Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Varroa 2017-2018-2019

Mesajde Balian » 23 Ian 2022, 11:15

Asta e problemă chiar, dacă nu se testează sau nici măcar o placă de control nu are.
Dar care a fost cauza ca în 2021 era puțin varroa?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde jonny_it » 23 Ian 2022, 11:40

Balian scrie:Asta e problemă chiar, dacă nu se testează sau nici măcar o placă de control nu are.
Dar care a fost cauza ca în 2021 era puțin varroa?

1. Varroa prefera temperaturile mai scazute si puietul care se dezvolta mai greu. Cand primavara vine putin mai tarziu si vara(inlusiv noaptea) este cald atunci avem mai putin varroa. Cel putin asta observ eu in stupina proprie.
2. Puterea familiilor si roirea. In familiile puternice este mai putin varroa raportat la cantitatea totala de albina. Observ asta de cativa ani si sincer singura mea explicatie este ca in familiile puternice este mai cald.
3. Roirea. Roii naturali nu prea au probleme cu varroa in primii 1-2 ani dupa ce au iesit. Bineinteles daca apicultorul nu face prostia sa "ajute" cu puiet.
jonny_it

Mesajde Balian » 23 Ian 2022, 11:57

jonny_it scrie:1. Varroa prefera temperaturile mai scazute si puietul care se dezvolta mai greu. Cand primavara vine putin mai tarziu si vara(inlusiv noaptea) este cald atunci avem mai putin varroa. Cel putin asta observ eu in stupina proprie.
2. Puterea familiilor si roirea. In familiile puternice este mai putin varroa raportat la cantitatea totala de albina. Observ asta de cativa ani si sincer singura mea explicatie este ca in familiile puternice este mai cald.
3. Roirea. Roii naturali nu prea au probleme cu varroa in primii 1-2 ani dupa ce au iesit. Bineinteles daca apicultorul nu face prostia sa "ajute" cu puiet.

Și eu am ajuns tot la această concluzie. Mulți dintre colegi ne-a atenționat că răcirea
cuibului aduce multe necazuri. Și varroa și devieri în dezvoltare. Vara anului trecut în
zona mea era cît se poate de călduroasă. Nici nu s-a pus problema răcirii cuibului. Ziua
de tot nu, dar nici noaptea. Nici o zi. Familiile puternice știu gestiona temperatura oricare
ar fi acela.
Eu merg pe roiuri la pachet. Acolo măcar știu sigur că nu sunt eu care repopulează roiul
cu varroa. Nici cu botcile nu am probleme. Acceptare aproape 100% de ani de zile.
Cu formare de roi cu puiet facem doar continuitate. Imposibil să nu aibă o ramă de puiet
nici un păduche. Părerea mea. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Ian 2022, 13:15

pai spargeti cubu in primavara si apoi vb de tratamente non stop .... :lol:

nu degeaba ii zice VARROA DISTRUCTOR ARMAGHEDON :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Ian 2022, 13:25

cu alte cuvinte daca anul 2022 va fi un an ploios cu schimbari bruste de temperatura ....va trebuii sa ne facemm provizii de tratamente.... ;)
e ca povestea cu dropu de sare .... :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 23 Ian 2022, 14:14

Dupa ce am citit si vazut pe yt, tot felul de tehnologii si tratamente antivaroua, am tras o concluzie: se stie despre infestarea cu varoua la fel de mult ca despre....covid!
De exemplu, din principiu, nu fac tratamente de păduchi decât primavara, cel mai târziu până pun caturile si apoi, după tei. In anii din urmă, se ajungea in situatii neplăcute cand infestarea era atât de mare ca puteau fi văzuți pe albine cu ochiul liber. Bineînțeles cu urmările de rigoare: depopulari, famiIii slabe la intrarea in iarna, pierderi pe timpul iernii, etc! Cu toate acestea, nu fac tratamente in perioada amintită decât la rolurile din acel an.
Anul trecut, am avut o surpriză plăcută: lipsa varoua! Chiar dacă i-am tamaiat, i-am pudrat cu zahar vanilat, am băgat în alcool, rezultatul a fost zero! Cu toate acestea, am făcut tamaierea de toamna , preventiv si pentru ca in iarna expira varachetul.
Concluzia? Nu tratamentele sunt eficiente sau nu, ci mai degrabă " norocul"! Norocul însemnând vremea, linia genetică, bla, bla, si ce se mai poate vinde!
Restul, este reclama mascată!
Shrek

Mesajde Balian » 23 Ian 2022, 15:27

Dacă fac control și găsesc păduchi, tratez și pică, după care mai fac control
și nu găsesc, cred că am făcut ce trebuie. Raclama mascată poate fi cât lumea. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 23 Ian 2022, 15:33

În cazul meu n-are rost să fac testări să văd dacă am sau nu varroa. El este de fiecare dată la început de august, mai mult sau mai puțin.
Așa că, pun benzile în august și apoi fac 3 fumuri de varachet sau oxalic. Și cu asta țin păduchii departe de zona critică.

Da, sunt ani ca anul trecut, când au fost mai puțin păduchi, dar tratament tot a trebuit făcut.
Dacă fac roii cu rame cu puiet din stupi, atunci până se împerechează regina prind totul ieșit și rad varooa. Pun 1 bandă de varostop, care veți fi uimiți ce poate să facă.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 23 Ian 2022, 16:29

Eu nu am nominalizat tratamentul dar da, si eu tot asta folosesc! Iar toamna tarziu, clasica, antică, " ineficiența tamaiere cu varachet. Dar ce s-a întâmplat anul trecut, nu am gasit o explicație " stiintifica"! Uneori, Dumnezeu mai da a mana de ajutor si apicultorilor saraci...cu duhul!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 23 Ian 2022, 18:17

Shrek scrie:Dupa ce am citit si vazut pe yt, tot felul de tehnologii si tratamente antivaroua, am tras o concluzie: se stie despre infestarea cu varoua la fel de mult ca despre....covid!
De exemplu, din principiu, nu fac tratamente de păduchi decât primavara, cel mai târziu până pun caturile si apoi, după tei. In anii din urmă, se ajungea in situatii neplăcute cand infestarea era atât de mare ca puteau fi văzuți pe albine cu ochiul liber. Bineînțeles cu urmările de rigoare: depopulari, famiIii slabe la intrarea in iarna, pierderi pe timpul iernii, etc! Cu toate acestea, nu fac tratamente in perioada amintită decât la rolurile din acel an.
Anul trecut, am avut o surpriză plăcută: lipsa varoua! Chiar dacă i-am tamaiat, i-am pudrat cu zahar vanilat, am băgat în alcool, rezultatul a fost zero! Cu toate acestea, am făcut tamaierea de toamna , preventiv si pentru ca in iarna expira varachetul.
Concluzia? Nu tratamentele sunt eficiente sau nu, ci mai degrabă " norocul"! Norocul însemnând vremea, linia genetică, bla, bla, si ce se mai poate vinde!
noi daca murim de frig iarna ....nu noi suntem de vina ci iarna ca e frig....??cum tratezi un om care moare de frig?? i dai medicamente si il lasi tot in frig??

tot aud la colegii incepatori cu care mai vb ca: cum e posibil ca stupii de productie care erau puternici cu caturile pe ei sunt mai slabi acum la iernat decat roii ce nu au avut caturi si au fost tinuti strans.......
acum intreb si eu: oare cum e posibil? :o

concluzie: lucrurile care nu se vad sau inteleg nu exista.......
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 24 Ian 2022, 14:02

yuonyuon scrie:pai spargeti cubu in primavara si apoi vb de tratamente non stop .... :lol:

Ultima data am spart cuibul primavara acum aproximativ 20 de ani. :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 24 Ian 2022, 15:45

Shrek scrie:Concluzia? Nu tratamentele sunt eficiente sau nu, ci mai degrabă " norocul"! Norocul însemnând vremea, linia genetică, bla, bla, si ce se mai poate vinde!

Daca ne luam doar dupa noroc o sa avem si miere tot dupa cum ne este norocul chiar daca vremea o sa tina cu noi.
jonny_it

Mesajde yuonyuon » 24 Ian 2022, 22:12

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:pai spargeti cubu in primavara si apoi vb de tratamente non stop .... :lol:

Ultima data am spart cuibul primavara acum aproximativ 20 de ani. :lol:
eu nici daca imi pune unu pistolul la cap nu sparg cuibu :lol:
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 24 Ian 2022, 22:31

yuonyuon scrie:eu nici daca imi pune unu pistolul la cap nu sparg cuibu :lol:

Ramă clăditoare folosiți?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 24 Ian 2022, 23:39

cristi_vidican scrie:
yuonyuon scrie:eu nici daca imi pune unu pistolul la cap nu sparg cuibu :lol:

Ramă clăditoare folosiți?
nu in nici un caz.......nam nevoie de puiet racit la marginea stupului.....si risipa de resurse
yuonyuon

Mesajde Balian » 25 Ian 2022, 07:34

Am ramă clăditoare şi acum în stup. N-o scot niciodată.
E semnal primăvara când începe să construiească
în ea e momentul să bag foițe lângă ultima ramă de
puiet. Ceara din ea e super pentru ceruit foițe de plastic.
Spargerea cuibului nu e chiar soluție bună. Primăvara
fatal error.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE