Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 21 Iul 2024, 07:32

Nu am putut sa citesc decat pana la "a creeat RASA bukfast"... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 21 Iul 2024, 07:35

Normal ca aceasta rasa" mai de la frig".....carnica....propolizeaza pentru ca nu inchideti sita AV.... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Iul 2024, 11:14

yuonyuon scrie:Normal ca aceasta rasa" mai de la frig".....carnica....propolizeaza pentru ca nu inchideti sita AV.... :lol:

E bun argument. :D Aproape tot anul este închis. Carnica chiar propolisează peste măsură. Ramele arată ca și cum nu ar fi îngrijite
albinele.

Am citit cartea fratelui Adam. Acolo și atunci era prăpăd. Pur și simplu a dispărut albina locală în Anglia lovit de acarianul de trahee.
Încrucișarea cu albina italiană a scăpat situația. Atunci nu erau neonicotinoide. :lol:

Azi am găsit miere la albine ca și cum nu am fi stors. Un stup pe 6 corpuri avea 5 corpuri de miere. Structură perfectă.:D
A ...am iutat să spun nu avea matcă. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 21 Iul 2024, 12:26

Ddci doar prin incrucisare se putea repopula teritoriul pierdut...interesant...
Suna a poveste de hollywood....fratele asta sigur spune adevaru??...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 21 Iul 2024, 12:31

Balian scrie:
yuonyuon scrie:Normal ca aceasta rasa" mai de la frig".....carnica....propolizeaza pentru ca nu inchideti sita AV.... :lol:

E bun argument. :D Aproape tot anul este închis. Carnica chiar propolisează peste măsură. Ramele arată ca și cum nu ar fi îngrijite
albinele.

Am citit cartea fratelui Adam. Acolo și atunci era prăpăd. Pur și simplu a dispărut albina locală în Anglia lovit de acarianul de trahee.
Încrucișarea cu albina italiană a scăpat situația. Atunci nu erau neonicotinoide.

Azi am găsit miere la albine ca și cum nu am fi stors. Un stup pe 6 corpuri avea 5 corpuri de miere. Structură perfectă.:D
A ...am iutat să spun nu avea matcă. :lol:
eu v am zis ca matca nu face doi bani....mai mult incurca :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Iul 2024, 12:41

Serios m-a pus pe gânduri. Înainte de fs omor mătcile bătrăne și le las orfane. După cules unific albina cu roiurile
și am bombe pentru anul următor. Mă refer la rapiță. Eu nu mă uit la număr, să am nu știu cât. Ce am să fie bune.
Altfel dacă nu iernez familii potrivite, nu voi avea la rapiță, care mi este culesul principal. Așa nu bat capul cu
sporul natural, rămân tot la acelaș număr an de an. Stau pe spate ca virușii. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 21 Iul 2024, 15:35

yuonyuon scrie:Regula. La mine orce matca care are potenial tre sa aduca minim 50....nu conteaxa din ce rasa face parte sau culoare etc....faptul ca unele se comporta in anume fel sau altul... tine de preferinte noastre...

Vorbesti mereu de minim 50kg si de faptul ca nu conteaza deloc regina. Dar nu mai amintesti nimic de cele 20-30 de kg de sirop pe care le primeste fiecare familie, despre care ai vorbit candva. Eu te invit in zona mea, sa vedem cum realizezi 50 kg de miere cu orice regina,tinand cuibul pe 4-6 rame si fara sirop.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 21 Iul 2024, 20:14

Numeste dumneata o rasa care nu aduce miere??
Una pe care nu o vrea nimeni....pentru ca toti avem carpatine..maidaneze..carnica.italiana ..bk si altele...si se fac productii cu toate....
Eu personal corciturile de culoare rosii nu le suport ...nu merg bine....nu sunt pe gustu meu....asta pentru ca celelalte se comporta diferit...si am o uniformitate la cele de culoare inchisa

De ce as da mult sirop daca am putin puiet??...doar 5 rame...
Cand pot lasa dupa fiecare cules 20% albinelor...
Anu asta intre salcam si tei am obs ca nu merge nimik si am dat 10 l...si cred ca atat ramane..

La momentul de fata am caturile pline cu fs...este al 4 lea sau al 5 lea cat full pe 2024....si intentionez sa il las albinelor...

Eu explic si poate orcine sa incerce....si stiu sigur ca sunt multi care au testat deja chiar daca nu scriu pe forum...si au si rezultate....

Dumneata sti foarte bine ca un cat plin de 1/1 are 23-25 kg...daca faci doua astfel de caturi ai facut targhetul.....ai nevoie de doua culesuri si stupi pregatiti...
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 21 Iul 2024, 22:39

yuonyuon scrie:De ce as da mult sirop daca am putin puiet??...doar 5 rame...
Cand pot lasa dupa fiecare cules 20% albinelor...
Anu asta intre salcam si tei am obs ca nu merge nimik si am dat 10 l...si cred ca atat ramane..

La momentul de fata am caturile pline cu fs...este al 4 lea sau al 5 lea cat full pe 2024....si intentionez sa il las albinelor...

Eu explic si poate orcine sa incerce....si stiu sigur ca sunt multi care au testat deja chiar daca nu scriu pe forum...si au si rezultate....

Dumneata sti foarte bine ca un cat plin de 1/1 are 23-25 kg...daca faci doua astfel de caturi ai facut targhetul.....ai nevoie de doua culesuri si stupi pregatiti...

Daca cuibul este limitat la cateva rame tot ce primeste familia va fi depozitat in cat. Intreb si eu: cine garanteaza ca daca apare un cules dupa ce au primit siropul acesta nu va fi extras odata cu mierea la urmatoarea extractie? Si eu dau sirop dar numai toamna pentru iernare, cand familiile sunt pe un singur corp si nu extrag nimic din cuib in sezonul urmator. De cand am albine o singura data ele au primit sirop in sezonul activ.
Sirop dau si canadienii dupa fiecare extractie, dar mierea obtinuta nu e consumata cruda, e folosita numai in industria alimentara.
Dar fiecare procedeaza cum crede daca are cui sa o vanda. Nu trebuie sa ne intrebam de ce mierea romaneasca are acelasi pret ca cea adusa din China
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 22 Iul 2024, 14:03

A spus domnu Balian mai sus ca stup fara matca a adus 5 caturi....
Deci 5 caturi.14kg=70
Zic bine domnu Balian? 8-) :lol:
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 22 Iul 2024, 15:59

Atunci de ce ar mai fi nevoie de regine? Le orfanizam pe toate in primavara si mergem cu cu butoaiele la extras. :)
Probabil nu avea regina imperecheata, dar sigur nu era orfan. Unii apicultori, cu ani in urma omorau reginele cu 2 saptamani inaintea unui cules important si la cules aveau deja regine tinere , nu aveau puiet si astfel aveau mai multa miere. E totusi cu riscuri metoda. Daca nu se intervine va roi si mai exista riscul sa ramana orfan.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 22 Iul 2024, 18:05

Stupul este pe 6 corpuri 1/2. Nu are puiet de nici un fel. Gălăgie avea. :lol: Nu era full cu miere.
Primul corp de jos cam gol, dar cum urcam sus tot mai mult. Două corpuri de sus full. Eu nu am
făcut asta intenționat. Așa s-a nimerit și în trecut a mai fost așa de mai multe ori. Știm noi ce se va
întâmpla peste 2-3 săptămâni. Prăbușitre de populație evident. Socotit per total. Merită sau nu
merită? La urmă unesc albinele cu ceva mai slab u cu un roi. Fiecare socotim cu un fel de creion. :)
Balian

Mesajde Balian » 22 Iul 2024, 18:14

Descăpăcirea este o temă actuală. (Fac tot posibilul să evit acestă operație. Urmăresc umiditatea mierii cu refractometrul. Nu când este căpăcit iau magazia ci când umiditatea mi este potrivită. Stoarcerea la fiecare cules fac în mai multe runde. Prima rundă e cu umiditate mai mare decât ultima.
Rapița amestec 50-50% cu fs. Ultima rundă rămâne în depozit până la următoarea stoarcere, când amestec cu prima rundă la următorul ules. Astfel fixez umiditatea mixului în domeniul potrivit.)
În 50 de ani am descăpăcit cu multe scule. Furculița de diferite tipuri. Cea mai potrivită era care la prinderea acelor nu avea prag. Altfel distrugea vârful celulelor. Am folosit role cu ace. Nu e grozav. Am trecut la cuțite zimțate. Merge. Și am ajuns la cuțit încălzit electric. Prima dată am avut un cuțit ca feliatorul de varză în forma V. Încălzit. Tăia ca laserul. Problema era la denivelări și mă încurca lățimea lețului de 25mm la rame. Am trecut la lățime de 20mm. Era mult mai bine dar denivelările tot rămâneau nelucrate. În final am cumpărat un cuțit de tip:
https://magazinulapicultorului.ro/desca ... v-70w.html

(Atenție! numai de 70W este bun. Cel de 40W nu încălzește suficient.)
A mers minunat, dar simțeam că energia de încălzire este prea mică. Am luat un alimentator reglabil cu care am putut regla cum am vrut tensiunea de alimentare:

https://www.expondo.ro/stamos-soldering ... gKr-vD_BwE

Aparatul arată și putera consumată. La 12V cuțitul consumă numai 55W. Reglat la 14V cosumă 73W și merge perfect. Am recomandat și la prieteni. Toți sunt mulțumiți.
Nu mai urăsc descăpăcirea. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 22 Iul 2024, 19:22

Asa va trebuie daca nu puneti caturi ... :lol:

In loc sa datu spatiu si eventual daca e cules extraordinar sa puneti cate 9 rame in cat...

Eu nu vreau sa imi capaceasca mai mult de 50% pentru ca blocheaza si cuibu...

Dau caturi in plus si scap ieftin la descapacit...dar nu ma plang :lol: ..am avut perioade cand am zis ca nu mai termin cu furculita :lol: ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 22 Iul 2024, 19:43

Așa fac. Am uitat să spun. :D 9 rame în cat să îngrașe puțin și cât mai multe caturi.
Așa întind mierea bine și se uscă mai ușor. Pun jos catul gol pe gratie și iau de sus.
Cu 3 corpuri pentru cuib treptat umple corpul 3 cu miere și automat se cează starea
pentru iernat fără să am blocaj în cuib. Jos mai am 2 corpuri pentru cuib. De sus iau
toate caturile și gratia și poate să vină iarna. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 22 Iul 2024, 19:56

Cu acest dispozitiv descapacirea unei rame dureaza doar cateva secunde:
Vasile_Bucovineanu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE