yuonyuon scrie:e un lucru normal sa dai cand nu ai....
eu nu am consumuri asa mari...in perioada dintre salcam si tei am foarte multa culegatoare si puiet moderat...deci se descurca....plus las jumate de cat cu miere....
iar in situatii cand nu este deloc...le dau 5-10litri sirop d miere ...sau zahar....
e bine c a la inceputul culesului de tei ..albina sa fie oarcum activata si matca sa ponteze...altfel vom avea probleme cu blocajele dar si cu albina culegatoare ...pentru ca nu va iesii la cules....
yuonyuon scrie:1.......
3 la mine toata albina este in caturi...iar in cuib nu am miere deloc...
vara ...puietul trebuie racit ...nu incalzitVasile_Bucovineanu scrie:yuonyuon scrie:1.......
3 la mine toata albina este in caturi...iar in cuib nu am miere deloc...
Daca toata albina este in caturi, cine incalzeste puietul, numai trantorii?
deci ati luat mierea si ati plecat?....Balian scrie:În urmă cu cca. 4-5 ani după salcâm a scăzut cântarul 8kg în 3 săptămâni. Am fost plecat.
Când am mers la ele trântorii erau aruncați afară și albina începea să moară. În stup nu
era nici o celulă de miere. Polen nici atâta. Nu-mi venea să cred. Îmnainte nu s-a întâmplat
niciodată așa ceva. Asta în iunie, în plină vară!!!
yuonyuon scrie:...deci ati luat mierea si ati plecat?....![]()
daca am 5 rame cu puiet trebuie sa las 5 rame cu miere descapacita ...ca albinele sa aiba acces la hrana...si matca sa se mentina...
ati vazut de multe ori puiet pe 8 rame si marginasele pline cu miere....si se zice" ca are marginasele pline" ...si se poate lua catul cu totul....
e destul sa iasa 2 table de puiet si acele marginase dispar...sau cum se intampla la multi ...mor de foame ..matca stagneaza si nu doar ca nu mai ponteaza dar si mult puiet in lucru sau care a eclozat nu este hranit corespunzator....iar la momentul teiului pica in cap...iar pana la FS deja ii adunam cu forasul si zicem "neonicotinoide sau paduchii sunt de vina"...
daca vreti sa vedeti cat consuma intre salcam si tei(teoretic conuma cel mai mult din an)...ingraditi matca pe 5 rame si lasati un cat intreg de salcam ...si la momentul teiului faceti socoteala...
nu mai vorbim de ce albina puternica se construieste pe miere de salcam ...ca rupe si foarea....
dar multi preferea metoda trasa de par....da doamne!
trebuie sa tinem cont ca polenul din primavara este de 5 ori mai calitativ decat acela din a doua jumatate a sezonului...deci trebuie mai mult ...
natura nu te mai ajuta ...iti trage presul de sub picioare...cu o palma da si cu una iti ia...
apicultorul trebuie sa restranga activitatea...sa grupeze puietul...sa completeze unde e cazul...si sa nu se intinda ...
sa se retraga la timp ...cand inca mai are (bani pe card) puiet si polen din abundenta ...iar cand vine augustul...sa fie deja cu sacii in caruta..adica cu albina de iarna gramada in stup....pentru ca daca no avem pana atunci ...in august si septembrie va fi greu de crescut....
yuonyuon scrie:la inceputul teiului am preparat 8 stupi ca sa mi produca rame cu pastura si rame cu miere pentru la rezerva....
daca la final de fs fac 80 rame cu pastura/polen si 160/240 cu miere pline capacite ...e ok...am toata iarna si primavara resurse(turte)
pai am scris mai sus...crisandp2 scrie:yuonyuon scrie:la inceputul teiului am preparat 8 stupi ca sa mi produca rame cu pastura si rame cu miere pentru la rezerva....
daca la final de fs fac 80 rame cu pastura/polen si 160/240 cu miere pline capacite ...e ok...am toata iarna si primavara resurse(turte)
Buna seara,
cum le preparati ?
Multumesc.
yuonyuon scrie:pai am scris mai sus...crisandp2 scrie:yuonyuon scrie:la inceputul teiului am preparat 8 stupi ca sa mi produca rame cu pastura si rame cu miere pentru la rezerva....
Buna seara,
cum le preparati ?
Multumesc.
pun matca in corpul 2 si bag sirop cu galeata...
e bine sa faceti acum cand este polen ...iar atunci cand nu va fi sa aveti deunde...Balian scrie:Să fac această configurație în perioada când consider eu că nu este polen....am să fac în august. Altfel pentru mine este f ușor că țin
cuibul pe 3 cortpuri de 1/2. Și chiar pentru asta țin pe 3 corpuri. În aprilie-mai când natura turează acolo jos e plin cu polen nu mai e
albina nevoită să încarce între și în jurul puietului.
Legat de ”verticalizare” - în această primăvară la familii unde am găsit prea multă miere sus în C3 am făcut o inversare C3 cu C1, cu
gândul că nu le va plăcea să aibă miere lângă urdiniș, va urca mierea în magazie. Ale mele (carnica) sunt altfel, au lăsat acolo până
ce a venit o perioadă mai săracă și au consumat de acolo.![]()
De un timp nu fac completări de hrană toamna. La fs procedez cum am derscris în postarea de mai sus și fără nici o intervenție am
lăsat să îngrașe C3 cu miere. Așa coboară cuibul jos în C2 și C1 fără să mai fac nimic. Intru automat în configurația de iernare luînd
treptat magaziile de sus. Rămân cu 3 corpuri pentru iernare. C3 full cu miere (e puțin mult) C2 gol C1 gol așteptând primăvara.
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Balian şi 95 vizitatori