi tu, razi ... yuoane, dar, nu-i chiar asa de ras ! A postat ieri sau alaltaieri Gheorghe Midrigan un filmulet pe youtube cum zbura albina la 3-4*C dupa apa. Daca el nu le-ar fi pus acea apa in apropiere ai impresia ca respectiva albina s-ar mai fi intors in stupi ?
Personal, pe 2 martie cand le-am administrat albinelor prima portie de turta proteica le-am pus si o punguta cu 200 - 300 ml. de apa. Cand le-am verificat dupa vreo 10 zile nu mai aveau pic de apa in pungute. Nu am observat depopulari, ba, din contra, familiile au avansat ! Sincer, n-am vazut niciun dezavantaj ca le-am administrat apa. Vazand filmuletul postat de Midrigan, mi-a parut rau ca nu le-am mai dat cate o punguta cu apa ! Cei care au dat deja sirop nu mai au nevoie sa dea apa. Familiile mele au doar cate o turta proteica in cap si o rama cu miere, mai multa sau mai putina, zgariata dupa diafragma . In zona mea, de sambata si pana azi (cred) n-au mai zburat albinele, sau, n-ar fi trebuit sa zboare din cauza temperaturilor scazute, asa ca, o punguta cu apa ar fi fost mai mult decat binevenita.

In salbaticie(scorbura) umiditatea era mai mare decat in stupii nostri si albinele nu zburau aiurea, asa cum nu trebuie nici acum, doar ca stupii nostri sunt prost construiti si pentru a remedia anumite probleme venim cu carpeli. Cine pune folie sau are podisor cat de cat etans nu trebuie sa puna pungi cu apa pentru ca este suficienta umiditate, albinele consuma miere, mierea contine apa, apa aia unde credeti ca ajunge? :)

Midrigan, Bobocea ... il pun si pe Paul pe lista celor care pun apa cu punga :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 27 Mar 2020, 21:03

Cand cresc puiet in ianuarie si afara sunt minus X grade multe zile la rand de unde credeti ca iau apa? Eh? :D
jonny_it

Mesajde Balian » 27 Mar 2020, 21:05

Dau apă caldă în fiecare zi albinelor. Torn într-un butoi termoizolat din care curge prin robinet pe o pantă. La capătul celălalt este o tavă cu plutitor. Mă gândeam dacă nu ajung la albine vor duce apă din tavă. Le place să ducă de pe scândură că apa este caldă. Întro zi era prognozat max. 5-7 grade afară și nu m-am dus. A doua zi am găsit f multe albine moarte pe plutitorul tăvii. Au ieșit și în frig au tras apă rece și au murit amorțind. Probabil așa se întâmplă dacă lăsăm să meargă ele după apă fără adăpător.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 27 Mar 2020, 21:10

jonny_it scrie:
Vasile_Bucovineanu scrie:

La mine stau cuminti, cu exceptia liniilor de caucaziana care oricum zboara la temperaturi mai scazute.
Am folie la toti si cand este puiet mult apar mici picaturi de apa pe ea pe care albinele o iau.
am vrut sa scriu dar am zis ca ma lungesc cu teorii ...nesfarsite
albina are nevoie de apa cand apar rame pline de puiet larvar si pentru a crea un climat.....
deaceia apare apa ....nu ca e cald....
yuonyuon

Mesajde paul » 27 Mar 2020, 21:14

jonny_it scrie:

Midrigan, Bobocea ... il pun si pe Paul pe lista celor care pun apa cu punga :lol:

Stai !
L-ai uitat pe Chetroi, el e ... primus inter pateri ! :)
Eu ... acum am pus prima si singura data ! Am vrut sa vad ... cum e ! Imi plac senzatiile ... tari ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 27 Mar 2020, 22:41

yuonyuon scrie:am vrut sa scriu dar am zis ca ma lungesc cu teorii ...nesfarsite
albina are nevoie de apa cand apar rame pline de puiet larvar si pentru a crea un climat.....
deaceia apare apa ....nu ca e cald....

Albinele consuma miere pentru a pastra temperatura, de ce oare vor sa o pastreze acum? :D
jonny_it

Mesajde jonny_it » 27 Mar 2020, 22:48

paul scrie:Stai !
L-ai uitat pe Chetroi, el e ... primus inter pateri ! :)
Eu ... acum am pus prima si singura data ! Am vrut sa vad ... cum e ! Imi plac senzatiile ... tari ! :lol:

Am testat si eu din astea, dar in anumite limite, in rest merg pe calea batatorita si mai invat cate una alta de la Charles Mraz, Michael Palmer sau de ce nu Nea Gica, sau Andrei Ignatov.
Nu dupa Bobocea si altii care cumpara in fiecare an stupi. Trebuie sa recunosc, ma uit la ce filme pune, inca nu este la fel de comic cum este Mister Bean :lol:
jonny_it

Mesajde marius_sl » 28 Mar 2020, 09:29

Pana ieri, albinele isi luau apa din baltile din apropiere. Ieri, dupa scurta perioada hibernala, erau gramada pe fantana vecinilor. De ce oare??? Nu cumva nevoia urgenta de apa e motivul? Si am folii pe toti.
marius_sl

Mesajde ignatov andrei » 28 Mar 2020, 09:52

marius_sl scrie:Pana ieri, albinele isi luau apa din baltile din apropiere. Ieri, dupa scurta perioada hibernala, erau gramada pe fantana vecinilor. De ce oare??? Nu cumva nevoia urgenta de apa e motivul? Si am folii pe toti.

Si ce daca ai folii...?!?
Oameni buni, voi chiar credeti tampenia, prostia, gogorita asta, precum ca albinele iau apa de pe folie...?!?
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?