Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 24 Sep 2024, 20:45

crisandp2 scrie:Buna ziua,
in afara de a trata cu respect cuibul, nu va atingeti de el fara motiv(rame pt nuclee), ce le mai faceti albinelor incat paduchii nu sunt o problema ?
Eu tratez in iulie-septembrie, am incercat fara tratamente in toamna lui 2015 si mi-am pierdut toate familiile in iarna '15-'16.
Nu stiu cum reusesc unii fara tratamente in State ...
Va multumesc !

pai...imaginativa ca aveti o paine in cuptor...si nu vreti sa bagati vreun lemn prea mare ca sa grabiti focul dar nici sa se stinga....

asa si la stupi ...familia trebuie sa fie activa ...mereu spatiu ..si mereu hrana...mereu in echilibruu....asta nu inseamna sa deranjam prea mult ...pentru ca daca stam sa ne gandim nici la cuptor nu trebuie sa deschidem usa pana la final ...si totusi nu e chiar complicat....

foarte multi gresiti in primavara (extindere prea rapida ) si dupa salcam (ii lasati in paragina)...si e destul sa le stricati ritmul/echilibru....

atentia trebuie sa fie de 90 % pe acest echilibru ce ne asigura noua imunitatea albinelor

iar restu de 10 % ce tratamente sa folosim...

ganditiva ca imunitatea orcarui organism este un mecanism ce se apara de toate tipurile de atacuri zilnice...daca are conditiile optime este inbatabil...
si ca sa venim noi cu un tratament ...sa tratam ...este ridicol ...ca noi sa putem sa egalizam acest lucru...
doar s ai salvam de la moarte ...sa sai tinem la numar...

demulte ori restrangem si dam tratament si apoi avem impresia ca i am tratat noi dar defapt restrangerea i a ajuta sa se refaca ...iar tratamenul nostru e apa de ploaie....
stiu ca trendu este sa va focusati pe tratamenet pentru ca acolo sunt banii dar asta e ...eu fac invers...

mai trebuie si studiat un pic mecanismele de functionare ale sistemului imunitar ...pentru ca este un pic de inteles ...dar odata inteles ...este cu totul o noua abordare ... si nu doar a apiculturii...
la final noi ca sa iesim pe plus trebuie sa lucram cu natura ...sau mai bine zis cu tehnologia ...sa nu credeti ca in 2024 nu sau gasit cai de a eradica bolile in general .....
faptu ca nu avem noi acces si ni se pune in fata mereu "TRATAMENT"...nu putem sa vedem o alta cale ...si mereu pare complicat...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 24 Sep 2024, 22:13

sistemul imunitar ...functioneaza in parametrii optimi daca se indeplinesc 4 lucruri(simplificam la cele de baza)

1 geneza albinelor ...ca acesatea sa fie sanatoasa e nevoie de microclimat .hrana si cantitatea necesara de doici pentru a fi hranite...albina trebuie sa fie sanatoasa mereu....
la iesirea din iarna se presupune ca au trecut iarna cele mai puternice albine si daca sunt restranse pe o suprafata ce o pot ele controla cu brio...atunci vor genera albine puternice ...deci albine puternice care se plimba pe rame care au putere sa incalzeasca /propolizeze ..aduce hrana etc ...ele practic mentin echilibru ...

2 temperatura la care functioneaza(sist.imunitar) cel mai eficeient este de 35 de grade...l a nivelul acesta daunatorii nu prea se multiplica dar ei totusi exista...(in caz ca in viitor temperatura va scade si vor avea si ei sanasa sa se dezvolte in liniste :lol: ) ... deci mai pe scurt microclimatul..este imaginea ca familia este in grafic..

3 calitatea hranei ...miere si polen ...orice inlocuitor adaugat are efecte adverse...sau cum se zice ...efecte secundare sau principale...(alea rele sunt cele secundare de fiecare data :lol:)

4 spatiul trebuie mereu sa fie sub nivelul de acoperire al albinelor(ma refer la suprafata de puiet)...familia de albine cand are prea multa putere se extinde ...de multe ori prea mult....si ca orce dezvoltare pe nisipuri miscatoare(pentru ca apicltorul le va lua mierea de salcam 100% :lol: ) se va termina in recesiune ....ce va duce la probleme grave de imunitate ....mai ales a albinei sanatoase care va lispii...si fara albina viabila suntem terminati....

in cazul in care albina nu poate controla suprafata de puiet ..atunci apar probleme de microclimat si hranire ...ce duce la aparitia albina bolnava/anemice...(construita prost cu materiale de proasta calitate)....iar cu albina bolnava nu ai ce face...
daca scade temperatura in stup vom avea invazie de bacterii si varooa...se multiplica instant pentru ca sub 35 este temperatura lor optima de multiplicare....

dupa cum vedeti este un fel de sistem care daca este intrerupt pica tot...
acum putem dezvolta ....imunitatea albinei ca individ sau cea a familiei de albine ca organism (colonie)...dar ati inteles ideaa... ;)

sa va intreb acum ...cum vom putea trata noi cu un anume tratament acesti daunatori si tot odata sa ne asiguram ca ei nu mai apar? ...ei au aparaut initial pentru ca li s a format conditiile optime deci familia are deja mai multe probleme decat acesti paduchi...va dati seama ca omoram paduchii dar ramane nosema..(trebuie iar tratament :lol: )....

ca o regula de retinut ....daca avem paduchi ...le avem pe toate si imunitatea este in declin...altfel nu ii aveam ...
cand imunitatea este tinuta la nivel inalt ...nu exista boli/daunatori in numar cat sa afecteze bunastarea familie...acarieni si alte microorganisme exista dar sunt tinuti sub papuc si este ok asa...asta e modul natural optim al naturii al unei familii sanatoase...si in care vrem noi sa operam ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 27 Sep 2024, 16:22

Să presupun că accept ideea despre legătura dintre condițiile susamintite de trai a familiilor și imunitate.
Încerc să prelucrez și să aplic cât consider că este necesar în stupina mea. Am trei vetre staționare în locuri
diferite la distanțe între 1-10km între ele. Aplic exact același tehnologie tot anul pentru toate trei. Am făcut
două runde de verificare și tratamente cu AO sublimat. Rezultatul este surprinzător. O vatră cu familii înființate
în 2022, a avut varroa căzuți mulți la amândouă runde. Populație micșorată. O altă vatră la 10km inființată în
2023 păduchi puține. Populație și stare f bună din toate punctele de vedere. A treia vatră sunt roiurile de anul
acesta. Situație și stare asemănătoare cu cele din 2023. Pun întrebarea: cum de poate fi diferență așa mare
dintre vetre dacă toate condițiile erau asemănătoare? Dacă și la prima vatră am dat și făcut tot ce am dat și
făcut la restul de ce are incomparabil mai multe acarieni ca la restul? În funcție de răspuns pot sau nu accepta
teoria imunității.
PS: Lăngă vatra infestată este o stupină care mă urmărește ca o umbră tot timpul. De ani de zile. Nu am ce face.
Accept sau mă mut departe, că tot mă urmărește. Dacă așa e, atunci toată teoria cu imunitatea nu are nici o
valoare. Dacă ai vecini iresponsabili atunci ei vor defini soarta ta indiferent ce faci. Și de multe ori această
stanogramă se desfășoară. Din păcate.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Cristian IONITA » 27 Sep 2024, 16:52

Foarte probabil infestatia este în concordanta cu ceea ce exista prin vecini ... și aici nu prea sunt multe de făcut ... dar asta nu justifica cu nimic sa slăbim rigurozitatea în ceea ce tine de activitatea noastră ... daca avem vecini păduchiosi în nici un caz nu ajuta sa devenim și noi la fel :).

Interesanta experienta dumneavoastră cu împărțirea pe vetre în funcție de vârstă familiilor .... și poate nu trebuie ratat de remarcat faptul ca infestarea mai ridicata este la Vatra cu familii mai în vârstă .... bănuiesc ca familiile sunt înființate pe faguri noi ... deci clara legătură între gradul de infectare și vechimea ramelor.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 27 Sep 2024, 17:38

Cristian IONITA scrie:Foarte probabil infestatia este în concordanta cu ceea ce exista prin vecini ... și aici nu prea sunt multe de făcut ... dar asta nu justifica cu nimic sa slăbim rigurozitatea în ceea ce tine de activitatea noastră ... daca avem vecini păduchiosi în nici un caz nu ajuta sa devenim și noi la fel :).

Interesanta experienta dumneavoastră cu împărțirea pe vetre în funcție de vârstă familiilor .... și poate nu trebuie ratat de remarcat faptul ca infestarea mai ridicata este la Vatra cu familii mai în vârstă .... bănuiesc ca familiile sunt înființate pe faguri noi ... deci clara legătură între gradul de infectare și vechimea ramelor.

Este în perfecă concordanță cum mă gândesc eu. Sunteți primul care a prins această temă.
Recunosc, caut stupar care se gândește asemănător ca mine. Nu prea găsesc. Până acum am
crezut că din cauza convingerii nu găsesc. Se pare că nu sunt singur. :)
Personal am dori să mă gândesc logic, nu cu dorințe să fiu pionier. Eu susțin așa: dacă vecinul
nu este consecvent în lucrul cu albinele, nu ai șansă să scapi, vei prăbuși cu el cu tot. Nu ai șansă
să scapi. Orice ai face. Asta spun cu semnul exclamării, că este valabil pentru absolut toți. Cine
crede că apicultura este altfel să scrie aici vă rog. Sunt f curios. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 27 Sep 2024, 22:00

Balian scrie:Să presupun că accept ideea despre legătura dintre condițiile susamintite de trai a familiilor și imunitate.
Încerc să prelucrez și să aplic cât consider că este necesar în stupina mea. Am trei vetre staționare în locuri
diferite la distanțe între 1-10km între ele. Aplic exact același tehnologie tot anul pentru toate trei. Am făcut
două runde de verificare și tratamente cu AO sublimat. Rezultatul este surprinzător. O vatră cu familii înființate
în 2022, a avut varroa căzuți mulți la amândouă runde. Populație micșorată. O altă vatră la 10km inființată în
2023 păduchi puține. Populație și stare f bună din toate punctele de vedere. A treia vatră sunt roiurile de anul
acesta. Situație și stare asemănătoare cu cele din 2023. Pun întrebarea: cum de poate fi diferență așa mare
dintre vetre dacă toate condițiile erau asemănătoare?
Dacă și la prima vatră am dat și făcut tot ce am dat și
făcut la restul de ce are incomparabil mai multe acarieni ca la restul? În funcție de răspuns pot sau nu accepta
teoria imunității.
PS: Lăngă vatra infestată este o stupină care mă urmărește ca o umbră tot timpul. De ani de zile. Nu am ce face.
Accept sau mă mut departe, că tot mă urmărește. Dacă așa e, atunci toată teoria cu imunitatea nu are nici o
valoare. Dacă ai vecini iresponsabili atunci ei vor defini soarta ta indiferent ce faci. Și de multe ori această
stanogramă se desfășoară. Din păcate.
tocmai pentru ca aveti un vecin paduchios.... :lol: ...ati dat singur raspunsul

intrebarea e ...stupina care a colectat varoo din exterior este afectata?....adica in afara de faptul ca au picat paduchi la tratament...e depopulatata?....daca nu ....asta inseamna ca au imunitate ...
singurul care are de pierdut este vecinul care ramae fara albine in fiecare ann si miraculos urmatorul an face iar paduchii... :lol:
din cate stiu familiile afectate(adica cele care cresc paduchi) se duc pe apa sambetei si nu se mai intorc.....

daca aveti imunitate ....varooa nu se va multiplica in coloniile personale ..iar tratamentul vine la fix in momentul cand migreaza ...adica dupa culesuri(tei..fs))
am patit astfel de infestare la tei si nu am avut depopulari....nu le merge vrajeala paduchilor straini la mine in stupina :lol:..alta era daca aveam cuibul rasfirat dupa un cules masiv ...cred ca ii adunam cu forasul...
yuonyuon

Mesajde Shrek » 28 Sep 2024, 00:08

Cu ceva timp în urma și eu dădeam vina pe " vecini" când lucrurile merg prost în stupina. Dar, pe măsură ce trece timpul, îmi dau seama ca viata albinelor, existenta lor, oricât de mult a fost studiata, oricât de mulți " profeți ( falsi)" în ale apicultorii propovăduiesc tehnologii miraculoase, ei bine, viata albinelor rămâne o mare necunoscuta.
Cei care susțin ca dețin sfântul graal al apiculturi, în situația în care au rezultate remarcabile, pot sa spun ca sunt...norocosi! Pot juca și la loto!
Deși acum o luna, lucrurile păreau în regula, la controlul intermediar de acum pentru restrângerea cuiburilor, am constatat cu tristețe ca cei mai buni stupi, fo cinci la număr, au lăsat stupul gol , curat, cu miere în el și au plecat. În treaba lor! La restul, cu mici excepții, ușoare depopulari. Ponta încheiată la majoritatea covârșitoare. Miere căcălău în toți. Și totuși, îmi pun întrebarea: de ce?!
Am presupus o infestatie masiva de varoua! Tratament urgent cu varachet, doua seri consecutiv, dar carcalaci aproape inexistenți. Am eutanasiat câteva zeci de albine în alcool și iarăși nimic!
În stupii abandonați, nu a existat furtisag, mierea fiind intacta pe rame, chiar și necapacita
Chimicalele sunt excluse, fiind zona de deal, cu agricultura nechimizata, pe cale de disparitie, doar paduri nesfarsite.
Pot doar sa presupun un atac masiv al viesparilor , lupul albinelor. Intr-un stup gol și în doi cu albine, am găsit pe sita stupului barzauni morți. Poate sa ii fi stresat.
Vecini, au apărut mulți în zona. Unii care se pricep, alții acum învață, alții sunt doar pentru hârtii. Nu pot da vina pe albinele lor. Nici pe stupari. Doar că, așa cum spunea și bunicul , familiile de albine, rămân tot timpul același! Doar stupari se schimba!
O seara faina și s-auzim numai de bine!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 28 Sep 2024, 08:35

Shrek scrie:Cu ceva timp în urma și eu dădeam vina pe " vecini" când lucrurile merg prost în stupina. Dar, pe măsură ce trece timpul, îmi dau seama ca viata albinelor, existenta lor, oricât de mult a fost studiata, oricât de mulți " profeți ( falsi)" în ale apicultorii propovăduiesc tehnologii miraculoase, ei bine, viata albinelor rămâne o mare necunoscuta.
Cei care susțin ca dețin sfântul graal al apiculturi, în situația în care au rezultate remarcabile, pot sa spun ca sunt...norocosi! Pot juca și la loto!
Deși acum o luna, lucrurile păreau în regula, la controlul intermediar de acum pentru restrângerea cuiburilor, am constatat cu tristețe ca cei mai buni stupi, fo cinci la număr, au lăsat stupul gol , curat, cu miere în el și au plecat. În treaba lor! La restul, cu mici excepții, ușoare depopulari. Ponta încheiată la majoritatea covârșitoare. Miere căcălău în toți. Și totuși, îmi pun întrebarea: de ce?!
Am presupus o infestatie masiva de varoua! Tratament urgent cu varachet, doua seri consecutiv, dar carcalaci aproape inexistenți. Am eutanasiat câteva zeci de albine în alcool și iarăși nimic!
În stupii abandonați, nu a existat furtisag, mierea fiind intacta pe rame, chiar și necapacita
Chimicalele sunt excluse, fiind zona de deal, cu agricultura nechimizata, pe cale de disparitie, doar paduri nesfarsite.
Pot doar sa presupun un atac masiv al viesparilor , lupul albinelor. Intr-un stup gol și în doi cu albine, am găsit pe sita stupului barzauni morți. Poate sa ii fi stresat.
Vecini, au apărut mulți în zona. Unii care se pricep, alții acum învață, alții sunt doar pentru hârtii. Nu pot da vina pe albinele lor. Nici pe stupari. Doar că, așa cum spunea și bunicul , familiile de albine, rămân tot timpul același! Doar stupari se schimba!
O seara faina și s-auzim numai de bine!

sincer n as putea sa spun acelasi lucru in calitate de crescator de albine....cum as zice ca nu stiu cu ce ma ocup?...total neprofesional..
nici pretentii sa stau de vorba cu mari filozofi dar totusi un pic de demnitate nu strica ;)
yuonyuon

Mesajde Balian » 28 Sep 2024, 09:03

Shrek scrie:.... la controlul intermediar de acum pentru restrângerea cuiburilor, am constatat cu tristețe ca cei mai buni stupi, fo cinci la număr, au lăsat stupul gol , curat, cu miere în el și au plecat.....

Trist. La o asemenea întâmplare deși a mai fost tratată în mai multe locuri inclusiv pe acest forum
nu am auzit explicație. Și mie mi s-a întâmplat cu mulți ani în urmă. Ce mi se pare ciudat este că
stupul golit nu este imediat asaltat de hoț. Nici albine nici viespi. Așa mă gândesc că poate același
lucru a izgonit albinele pe care ține depărtat pe ele de stupul respectiv. De ex. la o oparație de
izgonire am așezat o magazie greșit. Întro dupămasă era golit.

IMG-20190722-WA0000.jpg
furtișag din greșală de stupar
Balian

Mesajde Shrek » 28 Sep 2024, 12:30

Da! Poate ar fi necesara o precizare ( sau mai multe) pentru ca cei care participa la discuții sa nu se simtă ofensați.
Au fost discuții în urma cu câțiva ani despre plecarile/disparitiile misterioase de albine din stup, puse pe e-mail unei afecțiuni denumite ccd, parca, un fel de " pierderi colaterale" ca urmare a folosirii unor pesticide în agricultura. Totuși, nu s-a putut stabili fără tagada ca aceste plecări /dispariții ale albinelor ar fi consecință unei intoxicări sau pur și simplu o anomalie a stupului.
Nici în cazul meu nu cred ca folosirea unei anume substanțe poate duce la cele întâmplate.
Rămân la concluzia ca este foarte posibila o infestatie masiva de varoua a stupilor puternici în ultima luna ca urmare a unor cauze ce eu personal, nu le pot ghici.
Referitor la dumneata, domnu' Yonn, nu consider ca sunteți un ( fals) profet al apicultorilor. Absolut deloc! Chiar dacă afirmați ca aveți, cel puțin teoretic, rezultate remarcabile în materie de producție de miere, printre rânduri, bănuiesc ca sunteți și producător de material biologic ( mstci/familii de albine)!
Totuși, din punctul meu de vedere, sunteți intr-o grava eroare ori încercați sa ne mențineți pe noi, hobyst-ii, intr-o eroare, sugerând ca este suficient sa avem familii puternice, fără testări periodice, ca , vezi Doamne, nu mai apare varouua, sau ca( mai grav), albinele dumitale au imunitate la varoua!
Cu o logica simpla, cu puțin studiu și cu ceva experienta, nu am găsit niciunde ca s-a dezvoltat, inventat, flosit un vaccin antivaroua. Altfel, nu ar prețui folosit termenul de " imunitate". Fie ea naturala sau indusa de o anumita tehnologie...apicola.
În rest, nu exista răni care sa nu se vindece!
O zi faina, tuturor!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2024, 09:11

Shrek scrie:Da! Poate ar fi necesara o precizare ( sau mai multe) pentru ca cei care participa la discuții sa nu se simtă ofensați.
Au fost discuții în urma cu câțiva ani despre plecarile/disparitiile misterioase de albine din stup, puse pe e-mail unei afecțiuni denumite ccd, parca, un fel de " pierderi colaterale" ca urmare a folosirii unor pesticide în agricultura. Totuși, nu s-a putut stabili fără tagada ca aceste plecări /dispariții ale albinelor ar fi consecință unei intoxicări sau pur și simplu o anomalie a stupului.
Nici în cazul meu nu cred ca folosirea unei anume substanțe poate duce la cele întâmplate.
Rămân la concluzia ca este foarte posibila o infestatie masiva de varoua a stupilor puternici în ultima luna ca urmare a unor cauze ce eu personal, nu le pot ghici.
Referitor la dumneata, domnu' Yonn, nu consider ca sunteți un ( fals) profet al apicultorilor. Absolut deloc! Chiar dacă afirmați ca aveți, cel puțin teoretic, rezultate remarcabile în materie de producție de miere, printre rânduri, bănuiesc ca sunteți și producător de material biologic ( mstci/familii de albine)!
Totuși, din punctul meu de vedere, sunteți intr-o grava eroare ori încercați sa ne mențineți pe noi, hobyst-ii, intr-o eroare, sugerând ca este suficient sa avem familii puternice, fără testări periodice, ca , vezi Doamne, nu mai apare varouua, sau ca( mai grav), albinele dumitale au imunitate la varoua!
Cu o logica simpla, cu puțin studiu și cu ceva experienta, nu am găsit niciunde ca s-a dezvoltat, inventat, flosit un vaccin antivaroua. Altfel, nu ar prețui folosit termenul de " imunitate". Fie ea naturala sau indusa de o anumita tehnologie...apicola.
În rest, nu exista răni care sa nu se vindece!
O zi faina, tuturor!
prea multe necunoscute....cea ce ramane pentru mine un mister este cum de dormiti noaptea fara sa aveti dorinta de a afla lucrurile in detaliu ..cauzele porincipale.....
va multumiti cu opinii de la altii si mergeti mai departe...si uite ca suntem in 2024 si inca aveti aceleasi probleme pe care le avtaei de la inceput....

eu unu pana nu am am rezolvat/eradicat problemele nu m am lasa ...si nu cauand informatii"la gramada"...pentru ca hai sa fim sinceri intreaga apicultura sa dus pe drumul risipei....s a indepartat mult de adevar...si modu corect de a lucra cu albina...
faptul ca sti unele lucruri ce te ajuta sa profiti de pe urma acestor insecte este una ....dar sa le mai si explici deja e cu totu si cu totul alceva...nmai ales ca nu e doar informatie simpla ...ci e mai degraba o alta perceptie ...
ignoranta fata de natura va costa aceste pierderi ....nu ati facut ce trebuie la un momendt dat in sezon....albinele nu fug din stup fara motiv...macar cu asta sa fim deacord !....

stupii puternici "nu fac" paduci...nui cresc ....pentru ca acolo paduchii nu au conditii de dezvoltare....(spune unu care nu a tratat 2 ani)....dar ii poate aduna din pastoral....si cu toate astea nu sunt afectati daca au imunitatea ok.....ma uit si la domnu Balian si altii ...cu toate ca sunt top pe toate laturile apiculturii totusi le lipseste piesa finala ....acel lucru care iii duce pe calea abundentei in apicultura(nu ca nu ar fi :D )....adica perceptia corecta asupra biologiei si modul cu functioneaza sistemul imunitar.....zic asta pentru ca de prea multe ori aud "vai tratamente /boli/virusi"....cea ce nu este asa...DELOC!...
nu se preda /vorbeste pe nicaieri de sistemul imunitar ...nici pe strada nici la TV/carciuma sau in medicina....nu va intrebati de ce.....?...daca nici in pandemie ce sa mi discutam noi aici ....trebuia sa avem topicuri (nenumarate) dedicat sistemului imunitar pentru ca cu asta se incepe apicultura/zoothnia si agricultura dar si anatomia....este baza care a fost ignorata
stiu ca unii aveti o varsta si nu va mai arde de lucruri noi/schimbari dar ratati ceva foarte interesant aici....voi nu intelegeti ca practi lucrati cu sistemul imunitar? ...iar bolile si producta de meiere este consecinta actiunilor vostre asupra acetui sistem?!

raman la ideaa ca daca " credinta personala " a fiecaruia este ca pericolul vine din exterior (indusa mult de youtub si alte trenduci posibil carti scrise prost)atunci atentia va fi intreptata in acea derectie iar discutii ca "imunitatea " vor fi sarite si tratate ca "apa chioara "...si asta involuntar ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 29 Sep 2024, 16:39

Mă amuză faptul ca ”imunitatea” începe să devănă o sintagmă mistificată. Se spune că nu se vorbește
despre ea? Eu numai când dorm nu aud despre imunitete. De dorința de atingerea stării de imunitate.
De la pandemie incoace numai și numai despre asta se vorbește, zi și noapte. În cazul alimentelor produse
absolut benefic imunității, în cazul tratamentelor recomandate bio, în cazul realizării unei forme imunitară
față de tot ce este rău în jurul nostru, în cazul abandonării lucrurilor și formei de viață obișnuită până acum,
care afectează ”probabil!” imunitatea. Spunem asta cu visul că odată vom înțelege. Pe hârtie sună frumos
și omul venit de departe poate spune orice că nu poate fi verificată. Pe acest topic și nu numai, citesc și scriu
apicultori despre bune și rele, și este cineva care vorbește de starea super optimală și rezolvări f simple.
Numai trebuie făcut cum spune. Dacă lumea ar funcționa așa de ușor de ce nu au acești gânditori, super
mulți urmăritori și ar deveni dintrodată lumea mai simplă? Care este motivația să aleagă complicatul? Ce
beneficiu are omul simplu din complicarea lucrurilor? Eu nu înțeleg. :)
Balian

Mesajde Shrek » 29 Sep 2024, 17:28

Folosirea cuvântului " imunitate", atunci când se refera la infestarea albinelor cu păduchi, este o abureala, pardon, o păcăleală, pardon, o exagerarea, de fapt, o chestie de marketing, care nu are nimic de a face cu realitatea. Păduchi varoua sunt niște...goange, paraziți ce traiesc pe spatele ( metaforic vorbind) albinei! Ei nu sunt nici microbi, nici bacterii, nici viruși, care produc în mod direct boli sau afecțiuni, organismelor pe care le infecteaza ( nu infesteaza).
În consecință, nu exista imunitate ( cel puțin eu nu am găsit studii care sa afirme asta) a albinelor fata de păduchii sau cum se numesc ei , varoua! Da, exista colonii , cu un pronunțat simt al curățeniei, care s-ar putea transmite genetic ( deși genetica este loto 6 din 49 ) și care pot tine sub control potențială infestare. Poate! Exista colonii care dezvolta o temperatura ridicata în cuib, fapt ce ar putea tempera proliferarea paduchelui în colonie! Poate! Dar nu cred ca s-a inventat un vaccin care sa asigure" imunitate" albinei impotriva paduchelui! De fapt ar trebui inventat un vaccin care sa ucidă din fașă păduchele, nu când ajunge pe albină. Administrat bineînțeles paduchilor.
Deci nu putem vorbi despre imunitatea albinelor ori a coloniilor de albine fata de varoua. Putem vorbi despre metode de tinere sub control a infestării, dar în nici un caz despre imunitate, chiar dacă suna frumos! Cam ca mierea...naturala!
Revenind la " durerea mea, fiind subiectiv bineînțeles, pot doar sa presupun ca infestarea a avut loc după ce am făcut tratamentele de la sfârșit de vara, prin furtișaguri făcut de albinele mele in colonii betege ( din alte stupini sau chiar scorburi), de unde au venit cu mierea furata dar și cu trofee nedorite, cum ar fi paduchele! Presupun doar!
Discuțiile cu amici au scos la iveala infestării masive cu păduchi în zona! Dar la mine nu au cazut! Nici atunci și nici acum!
Dar nu îmi pot explica de ce au rămas ramele cu miere în stupi intacte?! Sa fi fost emigrarea atât de recenta?
Ah, mai este ceva! Stupii se aflau în apropierea unui nuc! Dar la doar un metru de stupi cu probleme au fost ok!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 29 Sep 2024, 18:53

Balian scrie:Mă amuză faptul ca ”imunitatea” începe să devănă o sintagmă mistificată. Se spune că nu se vorbește
despre ea? Eu numai când dorm nu aud despre imunitete. De dorința de atingerea stării de imunitate.
De la pandemie incoace numai și numai despre asta se vorbește, zi și noapte. În cazul alimentelor produse
absolut benefic imunității, în cazul tratamentelor recomandate bio, în cazul realizării unei forme imunitară
față de tot ce este rău în jurul nostru, în cazul abandonării lucrurilor și formei de viață obișnuită până acum,
care afectează ”probabil!” imunitatea. Spunem asta cu visul că odată vom înțelege. Pe hârtie sună frumos
și omul venit de departe poate spune orice că nu poate fi verificată. Pe acest topic și nu numai, citesc și scriu
apicultori despre bune și rele, și este cineva care vorbește de starea super optimală și rezolvări f simple.
Numai trebuie făcut cum spune. Dacă lumea ar funcționa așa de ușor de ce nu au acești gânditori, super
mulți urmăritori și ar deveni dintrodată lumea mai simplă? Care este motivația să aleagă complicatul? Ce
poti sa ma trimiti la un topic unde se vorbeste despre imunitate?...pe bune?.......bineinteles ca nu.... :|

iti zic eu de ce se discuta mult in ultima vreme despre "imutatea" ...pentru ca lumea simte nevoia de a cunoaste acest lucru dar le se ofera varianta falsa pe tava si n felul acesta se inhiba nevoia de curiozitate a oamenilor de rand...cu informatiile fase ...bineinteles...

Dacă lumea ar funcționa așa de ușor de ce nu au acești gânditori, super
pentru ca profitul se face pe spatele oamenilor de rand care nu cunosc adevaru....banii nu cresc in copac ...cineva trebuie sa i muncesca..taxele nu s eplatesc singure...etc

nu e destul sa stiti ca paduchii nu se inmultesc la 35 de grade ......este cheia spre a intege adevarul...
avem raspunsul prevenirii si inca mai umblam dupa tratamente....asta ma intreb si eu care este motivatia sa alegeti complicatul??...de parca lumea alege ceva...
(de ce alegem tratamentul si nu prevenirea?...pentru ca asa am fost programati sa umblam cu tratamentul in buzunar....
daca vine cvineva sa va invete usor.... e deja profet fals sau rau intentionat....
pentru mine e neutra socoteala ...daca nu scriu pe forum scriu pe un caiet si tot aia e....nu e o performanta sa convertesc pe cineva de la complicat la necomplicat.....

si ca sai raspun si lu Sreck nu mai vand familii nimic mai am vreo 60 de stupi in fundu gradinii care nu au mai fost verificati din 10 august ...doar asa superficial ...deci nu fac "afaceri" cu muuste /...si vezi doamne ce interese mari am eu in apicultura....
pentru mine apicultura este un hobii care ramane acolo cum am zis pe "pilot automat"....orcum nu mai este in voga ...tre sa ne adaptam la vremurile ce vin...ca sa nu patim ca ciobanii...

observ in ultima vreme ca sunt foarte multi tineri care vorbesc de temperatura si cuib restrans ...imunitate etc ....lucruri care nu erau cand mam apucat eu de apicultura...nici pe departe...
va dati seama ca eu am fost invatat ca la salcam sa sparg cuibul cu trei FA de mari doctori apicultori la vremea aceaia...deci lucrurile sunt mai ok acum dar ca orce bisnis care genereaza bani ....va fi taxat pe masura sau devine nerentabil ....cu alte cuvinte daca am avea maine numai ASI in apicultura si s ar face productii de top cu investitii minime ...automat apicultura va fi taxat enorm iar pretul la miere va fi 2 lei....deci e bine asa cum e :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 29 Sep 2024, 19:10

Roiul despre care am scris aici era la 10 m de vatra păduchioasă și dus la 10km pe cealaltă vatră.
WhatsApp-kép, 2024-09-29, 18.59.48_f2e2d96e.jpg
Roi din 15 august

Luat din pom în 15 august deci după fs. După două tratamente nu prea a căzut păduchi de pe el.
Mă gândesc ce microclimă specială bună putea să aibă pe pom de nu a avut păduchi? Am controlat
familiile de păduchi și am mai și sublimat cu AO și vara. Nu cădea. Eu ce am constatat: invazia de
păduchi se suprapune cu perioada de furtișag latent toamna. Început din a doua jumătate a lui
august până când umblă albina. Dacă ai sursă în jurul tău vei și primi. Dacă nu, crești tu în propria
stupină.
Varroa este numai un vector de transmitere. Ei transmit viruși și bacterii. Bacteriile se pot îndepărta
cu antibiotici sau cu imunitate. Virușii numai cu imunitate. Infestarea poate fi sau de creștere proprie
sau primită. Ce putem face? În primul rând să prevenim, dar prevenirea are o măsură. La creștere
proprie chiar mare. Aici are dreptate Yuonyuon. La forma primită prevenirea este mutarea stupinei.
Eu nu cred în crearea de condiții optime. E chiar invers proporțional. Cu cât o familie este mai
puternică este mai dispusă la furtișag. Indiferent ce condiții optime le creăm. În timpul furtișagului
însă poate întâmpla multe. :)
Balian

Mesajde Balian » 29 Sep 2024, 19:20

yuonyuon scrie:....nu e destul sa stiti ca paduchii nu se inmultesc la 35 de grade ......este cheia spre a intege adevarul...
avem raspunsul prevenirii si inca mai umblam dupa tratamente....asta ma intreb si eu care este motivatia sa alegeti complicatul??...de parca lumea alege ceva...

Dați o referință unde scrie așa ceva. Eu nu am citit nicăieri și permiteți-mi să nici nu cred că e așa. La 40 grade da, dar nu la 35!!
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE