https://www.facebook.com/share/r/9XgnSSRHwbPFRNXg/
nu mai trebuie furculita...pentru ca ramane pe stupi....Balian scrie:Phu, e jale. Nu numai furculițā vā trebuie, şi ucenic care sā descāpāceascā în locul stuparului. Totul este frumos altfel!
eu nu mai vreau puiet pentru ca sa terminat sezonul...daca imi ies cele 4-5 rame de puiet ce mai am prin stupi....= 6-7 rame de albina pentru iarna garantat....Balian scrie:Am cuibul pe trei corpuri. În august la unii stupi mai las o magazie sā aibā loc pentru albine şi mai urc rame cu miere. La majoritate automat se formeazā starea de iernare fārā sā fac nimic. Corpul de sus miere (9 rame nu prea stā albina acolo) corpul de mijloc puiet şi ceva miere (9 rame mierea asta storc în octombrie) corpul de jos puiet şi pāstură 10 rame. A 10-a ramā e rama de clādit 1/1 înpárțit îb douā. Rāmâne şi pentru iarnā.
Ce storc în octombrie e ceva miere necāpācitā de culoare închisā-închisā, pe care foloseac în amestec cu restul de poliflorā sā închidā culoatea. E mai cāutatā mierea închisā.
dar de ce sa nu traiasca ...ce are ...moare la ora fixa....??Shrek scrie:Îmi este extrem de greu sa cred ca albină eclozata la sfârșit de iulie, început de august, va fi capabila sa trăiască până în martie. Sa acopere și sa hrănească puietul din februarie, în bune condiții. Da, pot fi de acord cu dumneata dacă...vinzi matci , roiuri ori cumperi...miere! În rest...mai taie din ele!
aaa..de maine vand droguri...ca nu e un lucru rau...doar se fac bani....Balian scrie:A vinde ceva din care cineva face bani nu este un lucru rāu. E nevoie de orice marfā pentru care se dā bani. Comparat situația de acum cu cea din era glorioasā e cer şi pământ. Eu sunt fericit cā la orice problemā pot gāsi o grāmadā de soluții. Cā se poate şi altfel e chiar cum spuneți este alegerea noastrā. Alegere la care am suport. Dar dacā nu am? Şi d-voastrā ați furajat când trebuia. Şi cā avem o gamā largā de furaje, eu spun cā este un lucru bun.
Netul şi youtubul m-a învāțat mult. Ce cițiți intro carte e sfânt? Departe nu. Noi trebuie sā avem caracterul sā putem alege şi sā facem distincție dintre lucruri. Albinele mele când nu au polen, eu pot sā stau în vârful capului tot nu vor avea cā nu au de unde, numai dacā le dau. Dar am ce da. Şi nu polen, cā nu vreau eu.
yuonyuon scrie:......
daca erau la munte si acum sezonul era gata ....nu mai murea albina...? sau de obicei albina de la munte nu apuca luna martie pentru ca intra la iernat in august...
pai datile sirop zi de zi pana la 15 septembrie....in timp ce eu ma duc pana in TENERIfe...Shrek scrie:yuonyuon scrie:......
daca erau la munte si acum sezonul era gata ....nu mai murea albina...? sau de obicei albina de la munte nu apuca luna martie pentru ca intra la iernat in august...
Nu, nici aici nu aveți dreptate! În primul rand, cei ce au stupine staționare la munte, nu scot 100kile de miere pe stup pe cules ( excepție cei ce merg la cules la f 40 sau...margaritar)! Și tot nu se încheie sezonul chiar în iulie sau început de august. Mai este ceva faneata și apoi fructe de pădure ca sezonul este mult întârziat. Așadar, calendarul albinei de munte nu pusca deloc cu cel al albinei de pusta. Și tot pe la sfârșit de august început de septembrie încheie ouatul.
Dacă va supărați va trece, sunt sigur. Dar cred ca era corect sa spuneți ceva mai clar : în aceasta perioada ( iulie-august), trebuie stimulata ponta și hraniri consistente ( unde este cazul, evident), pentru ca aceasta albină va creste albină de iarna! Cu părinți și doici sănătoase, vom avea albine sănătoase, puternice, care vor trece prin iarna ca soldatul sovietic ( cu caiula în cap, țigară în gura, călărind sub gheata și...înjurând la gata)!
Altfel, cei începători, baga mana în stup acum, își pun ochelarii și cred ca sezonul s-a gătat având albină pe patru rame ( pe juma de rama), pun capacu' și apoi prin iarna suduie ca i-ai învățat prostii !
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 70 vizitatori