Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 23 Iun 2024, 13:23

Depopularile in timpul culesului de tei se poate produce daca floarea este manata.Oricum dupa solstitiu ponta este in regres. De aceea unii prefera sa nu mearga la tei.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 23 Iun 2024, 13:53

yuonyuon scrie:e un lucru normal sa dai cand nu ai....

eu nu am consumuri asa mari...in perioada dintre salcam si tei am foarte multa culegatoare si puiet moderat...deci se descurca....plus las jumate de cat cu miere....
iar in situatii cand nu este deloc...le dau 5-10litri sirop d miere ...sau zahar....
e bine c a la inceputul culesului de tei ..albina sa fie oarcum activata si matca sa ponteze...altfel vom avea probleme cu blocajele dar si cu albina culegatoare ...pentru ca nu va iesii la cules....

Când nu are ce aduna sau nu mai are unde să depoziteze nu mai iese albina din stup.
Sunt care nu le place gratia pe motivul că nu trece albina prin ea. Evident când familia este slabă, are coronită sau nu cumva coroană
pe ramele de cuib, evident va bloca cuibul. Asta înseamnă probleme cumulate. Odată având puiet restrâns, peste 3 săptămâni nu va
avea albină și va aduna nectar mai puțin față de cât ar putea aduna dacă nu ar avea coroniță. Cu cât culesul este mai intensiv cu atât
mai repede va bloca și va plafona. Magazia rămânând fără miere. La asemenea situație gratia ajută să fie considerată de albine plafonul
spațiului. O familie la care a întârziat punerea magaziei încă din aprilie, (de frica de răcire) tot anul va știopăta că nu era obișnuită
din timp cu magazia. Cu MER poți să și greșești, că poți repara prin inversare de corpuri. La Dadant ai grașit și aia va rămâne. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 23 Iun 2024, 14:02

1.nu am pomenit sa nu treaca albina prin gratia haneman...nu exista la mine aceasta problema....

2 intre salcam si tei nu este cules zero absolut ....ci este totusi cva....iar daca ai multa culegatoare si putin puiet la sfaritul zile cand tragem linie o sa vedem ca stupul se intretine

3 la mine toata albina este in caturi...iar in cuib nu am miere deloc...
yuonyuon

Mesajde Balian » 23 Iun 2024, 14:17

În urmă cu cca. 4-5 ani după salcâm a scăzut cântarul 8kg în 3 săptămâni. Am fost plecat.
Când am mers la ele trântorii erau aruncați afară și albina începea să moară. În stup nu
era nici o celulă de miere. Polen nici atâta. Nu-mi venea să cred. Îmnainte nu s-a întâmplat
niciodată așa ceva. Asta în iunie, în plină vară!!!
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 23 Iun 2024, 20:50

yuonyuon scrie:1.......

Daca toata albina este in caturi, cine incalzeste puietul, numai trantorii? :P
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 23 Iun 2024, 22:02

Vasile_Bucovineanu scrie:
yuonyuon scrie:1.......

Daca toata albina este in caturi, cine incalzeste puietul, numai trantorii? :P
vara ...puietul trebuie racit ...nu incalzit :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 23 Iun 2024, 22:18

Balian scrie:În urmă cu cca. 4-5 ani după salcâm a scăzut cântarul 8kg în 3 săptămâni. Am fost plecat.
Când am mers la ele trântorii erau aruncați afară și albina începea să moară. În stup nu
era nici o celulă de miere. Polen nici atâta. Nu-mi venea să cred. Îmnainte nu s-a întâmplat
niciodată așa ceva. Asta în iunie, în plină vară!!!
deci ati luat mierea si ati plecat?.... :lol:

daca am 5 rame cu puiet trebuie sa las 5 rame cu miere descapacita ...ca albinele sa aiba acces la hrana...si matca sa se mentina...

ati vazut de multe ori puiet pe 8 rame si marginasele pline cu miere....si se zice" ca are marginasele pline".. :lol: ...si se poate lua catul cu totul....
e destul sa iasa 2 table de puiet si acele marginase dispar...sau cum se intampla la multi ...mor de foame ..matca stagneaza si nu doar ca nu mai ponteaza dar si mult puiet in lucru sau care a eclozat nu este hranit corespunzator....iar la momentul teiului pica in cap...iar pana la FS deja ii adunam cu forasul si zicem "neonicotinoide sau paduchii sunt de vina"...

daca vreti sa vedeti cat consuma intre salcam si tei(teoretic conuma cel mai mult din an)...ingraditi matca pe 5 rame si lasati un cat intreg de salcam ...si la momentul teiului faceti socoteala...
nu mai vorbim de ce albina puternica se construieste pe miere de salcam ...ca rupe si foarea....
dar multi preferea metoda trasa de par....da doamne! :lol:

trebuie sa tinem cont ca polenul dinprimavara este de 5 ori mai calitativ decat acela din a doua jumatate a sezonului...deci trebuie mai mult ...
natura nu te mai ajuta ...iti trage presul de sub picioare...cu o palma da si cu una iti ia... :lol:

apicultorul trebuie sa restranga activitatea...sa grupeze puietul...sa completeze unde e cazul...si sa nu se intinda ...
sa se retraga la timp ...cand inca mai are (bani pe card :lol: ) puiet si polen din abundenta ...iar cand vine augustul...sa fie deja cu sacii in caruta..adica cu albina de iarna gramada in stup....pentru ca daca no avem pana atunci ...in august si septembrie va fi greu de crescut....
yuonyuon

Mesajde Balian » 24 Iun 2024, 11:52

yuonyuon scrie:...deci ati luat mierea si ati plecat?.... :lol:
daca am 5 rame cu puiet trebuie sa las 5 rame cu miere descapacita ...ca albinele sa aiba acces la hrana...si matca sa se mentina...
ati vazut de multe ori puiet pe 8 rame si marginasele pline cu miere....si se zice" ca are marginasele pline" ...si se poate lua catul cu totul....
e destul sa iasa 2 table de puiet si acele marginase dispar...sau cum se intampla la multi ...mor de foame ..matca stagneaza si nu doar ca nu mai ponteaza dar si mult puiet in lucru sau care a eclozat nu este hranit corespunzator....iar la momentul teiului pica in cap...iar pana la FS deja ii adunam cu forasul si zicem "neonicotinoide sau paduchii sunt de vina"...
daca vreti sa vedeti cat consuma intre salcam si tei(teoretic conuma cel mai mult din an)...ingraditi matca pe 5 rame si lasati un cat intreg de salcam ...si la momentul teiului faceti socoteala...
nu mai vorbim de ce albina puternica se construieste pe miere de salcam ...ca rupe si foarea....
dar multi preferea metoda trasa de par....da doamne!
trebuie sa tinem cont ca polenul din primavara este de 5 ori mai calitativ decat acela din a doua jumatate a sezonului...deci trebuie mai mult ...
natura nu te mai ajuta ...iti trage presul de sub picioare...cu o palma da si cu una iti ia...
apicultorul trebuie sa restranga activitatea...sa grupeze puietul...sa completeze unde e cazul...si sa nu se intinda ...
sa se retraga la timp ...cand inca mai are (bani pe card) puiet si polen din abundenta ...iar cand vine augustul...sa fie deja cu sacii in caruta..adica cu albina de iarna gramada in stup....pentru ca daca no avem pana atunci ...in august si septembrie va fi greu de crescut....

Da. Așa am făcut. Am stors și am plecat. După obișnuință sau tradiție, perioada dintre salcâm și fs era susținută de flora spontană care când în când mai dădea și plus de miere de cea mai bună calitate, sau dacă nu măcar a susținut traiul. Și dintro dată nu a mai fost să fie. Stuparul (eu :oops: ) crează singur probleme. Am luat după obișnuință, și am asistat pe telefon pe aplicație scenariul prăbușirii. A fost o învățătură după 40 de ani de stupărit. Cu sistemul de monitorizare măcar sunt documentat de prostie. Sau cum spuneți lăcomie. E greșeală mare să lași stupul fără hrană susținut de tot felul de idei trăznite. Stupină fără cântar este ca stupar fără centrifugă. Trebuie luate decizii după raționament obținut din date concrete pe moment nu după obișnuință. Ideea mult răspândită de cuib uscat cu rame pline cu puiet de la leț în leț este valabil numai cu miere în magazie. Nu spun că e greșită această organizare dar obligatoriu cu miere în magazie. E și logic, despre ce vorbesc. :lol:
Practica urmărită de mine după acel incident este următorul:
pun prima magazie primăvara devreme, la înflorirea corcodușului, las să umple la max. 40% și pun noua magazie goală sub el. De sus storc și pun magazie goală peste gratie. Și tot așa până în toamnă. O magazie este în umplere permanent. Dacă se amestecă două sortimente, nu mă deranjează deloc, dar am siguranța că albinele au pertmanent mâncare. Despre polen e altă discuție. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 24 Iun 2024, 14:45

am facut si eu gafe de genu...deci e ok :lol:

e grav sa vedem cum scoate albina moarta afara cand intra in "cod rosuu" de foame....dar mai grav e sa moara mii de albine can este in "cod galben" d e foame fara sa le vedem noi...iar concluzia apicultorului sa fie DOAR depopulare?!

asta urmaresc eu sa am permanent mancare si sa nu amestec sortimentele prea tare..(mai ales salcamul)...

vad ca la polen ati lasat topicul deschis :lol: ...find ca aveti mER...mergeti in stupina si alegeti 2 stupi ...si asezati astfel de jos in sus....

1 fundul
2 corp cu rame inchise si doua rame cu puiet capacit la eclozare
3 gratia haneman
4 corpul 2 cu matca si restul de puiet
5 alt corp cu puiet (banuiesc)
6 gratia haneman
7 restul de corpuri cu miere
8 capac :lol:

peste o saptamana imi spuneti daca este polen sau nu in natura....
yuonyuon

Mesajde Balian » 24 Iun 2024, 15:41

Să fac această configurație în perioada când consider eu că nu este polen....am să fac în august. Altfel pentru mine este f ușor că țin
cuibul pe 3 cortpuri de 1/2. Și chiar pentru asta țin pe 3 corpuri. În aprilie-mai când natura turează acolo jos e plin cu polen nu mai e
albina nevoită să încarce între și în jurul puietului.
Legat de ”verticalizare” - în această primăvară la familii unde am găsit prea multă miere sus în C3 am făcut o inversare C3 cu C1, cu
gândul că nu le va plăcea să aibă miere lângă urdiniș, va urca mierea în magazie. Ale mele (carnica) sunt altfel, au lăsat acolo până
ce a venit o perioadă mai săracă și au consumat de acolo. :shock:
De un timp nu fac completări de hrană toamna. La fs procedez cum am derscris în postarea de mai sus și fără nici o intervenție am
lăsat să îngrașe C3 cu miere. Așa coboară cuibul jos în C2 și C1 fără să mai fac nimic. Intru automat în configurația de iernare luînd
treptat magaziile de sus. Rămân cu 3 corpuri pentru iernare. C3 full cu miere (e puțin mult) C2 gol C1 gol așteptând primăvara. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 24 Iun 2024, 16:15

la inceputul teiului am preparat 8 stupi ca sa mi produca rame cu pastura si rame cu miere pentru la rezerva....

daca la final de fs fac 80 rame cu pastura/polen si 160/240 cu miere pline capacite ...e ok...am toata iarna si primavara resurse(turte :lol: )
Fişiere ataşate
nhchg.jpg
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 24 Iun 2024, 20:38

yuonyuon scrie:la inceputul teiului am preparat 8 stupi ca sa mi produca rame cu pastura si rame cu miere pentru la rezerva....

daca la final de fs fac 80 rame cu pastura/polen si 160/240 cu miere pline capacite ...e ok...am toata iarna si primavara resurse(turte :lol: )

Buna seara,
cum le preparati ?
Multumesc.
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 24 Iun 2024, 22:05

crisandp2 scrie:
yuonyuon scrie:la inceputul teiului am preparat 8 stupi ca sa mi produca rame cu pastura si rame cu miere pentru la rezerva....

Buna seara,
cum le preparati ?
Multumesc.
pai am scris mai sus...

pun matca in corpul 2 si bag sirop cu galeata...
yuonyuon

Mesajde crisandp2 » 25 Iun 2024, 08:41

yuonyuon scrie:
crisandp2 scrie:

Buna seara,
cum le preparati ?
Multumesc.
pai am scris mai sus...

pun matca in corpul 2 si bag sirop cu galeata...

Multumesc frumos!
Incercam si aceasta miscare, de cea cu 5-6 rame doar de puiet sunt foarte multumit !
Ati fost un mare domn ca ne-ati dat mura in gura cum se face, jos palaria !
As fi foarte curios cu acest sistem cata miere ar scoate dl Gavrila, celebrul YTuber, in locatia lui de vis...
crisandp2

Mesajde yuonyuon » 25 Iun 2024, 10:23

ma bucur ca ati inteles ...desii nu m consider un foarte bun "explicator".. :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 25 Iun 2024, 15:22

Balian scrie:Să fac această configurație în perioada când consider eu că nu este polen....am să fac în august. Altfel pentru mine este f ușor că țin
cuibul pe 3 cortpuri de 1/2. Și chiar pentru asta țin pe 3 corpuri. În aprilie-mai când natura turează acolo jos e plin cu polen nu mai e
albina nevoită să încarce între și în jurul puietului.
Legat de ”verticalizare” - în această primăvară la familii unde am găsit prea multă miere sus în C3 am făcut o inversare C3 cu C1, cu
gândul că nu le va plăcea să aibă miere lângă urdiniș, va urca mierea în magazie. Ale mele (carnica) sunt altfel, au lăsat acolo până
ce a venit o perioadă mai săracă și au consumat de acolo. :shock:
De un timp nu fac completări de hrană toamna. La fs procedez cum am derscris în postarea de mai sus și fără nici o intervenție am
lăsat să îngrașe C3 cu miere. Așa coboară cuibul jos în C2 și C1 fără să mai fac nimic. Intru automat în configurația de iernare luînd
treptat magaziile de sus. Rămân cu 3 corpuri pentru iernare. C3 full cu miere (e puțin mult) C2 gol C1 gol așteptând primăvara. :)
e bine sa faceti acum cand este polen ...iar atunci cand nu va fi sa aveti deunde...
in natura sunt perioade cu exces de polen(adica ramane polenul necules)....si altele cand este putin (sub necesarul familiilor de albine)....deaceia albine au "inventat" pastua
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE